Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam!

Rano przez chwilę świeciło słoneczko, ale niedługo potem chmury i pada śnieg! Z jednej strony szkoda, ale z drugiej w prognozie było bardzo dużo minusów, a teraz zmiana w prognozie ...cieplej ale za to z opadami!
Najważniejsze, że wzięłam aparat i słońce zrobiło mi dobry humor na cały dzień!

Obrazek

Obrazek

Martusiu moje kociska jedynie przez szybę śledzą zmiany pory roku, bo jak ostatnio Monika zwiała to tak płakała że od tej pory ani jej w głowie ;:306
Zrobiłam przegląd nasion i miałam niewiele szpinaku ...to kupiłam ale przecież jednej torebki nie będę zamawiać ;:306 No to przykleiło się więcej, a polubiłam tą firmę po ostatnich karczochach.
Pomidora jednego dokupiłam, bo to typu Marzano tylko nowsza odmiana odpowiednia do suszenia, a ja bardzo takie lubię.
Martusiu dzisiaj sypie więc wiosna się odsuwa! Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko Obrazek

Dorotko dla tego ogona i wiszącej łapki zrobiłam zdjęcie ;:306 no to Maćkowi tez musiałam.
Niestety już po słonku i znowu będzie głównie sypało...no ale nie przymrozi za mocno.
Zamawiam te nasiona (oryginalne włoskie) na all... i rok temu byłam zadowolona to powtórzyłam, bo mieli inne odmiany szpinaku niż u nas, a przy okazji przykleiły się jakieś ciekawostki. Z Polanem mam różne doświadczenia. Kiedyś dostawałam od kolegi nasiona Polanu tzw dla pracowników w opakowaniach takich samych i wspaniale kiełkowały, ale teraz pracownicy dostają chyba te co nie idą, bo co z tego że opakowania ładne jak siła kiełkowania taka sobie. Pojadę jedynie po świeżą ziemię do siania i może coś się przyklei. Właściwie brakuje mi tylko bobu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dobry dzień trochę wiosny!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Piękny karmnik masz :D
Poluję na wiklinowy ;:108
Sikory bardzo lubię, sympatyczne są, ale serio pukają we wlotki od uli, pszczoły się budzą i wychodzą ... Latem to łapią je ,jak muchy.
Słonko najpiękniejsze ;:3
Wasz kot rozłożony na kaloryferze przebił wszystko, nawet zmarznięte kaczuchy :D
Ostatnio piekliśmy kaczkę od sąsiadów, władowałam zamrożoną plus jabłuszka.
Potem Z. kroi i patrzy a tu łapy elegancko zapakowane do środka, kaczk faszerowany łapami. :evil:
Kwiatuszki zaraz już będą, kiełki wystają ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Cudnie uchwyciłaś zimę ;:138 . Uwielbiam taką właśnie białą, prawdziwą zimę a nie taką ciapę jak na świętach :roll: . Co ja czytam, już nasionka ?? No przecież to już prawie połowa stycznia ;:oj , ale ten czas leci . Oooj to będzie się działo :tan . Ja jeszcze tego roku rezygnuję z siania bo nie mam gdzie tego sadzić ale za rok sobie odbiję ;:224 . No może posieję troszkę jednorocznych do donic ale bez żadnych szaleństw . Wspomnienia wiosny bardzo optymistyczne i zanim się obejrzymy znów będziemy podziwiać kwiaty na żywo . U mnie dzisiejsza noc z 14sto stopniowym mrozem ale daliśmy radę . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko wiklinowy karmnik na pewno efektowny, ale musi być ciasno pleciony. W moich w każdym śnieg się wciska ;:223 Te pokazane to amerykanckie, a do drugiego nawet nie sypię bo nie praktyczny.
Parsknęłam :;230 :;230 :;230 czytając o kaczce...dlaczego nie rozmroziłaś...zawsze coś pakują do środka, a na ogół podróbka, ale łapy to pierwszy raz słyszę.
Monia polubiła ten kaloryfer i wyczynia takie różne pozycje, że musiałam cyknąć ;:306 Maciek boi się że spadnie, bo jeden bok cały wisi poza ;:306
U mnie nic nie widać, wszystko pod śniegiem!

Ewelinko i Ty masz malowniczą zimę, ale nie wszyscy mają takie szczęście, u wielu czytam o deszczu ze śniegiem ;:202 Tak moja miła już nasionka przejrzane ...no i coś dokupione. Od lat jeżdżę do takiego ogrodniczego w Krakowie na początku stycznia po ziemię i zawsze jeszcze coś. Tradycja ;:306
No to potężny mróz, ale ja już też taki miałam i miał być... ale już prognoza zmieniona :D Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu nasz kraj jest podzielony i u jednych jest zima a u innych plus i deszcz ;:oj . Ja mam trochę nasion z zeszłego roku a nawet większość nie otwarta :;230 . Muszę je przejrzeć i chyba jednak trzeba będzie wysiać bo szkoda żeby w torebce siedziały :;230 . W sumie o dziwo na południowym parapecie miejsce mam więc może jednak się skuszę na wysiewy :lol: . Miłego dnia , u mnie dzisiaj ksiądz po kolędzie chodzi także będziemy oczekiwać :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko nie będę pisać ile ja mam nasion w zapasie a wiele torebek miało być wysianych rok temu :;230 Dojdziesz i do tego :wink: Tak masz rację u jednych śnieg i nie nadążają odgarniać, a inni marzą o nim :D
Ja już po wizycie dobrodzieja, ucałowania dla dziewczynek ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu słoneczko z rana to od razu humor się poprawia. Śniegu już nie zazdroszczę bo i u mnie nasypało ;:333, a i mrozik się postarał tak -9 czyli zima... Słodkie te Twoje sierściuchy... wymiziaj je za uszkiem :wink: , że też kaczuchom nie marzną kuperki ;:306 Moje ptaszki dostają jedzonko w karmiku z butelki 5l po wodzie, ale będę musiała skonstruować jakiś inny, bo podobno będą odchodzić od plastików ;:108 Też już zagrzebałam się w nasionkach i kwiatków nie ,ale fasolkę, cukinie, i arbuza muszę dokupić i to mnie cieszy. Pozdrawiam cieplutko ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, poprzednio zapomniałam na śmierć pozachwycać się Twoimi kotkami, które doskonale wiedzą, gdzie szukać ciepełka i korzystają z niego niezależnie od wielkości niewygód. ;:138 ;:138
Moja kota nie szuka grzejnika, woli schować się do szafy, gdzie piesek jej nie przeszkadza. A Mikrus ostatnio strasznie goni Misię. :oops: Nie rozumiem, co mu się stało, bo przecież kilka już lat żyli w idealnej zgodzie. Zastanawiam się, czy ma na to wpływ fakt, że pies ogłuchł... ;:218 W każdym razie kota ma przechlapane i tylko na górze bądź w szafie czuje się bezpiecznie.
Ładnie Cię słonko przywitało ;:333 i żal, że nie złociło ogrodu przez cały dzień. ;:108
Wiosnę dzięki fotkom mamy codziennie ;:63 i tylko czekać musimy jeszcze na tę w naturze. ;:7 Codziennie o jeden dzień krócej i w końcu przecież się doczekamy. :tan
Zdrówka. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Czytam ,jaka zima na południu i wschodzie i uwierzyć nie mogę w ten kontrast.
Tu Syberia a tam zgniły listopad.
Chyba mi wilgoć zwoje mózgowe zaśniedziała ;:306 Chciałam napisać domek dla ptaszków a nie karmnik. Swoją drogą też fajny mógł by być. :D
Kaczk był przejęty od sąsiadów już zamrożony a czasu nie było rozmrażać, bo w Sopocie piekłam na gazie z sieci. Nawet Z. się przestraszył ,jak te szponiaste odnóża zobaczył :;230
Nie napisałam o porywającej urodzie Twoich łanów żonkilowych :D
Moje w doniczkach już kiełki wypuściły :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ale nas dopadła zima ,wczoraj i w nocy były u mnie takie zawieje i zamiecie ,że cierpłam jak we wszystkich szczelinach gwizdało ,dobrze,że rano pług nas odmiótł ,ale trochę się spóźnili i nasi panowie brnęli samochodami przez zasypaną śniegiem drogę ,chociaż były i gorsze zimy ,ale to już dawno było i my przyzwyczailiśmy się do lepszego,ja już wczoraj zamówiłam dalie ,więc jest postęp z mojej strony ;:306 w wolnej chwili jeszcze coś muszę przeglądnąć ,bo jakże nic na wiosnę nie dokupić ,na pewno będą lilie ,jeżówki i różne różności ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Zima bez zmian, śniegu po nocy przybywa i cały czas delikatnie prószy...to się uzbiera. Słonecznik znika w szybkim tempie a sikorki wyglądają zdecydowanie lepiej. Zawsze na początku sezonu są to malutkie ptaszki, a teraz coraz większe ...pulchniejsze ;:306 ...kurcze to tak jak ja ;:223

Ewciu koteczki wygłaskane, jeden dokładnie a drugi znienacka ;:306 Kaczki pierwsze wychodzą z kurnika i bardzo się cieszą na śnieg...zanurzają się w nim jak w wodzie i leżą trochę jak na wodzie puchowymi brzuszkami :D Śniegu leży sporo i jest biało, czysto....nawet na trasie do Krakowa, a jak w Krakowie to dzisiaj sprawdzę :D Jutro od rana przymierze się do wykonania prób na własnych nasionach heliotropu....czy coś z nich będzie ...zobaczymy? Trzymaj się zdrowo ;:196

Lucynko Mikrus się starzeje i może denerwuje go żywotność Misi...to tak jak ze starszym człowiekiem, dziwimy się że coś go denerwuje. Monika czasem wchodzi do szafy albo do garderoby, ale Maciek preferuje brzeg łóżka przylegający do kaloryfera. Tą pozycję kaloryferowa wymyśliła niedawno i bardzo jej przypasowała! ma nas na oku i kuper grzeje ;:306 Słonko było i tyle ale śnieg spadł i leży a nawet ciągle go przybywa.
Jeszcze trochę, a parapety się zazielenią i wtedy wiosna będzie tuż tuż!!
Dobrego dnia Luciu ;:196

Agnieszko kiedyś chyba widziałam w ofertach wiklinowego domki lęgowe i karmniki ale tak jak pisałam przez szparki śnieg się wciśnie i ziarka zasypie, a ptaszki... przynajmniej moje to leniwce.
Wcale się nie dziwię że Z. łap się przestraszył....nie raz jak M gotuje psom fragmenty domowej kury to takie łapy wyglądają wyglądają strasznie ;:202
Moje łany żonkilowe mocno się przetrzebiły przez przekopy, bo tam było sporo cebul ;:145 a przecież nie dało się stać i czuwając wybierać cebul z łyżki koparkowej skoro 4 m dół kopała ;:202
Przed śniegami moje żonkile też z ziemi wyłaziły ;:108
Tegoroczna zima jak już dawno nie było ....dowodni się gleba ;:196

Martusiu u mnie na szczęście bez wiatrów i tylko śnieg pada równo...stale go przybywa. Pługi jeżdżą, bo koło nas autobus jeździ...dlatego w takim miejscu wybrałam dom na stare lata, bo dzieci raz z nami są, a czasem możemy zostać sami i ten układ jest bardzo wygodny. Czytam w różnych wątkach, że niektórzy już wiosnę poczuli ...Ty dalie, ja chryzantemy wczoraj zamówiłam, a koleżanka na wyspie ogromne ilości lilii. Zaraz jadę po ziemię do Polanu i robię próbę nasion, a co wykiełkuje to przecież zostanie ;:306 Nasiona warzywek już też przysłali, bo grządki będę urządzać w sezonie po dokończeniu przekopów więc skupię się na warzywniku ;:215 Ściskam i przesyłam ucałowania ;:196

Trochę wiosny zimą :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i niech Was całkiem nie przysypie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jak dobrze popatrzeć na wiosenne kwiatki! ;:11
Jakie Ty masz śliczne, różnorodne pierwiosnki, Marysiu! ;:215
Tulipany botaniczne tak pięknie się u Ciebie rozrosły, tworząc duże kępki. ;:63 Moje kwitną zwykle pojedynczo i głównie świeżo (jesienią) wsadzone. ;:223 Starsze gdzieś przepadają. ;:222 Może warunki im nie odpowiadają...A może mnie nie lubią... ;:218

U mnie też trochę pobieliło, ale szału nie ma ;:185 , natomiast mrozek i owszem. ;:224 Mam nadzieję, że roślinki nie zmarzną, a nawet jeśli...płakać nie będę, trudno. ;:108

Dobrego, zdrowego dnia dla Was. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj, Marysiu :wit

I u Ciebie gruba biała pierzynka :D Piękne ujęcia zimowe zrobiłaś. Jak Ty to robisz, że masz tyle tego słonka? Ja od jesieni widziałam słońce dwa razy przez chwilę. Gdzie te czasy, kiedy mocno przymroziło, śnieg trzeszczał pod butami, a drobinki skrzyły się w promieniach słoneczka jak diamenty? Teraz to tylko gruba warstwa chmur na niebie...

Piękne fioletowe ciemierniki. Ja mam tylko zwykłe białe, pięknie kwitły jeszcze kilka dni temu, ale już chyba po nich, jak spadł ten śnieg, a ja nie zrobiłam zdjęcia :roll:

Kotki wiedzą co dobre i zimę wolą przeczekać i przespać w odpowiednim miejscu :D

Ty już z nasionami przygotowana jak żołnierz na wojnę, a ja w totalnych powijakach ;:oj Najpierw muszę się doedukować, jakie odmiany pomidorów są warte posadzenia, bo w zeszłym roku na 6 odmian tylko 2 trafiły w moje kubki smakowe - wszystkie oczywiście smaczne i zjadliwe, ale nie takie super, jak oczekiwałam.

Wszystkiego dobrego, Marysiu
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu :wit . Twoje wiosenne kwiatki dodały sporo koloru ;:215 . Co prawda biały to też kolor ale brakuje mi już słońca , ostatnio tak rzadko świeci ;:145 . Te malutkie tulipanki przeliczne są a pierwiosnków masz całą masę ;:oj . Ja sadziłam jakieś marketowce ale marnie rosną i kwitną ;:222 . No cóż, wszystkiego mieć nie można. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Twoje "pismo obrazkowe" przecudne i człowiek czuje sie niemal jakby pojawiło sie to wiosenne ;:3 tak dawno oczekiwane :)
Ależ jesteś super zorganizowana; zakupy nasienne już zrobione :!: Ja dopiero zaczynam planować ale wszystko (łącznie z ziemią i nawożeniem) chyba kupię przez internet bo kurier przywiezie. Jeżdżenie w zimie (a po KRK-ie to istny koszmar przy tych remontach) to ja odkładam do bliżej nieokreślonej daty; to nie na moje nerwy i szkoda po prostu czasu.
U mnie mróz trzyma i sporo śniegu. Mam nadzieje że nie będzie odwilży. Najlepiej by było żeby zima była cały czas "na zimowo" bo wtedy zwykle przychodzi wczesna wiosna :)
życzę ci dobrego Obrazek oraz dużo "pary" Obrazek

do dbania a twoje śliczne pierzaste. Teraz to masz chyba bardziej bezpieczne chodzenie do nich?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”