Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Korzystam z jeszcze względnej pogody i przesadzam końcówkę drobnocebulowych. Dzisiaj do wykopania poszły kilkuletnie pigwowce (wyprodukowane z nasion). Jak dobrze pójdzie to na jutro planuję posadzenie kilku pigwowców (odmiany na owoce). Wykopię też końcówkę selerów i przygotuję grządkę na następny sezon.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i powoli czas zacząć myśleć o sezonie 2019. Na wiosnę stanie nowy tunel o powierzchni 24 metrów kwadratowych (fundament już stoi) więc prawdopodobnie zrezygnuję z uprawy pomidorów w gruncie. Posadzę też kilka krzewów jagody kamczackiej (sadzonki dotrą dopiero na wiosnę). W przygotowaniu kolejne grządki podwyższone. Żurawiny zostaną wykopane i trafią na nowe stanowisko (niestety przegrałem walkę z bluszczykiem kurdybankiem). Jest też prawie gotowy projekt nowego skalniaka. Z aktualnych działań:dokarmianie ptaków, dokarmianie kotów i czekanie na okienko pogodowe w celu pobielenia pni drzewek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Stara konstrukcja tunelu jeszcze stoi ale jest już gotowy fundament pod nowy tunel. Nowy obiekt będzie nieco większy i z pewnością łatwiej będzie go dogrzewać i wietrzyć. Będzie pokryty poliwęglanem o grubości 6 mm.

Obrazek

Obrazek

Korzystając z w miarę ładnej pogody przygotowałem pierwsze stanowisko pod jagody kamczackie. Początkowo planowałem, że posadzę w tym miejscu 6 krzewów ale ostatecznie zdecydowałem się na rozstawę 120 cm zamiast 100 cm więc będzie tylko 5 krzewów.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostro działasz jeszcze! ;:215 A jak zamierzasz ogrzewac nowy tunel?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym ogrzewaniem to lekka przesada, raczej będzie to funkcjonować tylko jako zabezpieczenie rozsad przed przymrozkami ale jak się sprawdzi to pomyślę nad czymś lepszym. To minigrzejnik gazowy do szklarni Frostbuster 800 W (BioGreen). Nie mam zielonego pojęcia jaką powierzchnię to koromysło może ogrzać ale gazu zużywa podobno niewiele. Były też mniejszej i większej mocy ale ten podpasował mi cenowo. Nie wiem jak rośliny zareagują na gaz ale skoro jest to urządzenie do dogrzewania szklarenek więc mam nadzieję, że rośliny nie ucierpią. Trochę żałuję, że nie zamówiłem do swojego tunelu przegrody wewnętrznej bo mógłbym wtedy dogrzewać tylko 1/3 tunelu ale zamówienie na tunel już poszło do realizacji.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno wpadniesz na dobre pomysły :idea: jak wykorzystać cały ogrzewany tunel skoro już się grzeje :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

5 krzaków jagody kamczackiej to niemało, miałam trzy, teraz dwa i wystarczy :) Szybko i bezproblemowo rosną i owocują, a i owoców będziesz miał dużo. A jakie przeznaczenie ? Kolor soku śliczny, ale jak dla mnie - tylko przetwory, do jedzenia "prosto z krzaczka" raczej nie ;:oj
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Docelowo będę miał 10 krzewów jagody kamczackiej. W ostatnich latach powstało wiele nowych odmian deserowych. Wybrałem przeważnie odmiany kanadyjskie bo ich owoce są smaczne i nie opadają z krzaka, plonowanie rozciągnięte jest w czasie, nadwyżkę owoców będę mógł zamrozić.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Zaczynam przymiarki do sezonu 2019. Na grządce obok szparagów pojawi się marchewka i cebula. Co będzie rosło po prawej stronie? To jeszcze nie jest przesądzone, albo pory albo ogórki a może cukinie?

Obrazek

Hostom raczej nic nie grozi. Na pewno załapią się na nawożenie i podsypanie kompostem i korą.

Obrazek

Ostatnie na działce miejsce z placami podagrycznika. Po lewej stronie uporządkuję swoje żurawki a obok altanki pojawi się poletko z czosnkiem niedźwiedzim. Postaram się na wygospodarowanie miejsca na jedno drzewko brzoskwini lub moreli.

Obrazek

W tym miejscu pojawią się 3 krzewy pigwowca i 3 krzewy jagody kamczackiej. Po środku posieję łan aksamitek a w kolejnym roku pomyślę nad innym rozwiązaniem. W tyle przykryte siatką truskawki.

Obrazek

Przy kompostowniku upchnę konstrukcję dla fasolki szparagowej pnącej. Na razie stelaż tylko prowizorycznie osadzony. Czosnek niedźwiedzi i konwalie pozostają na kolejny sezon chociaż widzę, że ocalało kilka kłączy podagrycznika. Mam nadzieję, że pędzlowanie roundapem wystarczy.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoje planowanie wiosenne już rozpoczęte i zaawansowane zimą ;:138 ; nie boisz się zimna :wink: A co do podagrycznika to :) to jest ziele lecznicze https://www.magicznyogrod.pl/podagrycznik_ziele.html . http://ziolowawyspa.pl/kiszony-podagrycznik/
Ale ja jestem zakręcona na punkcie dzikości i mnie zachwyca jak wspaniale rosną bez żadnej mojej ingerencji (chyba że przejade po nich kosiarką,niechcący :wink: ),są lecznicze i zdrowe.
Tylko kurcze,żeby rosły tam gdzie ja chcę... :D a nie na moich grządkach :roll:
A ze skrzypem się uporałeś? Ja czekam na swoje rezultaty w ich tępieniu tj. skrzyp i ostrożeń; na wiosnę prawda wyjdze (tj.wyrośnie lub nie)na jaw :wink:
A co planujesz zrobić z poletkiem czosnku niedzwiedziego jak zniknie tj skończy sie jego wegetacja? A pamiętasz nazwy tych kanadyjskich odmian deserowych jagody kamczackiej, moja siostra jest zakręcona na ich punkcie i miałabym pomysł na prezent dla niej ;:173
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ile z ostrożeniem sobie poradziłem to ze skrzypem idzie mi o wiele gorzej. Nie mam złudzeń- na wiosnę pojawi się ponownie. W piątek walczyłem z nim na skalniaku (całość przekopana na głębokość 2 szpadli) ale on korzeni się bardzo głęboko a kłącza są dość kruche zwłaszcza te rosnące w głębszych warstwach. Od wczoraj mam nową broń do walki ze skrzypem a mianowicie szpadel drenarski ( 37 cm). Myślałem, że będzie problem z kopaniem ale idzie całkiem dobrze. Po czosnku niedźwiedzim (u mnie rośnie w kępach) wysadzam rozsadę lobelii. Jeśli chodzi o odmiany kanadyjskie jagody kamczackiej to słodki smak, duże owoce ma odmiana Aurora. Do zapylenia mogą być: Borealis, Honeybee, Tundra, Indigo Gem. Z nowszych odmian: Boreal Beast, Boreal Beauty i Boreal Blizzard- najlepiej posadzić obok wszystkie trzy odmiany.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Popieram sadzenie kamczatki . ;:333 Po pierwsze ze względów zdrowotnych , a
z mrożonymi owocami smaczne są pierogi .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Opady śniegu wstrzymały prace przy modernizacji skalniaka. Dwaj moi działkowi koledzy Darek i Janusz, po wypiciu "soku z gumi-jagód", przybiegli ochoczo na moją działeczkę i usypali gołoborze z krystalicznego wapienia. Nie było łatwo bo niektóre głazy sporo ważą. Na nic się zdały moje prośby i uwagi, że kamieni nie układa się na sztorc i że nie ma miejsca na posadzenie roślin. No i mam wreszcie po 2 latach czekania nowy skalniak a właściwie stertę kamieni. Na początku byłem wściekły ale już mi troszeczkę przeszło a chłopaki mieli tyle radochy, że zrobiło mi się trochę głupio, że ich opieprzam i chyba im nawet ufunduję nową "beczkę" soku z gumijagód.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj :D oj widac te efekty działania "beczki" soku z gumijagód :;230 I chyba bedziesz musiał zabawic sie w botanicznego graphic designer
aby pobawić sie róznicami poziomów i struktury przy użyciu roślin "pełzającyych" i pnących i kłujących. Jedno jest pewne to super wyzwanie może przynieśc ci również super efekty wizualne i nietuzinkowy skalniak! ;:108
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powoli zaczynam dopinać listę nasion warzyw na sezon 2019. Jeśli chodzi o pomidory do tunelu to najwcześniej (pod koniec kwietnia) trafią: VP1 F1, Voluptuoso F1, Honey Moon F1 i Cornabel F1. Od połowy maja: Tutti Frutti F1, White Beefsteak, Purple Calabash, Belladona, Yellow River, Folia, Malinowa Śliwka, Żółta Sakiewka i "Pomarańczowy Podłużny". Około 20 krzaków posadzę dopiero pod koniec czerwca ale odmian poza odmianą Brutus jeszcze nie wybrałem. Będę się zastanawiał w kwietniu. Co do papryk to decyzja jeszcze nie zapadła. Jeżeli nie uda mi się zdobyć nasion odmiany King Arthur F1 to prawdopodobnie skończy się na Robercie F1 i Top Girl w gruncie. Jeżeli wykiełkują nasiona papryki Tallante F1 to trafią do tunelu a jeżeli nie to wypróbuję fasolkę tyczną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”