W.o... Psach 5cz. (2008.05-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

agaxkub - co do drapania Twojego pieska
... hmmmm... jest wiele przyczyn, o których pisali również inni.
Z tego , co zdążyłam zauważyć - Tój Szirek to ON-ek.
Częstą przypadłością u tej rasy są ogólnie ujmując sprawy jelitowo - żołądkowe.

Drugim utrapieniem jest problem z gospodarką hormonalną - w tym przypadku z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy.
Drapanie, świąd, nienaturalne łysienie - to typowe objawy. Z mojego doświadczenia wynika,że objawy te są często mylone ze zwykłym uczuleniem...

Trudno srwierdzić, co akurat dolega Twojemu psiakowi.
Warto zrobić psu badania podstawowe krwi oraz sprawdzić poziom hormonów.

Leczenie ,, w ciemno" - to częste zjawisko, nie tylko w wypadu psów.
Czyli najpierw szukamy przyczyny, a potem walczymy z choróbskiem :wink:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

/przepraszam,że piszę po raz drugi, ale musiałam wrócić i poszukać autora pytania 8)
Myśleliśmy o psie rasy Beagle ale chyba z niego zrezygnujemy na rzecz Bearded Collie - jakieś sugestie mile widziane
Dorotko
Beagle - dokładnie tak jak zostało powiedziane -to pies z silną pasją myśliwską.
Bywa nawet żartobliwie nazywany ,,jednorazowym" - jak spuści się go ze smyczy, to może nie wrócić :wink: . To oczywiście żart, ale coś w tym jest.
To piękne inteligentne psy, ale kupa pracy, aby nad nim zapanować/tzn. egzekwować posłuszeństwo/.

Bearded Collie - to bardzo mądre psiaki. Z psychiką bywa różnie. Znam cudowne kochane ,,birdety", ale znam też dość ostre, szalone ... niestety. Tak bywa w wielu rasach- nie da się wszystkiego generalizować.

musisz przemyśleć sprawę - podałaś dwie diametralnie różne rasy-obie urodziwe, na swój sposób. Jednak stojące na dwóch biegunach jeśli chodzi o psychikę, przeznaczenie:
Owczarek i pies myśliwski.

przy doborze psa warto poczytać o jego psychice, okolicznościach w jakich kształtowała się rasa, w jakiej kulturze powstała >>> a więc PO CO człowiekowi była potrzebna dana rasa.
Sam wygląd zewnętrzny , owszem jest ważny, ale to zamało.

Pamiętaj także, że KAŻDY PIES - czy mały czy duży, myśliwy,spaniel, owczarek, szpic, chart - może być kompanem dla dziecka. Pod warunkiem, że jest przy nim DOROSŁY.
Pies nie może atakować dziecka - ale dziecko nie może dokuczać psu.
PIES + DZIECKO - to czasem jakby mieć dwójkę dzieci do pilnowania :wink:
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Dorka , nie bierz psa do dwulatka, taki duet Cię wykończy :lol: , to chyba najgorszy moment na wprowadzenie psa do domu. Czytaj o rasach , takiego BC to nieogarniesz przy małym dziecku, dla niego dwie godziny spacerku przy wózku to tak jak nic. Tak na szybko i ogólnie.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapisałam się na forum hodowców Brodaczy (BC), podpytałam i... i jestem jeszcze bardziej za tym psem! Na jakieś 90% będzie to BC, pozostaje tylko kwestia kiedy? Tego jeszcze nie wiem... może faktycznie do dwulatka zbyt wcześnie, chociaż niektórzy twierdzą, że to dobry wiek...
Myślimy...
Na TERAZ mamy w planie poszukanie hodowców, odwiedzenie ich i ... oczywiście relacje zdamy ;-)

Aleksandro, urocza jest Twoja Rubi, taki srebrny lisek ;-)

A kogo ja widzę? Moniko/mora1? Miło, miło...
Szkoda, że tak na szybko :(

Drapki, po brzuszku, za uszkiem (co kto woli) dla czworonogów!
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Doreczko to teraz będzie na długo :lol: Bardzo dobre masz podejście, nikt tak dobrze nie doradzi jak miłośnicy rasy, chociaż to trochę fanatycy :lol: Super, że zapisałaś sie na forum , masz czas to sobie wszystko w głowie poukładać. Dobra hodowla to postawa, hodowca wybierze Wam odpowiedniego psiaka z miotu, najlepiej poszukaj rodzin z dziećmi i takim psem, najlepsze informacje są z pierwszej reki i, zwracaj uwagę na doświadczenie ludzi w psim temacie, ile czasu z psem spędzają i jak. Ja na hasło dziecko + pies jestem szczególnie uczulona. Sama wychowałam sie w sforze i może dlatego jestem trochę skrzywiona w temacie. Wbrew pozorem łatwiej wprowadzić psa jak dziecko ma rok, niż np 3, 4 . Pięciolatek to już inna bajka. Słuchaj co mówią posiadacze , na jakim są etapie, bo jeśli mówią o wystawach , dwóch psach w domu to znak, że to typowa psia familia i dla nich nawet 5 psów w domu to nie problem. Sama oceń na jakim etapie psiej wiedzy jesteście, czy sama zrobisz PT bo to podstawa czy będziesz musiała chodzić do szkoły, czy psie przedszkole jest Wam potrzebne, czy socjalizacje itp. zrobicie sami. Dwulatek jest bardzo absorbujący, szczeniak również, a mają stanowić udany duet, to nie jest łatwe. To, że ta rasa pracuje w dogoterapii ,a pracuje, nie znaczy, że jest łatwa i bezproblemowa, pies sam z siebie nie umie wielu niezbędnych rzeczy, trzeba z nim pracować. Najważniejsza jednak moim zdaniem jest dobra hodowla, to jak wychowamy psa to jedna kwestia, geny to druga. BC czyta w myślach i pewnie niejeden tak powie, jednak jest dość wymagający, trzeba mu zapewnić intelektualne wygibasy. Pięciolatek potrafi pięknie z psem pracować i zmęczą się myśleniem wzajemnie, dwulatek to żaden partner dla psa. Wszystkie zabawy będą na Twojej głowie. To bardzo indywidualna sprawa kiedy psa wprowadzić przy małym dziecku, sami musicie ocenić czy to juz czy może poczekać. Pytaj właścicieli o sprawy techniczne , jak prowadzić wózek i psa, jak sobie radzą z wybieganiem psa, co robią jak dziecko płacze , pies chce siku i trzeba zejść po schodach i otworzyć drzwi a za drzwiami np -24C , kto pracuje z ich psami, bo jak sami to znaczy, że psie ABC mają opanowane perfekt, miłośnicy to taka specyficzna grupa :lol: , ja mimo , że mam klapki na oczach jeśli chodzi o amstaffy i ostatnio stafiki staram sie być jaknajbardziej obiektywna, czy mi sie udaje to już nie wiem. Najważniejsze jest to aby Malwa miała super sierściucha , dlatego tak się rozgadałam.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorka dzięki,Hercia wyściskana.Też miałaś cudną bokserkę...co racja,to racja,chorowita ta rasa...a na dodatek najmniej odpowiednia dla alergików(ślina).
Wiesz,fajnym "materiałem" na psiaka do dziecka są też labradory,ale tylko z pewnej hodowli.Dlaczego?Ano dlatego,że wśród tych do niedawna pełnych miłości i oddania psiaków zdarzają się i agresory-ludzie rozmnażają,co mają-brzydko mówiąc-rządza pieniądza.A,no i jeszcze dochodzi tu niestety częsta dysplazja...
Właściwie w każdej rasie jest coś...na "tak",ale i na "nie"...
Ja oprócz Hery posiadam jeszcze (od pięciu miesięcy )Anabelle:
Obrazek
To malutki york(kot to Garfield),całkowite przeciwieństwo Hery(Hera waga 40kg,Anabelle 1,9kg).Niespożyta energia,uśmiech od ogona po czubek nosa..Mój mąż mówi,że to mała turbinka(jakby nie było -terier) :lol: I choć kompletnie nas nie słucha...też ją uwielbiamy...
Trudne zadanie przed Wami.Faktycznie musicie dobrze się zastanowić...tylko absolutnie nie rezygnujcie!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Moniko, miałam szczęście łapiąc się akurat na TO forum o Brodaczach - intuicja, przeznaczenie?
Okazało się, że w mojej okolicy są trzy hodowle, a ja myślałam, że ta rasa nie jest popularna i szczeniaka przyjdzie mi szukać na drugim końcu kraju :lol:
Jesienne weekendy (co najmniej trzy ;-)) spędzimy poznając te psiaki (ich właścicieli). Dostałam nawet info o planowanej wystawie w Świerklańcu i prawdopodobnie tam się zjawimy ;-) (Jeśli damy radę bo w tym dniu "M" gra :evil: )

Antooosiu, śliczne to małe (początkowo myślałam, że to dwa koty)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Antoosiu Twoja trójka jest prześliczna, masz jakieś nowe fotki Anabelki - dawno jej nie widziałam :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A to jest bardzo ciekawa strona o psach:
- http://www.hauward.pl/
Bardzo ciekawie opisane niektóre rasy.
Porady "wychowawcze" i zdrowotne.
Jest to strona psiej szkoły, ale nie o to chodzi, jak ją po prostu bardzo ją lubię :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Świetna strona Nalewko.
Przeczytałam już charakterystyke kilku ras i znalazłam jedno małe kłamstewko- napisali, że pudle nie chrapią :lol: , przecieżto straszne kłamstwo - mój chrapał jak stary niedźwiedź :lol:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorko !
masz super podejście do sprawy! oj, żeby tak wszyscy przyszli właścicele czworonogów zaczynali :D .
Brodacze to fajne psy - wbrew pozorom ciągle mają swoich miłośników,
w ogóle to o wiele lepiej, gdy rasa nie jest zbyt modna. Jak jest popularna - to często idzie to w parze z pogorszeniem jakości.
Koniecznie zobacz psy na żywo, internet to za mało. P O W O D Z E N I A !

Hauward - o TAK! mam bardzo dobre zdanie o tej szkole. Chodzi tam nawet jeden z moich szelciaków (to znaczy pies z mojej hodowli) Na razie raczkuje - ale zaliczył już dwa pierwsze etapy szkolenia. Dostał same szóstki i zdał najlepiej.
no proszę jaki świat jest mały...
Beata B
100p
100p
Od: 30 maja 2007, o 15:47

Post »

Witajcie, jest przełagodna suczka do adopcji, zero agresji na szynszyle, koty, konie, inne suczki. Może ktoś szuka psiaka, któremu by chciał oddać serce...
Sunia jest zdrowa, przylepna, uwielbia towarzystwo człowieka i innych zwierząt, jest absolutnie bezkonfliktowa, nic nie niszczy nie jest hałaśliwa. Przebywa teraz w Warszawie w tak zwanym domu tymczasowym. Na ulicy ludzie się nią zachwycają. Nie możemy jej zatrzymać , w kolejce czekają inne psiaki, które wymagają większej pomocy. Sunia ma do 2 lat, w tym tygodniu będzie wysterylizowana.

Kontakt 501 24 64 11 Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Warto byłoby zrobić suczydłowi Allegro...
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Beata B
100p
100p
Od: 30 maja 2007, o 15:47

Post »

Rosa znalazła dom, mamy jeszcze chłopca , który wie jak się myje brudne kociaki
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

To czyli koty toleruje?? Świetnie, napisz coś więcej, może na Dolnym Śląśku go ogłoszę, czy w razie czego można liczyć na pomoc w transporcie?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”