Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
patrykkkk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2023, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

ogórki po trawie

Post »

Witam- planuje wsadzic sadzonki ogórka w grunt, i skierowac pędy na sasiadujacą trawę (mieszanka łąkowa), nachlone zbocze, wystawa południowa. co sądzicie o takim pomyśle? próbował ktoś?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogórki po trawie

Post »

Pędy będą w trawie ? Trawa w nocy mokra będzie to sprzyjać chorobom . Pod pędy można
podłożyć agrotkaninę by szybciej obsychały .
Z własnych obserwacji , bywa że ogórek zawedruje gdzie jest więcej wilgoci w zarośla i ma się dobrze .
Widać , że wyższa wilgotność mu służy . Sama już nie wiem . :oops:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Re: ogórki po trawie

Post »

Moja mama opowiada, że najlepsze ogórki miała jak zarosły zielskiem i pouciekały w zarośla, tak że nie mogła ich znaleźć.
Do dziś wspomina obfitość tych zbiorów, zwłaszcza widząc mnie przy pieleniu :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6

Post »

Witam jakie wielodoniczki polecacie do wysiania rozsady ogórka będę siał po jednym nasionie w doniczke czy te malutke mogą być interesują mnie minimalne wymiary z podlewaniem nie będzie problemu żebym je przesuszył
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siej po 2 nasiona a nawet 3 . tak jest lepiej . Bryła ziemi jest lepiej przerośnięta korzeniami i nie
rozsypuje się przy wysadzaniu .
Nie chodzi tylko o wodę , w małej doniczce jest mniej ziemi i mniej składników odżywczych .
Łatwiej też rozsadę przetrzymać dłużej w odrobinę większej doniczce niż w całkiem małej .
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
też polecam siew gniazdowy po 2-3 nasiona ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

A ja sieję podkiełkowane pojedynczo do wielodoniczki 6x9 (ilość komórek) i sobie chwalę. Nigdy nie siałem gniazdowo, to nie mogę porównać. Wysadzam potem do gruntu co ok. 20 cm. Prowadzę na sznurkach. Z tym, że sieję późno (przełom kwietnia i maja) i rozsada jest dosyć mała, czyli nie potrzebuje jeszcze większej "komórki" lub doniczki, nawiązując do wpisu "anulab". Z przyjmowaniem się rozsady w gruncie nie miałem problemów. Jak się prowadzi na sznurkach, to (moim zdaniem) lepiej pojedynczo - jeden sznurek na jedną sadzonkę.
Pozdrawiam Irek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To , że rosną 2 rośliny w jednej doniczce nie przeszkadza by prowadzić je na osobnych sznurkach .
Nie wiem w czym problem ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

@Robertkicia25 +
Ja sieję ogórki do pojemników o średnicy 5-8 cm, na głębokość 1 cm.
Ważne aby doniczki nie były za duże, bo korzenie ogórka są wrażliwe na uszkodzenia, lepiej jak podłoże w doniczce jest dobrze przerośnięte, niż przy przesadzaniu do gruntu ziemia miałaby się osypać (przy dużej doniczce).
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu będę siał ogórka Monisia w majówkę. Mam doniczki 0,27L. Wystarczą takie doniczki żeby sadzić po dwie ? Planuję prowadzenie po sznurkach, a gdy się sznurek skończy to będę próbował ogolić je od dołu i opuścić niżej. Myślisz, że taki siew gniazdowy mi tego nie utrudni ?

EDIT: Mirek to ja też mam właśnie takie donice 6cm. Ale ogórek chyba szybko rośnie. Wytrzymają dwie w jednej przez miesiąc ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

@Rowerzysta

Wytrzymają bez obaw ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

anulab pisze: 21 kwie 2023, o 08:23 Siej po 2 nasiona a nawet 3 . tak jest lepiej . Bryła ziemi jest lepiej przerośnięta korzeniami i nie
rozsypuje się przy wysadzaniu .
Nie chodzi tylko o wodę , w małej doniczce jest mniej ziemi i mniej składników odżywczych .
Łatwiej też rozsadę przetrzymać dłużej w odrobinę większej doniczce niż w całkiem małej .
Mam zbudowany stelaż z przęsła ogrodzeniowego i pasuje mi jak bym posiał pojedynczo a gotową rozsadę sądził co 15 cm, miałem siane w zeszłym sezonie w kubkach po jogurtach 180g ale się przewracały i przy sadzeniu do gruntu to musiałem delikatnie sadzić bo były za wysokie ale wszystkie się przyjęły a w tym roku nie chce mi się tak z tym bawić wolę kupić wielodoniczki z tych malutkich tylko jakie zdadzą egzamin.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obniżanie ogórka wymaga przestrzeni na dole . W każdej chwili można zredukować ilość roślin . Ogórek
kiedy się rozkręci z owocowaniem to wystarczy wtedy mniej roślin . Na początku warto by było więcej .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Skrzynia jest długa ć 2 m szeroka około 1,50 . Ile mogę tam wcisnąć na maxa sadzonek ogórków? Chcę spróbować uprawy pionowej (po raz drugi, za pierwszym razem porażka ...kilka dobrych lat temu )
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

pelasiu, ja bym zrobiła dwa rzędy ale wzdłuż krótszego boku (rząd miałby 150cm ) a te dwa metry byłyby szerokością grządki. W rzędzie zachowując odległość od krawędzi 20 cm zmieścisz 6 -7 kupek po dwa nasionka co 20 cm. Ewentualnie możesz dać po jednym nasionku co 10 cm.albo nawet rzadziej.
Zachowując 30 - 40cm odstęp rzędu od jednej i drugiej krawędzi pozostałe ci około 130-140 cm w środku. Oczywiście ogórki się rozrosną i w rzeczywistości będziesz mieć około70- 80 cm na przejście pomiędzy rzędami. Odstęp rzędu od krawędzi od 30-40 cm powinien ci dać możliwość wejścia na grządkę. Chyba, ze jesteś wysoka. Gdybys zrobiła rzędy wzdłuż dłuższego boku ( 2 metr) a szerokość grządki 150 cm, wtedy odległość miedzy rzędami byłaby za wąska byś mogła się swobodnie poruszać . Ale zmieściłoby się więcej nasionek .
Wiele zależy tez od wysokości skrzyni, jeśli niska to można by zrobić mniejsze odstępy od krawędzi i zyskałoby się trochę miejsca. Im wyższa grządka tym szybsze obciekanie wody i częściej trzeba podlewać a przy ogórkach to ważne. One potrzebują dużo wilgoci. Nie rób sobie gąszczu bo skutek będzie odwrotny, większe zagrożenie chorobami. Może ktoś Ci podpowie inny układ, bardziej sensowny.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”