Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Tak, Dziewczyny i ja też!
Oranio Twoje zdjęcia Nobliwej to takie są malarskie, abstrakcyjne...
Zazdroszczę Ci tych pól wokół, tego że wzrok fizycznie odpoczywa patrząc w dal....
Piękne kolory, kontrasty! A te odbicia w kałużach na dachu...

No, ciekawa jestem co też Ty nakombinujesz z tymi cebulami Oranio... :wink:
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Ja też, ja też myślałam o Was!!! :wit

Cały ogrodowy dzień!! O tym , że Ambusiu Ciebie dowieziono i że Agape obolała, mimo wszystko wyruszyłaś...
No więc ja nie wytrzymałam i kupiłam cebulki tulipanów w ilościach Agapowych ( prawie, czyli tak z 1/ 10).
Więc dzisiaj przekopałam Leśną rabatę, by sadząc dziesiątki cebul, które dojadą za jakiś czas, delektować się każdą cebuliną tak jak Ty, Ambusiu!
Cebulki kupiłam dzięki Agape, wielkie dzięki!!!
Chyba straciłam swój impuls przez to, że nie byłam przez tak długi okres z Wami na forum, bo wydawało mi się, że nie jestem w stanie zrobić nic więcej w Ogrodzie oprócz prac zaplanowanych. A tak , coś gratis dla Ogrodu - "Leśna" wiosną w tulipanach!
Nigdy nie wiadomo co nami rządzi!!!

Tak właśnie wyglądała Leśna, kiedy po przekopaniu jej już o zmierzchu pierzchłam w mrok...
Bardzo przepraszam za takie mgliste obrazy ale to samoistnie tak wyszło...

Tulipany będą posadzone w pasy, to ciągle ta koncepcja łowickich pasiaków! I oczywiście czerwone obok różowych!!! I fioletowych a obok zaraz żółte i znów jakieś pstrokate. Na razie ziemia czeka...

Obrazek

A to kwopane chryzantemy, które przeniosłam z przedogródka, gdyż bardzo wysoko wyrosły i nie pasują do tamtejszych nasadzen. Za nimi przosadzone marcinki, ktore razem z mimozą i wrotyczami będą tworzyć taki jesienny , wysoki bukiet pomiędzy jabłoniami.

Obrazek

Takie właśnie one są, takie sielskie...

Obrazek

A chochoł stoi...

Obrazek

Coma! :D Chryzantemy to ostatni szlagier ostatnich jesiennych ogrodowych dni! Nie dziwię się nikomu, kto doceni te kwiaty. Nie dość, że to jedyne, które kwitną do tak poźna, to są bajecznie urokliwe i tak wspaniale wpisują sie w nasze klimary!Chciałabym mieć wszystkie możliwe kolory tych kwiatów, więc rozgladam się i dokupuję. Zrezygnuję chyba tylko z białych, są za jasne wsród tych ciepłych barw.

Obrazek

Chryzantemy bardzo pasują do Ogrodu nad Oranią! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oranio! Ta rabata z chryzantemami świetnie sie prezentuje, a kolorek tej po prawej cudny... ;:180
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Jolami, podobnie jak z łubinami, chciałabym mieć wszystkie możliwe kolory tych kwiatów. Od zeszłej jesieni zaczynam dosadzać chryzantemy i planuję mieć ich naprawdę dużo. Ten kolorek faktycznie jest rzadki - łososiowy, ale w sumie do zdobycia.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio, Te zamglone zdjęcia wyglądają jakbyś aparat wyjęła zza pazuchy, spod serca i szkiełka obiektywu mu tak parą zaszły...Jakby był żywy, że mu się oczy zamgliły, po wyjściu z ciepłego w zimne! Bardzo piękne te zdjęcia wyszły!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Agape, bardzo lubię taką zimną, mokrą pogodę, niedogrzane werandy pachnące wilgocią i przegrzane pokoje...A wtedy, oj zamgliło mi w obiektywie, pogoda mgielna i przecieranie obiektywu nic nie pomagało, było mgliście. Czasami w Ogrodzie zatrzymuje się chmura, właśnie przy takich bezwietrzych, mokrych pogodach. Rozsiada się na drzewach a widać ją tylko w końcu Ogrodu.

Obrazek
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio, naprawdę chmura się zatrzymuje w Twoim ogrodzie, czy to sobie żartujesz ze mnie?
Na pewno masz więcej mgielnych fotografii...Może jeszcze coś wstawisz?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Agape, kiedyś próbowałam zrobić fotkę takiej chmury, ale wyszło wszystko... białe :;230
No, ale teraz będę polować na nią , jak się zjawi!!! I ją ułapię na jakimś drzewie!!
A tu smutasowe chryzantemy, jesienne...pojawiają się nawet kolorki w tym jesiennym Ogrodzie. :D

Obrazek

Dziś mam ogrodowy dzień - hurrrra!!!!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Dla miłych gości Ogrodu! :D
Piękna pogoda, + 10, lekkie słońce, zefirek a do Ogrodu trafiły kolejne chryzantemy, moja nagle niespodziewana pasja! Robi się bardzo wesoło! Na razie mają formy kuliste ale to nie znaczy, że tak wyrosną w przyszłym roku. Kolory takie jakie jeszcze można było zdobyć, żółte, czerwone, żółtoczerwone, złociste i fioletowe. Tych najbardziej upragnionych jeszcze nie mam - bordowych. Kwiatki, które przekwitły, oderwałam w nadzei, że może wypuszczą nowe pąki, oczywiście jak nie przymrozi. Do tej, która tak wystrzeliła w górę dosadziłam dzisiaj mimozy. Obok ukorzeniają się przesadzone marcinki.

To są kwiaty, które kwitną obecnie w Ogrodzie, nie te nabyte a te ogrodowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem zaskoczona urodą tej chryzantemy, to wielka niespodzianka dla mnie, że mi coś takiego wyrosło!

Obrazek

Już się cieszę na przyszłoroczną jesień! Jeżeli przyjmą się wszystkie chryzantemy, to będzie naprawdę kolorowo, ostatecznie przed zimą. A może jesień będzie długa i ciepła, wówczas kolorowe chryzantemy nie pozwolą na nędzną depresję, na którą zresztą nie zapadam. :D
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chryzantema cudna! Jeśli to nie kłopot to piszę się wiosną na mały jej kawałek. Z chryzantemami kłopot polega na tym, że nie wszystkie są w stanie przezimować w ogrodzie...
Oglądam uważnie wszystkie zdjęcia Ogrodu nad Oranią i po raz kolejny zastanawiam się nad jego położeniem. Nie wiem, nie mam pojęcia w której części miasta leży. Ostatnio będąc w G. rozglądałam się mocno, bo mijaliśmy kilka różnych terenów działkowych...
Smutny widok przedstawia leżąca altana. Widać, że przeżyła niejedno...
Wracając do Twoich roślin - roślina ta niby kwitnąca, z białoobrzeżonymi liśćmi to skimmia. Jest zimozielona, lubi kwaśne podłoże. Te kuleczki to pączki kwiatowe, które rozwiną się wiosną. Radziłabym przykryć ją na zimę jedliną lub agrowłókniną - przynajmniej w pierwszym roku. Kolejny krzew to krzewuszka cudowna - ślicznie kwitnie. Mała krzewinka z czerwonymi owocami to najprawdopobniej golteria - też lubi kwaśne podłoże. Te żółte wysokie niby słoneczniczki to może być topinambur.
Cieszę się, że jednak zdecydowałaś się na cebulowe w hurtowych ilościach :wink: Wiosną pięknie zdobią każdy ogród. Ja nawet teraz nie zaglądam na all, by nie ulec pokusie ( mam spore braki w domowej kasie :oops: )
Co do marcinków to jest ich sporo odmian . Różnią się nie tylko kolorem, ale i wysokością.
Ja też postanowiłam w przyszłym roku powiększyć swoją kolekcję marcinków i chryzantem. te ostatnie do niedawna kojarzyły mi się tylko z listopadem i cmentarzem :oops:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ja zaś zawsze uwielbiałam chryzantemy, a przede wszystkim ich cudny zapach.
Miłego dnia, choć pochmurny, pa, pa :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Tuja! :D Jestem Ci niezmiernie wdzięczna za fachową ocenę roślin. Kilka roślin dostałam w prezencie ale bez nazw, kilka nazw gdzieś uleciało i tak powstały braki. Więc szalenie Ci dziękuję!
Skimmia to chyba taka roślinka z wyższej półki - niezmiernie ozdobna, więc będę szczególnie o nią dbała tak jak mi radzisz.
Krzewuszka zauroczyła mnie swoim kolorem liści i wcale nawet nie przypuszczałam, że tak słodko kwitnie. Niestety ostatnio objedzona została przez sarnę.Teraz liście opadły i pozostały gałązki, które rozczapierzają się w górę - zupełnie ładnie.
Golteria ciągle się trzyma, również i owoce, których, ciekawe dlaczego ptaki nie zjadają.
O tupinamburze przeczytałam - ratunkuuuu! to prawda, że jest bardzo ekspansywny! W ciągu jednego sezonu wykopałam niezłą kupę tych bulw, o których nie wiedziałam, że są jadalne! Część z nich wkopałam przed Ogrodem , więc mogą sobie rosnąć do woli i tworzyć letni żywopłot, część zadołowałam w Ogrodzie ale jeżeli nie zdążę umieścić ich w jakiejś bali, to będę miała kongo topinamburowe!
I w ogóle ucieszyłaś mnie tą wiadomością, że istnieją jeszcze inne odmiany marcinków! Ostatnio posadziłam obok tych marcinków coś podobnego ale wyższe i o fioletowych kwiatach. Fotki nie zdążyłam zrobić, więc nie pisałam o tym. Myślę, że to właśnie jedna z tych innych odmian.Teraz bukiet jesiennych kwiatów stoi na końcu Małego Sadu jako soliter. Może nawet za jakiś czas zrobię mu barierkę lub jakąś inną ozdobe, może minipłotek? To takie luźne przemyślenia, bez zobowiązań.
Na razie chciałabym przy Leśnej Rabacie ustawić belka na belkę, by utworzyły taki drewniany murek, na którym można usiąść przy tej rabacie. Belki, wiadomo, miałyby być czarne.
Tujkoooooooo, :D nie wierzę , że nie odgadniesz, gdzie leży Ogród, sama nazwa to mówi! :wink:

Wszystkie nowoposadzone chryzantemy muszą się zadomowić w Ogrodzie, teraz są takie trochę obce, niezmiernie hałaśliwe z tymi swoimi kolorami, to trochę tak, jakby do chaty zwaliła się kupa wesołych gości bez zapowiedzi akurat w chwili, kiedy to ociera się łzę bo akurat serdecznie czymś się wzruszyło i wygląda się zupełnie prywatnie, bez blichtru.
A towarzystwo ma zamiar zadomowić się na lata!!!Tu nie pasuje - jak weszłeś w stado wron, to i kraczesz jak one. Nie, to one już rozsiadły sie po Ogrodzie i gapią się na nowe miejsce, kręcą tymi swoimi kolorowymi łepetynami i dziwią się, że trafiły do tak nudnego miejsca, gdzie nie ma na co spojrzeć.

Obrazek

No tak, jeżeli jakaś wymarznie to trudno, znów dokupię, bo przeciesz jesienny Ogród bez chryzantem jest smutny. No i ten zapach, cierpki -słodki - zimny!
Stasiu, masz rację, ten niepowtarzalny zapach, który kojarzy się również z porą roku!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O proszę zrobił nam się chryzantemowy ogród - Nad Oranią :lol:
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Oranio, napiszę teraz kilka patetycznych słów, może zbyt patetycznych i zbyt wzniosłych ... ale jestem w uniesieniu. Czuję się jak bym wyszła z ciemnego kina, w którym właśnie obejrzałam piękny film. Twój ogród jest niesamowity - taki wiejski, sielski i ziemski, a zarazem nieziemski, niebiański. Pewnie duża zasługa w tym Twoja, tego jak go pokazujesz, jak nam o nim opowiadasz. Podoba mi się Twoja chata, Twoja furta, plecione i deskowe płoty. Piękne są Twoje drzewa i kwiaty. Uwielbiam polską wieś i jej klimat. Mamy chyba podobną wrażliwość, dlatego Twój i Twoja o nim opowieść tak bardzo mnie poruszyły. Cudowne zdjęcia, cudowne historie i historyjki. Jesteś wróżką, czarodziejką, gospodynią, nimfą, poetką, filozofką (mądre to i prawdziwe, co napisałaś o starych drzewach i zazdrosnych o naszą miłość do ogrodów mężach) i ARTYSTKĄ. Jesteś niezwykła tak jak Twój ogród.
I teraz mniej wzniośle: mam taki sam chiński, pasiasty hamak. :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda na to, że mocno przeceniasz moją znajomość topografii Gdańska :oops: Nie mam pojęcia gdzie szukać Orani...Buuuu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”