Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko, ja czasami wypiekałam, ale jesienią i zimą to już na pewno sama będę częsciej robić, będzie więcej czasu. Musze tylko opanować jak się robi zaczyn :) Bo chcę taki na zakwasie, nie na drożdżach :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leniwa niedziela... smętna i ponura z chwilowymi opadami lekkiego deszczu...Powoli mija... Miałam też Rodzinkę ;:167 na popołudniowej kawce i ciachu....
Czytam o Waszej Lili Wunder i powiem ,że ja też kupiłam na wiosnę skuszona bardzo ładną sadzonką w pudełku i rośnie i zakwitła ale sarence posmakowała bardzo..W jednym dniu zakwitła i zdążyłam zrobić fotkę a na drugi dzień już nie było kwitnącej ani żadnego innego pąka... Po pewnym czasie znów zawiązała kilka pąków ale sarna nie dała jej zakwitnąć choć zostawiła nieopatrznie jeden pąk i ten nawet zakwitł....
Moją kupiłam w Carref...rze.Dla mnie Ok.
Dobrej pogody na jutro Lucynko!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ale Ci ślicznie kwitną jeszcze róże, moje biedactwa zmaltretowane przez tygodniowe deszcze i zimno. Do miasta jesień zawitała a na działce lato! Żółwiki moje mają szczytowy jeden kwiatuszek, a u Ciebie jeszcze kolorowo :D Trochę poświeciłoObrazek, ale potem dolało i od razu humor przepadł, co będzie jutro zobaczymy!
Mam niestety najbliższy czas miastowy więc wszystko mi jedno!
Całuję i życzę dobrej nocy ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Witaj Lucynko śliczne różyczki jeszcze kwitną ,pomału dni krótsze więc rzadko swój ogród już odwiedzam, dobrze ze mogę Twój popodziwiać ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko przykro mi ,że nie zdążyłaś ;:196
Jakoś nie miałam weny na dalsze prowadzenie wątku ,jak tylko wróci to ,oczywiście nie będę czekała do wiosny z otwarciem :D
Mam tyle zaległości w zaprzyjaźnionych wątkach ,że niektóre mi po ''uciekały ''
Zimowa pora jest dobra na odnowienie kontaktów ;:108
Lucynko miałam to piękne chelone i .....
Pizepisik na sosik ja też chętnie zobaczę :D
Rózyczki ;:333 ;:333
Co do wysyłki to nie zapomnij napisać kiedy :D
Zdrówka dla Was ;:196 ;:4 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No wiesz w pierwszej chwili mnie zatkało o czym piszesz,ale po chwili dotarło.Te 42 stopnie to na termometrze w domu a kabelek jest na
podwórku.Jak słońce mocno świeci to tak wskazuje.Termometr zostawił syn i tak sobie stoi,ale temperaturę dobrze wskazuje.Teraz jest
18 stopni a w mieszkaniu 23.
Byłam na działce wreszcie posadziłam resztę truskawek i poziomek.Wyrzuciłam łęty pomidorów z folii.Chciałam po cichu spalić trochę
badziewia niestety zapałki chyba zamokły i nic z tego nie wyszło. :evil:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko ale śliczny widok. ;:oj

Obrazek

Róże mimo chorób jednak cieszą kwiatami. ;:215 Widoki z okna masz ładne, drzewa już w jesiennej, kolorowej szacie. Też dziś pobiegałam po ogrodzie, bo trzy dni mam wnusia, więc oczy raczej w inną stronę patrzą. ;:173 Róże mają bardziej nasycone kolory, niż w czerwcu.
Też piłam w czasie leczenia sok buraczany, ale z kartonów. Nie miałam jeszcze ogrodu. :) Smak nie powala, ale jak trzeba, to człowiek nie wybrzydza.
Jakoś w głowie mi się nie mieści, że zamiast przyjść i poprosić o kawałek hosty, kradną. ;:174
Pieczenie chleba jest proste, od czterech lat piekę na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży, bo nie mogę jeść zbyt ciężkiego. Smak ma zupełnie inny niż ten ze sklepu. Czasem M kupi dla siebie bułkę, jak zabraknie 2 kromki, ale od tych czterech lat chleba nie kupiłam. Spokojnych dni i słońca. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Znowu dzień pozbawiony radosnych słonecznych promyków. Szary, chmurzasty, nieprzyjemny. Śpiący albo - jak mawia M - barowy.
Z powodu potężnego nicniechcenia nawet nosa za drzwi mieszkania nie wytknęłam. Na szczęście M wydobrzał i sam do swojego stadka pojechał. Jasne ,że zajęcia sobie w domu znalazłam, ale przyznaję bez bicia, ślimaczyłam niemiłosiernie.

Basiu [apus] - chlebek na zakwasie z własnego pieczenia... No, no! To już wyższa szkoła jazdy. Życzę powodzenia. ;:333

Maryniu - tak sobie pomyślałam, że może jakby tak przestać sobie życzyć słońca, to ono na przekór zacznie nam świecić... ;:218
Szczęściara z Ciebie. Moja 'Wunderówka' nawet pąkiem się nie pochwaliła. ;:222
Dobrej pogody nie będę Ci życzyła, to ona do Ciebie sama przyjdzie. ;:cm

Marysiu [Maska] - różyczki kwitły i może nadal kwitną (dzisiaj nie miałam z nimi kontaktu), ale wszystkie mają gołe nóżki. ;:222
Miastowy dzień minął, więc jutro pewnie ogrodowy, niech więc będzie zgodny z Twoim życzeniem. ;:196

Julio - witam. ;:196
Zdaje się, że wkrótce już tylko właściciele ogrodów będą nam serwowali zdjęcia swoich roślinek. ;:108
Moja działka już niemal gotowa do zimy, wkrótce znikną ostatnie kwitnące jeszcze rośliny i sezon zostanie definitywnie zamknięty. ;:110

Alicjo - wobec tego będziemy czekać na wenę. A tymczasem odpoczywaj i nabieraj sił. ;:196
Kochana, jesteś zmęczona, wobec tego wysyłkę albo zostawmy do wiosny, albo zapakuj i wyślij, kiedy Tobie będzie wygodnie. ;:167

Dziękuję za dobre życzenia ;:108 i wzajemnie zdrówka Wam życzę. ;:196

Danusiu [danuta z] - też mam kabelek za oknem, ale na szczęście w cieniu loggi i by znać temperaturę na dole [mieszkam na IX piętrze], odejmuję 5*przy dodatniej, a dodaję tyle samo przy minusowej.
Jejku, ile ja mam jeszcze roboty na działce! ;:202 Warzywa nie wykopane, zioła nie przesadzone do doniczek, rabaty w większości nie uporządkowane... :oops:

Soniu - taką niespodziankę zrobiła mi pnąca różyczka NN. Wyrosła niemal do nieba ;:306 i tak tam sobie zakwitła.
Samo pieczenie chleba nie jest trudne, natomiast zrobienie pierwszego zakwasu to już wyższa filozofia. Dlatego słowa uznania dla Ciebie. ;:138
Ciesz się Karolkiem i ogrodem. ;:196 Wprawdzie ogród nie ucieknie, ale wnusio urośnie i jeszcze zatęsknisz za chwilami teraz z nim spędzanymi. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko masz rację tylko właściciele przydomowych ogrodów będą serwować rozweselające widoczki ;:222
Ty na szczęście jeszcze w południe przy pogodzie odbędziesz spacerek dla mnie już tylko pogodny weekend ewentualnie urlop, ale jak tu go zaplanować żeby jeszcze z pogodą trafić ;:223
Bawiłam się w wypiekanie chlebka , aby nie czekać na swój pierwszy zakwas , poprosiłam w zaprzyjaźnionej prywatnej piekarni
dostałam bez problemu w słoiku popytaj może też dostaniesz.Teraz nie robię bo wieczny brak czasu ;:222
Może wrócę do pieczenia zimą , bo jednak czasu to wymaga i pewnej systematyczności .
Z "niechciejem"też się ostatnio zaprzyjaźniłam szczególnie gdy za oknem ponuro :;230
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, bardzo rozbawiły mnie życzenia gumowych dób :lol: . Oj, przydałoby się, przydało! :D Twoja działceczka jeszcze całkiem wigorna. Jeszcze nie wygląda jakby miała się zwijać przed zimą. Jeszcze się nią nacieszysz :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko i u mnie szaro, ponuro, mglisto. Słonka brak! Dobrze, ze choć nie pada...
Ale połamało mnie i nie mogę się ruszać... ;:222
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko twoje floksy jeszcze fajnie sobie radzą ;:333 moje niestety już ścięte pomału grządki pustoszeją deszcz sprawił ze większość kwiecia zaczyna zagniwać... no może jeszcze różyczki, co są w pączkach się otworzą :) Życzę ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

U nas piękna pogoda.Ludzie chodzą na krótki rękaw.Słońce świeci cały dzień.Przycinałam gałęzie na papierówce sekatorem na wysięgniku i
oberwałam w głowę. :evil:
Wykopałam mieczyki i acidanterę.Róże mają dużo pączków i nie które pięknie kwitną.Dalia kwitnie jedna reszta ma pączki.Chryzantemy od
Ciebie mają pączki.Czeka mnie jeszcze kopanie działki.
Faktycznie masz jeszcze dużo pracy,myślę,że szybko to ogarniesz.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie mogę powiedzieć, że było ciepło. Wprawdzie słońce dość leniwie wydostawało się zza porannych mgieł, ale za to gdy już się z tych firanek wyzwoliło. to świeciło jak należy. Działka zaliczona, ale robota nie zakończona. Ma być kilka ciepłych dni, więc nie ma potrzeby za bardzo się spieszyć. A jeszcze mi tej roboty przybyło. Jedna z sąsiadek podrzuciła mi dość sporo cebulek i pełne zimowity, to sobie powolutku sadziłam, a buraczki M wykopał i poobcinał im liście.

Takie zimowity dostałam od sąsiadki.Obrazek

Julio - masz rację, dopóki pogoda będzie w miarę sprzyjająca, spacerkiem na działkę można będzie sobie pójść, ale pod warunkiem, że coś tam jeszcze będzie kwitło. ;:7 Po przygotowaniu do zimowego spoczynku, działka brzydnie i wcale nie zachęca do odwiedzin. ;:174
O pieczeniu chleba będę myśleć zimą, teraz szkoda czasu.
Ja dzisiaj miałam słoneczko, ale i ono rozleniwia. ;:306

Kasiu [kania] - sama działka zwijać się nie chce, ale ja ją zmuszę, bo wieszczą wczesną i ostrą zimę. Muszę trochę przyspieszyć, by nie płakać później. ;:7

Mariolko - mam nadzieję, że dzisiaj już miałaś słoneczny dzionek. Ja miałam. :tan
Przeziębiłaś się? ;:168 Lecz się, kochana, bo idą cieplejsze dzionki. Szybkiego powrotu do zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Ewuniu [ewarost] - dzisiaj już gorzej moje floksy wyglądają, choć jeszcze trochę kwiatków mają, ale one u mnie dużo później zaczęły kwitnąć. ;:108 Zawsze obcinam im pierwsze wierzchołki wzrostu, dzięki czemu potem mają więcej łodyżek, a co za tym idzie, więcej kwiatów. To wpływa na opóźnienie, ale i wydłużenia kwitnienia. ;:333
Różyczki i u mnie mają dużo pąków i jeśli przymrozek ich nie zwarzy, to jeszcze sobie pokwitną.
Za ;:3 wielkie dzięki. ;:180 Tobie również jego złocistych promieni życzę. ;:196

Danusiu [danuta z] - dobra jesteś! ;:63 Ja jeszcze nigdy nie obcinałam w taki sposób gałęzi, póki co, M mnie jeszcze w tym wyręcza. Na szczęście. :D Na spadające gałęzie uważaj. Szkoda głowy.
Moje chryzantemy nie wszystkie kwitną, a jedna nawet pąków nie ma. A urosła jak ciocia wieża. ;:224
Co do pracy, to jakoś nie mogę się zmobilizować do szybszych ruchów. Kości mi się zastały, cycuś... ;:224

Chryzantemki kwitnące dzisiaj.
Obrazek

Obrazek

Floksy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój wieloletni zawilec japoński nie ma ani jednego kwiatka.
Obrazek

A to maleństwo, prezent od sąsiadki, kwitnie.Obrazek

'Novalis' z największą ilością pąków.Obrazek

NN nie miała ani chwili przerwy, teraz kwitnie pojedynczymi kwiatkami.
Obrazek

Jarzmianka 'Alba' non stop się popisuje.Obrazek

Obrazek Przetacznik kłosowy.

Hibiskus bylinowy jeszcze bogato zapączkowany.Obrazek

ObrazekJedynak.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko :wit , sporo kwitnień u Ciebie, ziemowity białe śliczne, zastanawiałam sie nad innymi kolorami, mam tylko jeden, ale wkurzają mnie ich liście wiosną, nie podobaja mi sie po prostu ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”