Phalaenopsisy Oriona
Platynko - jeżeli pączek tak szybko zmarniał to on nie zareagował na dom, tylko na warunki w jakich był trzymany. Może miał za ciepło w magazynie i zaparzał się w folii w której stał.
Ja na własnym doświadczeniu mogę Ci doradzic jedno: Zakupionego storczyka nie stawiaj od razu na parapet. Postaw w spokojne, jasne miejsce, gdzie będzie miał warunki lekko przypominające te sklepowe, czyli przede wszystkim zero kontaktu z bezpośrednim słońcem. Po 2-3 tygodniach kiedy storczyk przyzwyczai się do "domowych" warunków można go spokojnie przestawic na parapet. Moje storczyki wcale nie były stawiane na parapetach i pąki w ogóle nie opadały ( jak już coś to opadał jeden, najmniejsz) - a ostatnio coś mnie podkusiło i 2 nowe od razu postawiłam na parapecie. Po niecałym tygodniu opadło łącznie 6 pączków.
Ja na własnym doświadczeniu mogę Ci doradzic jedno: Zakupionego storczyka nie stawiaj od razu na parapet. Postaw w spokojne, jasne miejsce, gdzie będzie miał warunki lekko przypominające te sklepowe, czyli przede wszystkim zero kontaktu z bezpośrednim słońcem. Po 2-3 tygodniach kiedy storczyk przyzwyczai się do "domowych" warunków można go spokojnie przestawic na parapet. Moje storczyki wcale nie były stawiane na parapetach i pąki w ogóle nie opadały ( jak już coś to opadał jeden, najmniejsz) - a ostatnio coś mnie podkusiło i 2 nowe od razu postawiłam na parapecie. Po niecałym tygodniu opadło łącznie 6 pączków.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
moje stoją na parapecie, ja otwieram balkon, nie ściągam ich. ja już kiedyś chyba pisałam, więc się powtórzę, wybaczcie ;), że moje właśnie zimą lepiej rosną, bardziej kwitną, może to dla nich lepszy czas... latem jest lekki przestój.
Orionko, Ty jeszcze na łowy? po kolejny w łatki? ;>
Ps. w tesco po 7.50 przekwitnięte są znów w sprzedaży.
Orionko, Ty jeszcze na łowy? po kolejny w łatki? ;>
Ps. w tesco po 7.50 przekwitnięte są znów w sprzedaży.
platynka 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p