Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

Cześć,
to zła wiadomość, że nie robią już tej ziemi,
rozejrzę się po sklepach, może da się coś jeszcze kupić

przyjdzie znaleźć nową mieszankę

ziemię do kaktusów (tej samej firmy, z tej samej serii) trzeba z kolei połączyć z ziemią z ogrodu lub z inną "czarną" ziemią
(może właśnie z tą, którą kupiłeś)

ziemia kaktusowa szybko przesycha, a na powierzchni (przynajmniej w dużych doniczkach) tworzy się warstwa suchej, luźnej ziemi

tę ziemię stosuję często jako domieszkę do ziemi "palmowej"

na pewno jest to lepsze rozwiązanie, niż ziemie torfowe
Gonia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2011, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Jestem tutaj po raz pierwszy,myślałam że sama poradzę sobie z moim kwiatkiem ale niestety nie udało się :( Sprawiłam sobie małego Sagowca ale coś mu się u mnie nie podoba. Pożółkły wszystkie liście a nie wiem jaka może być tego przyczyna.Zastanawiam się czy je zostawić czy poobcinać te liście a zostały już tylko 3.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyczyną może być np. za częste podlewanie, ale na to pytanie nikt Ci nie odpowie, bo nie podałaś żadnych informacji o warunkach w jakich trzymasz cykasa. Przestudiuj ten wątek, takich przypadków było już co najmniej kilka.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Jeżeli chodzi o ziemię - ja stosuję zwykłą uniwersalną z domieszką piasku i rośnie dobrze, bo co roku cieszę się z nowych liści. Przy dobrym drenażu - chociaż ja stosuję tylko większe grudy ze stosowanej ziemi - nie zdarzyło się bym go zalał.

Goniu - Farel ma chyba rację ale najlepiej go pokaż to Anders (lub kto inny) doradzą Ci co z nim dalej począć. I na razie nic nie obcinaj !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Gonia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak wiem,przeczytałam wszystko co było możliwe.Gdy kupiłam mojego sagowca miał 5 liści z czego jeden był już przyżółkły, a 6 dopiero wyrastał. Przesadziłam go do niewielkiej doniczki,ponieważ swoja miał za małą i wyłaziły mu już korzenie.Pierwszym objawem było to, że ten młody listek przestał się rozwijać a po pewnym czasie usechł. Następnie te starsze liście zaczęły blednąć a później zżółkły.Na początku stał w salonie na stoliku od wschodu,pomyślałam że ma za mało światła więc go przeniosłam do południowego pokoju ale żółknięcie się pogłębiało, Podlewałam go 2 razy w tygodniu a czasami raz :oops: Więc to chyba nie podlewanie mu zaszkodziło.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zimie powinno się ograniczyć podlewanie i najlepiej trzymać roślinę w niższej temperaturze. Dwa razy lub raz na tydzień to za dużo, więc podlewanie jak najbardziej mogło mu zaszkodzić.
Nadal nic nie napisałaś w jakiej ziemi rośnie i w jakiej temp. go trzymasz. No i zdjęcia wiele by pomogły.
Gonia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ze zdjęciem będzie problem bo mam kłopoty z aparatem. Ziemie ma uniwersalną z domieszką piasku, a na dnie żwirek.W pokoju jest 16-18 st.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisałem wcześniej mój się nieco pośpieszył i wystrzelił mi w tym roku wcześniej niż zazwyczaj (przez ostatnie trzy lata zawsze w kwietniu-maju):
Obrazek
Ten dłuższy ma już 10 cm. Trochę się obawiam, że będą wyciągnięte i nie wiem czy podlewać normalnie czy raczej przesuszać. Obecnie na głębokość palca jest susza.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Gonia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tylko się cieszyć Karpek, że tak chce Ci rosnąć. Mój niestety jest łysy jak kolano i nie wiem czy zaszczyci mnie kiedyś chociaż jednym listkiem.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie martw się na zapas. Miałem to samo - jeżeli chce Ci się wracać na początkowe strony tego wątku. Jak radzimy - najlepiej go pokaż - chociażby telefonem. To jest bardzo "twarda" roślina i wypuści liście z samej "cebuli", byle by dać jej szansę. Myślę, że Twoje 16-18 stopni to trochę za mało. A i przydałoby się południowe okno i dużo słońca. Ziemia uniwersalna - ziemi uniwersalnej - nie równa. Może z nią coś nie tak.
Czekam na radę.
Pozdrawiam - Janusz K.
x--A-4

Post »

Janusz,
na etapie wzrostu ziemia powinna być przynajmniej wilgotna
mimo ostrych mrozów słońce mocno świeci, więc może nie będzie źle
sprawdź, czy doniczka na parapecie nie jest zimna
u mnie na parapetach mam kilka sagowców z rozwijającymi się liśćmi (inne gatunki, niż c. revoluta)

ostatnio w tym temacie kilka osób opisało podobne problemy
ciężko jest mi wszystko ocenić tak na odległość, ale wiem, że doniczka na parapecie z kaloryferem, szczególnie z torfową ziemią, potrafi zupełnie przeschnąć w ciągu 1-2 dni
(im mniejsza i im więcej torfu, tym szybciej).

jeżeli ziemia często przesycha i pozostaje sucha przez tydzień, potem dostaje trochę wody, potem znowu wysycha, to liście uschną
zaschnięte młode liście świadczą raczej o zasuszeniu

odratować można prawie każdego sagowca, nawet samą bulwę bez korzeni i liści, ale na to potrzeba czasu i odpowiednich warunków
Gonia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam
Dzięki Andres podtrzymałeś mnie na duchu,mówiąc, że każdego sagowca da się uratować. Tylko mam pytanie. Jakie warunki mam mu zapewnić żeby całkiem nie dobić mojego cycasa?
Pozdrawiam
Gosia
x--A-4

Post »

Odpowiednia, prawie stale wilgotna ziemia + ciepło.
W takim podłożu powinien ukorzenić się każdy sagowiec, o ile bulwa nie jest przegniła, zasuszona lub zmarznięta.

Zresztą bulwy uprawiane na polach, np. w Tajlandii, o czym pisałem wcześniej, przysyłane są do Europy bez liści i korzeni.

U siebie ukorzeniłem w ten sposób 4 sagowce (z czego jeden podsuszony wypuścił korzenie, a potem listki dopiero po roku).
Ukorzeniłem też jednego, który był 2-3 letnią siewką z 2 liśćmi, ale z przegniłym korzeniem. Też trwało to ok. roku.

Dlatego lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 09:26

Post »

Nie trzymajcie cykasów zimą w ogrzewanych pokojach! To im zakłóca życie i konczy sie wypuszczaniem wyciągnietych lisci w lutym... Mój wysycha ciagle mimo iz stoi w temp ok 5 stopni, ale go nie podlewam czesciej jak 1 raz na dwa tyg... Dobrze to czy zle ze ma sucho? Intuicja mi mowi zeby go obudzic kwietniu z kopyta i od razy wyniesc do ogrodu :)
x--A-4

Post »

W takiej temperaturze raz na 2 tygodnie powinno być w sam raz.
Wiele zależy od wielkości rośliny, doniczki i składu ziemi.

Od początku marca można już je mocniej podlewać, przenieść w cieplejsze miejsce.
Moje wystawiam w kwietniu na dwór, ale sagowiec potrzebuje określonego czasu z wysoką temperaturą, by wznowić wzrost.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”