Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
hellebora
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2011, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ciemiernik cz. II

Post »

Nareszcie wiosna ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hellebora
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

Tydzień temu kupiłam w woreczku z torfem ciemiernika czerwonego,wsadziłam go do donicy bo ziemia na działce była jeszcze zmarznięta,teraz już zrobiło się cieplutko,czy mogę go zostawić na noc na dworze?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hellebora
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie w ogrodzie coraz bardziej kolorowo ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hellebora
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kolejne ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mieciak49 pisze:Tydzień temu kupiłam w woreczku z torfem ciemiernika czerwonego,wsadziłam go do donicy bo ziemia na działce była jeszcze zmarznięta,teraz już zrobiło się cieplutko,czy mogę go zostawić na noc na dworze?
Mieciu myślę , że spokojnie możesz przenieść maluszka na dwór.
Ja też mam ciemiernika w donicy i od kilku dni ( i nocy) mieszka na balkonie.
Jak na razie radzi sobie całkiem dobrze :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p

Post »

Cynthia-cieszę się bardzo,jak go wyprowadzę z oszklonego balkonu będę miała więcej miejsca dla innych roślinek,a on na dworze też od razu weźmie się do życia,dobrze że ta wiosenka już przyszła
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Taki ciemiernik z woreczka z torfem powinien na początku być w cieplejszym miejscu, aż się ukorzeni i zacznie rosnąć.Zbyt zimne noce utrudniają ukorzenienie, a mogą niestety spowodować, że delikatna zieleń zaschnie :?
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p

Post »

Ten ciemiernik miał bardzo duże korzenie,musiałam nawet trochę podciąć bo nie chciał wejść do dużej donicy,na wszelki wypadek zostawię donicę w domku niemurowanym
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hellebora no ja jeszcze troszkę muszę poczekać na takie widoczki u siebie ...ale na szczęście moje ciemierniki ładnie się ruszyły i za mocno nie przemarzły .

Mieciu ja też na dniach kupiłam ciemiernika i od razu wylądował na dworze ...u nas jak na razie nie zapowiadają nocnych przymrozków więc nic już im nie będzie .
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p

Post »

Ewo-wsadziłaś go od razu do ziemi czy w donicy na zewnątrz?Właśnie jadę na działeczkę i chyba tego ciemiernika wsadzę do ziemi bo ziemia po deszczyku jest chyba miękka
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Helleboro! Twoja kolekcja powala ;:180 Przeglądałam kilkakrotnie i znowu wracam. Nie mogę się napatrzeć. Dla mnie najpiękniejsze te ciemne. W moim ogródku biały Niger już kwitnie od jesieni, ale marniutko. Może jeszcze się rozwinie, pąki widać. muszę sprawdzić patent ze skorupkami. Kupiłam też helleborus sternii - zielony z wiśniowym spodem. Na razie trzymam w domu w doniczce, powolutku będę go hartować
Obrazek
Do ogródka pójdzie dopiero , gdy ryzyko przymrozków minie.
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Klaryso, w naszym klimacie H.sternii w gruncie będzie słabo się rozwijał, nie pokaże swojej urody.Piszę o tym, bo mam podobny typ odm. Silver Moon, to jest krzyżówka H.sternii i H.niger i do kilku lat uprawiam go z powodzeniem w donicy i tak naprawdę tylko wtedy widać całą jego urodę.Zobacz jak wygląda mój w tym wątku na str.7 :) Teraz ma jeszcze drugie tyle kwiatów i są już przebarwione na zielonkawo, ale kwitnie od końca stycznia.Zrobisz jednak jak zechcesz, bo trzeba mieć miejsce do zimowania, chłodne i w miarę jasne.W gruncie w polskim klimacie nawet połowę taki nie będzie.

Moja teściowa jednak posadziła taki w gruncie i do lutowych mrozów jakoś wyglądał, patrzyłam wczoraj i nie ma czego oglądać, wszystko zmarzło. Ale faktem jest, że wiosna tego roku jest wyjątkowo nieprzyjazna ciemiernikom, nawet tym, które potrafią pokazać swoją urodę w naszym klimacie, czyli białym i wschodnim.H.sternii i odmiany od niego pochodzące jak również ciemiernik korsykański , choć wytrzymują chłody, to uważam, że nadają się do nieco cieplejszego klimatu np.Niemczech, czy Anglii.Korsykański u mnie marznie (albo gnije) w gruncie regularnie co roku do ziemi :roll: , kwitł tylko jak uprawiałam go dwa lata w donicy.
Mój 'Silver Moon' planowałam przesadzić w grunt, ale tego nie zrobię, wolę podziwiać w donicy :wink:
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Mieciu na razie stoi w doniczce ...muszę dla niego poszukać miejsca bo w " ciemiernikowie "już za ciasno .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

seli7. Dziękuję za informacje. czyli większa doniczka i do wiatrołapu ( zamknięty przedsionek), widny, ale chłodniejszy niż reszta pomieszczeń i wtedy mogę liczyć na takie widoki jak na s.7. :wit
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”