Miejsce na ziemi -Ave cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Ewusia - jak chcesz sobie zafundować koloroterapię"
to wejdż Kochanie tu, gdzie dużo przydatnych inforamcji :wink: :P
http://www.mob-zabrze.pl/flora/flora.html#alf-o
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ave Eve.........u smoka wiosna tylko na parapecie :lol:

czytam o zywopłocie z pecherznicy kalinolistnej........super
:D ......az sie prosi dodac im [pecherznicom] kaliny :)

a gdyby tak jeszcze kilka "niebieskich" kolumnowych? np blue arrow :?

u mnie rosna w szpalerze; modrzewia, swierki, sosny, brzozy, cyprysy, cisy i itd ........i wszystko zdrowe :) .......dla iglaków patogenna moze byc jedynie monokultura :( w lesie modrzew ze swierkiem i sosna rosna w najlepsze

cmokasy Obrazek
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

żywopłot z... różności i pęcherznicy

Post »

Haneczko, ale linka zapodałas fiu, fiu, fiu... parę godzin tam spędzę :)

Smokini droga, też myślałam o czymś zielonym , co przerwie monotonię krzaczków - może to będzie jałowiec, a może coś innego... czytałam trochę wątki na temat żywopłotu z pęcherznicy o różnych kolorach... zdania są podzielone... jedni mówią, że oczopląsu można dostać jak krzaczki róznych kolorów są sadzone "na szachownicę" - jeden ciemny, jeden jasny, a jak jest parę jednego koloru i jako przerywnik jeden krzaczek innego kloru - to ten pojedynczy daje zbyt ostry kontrast... itd itp. To pomyślałam, że może posadzę
kilka np. czerwonych,
zielony przerywnik (tuja, jałowiec, albo cos innego jeszcze),
potem znowu kilka krzaczków pęcherznicy np. żółtej,
kilka krzaczków pęcherznicy zielonej
w ten sposób te zielone , wyższe akcenty rozdzielałyby różne kolory pęcherznic... Szkoda, że nie można zobaczyć takich pomysłów "za wczasu" :)

Albo zrobić żywopłot tylko z pęcherznicy Diabolo i Red Baron (czerwono-bordowe odcienie) albo tylko z Dart’s Gold i Luteus (żółto-zielonkawe) ?

Dość droga ta pęcherznica, jak na roślinę żywopłotową i na ilośc metrów jakie muszę obsadzić, w dodatku samemu trudna do rozmnażania :( więc muszę podumać, może coś w łepetynce jeszcze zajarzy... :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Eve...........generalnie co kto lubi :lol: ...........Hanuś pokazuje piekne formowane.......pecherznice swietnie daja sie formowac a z patyków mozesz szybko miec duzooooo sadzonek [ łatwo sie ukorzenia w cieniu na próchniczej glebie]

smokom podobaja sie barwne plamy w scianie zieleni chociaz nie przesadzałabym z kontrastami kolorów dlatego dobrze przełamac pecherznice zwykła kalina,trzmielina, bukiem itp lisciastymi

mam kaliny koralowe podzielone pecherznica zółta i 3 krzaki na 5 m miedzy nimi blu arrow 3 szt [te waskie łyse niebieskie piki] i o kazdej porze roku jest atrakcyjny ten szpalerek :? tzn podoba sie niemal wszystkim
rosna dosc swobodnie[ chociaz docinam sza@lenstwa bujnosci
:lol: ] pokaze Ci wiosna na foto

cmokasy

ps. pecherznica w pełnym słoncu na piaszczystej suchej glebie rosnie wystarczajaco wolno by sie nie martwic

:)
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ave pisze:
Dość droga ta pęcherznica, jak na roślinę żywopłotową i na ilośc metrów jakie muszę obsadzić, w dodatku samemu trudna do rozmnażania :(
Bojaj się bogów, Ewuś, co Ty piszesz? :shock: Pęcherznica bardzo łatwo sie ukorzenia.
Do tego rosnie szybko. Nie zgadzam się ze smokiem, ze w słońcu i na piachu rosnie wolniej. Moje rosły na piaszczystej suchej, a do tego wtedy jeszcze bardzo słabo nawiezionej (albo wcale?) ziemi i oczywiście w słońcu :D Żaden krzew nie urósł mi tak szybko, jak pęcherznica :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Mogę tylko potwierdzić. Dwa lata temu zrobiłam ze starych pędów pęcherznicy patyki do groszku i... w jesieni miałam ukorzenione krzaczki... i to jak ukorzenione :shock: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AAAAAA Hania, ja przez Ciebie oszaleję !!!!!! I co ja mam teraz wybrać, jak wszystko mi się podoba !!!!! Ratunku !!!!! Będę się musiała skoncentrować na tym, czego nie trzeba ciąć ....

Smokini - czekać będę na fotki z utęsknieniem, bo ja wzrokowiec :)

Izulek, a KaRo mówiła, że pęcherznicy się samemu praktycznie nie ukorzeni... :( i inni też mówili, że z 30 patyków korzonki dostał 1 :( Jeśli masz jakieś doświadczenia to może powiedz jak to zrobić i kiedy ? Plisss
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mag - ciesza mnie niezwykle Twoje słowa :) Jak jeszcze Izulek mi podpowie kiedy i jak to chyba żywopłot z pęcherznicy zaistnieje na mojej działce :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ave/evA ja swoje obciachałam, te najstarsze zdrewniałe, przy samej ziemi i wetknęłam w porze siania grochu do piachu, na pełne słońce. Nie podlewałam, bo groszek szybko rośnie, a i taki dla zabawy :wink: Więc jak im zapewnisz troszkę cienia, piaseczek i dużo wody, to nie powinno być najmniejszego problemu.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzisz Ewulku, pewnie tak trzeba, jak Madzia pisze. Ja nie pamiętam, kiedy mi się tak pięknie ukorzeniały, i w wodzie, i w ziemi :oops: Na początku kilka razy próbowałam ukorzeniać, ale mi sie nie udawało. Jak wreszcie wyhodowałam pierwszą swoją pęcherznicę, to zaczęłam z niej robic sadzonki o różnych porach roku i wtedy ukorzeniały się w ciągu tygodnia!
Wiesz co? Natnę wiosną gałązek i wsadzę do wody. Jak się ukorzenią, to Ci wyślę, a jak nie, to zetnę następną partię, aż trafię na właściwy moment. Co Ty na to? ;:109
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to nie będzie problem - to zgoda :) Ja też będę próbowała, bo mam jedną pęcherznicę i ją ostro ciacham, to ze zdrewniałych kijków popróbuję :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żaden problem! Mam dwa wielkie krzaczory, to mogę ciachać :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu już widzę ten piękny Izowy żywopłocik u Ciebie ;:113 będzie ślicznie :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Którą pęcherznice ukorzeniacie? Żółtą czy czerwoną? Mam obie to mogę też Ci naciachać patyczków :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”