Winorośle i winogrona część 8
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
Ja stusuje ale stare firanki, też dają radę. Jak na razie ani jedna jagódka nie zniszczona przez osy. Trzeba tylko odkryć szczelnie krzak z obu jego stron.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam właśnie pytać o osy bo u mnie masakrują dojrzewające , niedojrzałe też . Pułapki rozwieszone
gęsto .
Wczoraj opryskałam wrotyczem , ale to chyba za mało ?
gęsto .
Wczoraj opryskałam wrotyczem , ale to chyba za mało ?
Przyczyną niespotykanej w poprzednich latach ilości os i szerszeni na winogronach jest u mnie słabe owocowanie jabłoni, grusz i śliw.
Codzienna wymiana lokatorów pułapek i uzupełnianie płynu nie załatwia problemu.
Na cenniejsze grona pozakładałem woreczki na żywność. Do gron okrywanych starą moskitierą okienną i firankami z drobnymi oczkami część owadów się przedostaje.
Testuję rozłożoną pod winoroślami pociętą miętę ale za wcześnie na wnioski.
Codzienna wymiana lokatorów pułapek i uzupełnianie płynu nie załatwia problemu.
Na cenniejsze grona pozakładałem woreczki na żywność. Do gron okrywanych starą moskitierą okienną i firankami z drobnymi oczkami część owadów się przedostaje.
Testuję rozłożoną pod winoroślami pociętą miętę ale za wcześnie na wnioski.
-
Mam miętę , pomyślałam też o lawendzie . Stare firanki też spróbuję wykorzystać .
Większe grona jakoś zabezpieczę , ale mam dużo mniejszych gron .
Wieczorem powtórzę oprysk tym razem z chili .
Większe grona jakoś zabezpieczę , ale mam dużo mniejszych gron .

Wieczorem powtórzę oprysk tym razem z chili .

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Po trzytygodniowym urlopie, w trawie po pas, Iza Zaliwska nie do poznania, trzeba ja niestety trochę ogarnąć i przystopować . Sadzona jesienia świeżo ukorzeniona sadzonka bardzo się rozrosła, przez całe lato nikt się nią nie przejmował, latorośle prawie trzymetrowe
. Trzeba je skrócić i usunąć zbedne i co mnie cieszy zaczyna powoli drewniec.

Pozdrawiam! Gienia.

Liście Nero mają otwartą zatokę przyogonkową a krawędzie liści mocniej ząbkowane. Może to być jeszcze wcześniejsza Zilga.
-
U mnie mięta niestety nie odstrasza os . Chyba dzisiaj zrobię im poprawkę oprysku z chili .
Jak się dorwą do grona to siedzą jak w amoku . Nigdy czegoś takiego nie miałam .
Rozważam oprysk mospilanem , ale to aż 14 dni karencji .
Jak się dorwą do grona to siedzą jak w amoku . Nigdy czegoś takiego nie miałam .
Rozważam oprysk mospilanem , ale to aż 14 dni karencji .
Podobna do Cascade, ale głowy nie dam.
Mięta rozwieszona na drutach w pobliżu gron nie odstrasza os. Nie sprawdzają się też lepy na muchy. U mnie żrą prawie dojrzałe jagody na Eszter i Nero. Po niedzieli będę zbierał na wino stołowe. Sprawdzają się założone na największe grona worki ochronne z siateczki (w biedrze po 2,5zł).
Ciekawe pomysły na ochronę gron przed osami i szerszeniami przedstawia kolega RobertR na winogrona.org
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/v ... 23-45.html
Mięta rozwieszona na drutach w pobliżu gron nie odstrasza os. Nie sprawdzają się też lepy na muchy. U mnie żrą prawie dojrzałe jagody na Eszter i Nero. Po niedzieli będę zbierał na wino stołowe. Sprawdzają się założone na największe grona worki ochronne z siateczki (w biedrze po 2,5zł).
Ciekawe pomysły na ochronę gron przed osami i szerszeniami przedstawia kolega RobertR na winogrona.org
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/v ... 23-45.html
W tym roku to jakiś urodzaj na osy. Nie przypominam sobie aby w ostatnich latach tyle ich było na owocach szczególnie winogrono,borówki i porzeczka.
-
Chyba wypróbuję kwas borowy .https://garden.desigusxpro.com/pl/vinog ... ot-os.html
Wroniarz to może być cascade. Jak powiedziałem o cascade to coś zaczęło świtać w pamięci. Dzięki za podpowiedź.
Mam dylemat czy wziąć ją i posadzić u siebie czy może kupić Muskat bleu(Siedleckie). Do jedzenia- mi smakuje cascade, ale głównie z myślą o winie. Mam też dużo arkadii , ale ta na wino chyba średnio się nadaje? Wroniarz gdzieś czytałem na forum ,ze piłes wino z cascade ,ale nie byłeś zachwycony?
Dwa lata temu był nastaw 5 litrów ze starego Cascade sąsiadki. Stary krzew z 6-cio metrowym poziomym ramieniem nie był przez nią cięty. Latorośle ponad 5-cio metrowe, grona zbierałem z drzew owocowych i z trawnika. Musiałem dosładzać bo pod koniec września uzbierał tylko 15 Bx. Wino wyszło półwytrawne, klarowne o ładnej barwie, dużo lepsze od win robionych z bety.
Nie mniej smaczniejszą odmianą jest Muctat Bleu, z którego da się zrobić wino bardziej treściwe.
Oceny Cascade winiarzy z winogrona.org na http://www.winogrona.org/forum/wytwarza ... 18-30.html
Nie mniej smaczniejszą odmianą jest Muctat Bleu, z którego da się zrobić wino bardziej treściwe.
Oceny Cascade winiarzy z winogrona.org na http://www.winogrona.org/forum/wytwarza ... 18-30.html