Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Witaj Beo :wit

Jak miło odwiedzić znów Twój wątek ;:138 Piękne roślinki i ciekawe ich ujęcia na zdjęciach-kolaże super ;:63
Życzę kolejnych udanych hodowli w następnym sezonie,miłej niedzieli i serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, to ja też spróbuję ukorzenić swojego Dziurawca, ale gałązki zetnę dopiero jak mi ogród rozmarznie, bo na razie mam mroźną zimę. :cry: Mam nadzieję, że u Ciebie tak nie mrozi!
Kuleczki z krzaczka pozbierałam i teraz już wiem, dlaczego przed laty, wzeszły mi tak gęsto, a same nigdy się nie posiały. One się mocno trzymają i nie osypują przy ścinaniu, a ja wrzuciłam je do ziemi w całości, z myślą, że to jedno nasionko ;:131 . Teraz je zgniotłam, a tam w środku dopiero jest milion drobnych nasionek ;:306 .
Człowiek się uczy całe życie! :roll:
Lwie paszcze niemal mojego wzrostu? ;:oj
Od kiedy floksy zdominowały mój ogród, jednoroczniaki nie mają u mnie racji bytu, ale coś takiego mocno kusi. ;:333
Kiedy jeszcze siałam jednoroczne, to zawsze w kwietniu, maju do gruntu i lewkonie też. O siewie zimowym jeszcze wtedy nie słyszałam, a z parapetowymi wysiewami, jakoś mi nie po drodze :oops: .
Lwie paszcze, ale te niskie, zimowały, lewkonie, nie, ale zimy były inne. Pewnie i w tym roku u mnie nie przeżyłyby, bo jednak moim różom, liście zmarzły. Też nie uszczykiwałam siewek lewkonii, one i tak się same rozkrzewią, a pierwsze, pachnące kwiatostany, pojawią się szybciej. ;:333
Te szklarniowe, pewnie uszczykują, bo w sprzedaży są takie krępe, niskie, a już kwitnące sadzonki. Chyba jest też jakaś różnica między lewkonią, a lewkonią letnią, ale wcześniej nie zwracałam na to uwagi i nie pamiętam jaką siałam ;:131 .
Pozdrawiam cieplutko w mroźny poranek! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Piękne zestawienie zdjęć z ogrodu.
Zima w miarę ciepła to i roślinki zaczęły startować, teraz trochę jest u mnie mroziku ale już zapowiadają niedługo ocieplenie.
W takich warunkach pogodowych roślinki mogą się pogubić. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak w ubiegłym roku.
Najpierw ciepło a potem w kwietniu, w maju przymrozki, które wszystko niszczą.
Odętka ładna ale nie chcę w ogrodzie roślin ekspansywnych.
Mam sumaka, który sąsiad zasadził a który już u mnie się panoszy.
Trudno niestety z nim walczyć.
Muszę sprawdzić moją wierzbę MT ASO, którą mąż ukorzenił gdy ją przycinałam w zeszłym roku.
U Ciebie ładne bazie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róża z 15 grudnia zachwyca, moje pozostały w fazie pąków (niektóre). Moja koteczka wita mnie gdy tylko przekroczę próg ogrodu po powrocie z pracy. Także lubi wbiegać na drzewa :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Arkadius - właśnie czekam aż zakwitnie moja zwartnica. W ubiegłym roku nie kwitła bo ma cebulkę przybyszową. Ale w tym roku już lada moment będzie cieszyć.
Tak, już powysiewałam kilka roślin - zobaczymy co z tego wyrośnie.
Ale koleusa udaje mi się przetrzymać już trzeci rok, wow. A jest piękny, może dlatego tak się go trzymam.
Pozdrawiam serdecznie ;:3

Martuś - też było u mnie bardzo zimno, ale minęło.
Raczej dostało mi się maleńko lwich paszczy. Może choć jedna zakwitnie, to będą nasiona. Wybieram się latem do tamtej szkółki to zapytam czy tak mało wysyłają, czy ja źle trafiłam.
Pewnie Cię już nie raz namawiałam na zimowy siew - ponawiam, na prawdę warto. ;:196

Ewuś - i jak Twoja wierzba, przyjęła się z patyków? A ta co maiłaś ją w donicy nadal się dobrze trzyma?
Dziękuję za miłe słowa ;:196
Sumaka nie zazdroszczę - choć z dalsza lubię ich pokrój i kolory.
Też liczę na to, ze rośliny sobie poradzą, a wariować będą tylko pięknym kwitnieniem.
U mnie odętka nie jest ekspansywna, podobnie jak barwinek. Są, ale się trzymają zwarto.

Bufo-bufo - miło jak kocię Cię tak wita jak wracasz do domu. Sama przyjemność.
Róże masz już przycięte?
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie znowu mrozi,Beatko :roll: , ale to już chyba ostatni raz!
Posiałam tylko kobeę, która nie nadaje się do siewu zimowego, i dziurawca, a ten wzeszedł natychmiast, to na te mrozy, zabrałam go do domu. Rozłupałam kilka tych kuleczek, a że takie mizerne nasionka były, to sypnęłam wszystkie i chyba każde wzeszło! ;:oj Jak te siewki przeżyją, to będę mogła dziurawcem obsadzić całą działkę i okolice! ;:306
Pozdrawiam cieplutko! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Beatko barwinek jest u Ciebie zwarty. :shock: U mnie szpadel dwa razy w sezonie go ogranicza. :roll:
Miałam szczere chęci pobawić się w siew zimowy, ale jak zwykle przegapiłam. :oops:
Też koleusy od lat odnawiam, ale robię we wrześniu małe sadzonki, bo w domu ciepło i mszyce, a może przędziorki, się rozprawiały z dużymi.
Ciepła i słońca na ogrodowe prace. ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Częściowo, mniej przycinałam w tym roku :) Na jesieni kupiłam 2 róże przyszły już przycięte.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, chyba dopiero teraz są przed nami ostatnie przymrozki. Ale od 10 kwietnia będzie już ciepło, i bez majowych zimnych ogrodników.
Wygląda na to, że teraz już nadchodzą ci zimni. Magnolie, jabłonie - trzymajcie się!
No co, no taki szpaler z barwierskiego dziurawca będzie u Ciebie piękny. :D Ciekawa jestem jak to będzie z tego nasionka, ile potrzebuje czasu by dorosnąć do ponad metra i pięknie kwitnąć cały sezon. Powinno być dość szybko.
Mój już nisko przycięty, czeka na swój czas.
Też myślałam o kobei, ale może za rok... Uszczykujesz ją? Bo pewnie już długa się wije po firankach :D

Soniu - siew zimowy jest rzeczywiście dla bylin i niektórych jednorocznych jak np. chaber, orlaya, wieczornik damski, werbena patagońska. lwia paszcza, ostróżeczka. Ale tę metodę polecam Ci przez dłuższy czas. Ja od stycznia do kwietnia tą metodą stale coś wysiewam. Nie mam parapetów więc ta metoda jest dla mnie idealna. tylko dokładam kolejną i kolejną doniczkę do pudła. Kilka dni temu dodałam np. dziwaczka. Teraz po tych przymrozkach pójdą cynie, zatrwian, kosmosy.
Koleus będzie ze mną jednak kolejny rok. ;:215 Udało mu się przetrwać. Jak nie u mnie to ten sam u znajomych :D
Spróbuję we wrześniu w tym roku - może to jest patent na niego. Dziękuję.
A barwinek szczególnie ten w kolorze biskupim to tak wolno się u mnie rozrasta, że po kilku latach teraz ma tylko trzy kwiatuszki. Niebieski pięknie już kwitnie.

Bufo-bufo - no to będziemy u Ciebie podziwiać róże, Te starsze oraz nowe odmiany. Czekam z utęsknieniem na czerwiec co do róż. Bo tak to ciepły, słoneczny maj niech trwa i trwa :D
A przemyślałaś u siebie już ten barwierski dziurawiec? Pamiętam, ze jestem Ci go winna na wymianę. Może już jest jakieś miejsce na kilka z niego patyków. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja z wysiewem cynii się pośpieszyłam. Wysiałam w połowie marca i już powschodziły. Stoją co prawda w pudełkach, przykryte. I sama jestem ciekawa, czy przetrwają nadchodzące przymrozki. Trochę się obawiam, szkoda byłoby sieweczek. Najwyżej posieję jeszcze raz. Ty Beatko byłaś bardziej zapobiegliwa. ;:108
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, tak na szybko, bo jutro już może być za późno na fiołki. Zbierałam oczywiście tylko fioletowe, pachnące. Trochę ususzyłam (smakują słodko i fiołkowo ;:333 ), zrobiłam też syrop i nastawiłam ocet. Forsycję też suszę, ale i syrop zrobiłam( nie zachwyca, wolę herbatkę, a jeszcze z dodatkiem miodunki - pycha!).
Przepisy z internetu, praktycznie wszystkie są podobne, a na pw napiszę Ci których użyłam. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Moje patyczki Mt Aso ukorzenione mają się dobrze. Te w donicy ok. 2 lat temu były wsadzone do gruntu.
Jedna z nich zmarniała, gdyż powyżej miejsca szczepienia odrosty były za silne w stosunku do pnia i spowodowały jego przełamanie. Przy drugiej robię ostre cięcia na koronie ale to powoduje, że ma mniej bazi na koronie.
Te ukorzenione będą rosły w naturalnej formie krzaczka.
Życzę dużo zdrówka i ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko - " barwierski dziurawiec" ponad metr ;:oj U nas od kilku lat wyrasta na 40 góra 50cm :( a u Jadzi (od niej mamy sadzonkę) też nie był taki wysoki ... może miejsce trzeba mu zmienić?
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co Ty robisz temu dziurawcowi, że on Ci taki wysoki rośnie? ;:oj Ponieważ ja nie mam go od Jadzi, to myślałam, że są różne, ale skoro Any ma z tego samego źródła co Ty, to ja nie wiem o co chodzi? Mój też nie przekracza pół metra mniej więcej, bo nigdy go nie mierzyłam. Może to kwestia przycinania? Mój cięty niziutko, na jedno oczko.
Nie pamiętam ile czasu potrzebowały siewki do kwitnienia, wydaje mi się że niezbyt długo, ale patrząc na te maleńkie sieweczki, to wierzyć się nie chce! ;:oj
Z kobeą i firankami, nie mam w tym roku żadnego problemu! ;:306 Z ośmiu czy dziewięciu nasionek, wzeszło mi jedno i dopiero niedawno zdjęłam mu czapeczkę z liścieni i raczyło wypuścić pierwsze, rachityczne pięterko. :roll: Może taka bida pięknie zakwitnie? Kiedy miałam siewki trzymetrowe, to kwiatków doczekałam się krótko przed mrozami.
U mnie ogród w śniegu, czy Tobie udało się nazbierać kwiatuszków?
Pozdrawiam gorąco! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, cynie szybko wschodzą, to dlatego nie trzeba się z nimi spieszyć. Nawet jak się w maju dosieje to jest ok.
Pierwszy raz siałam wieczornik damski, ale nie wiem czy już w tym roku będą kwiaty.
I nie pamiętam czy Ci pisałam, że mam nasiona szpinaku malabarskiego - też jestem go ciekawa. Też za kilka dni go wysieję.

Marto, bardzo Ci dziękuję za te informacje. No i za zmobilizowanie mnie bym to wczoraj nazbierała fiołków i forsycji. Na razie na próbę, czy nie mam na nie uczulenia. Z forsycji nastawiona nalewka, a z fiołków syrop.

Obrazek

Śnieg u mnie dopiero przed chwilką lekko się ujawnił. Ale tak delikatny, że nawet nie zostawał na trawie, choć płatki dość spore.
Czasami i bida zakwitnie ;:3 Może kobea się szybko w porę ogarnie.
Dziurawiec - przycięty jakieś dwa tygodnie temu. Już ładnie odbija dołem. Przycięty naokoło 30 cm. Ale tak jak w hortensjach - patrzę na pąki i tnę ok 0,5 - 1 cm nad pąkiem skierowanym na zewnątrz. Niczym go nie nawożę.
W sumie, Martuś to też mam z siewki i bardzo szybko pięknie się rozrósł.
W nocy nie było u mnie przymrozku.

Obrazek

Ewo, wygląda na to, że na wszystko trzeba patrzyć, nawet na miejsce na patyku. Wszystko trzeba mieć na uwadze. Do tej pory patyki wsadzałam z jednym - dwoma węzłami pąkowymi do ziemi, a dwa - trzy nad ziemią.
Tak mi dziwnie bez tej wierzby w ogrodzie.

Andrzeju - ten dziurawiec jest osłonięty od słoneczka laurowiśnią. Ale jak zrobię sobie sadzonki z patyków (dzięki Tobie) to dam go w pełne słoneczko - i zobaczymy jaki będzie wysoki. Ten patyk co się super ukorzenił przez zimę poleciał do koleżanki z FO. Zobaczymy jaki barwierski będzie u Niej.

Obrazek

Obrazek

Czego może to być nasionko? Około 3 mm wielkości.
Jedyna podpowiedź jest taka, że rosło to coś u sąsiadki w ogródku. ;:306
Zebrała w ubiegłym roku. Teraz się obie zastanawiamy co to może być. :D

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”