paj4k pisze: ↑16 cze 2023, o 06:59
Witam, pojawił się problem na liściach. Tunel i grunt. Sytuacja zgrała się z opryskiem P+K. Stężenie odpowiednie, pogoda podczas oprysku dobra. Być może zbieg okoliczności. Oprysk robiony w sobotę. Będę wdzięczny za pomoc.
Ta plama na liściu od spodu jest rzeczywiście niepokojąca i ja bym szybko interweniował. Miałem coś identycznego na bawolim sercu 2 sezony temu i zniszczyło mi w kilka dni wiele liści od dołu.
Nie wiem czy to ZZ czy szara pleśń, ale od razu pryskałem i pomogło.
Emejcz pisze: ↑17 cze 2023, o 15:22
Nie wiem czy to ZZ czy szara pleśń, ale od razu pryskałem i pomogło.
Wg mnie na ZZ jest za wcześnie...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Zrobiłem oprysk amistar 250 sc + siarczan magnezu, pewności nie mam czy takie połączenie jest dopuszczalne. Dziś sporo małych plam na liściach jednego pomidora. Nie wiem co to.
paj4k pisze: ↑17 cze 2023, o 18:23
Zrobiłem oprysk amistar 250 sc + siarczan magnezu, pewności nie mam czy takie połączenie jest dopuszczalne.
Tak ,dopuszczalne jest. Można w jednym oprysku podać amistar + siarczan magnezu + mocznik. Nie zaleca się stosować amistaru w początkowej fazie wzrostu pomidora uprawianego w gruncie (do 4 tygodni po posadzeniu)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Prawdopodobnie korzenie miały za zimno i mokro. Roślina nie pobierała składników pokarmowych. Raczej trafniejsza i pewniejsza diagnoza po okazaniu całej rośliny.
Mam pytanie co do oprysków z miedzianu, sorry, jeśli głupie. Na forum znalazłam info: "Miedzianem nie wolno opryskiwać podczas wysokich temperatur i podczas wilgotnej pogody." - jakie temperatury to wysokie i jaka wilgotność to wysoka? xd Czy 23-26 stopnie i 62% wilgotność już odpada?
Dzień dobry
Mam kłopot z moimi pomidorami. Proszę o pomoc w ustaleniu czy to są niedobory, czy choroba. Czy już jedno i drugie. Większość liści na połowie pomidorów ma mozaikę jasnozieloną, na niektórych ta mozaika jest już bardziej żółta niż jasnozielona, a na spodzie brązowe plamy. Niektóre liście są pozwijanie i robią wrażenie zmoczonych
Pozdrawiam
Magdalena