Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Post »

Współczuję niezrozumienia w pracy. Doskonale to rozumiem. Sama teraz czekam czy działania szefostwa skończą się katastrofą czy nie. Ja to jednak najlepiej się nadaję do pracy sama ze sobą. :wink:

Towarzystwo koszenia przednie. ;:138

Cudne Twoje różyczki.
Ten kichawiec mnie zaintrygował. I nazwa fajna. :;230 Ciekawe skąd się wzięła. :wink:
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, prawda, że to Ubiorek! Ale gapa ze mnie! Sama go tam wysiałam ;:223 :;230
Róży nie ponawoziłam, bo nie zdążyłam. Rośliny lekko u mnie nie mają. Spadło odrobinę deszczu w ostatnich dniach i od razu maleństwo ma więcej zieleni. Oprócz tego koniecznie chce kwitnąć! Byłam dziś na wsi i widziałam malutkie pączki! ;:138
A w pracy nie dam się! Znam swoje prawa i nie zawaham się ich użyć :wink:

Moniko, takie prawo szefostwa - strzelić sobie w stopę... :lol:
Powiem Ci, że po dzisiejszych pracach polnych (wszak mam kawał pola, a nie ogród :lol: ), to stres zszedł ze mnie, a po tekście w Twoim wątku, to już zupełnie - zadziałał, jak balsam na duszę. :)

Krwawnik kichawiec - nie mam pojęcia, skąd ta nazwa i sama jestem ciekawa. :) To jest bardzo łatwa w uprawie bylina. Ma też odmianę o pełnych kwiatach. Nawet w ramach tej kępy, którą sadziłam w zeszłym roku, mam egzemplarze o bardziej pełnych kwiatach. Są przeurocze :) Mam jeszcze resztkę nasion, to wysieję je gdzieś pod płotem i może będę mieć kolejną kępę :D

Dziś rozłożyłam linie kroplujące i odkręciłam kurek w kubiku. 500 litrów kapie sobie na warzywnik. Susza okropna, a w prognozach co rusz wielkie deszcze zapowiadają... taaa... internet wszystko przyjmie... :roll:

Z moich kilometrów sałaty wycięłam już co drugą. Zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe, bo za ciepło i za sucho. Dla mnie jeden wór, dla mamy drugi wór i dla koleżanki trzeci wór sałaty... również dla jej psa :;230

Poprzerywałam też największe chwasty na rabacie, między różami. Chciałam dosiać aksamitki, ale one same już kiełkują. Na tej rabacie brakuje już tylko grochu z kapustą. :;230 Kompromis z chwastami trwa :lol:

Róże natomiast są pożyteczne, ale te najbardziej aromatyczne kończą już kwitnienie i będę je ciepło wspominała zimową porą sącząc nalewkę z ich płatków. ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgorzatko, od trzech lat byłam w podobnej sytuacji co do pracy (odejść czy zostać). Odeszłam teraz, kilka miesięcy przed emeryturą. Zdrowie jest najważniejsze moim zdaniem.
Cieszę się, że wciąż masz dobry humor. Poletko o to już też zadba by nas choć troszkę odprężyć.
Dobra, to ja odrobiłam tę Twoją lekcję siania sałaty. Może ten sposób i na inne wysiewy się przyda. ;:172 Wypróbuję. :D
Trzymaj się milutko ;:168
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, cieszę się, że mój tekst okazał się terapeutyczny. :wink:
Szefostwo to niech sobie strzela w stopę, ale dlaczego przy okazji też innym?..
Ja jutro też frunę na działeczkę i coś porobię, choć na pewno mniej mam do zrobienia niż ty.
Powiem szczerze, że ta nalewka z płatków róż działa na wyobraźnię tyle, że za mało ich mam jeszcze.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Złociszek, vel Wiekuistka biała jest przepiękna , nie mogę się na niego napatrzeć ;:3
Asia
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, Moniko, z tym dobrym humorem u mnie, to różnie bywa. Niby rozumiem, że nie warto się przejmować, ale emocje chadzają swoimi drogami - niezależnie od rozumu.

Są takie wierszyki, które staram się przypominać sobie regularnie. Z góry przepraszam za wulgaryzmy, ale one oddają klimat. Cytuję prawie w oryginale z odrobiną samocenzury :wink:

Punkt piętnasta, bierz kapotę. Pi***ol szefa i robotę.
Tak dożyjesz starczej renty, nigdy w d**ę nie kopnięty

Nie przejmuj się pracą, skoro Ci g***o płacą.
Nie przejmuj się też rolą, bo i tak Cię wyp***dolą
:wink:

Asiu, z bliska faktycznie, Złociszek wygląda ładnie. Na rabacie samosiew tworzy duże, choć luźne kępy, rośnie do ok.60-70 cm wysokości i kwiatki mają do 2 cm średnicy, nie jest ich zbyt dużo na łodydze.

Wczoraj obkosiłam traktorkiem trochę łąki kwietnej w sadzie. Zostawiłam w międzyrzędziach pasy nieskoszonych roślin, żeby się rozsiewały i może pozbieram trochę nasion. Mam tyle pasikoników zielonych, że zastanawiam się, co one jedzą. W końcu to są drapieżniki. Jak fruwały, uciekając przed traktorkiem, to zastanawiałam się, czy może zlikwidują trochę szkodników... np. larwy bizoniaka kolcoroga.

Ciekawe, czyje ono było... Obrazek

Łan białych goździków chińskich i rodzynek. Obrazek Melduje, że one się u mnie samoczynnie rozsiały... a miały zimy nie przeżyć i nie rozsiewać się :D

Symfonica futura po przejściach
Obrazek

Żmijowiec wyrósł wyjątkowo dorodny - ma chyba 1,4 metra
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Małgorzato podziwiam i cieszy mi się micha jak oglądam te piękne kwiaty a szczególnie podeszły mi te drobne białe na suche bukiety i te inne podobne do rumianku,ty masz taką prawdziwą nie do końca przewidywalną przyrodę co robi niespodzianki i oby były zawsze radosne i szczęśliwe. ;:138
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jolu za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Te inne, podobne do rumianku, to był Jastrun właściwy vel Złocień właściwy vel Margaretka ... albo Złocień maruna vel Wrotycz maruna :) Tych podobnych do rumianku to jest tak dużo, że naprawdę trzeba wprawnego oka i nosa, żeby je rozróżnić. Ja muszą dość często posiłkować się wikipedią, żeby się nie pomylić :wink:

Dziś znów kilka kadrów z pola :D
Trochę deszczu akurat spadło ;:138 , jak skończyłam rozkładać drugą część linii kroplujących i podlałam warzywnik z kroplowników :lol:

Groszek cukrowy Bajka - jak malowany. Zaskoczył mnie wielkością strąków :D Wygląda, jak u mojej babci, ale ma mniej słodkie strąki, za to ziarenka ma bardziej słodkie :) Baaardzo mnie się on podoba :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja łąka kwietna w sadzie - trochę wyrosła :D

Maruna bezwonna. Nie, to nie rumianek
Obrazek

To jest Rumianek pospolity - ten leczniczy i pachnący rumiankiem :D Mam go sporo. Jak się przechodzi obok nich, to pachną a daleka :D
Obrazek

Chaber bławatek - wersja o pełnych kwiatach mi się trafiła :)
Obrazek

Nostrzyk biały
Obrazek
To jest największa roślina tej kwietnej łąki - jest większy ode mnie :lol:
Obrazek

Nostrzyk żółty niewiele ustępuję wielkością białemu... Oba pachną, nawet z daleka, żubrówką przez zawartość kumaryn.
Obrazek

Mak polny po prysznicu :)
Obrazek

Bniec biały, choć ostatnio przezwali go Lepnicą białą...
W sumie to on ma z 5 nazw, takie zamieszanie jest z nazewnictwem
Obrazek

Papi Delbard znów zwiesił główkę i chyba się nie podźwignie, takie duże kwiaty ma. Aparat nie oddaje jego prawdziwej barwy. On jest bardziej łososiowy, niż różowy :)
Obrazek

VILLAGE de SAINT YRIEIX również pod ciężarem kropel deszczu opadła nieco
Obrazek

Lawendy już kwitną ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosia jestem pełna podziwu dla nazewnictwa polnych roślin.
Wszystko pięknie zaprezentowane.
Róże piękne. To ich ich cudny koronnym czas :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Małgorzatko, zawsze zazdrościłam tym, którzy posiadają duże poletka uprawowe, ;:108 nawet namawiałam M do zakupienia sąsiedniej działki. ;:224 Na szczęście nie zgodził się, za co teraz mu dziękuję, bo kto by obrobił pole podczas mojej choroby?! ;:oj M zajmuje się warzywkami, ;:333 od kwiatowych rabat stroni, ponieważ zupełnie nie odróżnia kwiatów od chwastów. :lol:
Kochana, niech zdrowie pozwoli Ci dbać o swoje poletko do końca świata, a może nawet dłużej. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Groszek masz imponującej wielkości. ;:138
Róże przystrojone kroplami pięknie pokazałaś. ;:215
Na początku nasadzeń ogrodowych wysiałam rumianek, ale zostawiłam kilka koszyczków na samosiew. Jak to u mnie, przez trzy lata nie mogłam się go pozbyć z warzywnika. :roll:
Chaber śliczny, rzadki okaz. Jak wyjeżdżam ze swojej ulicy, mijam po drodze dużą działkę, co roku czerwoną od maków. Wspaniały widok.
Małgosiu spokojnych dni na prace ogrodowe. ;:168
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:19 Aniu dziękuję za miłe słowa :) Balsam na duszę ;:167

Lucynkio, kawał pola, to faktycznie dużo pracy. Trzeba mieć sprzęt, żeby to obrobić. Kiedyś, bez sprzętu, to cała rodzina tyrała na takim poletku, jak moje. Teraz, to inna bajka, ale zdrowie zawsze potrzebne. Dziękuję ;:196

Soniu, ten groszek ma w opisie 9-10 cm strąki. Muszą zostawić sobie największe na rozmnożenie :D

W mokradle zaczęły kwitnąć rośliny błotne. Poniżej krwawnica i wiązówka (kuzynka tawułek)
Obrazek

Obrazek

Dziurawce w pełnym rozkwicie, choć do Jana jeszcze kilka dni
Obrazek

Old Port szykuje się do kwitnienia
Obrazek

Venrosa - urocza,jak wstydliwa panna :wink:
Obrazek

Rotes Meer rozpoczęła swój pokaz
Obrazek

Papi Delbard ma tyle odcieni, jakby nie mogła zdecydować się, w jakim chce być kolorze - żółty, brzoskwiniowy, czy może różowy... I pięknie pachnie :)
Obrazek

Obrazek

Papryka szaleje z ilością pąków kwiatowych. Obrywam, bo krzaczki jeszcze małe, ale ileż można? :shock: :wink:
Obrazek

Obrazek

Betaluxy już owocuja :) ;:138
Obrazek

Obrazek

Szersze ujęcia z mojego poletka :D Uwielbiam takie widoki ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was ciepło, życzę zdrowia i dużo radości z życia :D ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu najlepsze maszyny nie wykonają wszystkich prac w takim warzywniku. Niesamowita ilość warzyw, ;:oj mam nadzieję, że czasem masz jakąś pomoc w pieleniu.
Venrosa cudna, moja ulubiona budowa kwiatu.
Dobrego weekendu.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Super warzywnik z tym nawadnianiem ;:333 A co to jest z tymi liśćmi podobnymi do arbuza oraz to gęste zielone na końcu przy kukurydzy? Jakoś konopi nie widzę; nie zdążyliście przerobić ubiegłorocznej??
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, mam czasem pomoc w pieleniu, czasem w zbieraniu, a najwięcej w jedzeniu :D Większość warzyw mam swoich - przez cały rok. Niedługo będą też owoce, jak to się wszystko rozrośnie.
Maszyny wykonują najcięższe prace. Chociaż już kombinuję, jak użyć pielnika z traktorkiem.

Iguś, to gęste za kukurydzą, to słoneczniki. W zeszłym roku wyszedł co któryś, a w tym roku większość, bo z własnych nasion.
To o arbuzowatych liściach, to cukinia.
Konopi nie zdążyliśmy przerobić, ale nasiona zebraliśmy. Posiałam małe kawałki na zielony nawóz i w tym roku nie będzie widowiska :lol:

Ja również Wam życzę miłego weekendu ;:196 ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”