Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Post »

Witajcie!!
U mnie dalej kolejny gorący dzień. dopiero na wieczór deko się ochłodziło.Ale zero deszczu. Susza od,,, nawet nie pamiętam kiedy padało.
Podlewamy tylko warzywnik i niektóre rabaty.

Piwonia.to oto dama była u mojej babci w rodzinnym domu, potem babcia wyszła z maż , piwonia tez poszła do niej.Potem przeprowadziła się do miasta( z taką piwonią też ) i mieszkała cała życie z córką- moją mam jedynaczką i 2 wnuczki.Potem z tego krzaczka siostra wzięła kawałek sobie na działkę.A potem ja od siostry.
Babci dawno nie ma.Domu i mojego rodzinnego nie ma.Ale piwonia jest i wspomnienie o nie. ;:167
Obrazek

ewelkacha88-Ewelinko O bardzo mi miło czytają te słowa, to buzia mi się uśmiecha, po dzisiejszym trudnym dniu. ;:196
clem3-Małgosiu ;April-Jolu; daysy Oj ciężko prowadzić wątek ogrodowy z roślinami zez zdjęć i nie można u innych pooglądać, popodziwiać, po-powyrównywać, pozachwycać się . ;:108
Tak ten biały dzbanek taki duży i mniejszy, szedł na śmietnik po śmierci takiej pani-mamy naszego znajomego , Był nijaki.
Ale ja już widziałam wielkość i coś takiego potrzebowałam do mojej rabaty.
pomalowałam i dostał drugie życie ;:109
Oj kaiser jest cuuudny ;:167 Miałam już wcześniej, był 2 lata.Potem po zimie mi przepadł.W tym roku ponownie go zakupiłam.
może teraz w innej miejscówce pobędzie dłużej lat.
Powojniki sa cudne,Jakoś obojętnie nie można koło nich przejść. Nawet gdzieś po drodze w rożnych ogrodach je podziwiam.I od razu wzrokiem wyłapuję. :D
A ten żółciutki powojnik to chyba Kaśka.Ale nie pamiętam na 100%, gdzie zawieruszyła mi się etykieta.
Orliki mam rożne. W rożnych miejscach, pewnie pytasz o te białe w hostach ??Lub liliowe między hortkami.
O bardzo mi miło.,że ci się u mnie one tak podobają. ;:196
Dyptamy mam 2 biały i rózgowy. Ten jest bardziej efektowny przez te bardziej widoczne kontrastowe kreski.
W ubiegłym roku oba były przesadzane.Mają ze 3 , 4 lata.Przesadzane i mają może po 40-50 cm.Czy parzą nie wiem.Czytałam coś o tym.Ale w upały ponoć.
To w samo południe ich nie zaczepiam jak jest temperatura powyżej 30-kilku stopni :)
Fotografię bardzo lubię- tez :D
lanceta-Lodziu Powojników mam kilkanaście nie wszystkie sa bujne i pięknie kwitną. :roll:
Ale i tak je lubię.sporo mam młodych .Nawet kilka nowych tegorocznych. :wink:
koziorozec-Martuś O tak, jak już są zdjęcia to i u siebie raźniej i u innych jest co ogladać.Nawet jak coś się czyta o roślinach jest zupełnie inny odbiór.
Dziękuję za tak miłe słowa. ;:196
marpa-Maryniu Tak, obsługiwałam wesele jako fotograf też i gość też.
Fajne uczące też doświadczenie :)
Róze Polacy lubią i dobrze,że sa w naszych ogrodach.Są widoczne z daleka.
Moje nie są za wielkie krzaki.I przez to tak obficie nie kwitną. Nie wiem , co robię z nimi nie tak. :roll:
karolacha-Karolinko Dziękuję. ;:196 Powojniki są śliczne.U ciebie tez jest sporo pięknych.
O i dziękuje za nazwę tego Kielichowca Chińskiego ;:196

PEPSI-Małgosiu wiedziałam,że muszę pomalować kilka rzeczy na biało,.Poprosiłam męża.a on ile mam ci kupić 1 litr?a ja ; nie.większa ekonomiczniejsza. I 3 litry mi kupił.
Połowa, albo więcej już wymalowana .dzbanki, krzesło, kule , a potem poszły skrzynki, rower, jeszcze wózek będzie na biało .Ten mały.

To krzesło, nie stare, normalne sosnowe, złamało się znajomym oparcie i szło na śmietnik.
Ale nie pozwoliłam , zabrałam, polakowałam i ma nowe życie w moim ogrodzie :)
Obrazek
Obrazek

Gożdziki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Clematis tangucki.O ile pamiętam, chyba - Kaśka
Obrazek
Obrazek
powojnik Etoile Violette
Obrazek

Powojnik Tajga
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Minister
Obrazek
Obrazek
C.d. n.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu jesteś powojnikową królową tego forum! ;:167
Mają u Ciebie przestrzeń, mają oddech i mogą w pełni rozwinąć swoje piękno. Takie bogactwo kolorów, pokrojów, faktur- cudnie! U mnie może by i rosły, bo mam kilka i kwitną, co z tego, jak powtykane w dziury kątach i nie mają się jak rozprzestrzeniać. Smutny to widok, przy Twoich wolnych jak dzikie konie :lol:

Bardzo ładnie z tymi białymi dodatkami i u mnie by się coś przydało nowego hmm ;:173

Piwonia Babci zachwycająca! Wspaniale tak móc zachować materialny kawałek przeszłości- ważnej osoby, wspomnień, miejsca ;:108 ;:63

Aniu u mnie też nie pada, my podlewamy wszystko. Póki co opłat za wodę u nas nie ma, ale po nowej ustawie wodnej to kwestia czasu maksymalnie tego sezonu.
Życzę nam obu deszczu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu masz prześliczne dorodne powojniki, ale historia piwonii wzruszająca. Moja babcia nie miała ogrodu, miała doniczkowe ale mama niestety je zasuszyła, bo pierwotnie nie lubiła kwiatów, potem coś tam wsadzała do doniczek ale koniec końców nie mam rodzinnych roślinek, mam za to od znajomych, których już też na świecie nie ma ;:167 I zawsze ze wzruszeniem na nie patrzę i wspominam :D
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu , Tajgą i babciną piwonią rozłożyłaś mnie dokumentnie ;:oj Naprawdę jesteś królową powojników , bijesz wszystkich na głowę ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie powinęłam was Krysiu i Jadziu. ;:196
Już naprawiam błąd.Odpowiadam .
christinkrysia-Krysiu Kochana witaj w tym sezonie.Oby tak było jak piszesz.Często tez myślałam o tobie, patrząc na roślinki od ciebie.Miło mi,ze ty też pamietasz o nie patrząc na roślinki ode mnie.
ciekawa jestem jak hosty rosną ?? pokażesz ??
Clematisy sa śliczne.cieszę się,że kupiłaś nowe 4.a jakie odmiany ?? Ja jeszcze na Montanę ma ochotę .
Lato już jest.to może już reaktywujesz swój watek ??
Tyle pięknych roslin masz i tak pięknie piszesz ;:173
JAKUCH-Jadziu Bardzo dziękuję za te pochwałki co do mojej fotografii, uczę się cały czas.:)
Powojniki są liczne.Szkoda,że nie wszystkie bujnie i rosną.Tak, tak.Kilka jest zapyziałych.Ale może na drugi rok się poprawią ?
Kaiser cudny,Ja polecam.Hmm i winowajcą też będę..Twoja wina, twoja wina,,, hmmm już to kiedyś słyszałam :;230
Och i ja się ciesze,że są fotki widoczne. ;:138 Bo co to za forum ogrodowe bez widocznych fotek.Chyba poetyckie byłoby ;:306

Hosty- hostusie ;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fiona też za panią chodzi i obchody robi:)
Obrazek
Frie and Ice a za nią Wolwerine
Obrazek
funkia Sum and Substance
Obrazek
A tu liściki Golden Tiary i Stileto
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Wkrótce odpowiem dalej ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu rodzinna piwonia przepiękna, ;:oj a z taką przeszłością, wyjątkowo cenna. ;:108
Jak ty hosty utrzymujesz w takiej dobrej kondycji, mimo suszy? Są wspaniałe. ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Shire-Moniś ; gosmara-Gosiu; Maska-Marysiu; pela11-Eluś ; cyma2704-Soniu witajcie ;:196
Oj, nie, nie .Nie jestem powojnikową królową tego forum!. Jest kilka osób tutaj co maja dużo więcej powojników.I piękności .Z ta przestrzenią to tez jest różnie . Zależy , który .. ;:108
niektóre mam też powtykane.I widzę zuj,że dwa muszę chyba na wiosnę już przesadzić, bo się duszą, i są nijakie .
I dziękuję za pochwalę tych moich dodatków białych.
Jakos tak wymyślam i zaczęłam robić . ;:173
Ta historia tej piwonii- to taka wyjątkowa , rodzinna , sentymentalna i jak relikwia ;:167 Może któreś z moich dzieci tez będzie miało ogród to przekażę kawałeczek dalej .
Kilka roślin też mam od innych osób.Te wszystkie żyją.ale jak patrzę na nie, to przypominaj mi o tych osobach :)
U nie dalej nic nie pada.Coraz więcej podlewania czeka.
Hosty w 80% procentach rosną pod dwiema ścianami domku.Ale i też je trochę podlewam.Nie ma wyjścia.
I ja wam życzę deszczu.Dużo spokojnego deszczu . ;:113

Jagody kamczackie - mniamuś :)
Obrazek

Róże :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chippendale
Obrazek
Rosa Elmshorn
Obrazek
Obrazek
Tem mały wózek muszę w sobotę pomalować, bo już taki nie pasuje..Na pewno będzie mu w bieli do całości ładniej ;:109
Obrazek
Lilia martagon. Dobrze,że jej nie wyrwałam na wiosnę.bo liście ma inne.I nie poznałam,Bo też jest takowa po raz pierwszy w moim ogrodzie :) Dziękuję wam za podanie nazwy rośliny - co to mam .
Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Aniu

Przyszłam z rewizytą i nie wiem od czego zacząć- wszystko piękne: urocze zdjęcia, śliczne nasadzenia, hostowisko ;:167
Azalie które tak kocham, Cecile ;:167
Powojniki ;:138 zdecydowanie za mało ich mam, u Ciebie tak obficie kwitną, a mój niezawodny Błękitny Anioł w tym roku coś marniutki ;:145

Zółta róża NN ;:215
Białe dodatki własnoręcznie malowane super ;:333

Aniu pięknie , kolorowo tak jak lubię. Kicia słodka. Pozdrawiam i czekam na liliowce bo chyba sporo ich posiadasz :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu u mnie też jagoda kamczacka cieszy się powodzeniem, a najstarsza ma chyba 20 lat i zabierałam ją za każdym razem co zmieniałam ogród. Teraz doszła jeszcze świdośliwa. Pyszne owocki do bezpośredniego spożycia i na nalewkę!
Może królowa powojników nie jesteś, ale wierna hostom jesteś. Była moda i wszyscy kupowali, a Ty ciągle masz jakieś nowe odmiany ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu jesteś bardzo konsekwentna, dekoracje w bieli, jak to fajnie wygląda, widać chyba z daleka.
Takiej hosty o ogromnych liściach nie mogę się doczekać, kupowałam kilkukrotnie, ale to nie jest to i chyba jeszcze na mojej kiepskiej ziemi takie mega nie urosną.
Fionkę proszę pomiziać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ;Marysiu , Dorotko Dziękuję za odwiedziny. ;:196
Odpowiem późniejszym wieczorkiem. ;:108

Zapraszam do ogrodu
;:108
Obrazek
Doniczkowe bliżej :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kwitną żurawki
Obrazek
I ta babcina piwonia :) Chętnie poznalabym nazwę tej odmiany. Może ktoś ja rozpozna ??

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, ja też się zdecydowałam na biały kolorek w ogrodzie - wszystkiego co malowałam na biało 4 lata temu nadal nie muszę jeszcze poprawiać (wiklina, konewka, drabinka, itp). Jestem tym mile zaskoczona, że aż tak się kolor trzyma, farba znaczy się. ;:306
Pięknie i kolorowo u Ciebie - ależ ta wiosna sprawiła nam wielką i miła niespodziankę! ;:3
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krychna- Krysiu Witaj!
Cieszę się bardzo ,że podoba co się by mnie.
Dziękuję za dobre słowa pod adresem moich roślin jak I mojej fotografii.A również moich białych dodatków. przeze mnie wymyślonych i pomalowanych. ;:196
Cecile jest pierwszy rok w moim ogrodzie .Mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze
Powojniki w większości ładnie rosną I kwitną.
U mnie Błękitny Anioł jeszcze nie kwitnie.
Liliowcow mam...sama nie wiem dokładnie ile mam..Ale kilkadziesiąt jest ich. ;:167 Także zapraszam.
maska-Marysiu O u mnie wszyscy lubią jagode kamczacka. O 20 lat.to sporo! Moje mają z 8. Jeżeli się już rozrosly duże. Przycinasz ja ? Ja myślałam ,żeby może na jesieni ja przyciąć. Ale czy to dobry pomysł ??
Tak hostom jestem wierna. Kilka nowych i w tamtym i w tym roku dokupilam.
Cóż nie mogę przejść obojętnie obok nich
;:109
korzo_m-Dorotko O tak zamierzone cele w malowaniu dekoracji realizuje w dalszym ciągu.
Jest kilka host o ogromnych liściach. Ja też kilka mam.Ale te młode jeszcze i na efektowniejsze widoki trzeba poczekać z rok lub 2.
Spróbuj swoje podlać kilka razy biohumusem lub obornika granulowanego im dac
. Ok Fionka będzie wieczorem wimizana. :D
Beaby -Beatko Biel w ogrodzie ładnie wygląda. Rozjaśnia ogród.
O to fajnie, że tak długo Ci się utrzuje
Może i u mnie tak będzie.
Dziękuję za wszelkie miłe słowa. Od razu milej na duszy. ;:173

Dalej gorąco i bez deszczu... :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit

Ojej ;:oj aż tyle liliowców ;:138 ja dopiero parę posadziłam w tamtym roku.
Aniu co to za roślinka, takie baldachy uroczych, białych, drobnych kwiatów, na drugiej, trzeciej i czwartej fotce, bo chyba to ta sama roślinka?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu jeśli chodzi o peonie to wyszukałam ,ze może to być chińska Peonia lactiflora Comte d'Osmont. Na Oazie jest wątek z historycznymi piwoniami i tam właśnie taką spotkałam albo http://forum.poradnikogrodniczy.pl/wiej ... -1110.html .Wszystko w bieli ślicznie będzie kontrastować z zielenią i kolorami .Kurcze masz pomysły ,ale też masz gdzie to wyeksponować .W moim buszu wszystko by zginęło :;230 Co to za roslinka z białymi baldachami czy to waleriana?????. Dzisiaj mi troche podlało ale rano muszę lecieć obadać ślimory bo znów mi 2 ogórki skasowały bo widziałam ich dzisiaj sporo na trawie .Miłego weekendu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”