Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Racja Ido-jeszcze z pewnością będę wiele roślin przesadzała, tym bardziej, że obecnie ogrodzony teren ma być powiększony-ogrodzenie w planach ma być przesunięte.
Póki co i tak mam spory teren do obsadzania.
Wierzę i mam nadzieję, że taka chwila, w której będę mogła powiedzieć-wszystko już zrobiłam i jest tak jak chciałam - NIGDY nie nadejdzie. Przecież ogród tworzy się przez cały czas jego trwania.

Za przepis na sok pomidorowy serdecznie dziękuję- na pewno skorzystam, bo pomidorowy to jeden z moich ulubionych soków.

Moje pole truskawkowe wygląda tak:
Obrazek

W tym roku powinno zmienić miejsce :roll:
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Judyto, czy to jest czarna folia, czy włóknina?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś-jest to najzwyklejsza folia budowlana. Ale polecam specjalną, nieco droższą, perforowaną matę ogrodniczą z wyznaczonymi nawet punktami nasadzeń :wink: U nas taka mata w ubiegłym sezonie to 14 zł/ mb przy szerokości 1,5 m. Taka mata ( jakby plecionka ) przepuszcza wodę opadową ( deszczową ) i jest trwalsza.
Ja zastosowałam folię, która sprawdziła mi się kilka lat wcześniej, choć na temat jej stosowania są niekoniecznie dobre zdania użytkowników. Stosując ja pierwszy raz(jakieś 10 lat temu) popełniłam wiele błędów. Położyłam ją na świeżo przeorane pole-folia się przesuwała podczas chodzenia (w czasie sadzenia)-tak, że miejsca wycięć na sadzonki przesuwały się i sadzonki znajdowały się po jakimś czasie pod folią. Teraz jestem bardziej doświadczona. Znowu użyje folii pod nowe nasadzenia, a może nawet maty. Jest to naprawdę wielkie udogodnienie-jeśli chodzi o pielenie chwastów, zapewnia także większą wilgotność. Ja w kazdym bądź razie polecam.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Mam zamiar posadzić w tym roku trochę truskawek i tak pomyślałam, że to dobry pomysł z tą folią. Zawsze to mniej pielenia. A może doradzisz mi jakie truskawki kupić? Która odmiana wg Ciebie jest najlepsza?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu-chętnie przedstawię Ci zdanie naszej forumkowej ekspertki Idy, która zajmuje się truskawkami na poważnie i ma większe doświadczenie niż ja.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=32

Ja nie zrezygnuję z folii a w najlepszym razie z maty...na prawdę pomaga i praktycznie nie ma pielenia
( oczywiście w aspekcie amatorskiej uprawy dla siebie).
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

JUDYTO :!: zapomniałam ,że wlewam jeszcze pare kropelek oleju do każdego słoika... :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No popatrz a ja szukałem kogoś chętnego do kupna czarnej włókniny. Kiedy będziesz robić zakupy, co i w jakich ilościach chcesz kupić? Folia niestety nie przepuszcza wody.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido-dopisałam olej-uratowałaś moje przyszłe przetwory :wink:
A przy okazji pochwal się ulubionymi odmianami papryki. Jeśli chodzi o nasiona papryki ostrej, to mogę Ci przesłać nasiona.

Przemek-czekam na szczegóły partnerskiego współudziału w macie pod truskawy. :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na razie zbieram tylko dane i porównuję ceny. Co do trwałości agrowłóknin i agrotkanin to dane są nieścisłe. Raz podają sezony ogrodnicze a raz lata. Mam pewne doświadczenia z folią i okazuje się, że rok to 2 sezony ogrodnicze! Jak jest z włókninami to do końca nie wiem. Na razie najlepsza oferta jaką znalazłem to 100mb agrowłókniny czarnej o szer. 160cm za ok.160-180zł. Agrotkaniny są o jakieś 60zł droższe.W OBI jest dwukrotnie drożej. Czarna folia mnie nie interesuje bo może wywoływać oparzenia roślin i raczej stosowana jest przy jednoczesnym nawadnianiu kapilarnym. Pod koniec lutego możemy coś pomyśleć w tej sprawie.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku- w ubiegłym roku miałam dokonać zakupu maty w Lubartowie obok grubej Kaśki (chyba wymiennikownia) obok stacji PKS.-okrągła budowla :roll:
Ja także robię rozeznanie-mata tania nie jest, a folia ostatecznie na upartego trochę posłuży, kwestia wymiany sadzonek. Nie potrzeba nawadniania kapilarnego-spokojnie można podlać wężem ogrodniczym.!! Folia zabezpiecza przed parowaniem-jedynie właśnie okolice krzaków najbardziej odparowują. Podlewanie to pikuś, oddychanie gleby, korzeni to jest problem w przypadku folii, a mata jest perforowana-wiec problemu nie ma. Na folii podczas opadów, czy podlewania przy nierównym podłożu, co jest oczywiste, zbierają się kałuże-zagrożenie gnicia i rozwoju szarej pleśni- w przypadku maty nie ma problemu-opady przesiąkają.Niesamowity plus (+)!!
Przeglądałeś ofertę Florexpolu-dramat moim zdaniem, jak na takie przedsiębiorstwo. Zdjęcia roślin robione chyba aparatem w telefonie komórkowym :evil: Aż mi wstyd za ziomali. Czy zdecydowałeś się na zamówienie?
Ja potrzebuje od nich tylko Dziewanny fioletowej"-Mix 0,60zł. Szukam możliwości podłączenia się do zamówienia z tą jedną torebką :oops: :roll: :evil: :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie nic nie zamawiam. Jak wrócę z Wrocławia to i tak pojadę do Lublina na Zemborzycką i do Florexpolu. Wolę kupować u nich bezpośrednio w sklepie chociaż czasami oferta sklepowa różni się od tej internetowej. Oglądałem dzisiaj zdjęcia ze szkolnej imprezy "Powitanie Wiosny" z czasów gdy działo się u nas fajnie. Każda klasa stoi ze swoją "Marzanną". Większość wykonana jest ze słomy.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jakby co to ja też się podłączę pod matę albo agrowłókninię :)
Niestety Judyto mam spory zapasik nasionek i obiecałam sobie że już nic nie kupię.....
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Apel: jak ktoś znajdzie dziewannę -jakąkolwiek-to proszę o kontakt. :lol: :lol: :lol: każdy cynk odnośnie dziewanny mile widziany!!!
Widzisz Przemku-nikt nie zgłasza propozycji Marzanki. Kłurde zrobię ją sama-będzie jaka będzie
:twisted: :roll: Krzyżak już mam...słomę też! Ciuchy też się znajdą. :wink:
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Hejka!
Przejrzałem Twój wątek (w międzyczasie spaliłem czajnik :D )
Z tego co widzę to masz kawał ogrodu, a w nim wszystko oprócz dziewanny w kolorze innym niż żółty.

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesinek-czuję się winna za ten czajnik...mam jeden nadprogramowy w zapasie-mogę zrekompensować straty :oops: :oops: :oops: Ale skubaniec jest bez gwizdka ;:145
Dziewanki to moja miłość -dusze oddam za nie!!!Za żółtą nie oddam!!! :roll: :oops:
Nie wszystko mam w swoim ogrodzie ;:110 , ale dorobiłam się strutego psa i kota zatrutego na śmierć. ;:110 ;:110 ;:145 ;:145
Co kto wie na temat furaginu- podobno jest to trutka :evil: :evil: :evil: :?: :?: :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”