Ponieważ moje dziecię doprowadziło bonsai z beniaminka do zasuszonego bonsai zabrałam roślinkę do siebie. Tylko spryskuję.Powiedz mi proszę co Ci Przemo powiedział o Twoim beniaminku (tzn. wiem, że kazał Ci przyciąć ale chodzi mi o to jak kazał Ci się nim opiekować) i jak się teraz miewa... beniaminek Wrzucisz zdjecie?
oby, ale mam tu zaległości no ale mam w końcu wakacje (ostatnie w tym wymiarze godzin bo klasa maturalna od września :P), mój fikusik umarł tak mi się zdaję no ale cóż nie wszystko w życiu mi wychodzi :P wrzucę zdjęcia dzisiaj bo trochę się pozmieniało i mam trochę roślinek od ilonki chociaż nie wiem jak się nazywają :P
To na 1 i 2 zdjęciu to trzykrotka zebrina, 3 i 7 - też jakaś odmiana trzykrotki, 4 - nie wiem bo mieni mi się przed oczami 8 - chyba peperomia. To fioletowe to wydaje mi się że to nie jest reo tylko setkrezja purpurowa.
nom tylko troche mi padło niestety ;) reszta żyje ;) ta peperomia to też ledwo ale wypuszcza nowe listki, ja myslałem że to fioletowe to rheo bo widzialem jakąś fotke i mi się skojarzyło ;) a jak tam moje sobie radzą u ciebie? coś z nich wyszło?
Fot. 5 i 6 tradescantia zebrina
Fot. 7 tradescantia fluminensis lub callisia elegans (Smużyna wytworna). Ciągle mam z nimi problem w rozpoznaniu. Jednak obstawiałabym odmianę tradescantii fluminensis (Trzykrotka wężykowata)
Fot. 8 callisia repens (smużyna płożąca) Callisia jest bardzo blisko spokrewniona z tradescatią
Fot. 9 i 10 geranium
Fot. 11 trudno określić ze zdjęcia. Ale na pewno jakaś tradescatnia. Pokaż wyraźniejsze zdjęcia i opisz wielkość liści.
Fot. 12 nieczytelne
Fot. 14 Basia ma rację to nie jest reo. Jest to setreasea purpurea, Tradescantia pallida purpurea (Purpurowe serce)