Koliberki to takie małe kolorowe ptaszki z czerwonymi dzióbkami..nawet nie wiem ile ich jest bo latają tak szybko że policzyć ich nie sposób..zrobić zdjęcia też nie..a Twoją modliszkę już widziałem..też mam taką tyle ze bez skrzydeł bo jeszcze nie przeszła ostatniej wylinki...Fleur 78 pisze: A czy masz jakieś zdjęcie swojego koliberka?
Jeśli gdzieś zamieściłeś, to przegapiłam a oglądałam zdjęcia już 2 czy 3 razy. Ja spotkałam raz w moim ogródku, a właściwie na tarasie, modliszkę.
Mój ogród - Józef cz.1
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Ja wiem, ze koliberki to takie małe kolorowe ptaszki ale myślałam, że może masz je na zdjęciu. Nie jestem ornitologiem, ale wiem, że jest ich wiele odmian. Mam koleżankę w Kanadzie i w jej okolicach spotyka się dużo koliberków (nie wiem czy tej samej odmiany co Ty masz). Jej sąsiadce udało się zrobić kilka zdjęć i mam już obiecane! Tylko ona nie umie przesyłać zdjęć, wiec czeka na czyjąś pomoc. Jak już będę miała zdjęcia to Ci pokażę i porównasz ze swoimi!

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21

A ja myślałam, że tak pieszczotliwie mówisz o swoich pupilkach...
No cóż, na szczęście zaznaczyłam, że nie jestem ornitologiem...
Ale tak, żeby zręczniutko zmienić temat...

powiem Ci , że taki grad spadł dzisiaj u nas że ho, ho...!!! A kilka godzin wcześniej zleciała się ogromna chmara ptaków i to siadały na drucie, to leciały zrobić rundkę na drzewa, to znowu wracały! Niesamowity spektakl. Może wyczuły zbliżającą się zmianę pogody...
No to teraz będę szukac w internecie tych koliberkow!
Ahoj!

-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Józefie za odpowiedź! Widzę, że można się pokusić na różne trawy i w naszym klimacie. Wiosną poszukam sobie tej rozplenicy. A u Ciebie do jakiej ona wysokości dorasta?
Łał! 200-250 tyczek! Nieźle! To ciekawe jaki obszar taka "plantacja" Ci zajmuje ?.
Przeszukując internet, natknęłam się na informację, że m.in. miskanty są dobrymi roślinami energetycznymi. Czyli - przyjemne z pożytecznym
A żabcie na pierwszym zdjęciu są świetne
Łał! 200-250 tyczek! Nieźle! To ciekawe jaki obszar taka "plantacja" Ci zajmuje ?.
Przeszukując internet, natknęłam się na informację, że m.in. miskanty są dobrymi roślinami energetycznymi. Czyli - przyjemne z pożytecznym

Pozdrawiam serdecznie
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Józef
- Kontakt:
Wisienko..a więc po kolei..rosplenica jest dość rozłożysta..półkula ma prawie dwa metry srednicy (wysokość ok metra) a miskant zajmuje niecały metr kwadratowy ..jest obstawiony wbitymi w ziemię blachami(chyba 60 cm) w przeciwnym razie pewnie już miałbym go na całej działce..myślę że jako roślina energetyczna był by lepszy niż wierzba biorąc pod uwagę przyrost masy w ciągu jednego sezonu.A żabcie to niesamowite żarłoki i niedługo ten zbiorniczek wodny stanie się dla nich za mały..teraz jak się "rozciągną" mają z 10 cm długości.Wisienka pisze:Dzięki Józefie za odpowiedź! Widzę, że można się pokusić na różne trawy i w naszym klimacie. Wiosną poszukam sobie tej rozplenicy. A u Ciebie do jakiej ona wysokości dorasta?
Przeszukując internet, natknęłam się na informację, że m.in. miskanty są dobrymi roślinami energetycznymi. Czyli - przyjemne z pożytecznym![]()
- Józef
- Kontakt:
kiedyś Pani w kiosku z prasą proponowała mi coś związanego z motoryzacją..powiedziałem jej że wolałbym coś związanego z kwiatkami..była delikatnie mówiąc zdziwiona..mężczyzna i nie interesuje się motoryzacją? tylko kwiatami? to takie mało męskie hobby..więc nie jesteś pierwszą zdziwioną..Babopielka pisze:Piękny ogród i to u mężczyzny-aż mnie zatkało -gratulacjeModrzew świetny jest prowadzony przy jakiejś podporze?
a modrzew nie jest w ogóle prowadzony..sam tak rośnie..