Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Maryś jak nazywa się hosta o niebieskich liściach...cudna jest. ;:63
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Marysiu ;:196 dziś listonosz przyniósł nasionka, dzięki ;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Marysiu. :wit
Dostałam nasiona pierwiosnka kandelabrowego od sąsiadki. Ona ma działkę w innym miejscu, za miastem. Dzisiaj zgadałyśmy się i okazało się, że szukam daleko, a mam pod nosem. ;:306
Dziękuję Ci za szczere chęci. ;:196 Wiem, że Ty zawsze jesteś gotowa do dzielenia się, bo masz dobre ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Maysiu,no i dla odmiany zasypało mnie śniegiem ,wszędzie biało,ale żeby nie było za fajnie to w nocy ma przejść orkan ;:223 .Pierwiosnek śliczniutki ,wspomnienia ogrodowe poprawiają nastrój,ciekawe jakie kurczaczki uda Ci się wysiedzieć ;:333 .Pozdrawiam serdecznie i zdróweczka życzę ;:196Wnusiu wyściskany od cioci-babci ;:108
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryśko ;:196 za cudne widoczki letnie. Oj trzeba takich gdy za oknem wiatr szaleje....brr
i ani diobliczków nie ma co gonić na dwór. :wink:
Bardzo cieszą takie rozmowy o nowych nabytkach i nawet samych nasionach a zwłaszcza, że takiego np. pierwiosnka kandelabrowego dostałam od Jadźki i ....rośnie. ;:138
Och dobrze, że liczysz dni do wiosny bo sama to bym się pogubiła. ;:306 :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Mimo, że ranek był przyjemny zimowy to potem zaczął wiać paskudny wiatr i wychodziłam z domu jak musiałam...czyli nakarmić drób i zamknąć go na noc. Po zmroku wiatr dopiero się rozszalał, a chyba nawet padał deszcz bo coś stukało o parapet.

Dzisiaj znowu przebierałam w nasionach, zrobiłam przegląd i spis...liczbą odmian pomidorów jest z lekka przerażona, bo nie wiem czy uda mi się coś wybrać skoro jest tego tyle. To samo z dyniami, ale dwuletnie nasiona mogą nie wykiełkować to może będzie wstępna selekcja czego nie oczekuję od pomidorów. Z kwiatkami jest mniejszy problem bo dużo sieję w kwietniu w tunelu i dzięki temu mam więcej miejsca niż w domu. Nawet się zastanawiałam czy nie przynieść do domu już szklarenki, ale jeszcze zrezygnowałam ;:oj Chociaż mam już wszystkie nasiona do wcześniejszego siania to jutro jest też dobry dzień do siania kwiatów i wysieję heliotrop, lobelie, pelargonie i petunie...może jeszcze coś się znajdzie :uszy

Misiu nie wiem to prezent od ...pamiętasz Zuzię z Warszawy, która miała dom letni na Podlasiu?

Aniu cieszę się, niech Ci sprawią taka radość jak mnie maki czarne ;:168

Tereniu podobno trochę wiatr odpuścił i poszedł to może i do Ciebie nie dojdzie, czego Ci z serca życzę ;:168 Pierwiosnki dokupiłam i dzisiaj przysłali, ale wysieję je dopiero w kwietniu bo i tak zakwitną za rok. Kurczaczków sama jestem ciekawa i właściwie już powinnam się sprężyć, bo skompletowanie wszystkiego trochę czasu zajmie a jajeczka dobrze jakby przysłali przed kolejnymi mrozami. Ściskam Ciebie i maluszka! Pozdrawiam i życzę zdrowia Tobie i wiesz komu ;:196

Elżbietko zaiste widoki letnie to grzałka na duszę ;:168 Moje sąsiedzkie dzikuski diobliczki śmigają po śniegu a nawet w nim siedzą zwinięte w kulkę. Dokupiłam nasiona kandelabrowego może wyrośnie jakiś inny kolor, bo na torebusi są trzy różne ;:224 Liczę dni ale czy to coś da skoro ona i tak o tym nie wiem co tam jest w kalendarzu ;:306

Takie nasionka wzbogaciły moja komódkę :D
kwiecie

Obrazek

i jarzynki...chociaż nie wiem czy ta dynia gruszkowata to do jedzenia, ale kształt ma super!

Obrazek

Ze śniegu cieszą się kaczki, nie to co woda ale zawsze....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a ja czekam na takie widoki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję ;:180 że nie zapominacie o wiejskim!
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jak mona zapomnieć o twoim ogródku ;:196 Gości w zimowej szacie to miło powitałabym tez u siebie ale u mnie deszcz ze śniegiem, zimy niet!
Widoki letnie już niedługo na pewno będą a tak naprawdę to nieco szkoda roślinek bo niby to zima ale część w ogóle nie poszła spać, nie odpoczną , robali nie wymrozi ach.........
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Osłodziłaś mi wieczór kaczuchami ;:196 Jakie one fajne na tym śniegu. A już ta trzepocząca skrzydłami, to po prostu miodzio :tan
Wśród nasionek widzę niska ostróżkę- jestem jej ogromnie ciekawa. W ubiegłym roku kupiłam taką i była śliczna, ale na jesieni była suchuteńka. Miała być byliną, zobaczymy wiosną ile było w tym prawdy ;:108
Heliotropy posiałam już dzisiaj, o szóstej rano ;:303, bo potem szłam na cały dzień do pracy. U mnie nie wieje, przynajmniej na razie, ale śnieg sypie nieustannie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie wieje aż huczy, drżę o mój tunel...co ja jutro zobaczę?

Aniu dziękuję ;:196 parę dni temu podniosłam deskę w ogrodzie, a pod nią nagi ślimak i jego jajka ...no to jego wymrozi :D Pewnie i u mnie śnieg zniknie, bo oprócz wiatru słyszałam deszcz ;:222
Czy kiedyś też tak często szalały wiatry, jakoś nie pamiętam :shock:

Iwonko ja słyszę huk na oknem to cierpnę, ciekawa jestem ranka :oops:
Kupiłam te nasiona właśnie dlatego że niska, tak samo niski onętek siarkowy, a jak będzie w rzeczywistości zobaczymy! Spodobał mi się nagietek z zielonym serduszkiem ;:215 Zmobilizowałaś mnie i jutro na pewno posieję, bo ziemia w domu, pojemniczki też ;:215
Kaczuszki są słodkie! nie raz stoję i gapię się na nie. ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Na prawdę masz aż tyle śniegu, Marysiu? ;:oj
Znaczy się dla kaczuchów w to graj ;:172
U mnie też bardzo mocno wieje, ale na razie śniegu nie ma.
Ciekawa jest ta czerwona cebulka.
Też będę w tym roku siała zatrwian, bo czeka u mnie już na to trzeci sezon. Mam ten sam kolorek, fioletowy.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu!

Te kaczki są piękne!
Ileż w nich gracji i urody, prawdziwa ozdoba ogrodu.
Pozdrawiam, nie daj się orkanowi!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu i u mnie w nocy stukało w parapety wcześniej na padało dużo śniegu i miałam scenerie bajkową i taka bardzo lubię :D
Nasionek dużo podziwiam .Przypomniałaś mi o posianiu petunii ...
Muszę ja kupić bo zawsze zapominam i zaraz zapiszę sobie .Już kiedyś pisałam u siebie ,że miałam petunię przez cztery lata w gruncie ,zimowała ;:oj
A mam pytanie czy ta krzewuszka o obrzeżonych liściach to z patyczków ode mnie ,pytam z ciekawości bo mnie się nie udaje w taki sposób jej pozyskać .
Mam pytanie odnośnie dyń jakie odmiany polecasz ?
Kaczuszki ładnie wyglądaja na śniegu .
Marysiu czas tak szybko biegnie ,że do takich widoczków już niedługo .......
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu podziwiam kolejne nasionkowe zakupy ;:333
Muszę się sprężyć i swoje zapasy przeglądnąć może w weekend się uda.
Jakoś jednoroczne kwiaty mnie w tym roku nie kręcą za to na wiele bylin mam ochotę zapolować :lol:
Cudne te kaczuchy w śniegu.
Niestety u mnie śnieg jak szybko napadał tak szybko się roztopił , dziś już tylko marne resztki ;:222
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Witam , dzień nie nastraja do pracy ciemny i ponury. Mimo to zabieram się do wysiewu heliotropu, zamawiam nawóz ekologiczny i odwiedzę nasze dzikusy. :evil:
Zobaczyłam Twoje zakupy nasion, więc i ja muszę wyruszyć na łowy obym nie dostała ;:7
Miłego dnia i przyjemności z patrzenia na kaczuszki . ;:3 ;:oj
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! jeszcze wieje, ale rano mimo że z drżeniem wchodziłam w ogród okazało się, że jedynie brzozy bardzo naśmieciły. Spadło większość szyszek i mnóstwo igieł świerkowych co widać na resztkach białego śniegu. Wieczorem stukał deszcz o parapet i stopił śniegowy puch. Dzisiaj planuję siewy pierwszych kwiatków. Już małe doniczki moczą się z wodzie z mydłem potasowym, bo będę siała po trochę nasion, a nie całe opakowania :D

Bea śniegu już mniej ;:222 deszcz i wiatr zrobił swoje, ale jeszcze jest biało, jeszcze kaczuszki mają gdzie pobuszować :D
Czerwona cebulka i mnie zaintrygowała bo to siedmiolatka, ale i szczypiorek muszę odnowić bo dawno jedyne kępki eksploatujemy. Z zatrwianem mam problem i jego Suworowa mi to tej pory wychodził, ale próbować nie przestanę :D

Lisico orkan obszedł się ze mną łaskawie :D Kaczki dają mi wiele radości i ciekawa jestem czy doczekam małych kaczątek, bo to byłaby dopiero radocha :uszy Zawsze chcę więcej i więcej ;:124

Alu miałam petunie w gruncie dwa lata temu i ktoś kto mi dał nasiona miał tez przez parę lat ale nie tyle dlatego że przezimowała tylko, ze się siała. W mojej glinie to się nie udaje. ;:185
Moja krzewuszka jest kupiona, nie miałam od Ciebie żadnych patyczków, miała i ma różyczkę. Ciekawe? bo krzewuszki z patyczków dają się rozmnażać :D
Dynie mają przeróżne smaki i zależy od upodobań naszych które nam smakują. ja się w tym roku zachwyciłam Butternut i Tobie też by smakowała, bo ona jest słodkawa po ugotowaniu. Poza tym lubię niewielkie dynie, bo są jednorazowe. Inne nadają się do zup inne do ciast jeszcze inne do zapiekania z mięsem :D Zajrzyj do wątku wymiany nasion bo teraz niektórzy wysyłają nasiona i opisują, a potem możesz sobie upatrzone odmiany zamówić jako niedarczyńca. Pozdrawiam ;:196

Julciu nim wyruszysz do sklepu wyślę Ci spis moich bylin tzn nasion może coś wybierzesz, bo czasem całe opakowanie nie jest potrzebne, a może wolisz sadzonki to pisz proszę bez skrępowania ;:196 Z jednorocznych to może to co bezpośrednio do gruntu siane Cię zainteresuje?
Jeszcze zima nie powiedziała ostatniego słowa ;:196

Irenko o pomidorkach odpowiedziałam na razie w Twoim wątku, ale po niedzieli wyślę. Heliotrop też dzisiaj posieję i mam nadzieję na sukces :uszy Mam dużo nasion chętnie się podzielę to napisz na pw co poszukujesz jeszcze oprócz pomidorów ;:168

Za oknem prószy mąką śnieżną ...będzie ładnie! dobrego dnia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”