Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

danutka 1 prawidłowo uformowane drzewko czereśni powinno mieć wyraźnie ukształtowane trzy piętra gałęzi w ilości 3 - 4 gałązki w każdym piętrze. Ty masz dopiero jedno pietro, które musisz dobrze wykształcić i zaczątki drugiego o które w tym roku musisz walczyć. Trzecie piętro w najlepszym przypadku, uformujesz w roku następnym. ostatnia szansa uzmysłowiła mi i za to jej dziękuje, że to co jest jednoznaczne dla tych, którzy mają już jakieś doświadczenie w formowaniu młodych drzew owocowych, dla Ciebie takie nie jest. Ale lepiej swoje wątpliwości przekazać do dalszego wyjaśnienia niż wykonać ruch, od którego nie będzie odwrotu. Moje uwagi dotyczyły zdjęcia 1. Natomiast drugie drzewko też oczyść ze wszystkiego jak pierwsze, bez względu na wysokość pierwszego piętra gałązek. Gałązki tworzące pierwsze piętro też odegnij do poziomu. Do czasu jak przekażesz zdjęcie samego wierzchołka czereśni drugiej i nie podasz wysokości tego górnego odcinka przewodnika, nic z nim nie rób. Sprawa jest bardziej złożona. Pozdrawiam, Lucjan.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Około 20" opryskałam 2 czereśnie przeciwko n.t.-w nocy zaczęło padać i do tej pory pada :( Czy mój oprysk pójdzie
na marne?
Pozdrawiam Ewa
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Własnie siedzę przed komputerem i zajadam czereśnie Rivan ;:215 .
Rzeczywiście są wczesne. Mam Burlat i Rivan. Rivan zapyla mi Burlata a kto zapylił mi Rivana? ;:219
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43

Post »

badylarz pisze:danutka 1 prawidłowo uformowane drzewko czereśni powinno mieć wyraźnie ukształtowane trzy piętra gałęzi w ilości 3 - 4 gałązki w każdym piętrze. Ty masz dopiero jedno pietro, które musisz dobrze wykształcić i zaczątki drugiego o które w tym roku musisz walczyć. Trzecie piętro w najlepszym przypadku, uformujesz w roku następnym. ostatnia szansa uzmysłowiła mi i za to jej dziękuje, że to co jest jednoznaczne dla tych, którzy mają już jakieś doświadczenie w formowaniu młodych drzew owocowych, dla Ciebie takie nie jest. Ale lepiej swoje wątpliwości przekazać do dalszego wyjaśnienia niż wykonać ruch, od którego nie będzie odwrotu. Moje uwagi dotyczyły zdjęcia 1. Natomiast drugie drzewko też oczyść ze wszystkiego jak pierwsze, bez względu na wysokość pierwszego piętra gałązek. Gałązki tworzące pierwsze piętro też odegnij do poziomu. Do czasu jak przekażesz zdjęcie samego wierzchołka czereśni drugiej i nie podasz wysokości tego górnego odcinka przewodnika, nic z nim nie rób. Sprawa jest bardziej złożona. Pozdrawiam, Lucjan.
Witam, zrobiałm zdjęcia .Te dwa zdjęcia to czerśnia nr 1Gorny odcinek przewodnika tj dlugośc od ostatniegi pietra gałezi?Jeśli tak to ma wyokość 70 cm.

Obrazek

Obrazek
badylarz
200p
200p

Post »

danutka 1 uściślijmy, dla mnie drzewkiem i zdjęciem nr 1 jest czereśnia rosnąca w trawie i dla niej przekazałem Ci pierwsze zalecenia. Drzewkiem nr 2 jest to, które jest odsypane ziemią i chwasty jeszcze nie zdążyły urosnąć. Teraz przeczytaj wpisy i podziel się swoimi wątpliwościami. Pozdrawiam.
danutka1
200p
200p

Post »

[quote="badylarz"]danutka 1 uściślijmy, dla mnie drzewkiem i zdjęciem nr 1 jest czereśnia rosnąca w trawie i dla niej przekazałem Ci pierwsze zalecenia. Drzewkiem nr 2 jest to, które jest odsypane ziemią i chwasty jeszcze nie zdążyły urosnąć. Teraz przeczytaj wpisy i podziel się swoimi wątpliwościami. Pozdrawiam.[/quote
Jak tylko pojawi się słoneczna pogoda zaraz zajmę się obcinaniem i naciąganiem ale napisałeś:
" Do czasu jak przekażesz zdjęcie samego wierzchołka czereśni drugiej i nie podasz wysokości tego górnego odcinka przewodnika, nic z nim nie rób. Sprawa jest bardziej złożona. Pozdrawiam, Lucjan."
więc przesłałam zdjęcie tej drugiej czereśni z długoscią przewodnika, - tej czeresni która jest otoczona ziemią.
Przepraszam ale może ja czegoś nie zrozumiałam ;:219
badylarz
200p
200p

Post »

danutka 1 wszystko bardzo dobrze zrozumiałaś. Teraz kolej na drugą czereśnię, tę z piachu, którą miałaś oczyścić do poziomu pierwszego piętra gałęzi i które miałaś ostrożnie odgiąć do poziomu. Na wierzchołku przewodnika masz jeden centralny pęd skierowany prawie pionowo do góry, który będzie następnym przedłużeniem przewodnika. Natomiast w tym samym miejscu pojawiły się trzy albo cztery pędy też skierowane do góry i one będą stanowiły konkurencje dla pędu środkowego. Twoim zadaniem jest odgięcie tych bocznych pędów do poziomu ale tak żeby ich nie wyłamać. Możesz próbować klamerkami od bielizny, ale będzie to trudne ponieważ nie będzie miejsca na cztery klamerki, musisz sobie jakoś poradzić. Rozciągnij odginanie w czasie zaczynając od najdłuższego. Te odgięte pędy będą stanowiły drugie piętro konarów na twojej czereśni. Musisz zrobić to bardzo delikatnie, ponieważ niższe pąki nie startują i prawdopodobnie z nich nie uzyskasz potrzebnych pędów. Masz jeszcze w połowie tego odcinka przewodnika, który jest nad pierwszym piętrem, tegoroczne dość silne gałązki, konkurujące z przewodnikiem i nowym piętrem, które musisz odgiąć nie tylko do poziomu ale jeszcze bardziej w celu zahamowania ich wzrostu. W przeciwnym razie w drugiej połowie lata, trzeba będzie ich znacznie skrócić. Teraz możesz swoje drzewka zasilić jakimś nawozem wieloskładnikowym z większą ilością azotu. Koniecznie zniszcz wokół nich trawę w promieniu co najmniej 1.0 m. Zadbaj o wilgotne podłoże przy drzewkach, ściółkując je nawet zwykłą słomą. Na dzisiaj wystarczy. Pozdrawiam, Lucjan.
danutka1
200p
200p

Post »

o rety ;:oj ale mam zadań, żeby tylko było to słońce to już bym zrobiła co trzeba. Dziękuje bardzo bardzo za wyczerpujące konkretne informacje ;:180
a jeszcz mam małe pytanko czy z wiśnią sie tak samo postępuje :oops: ?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z wiśnią troszkę inaczej tzn. mocniej ją się tnie, ale wszystko zależy od odmiany i podkładki oraz... egzemplarza. Bo tak naprawdę to nie ma złych sadzonek są tylko niedouczeni ogrodnicy ;:306
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
badylarz
200p
200p

Post »

:wit Beata coś w tym jest, ale kiedyś wszyscy byliśmy niedouczonymi ogrodnikami. Pozdrawiam, Lucjan.
danutka1
200p
200p

Post »

I tu racja. Posadziłam w zeszłym roku drzewka i zadowolona czekałam aż bedą sobie same rosły a tu masz roboty co nie miara ;:131
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

ewa2019 pisze:Około 20" opryskałam 2 czereśnie przeciwko n.t.-w nocy zaczęło padać i do tej pory pada :( Czy mój oprysk pójdzie
na marne?
Czy ktoś mi odpowie ;:218 czy oprysk zadziałał?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powinno być na opakowaniu środka ile po zabiegu nie może padać deszcz. Jeśli nie ma zazwyczaj jest to 8 godzin. Poza tym czemu już pryskałaś. Nie widzę (u siebie) ogłoszenia o zagrożeniu Rhagoletis cerasi oraz Rhagoletis cingulata, moje tablice lepowe są zupełnie puste, a robinia dopiero zaczyna kwitnąć. Więc jeśli muchówka jeszcze nie wyfrunęła to Twój oprysk pójdzie na marne ale nie przez deszcz.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Dzięki-nie chciałam jeszcze pryskać, ale sąsiad (autorytet) "stary działkowiec",swoje czereśnie pryskał i mówił że to już czas :oops:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie słuchaj sąsiada, kup tablice lepowe na nasionnicę i jak przylepi się kilka to pryskaj. One wylatują jak akacja jest w pełni kwitnienia, a u mnie dopiero zaczyna. Sprawdzaj też http://piorin.gov.pl/sygn/start.php . Musimy się zmobilizować i wytępić tę 8 plagę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”