Ja śliwki na Węgierce Wangenheima nie muszę radykalnie przycinać bo niższe rosną ale renklodę ulena na ałyczy musiałem obniżyć do 3,5 m aby było można pod koniec kwitnienia opryskać na robaki bo w przeciwnym razie nie będzie owoców wcale .
Mi Renklody szczepione na ałyczy kazały czekać na owoce 5-6 lat a śliwa Cacańska Lepotica ( owoc 35-40 g) szczepiona Węgierce Wangenheima w 2 roku dała z 15 owoców a w 3 roku ok. 5-6 kg , 4 roku ok. 15-20 kg , a 5 ponad 20 kg .
W porównaniu do Lepotica to Cacańskiej Najbolia szczepionej na ałyczy zaczeła owocować w 3 roku a w 5 roku po posadzeniu miała ok 12-14 kg z drzewa za to owoc duży 40 -60 g .
Jeśli do najbliższej pasieki z ulami masz 1,5-2 ? 5 km to może być problem z corocznym czy obfitym plonowaniem bo jeśli podczas kwitnienia będzie zimno , deszcz i silny wiatr to owoców może być bardzo mało .
U mnie w szkółce w Legnicy nie było Jerozolimki mimo że w ofercie jest z 15 odmian śliw może dla tego że słabo plonuje i jest średnio podatna na mróz i choroby .