
Wszystko o pomidorach cz. 14
-
- 200p
- Posty: 300
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
- Halski
- 200p
- Posty: 274
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Puław
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Czytam ten wątek i tak się zastanawiam: co tak naprawdę daje saletra wapniowa, w jakiej fazie rozwoju pomidora zacząć ją stosować i jak często?whitedame pisze:Dokładnie tak jak pisze calka: 10 gr ( 1 dkg ) na papryki i 5 gr ( 0,5 dkg ) na pomidora.
Nigdy wcześniej jej nie stosowałem.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Halski, saletrę wapniową dajemy interwencyjnie gdy na owocach zaobserwujesz SZW (sucha zgnilizna wierzchołkowa).
Spowodowane jest to brakiem wapnia lub problemami z jego przemieszczaniem się w roślinie, a że przemieszcza się on wolno
to opryskujemy 2-3 krotnie owoce, aby zatrzymać SZW i nie stracić zbiorów.
Dotyczy to głównie pomidorów o podłużnych i szpiczastych owocach ale nie jest to reguła.
Ważne jest też odpowiednie podlewanie ... no i odpowiednie przygotowanie gleby pod uprawę na jesieni.
Spowodowane jest to brakiem wapnia lub problemami z jego przemieszczaniem się w roślinie, a że przemieszcza się on wolno
to opryskujemy 2-3 krotnie owoce, aby zatrzymać SZW i nie stracić zbiorów.
Dotyczy to głównie pomidorów o podłużnych i szpiczastych owocach ale nie jest to reguła.
Ważne jest też odpowiednie podlewanie ... no i odpowiednie przygotowanie gleby pod uprawę na jesieni.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Halski
- 200p
- Posty: 274
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Puław
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ok. Ale tą ochronę zaczynamy po wystąpieniu już choroby, czy można zapobiegawczo? Jeśli tak to od jakiej fazy rozwojowej pomidora?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4351
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Po zawiązaniu owoców w pierwszym gronie 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
A jeżeli pierwsze grono jest bardzo nisko i liście tytłają się w ziemi, to też należy zostawić minimum 1 liść pod gronem? Ja obrywałamwhitedame pisze: (...)
Zawsze staram się aby na krzaku było około 15 liści a pod gronem minimum 1. Liście te obrywam dopiero wtedy gdy wszystkie pomidorki w gronie są wyrośnięte, inaczej nie wszystkie owoce dorosną i będą siedzieć.

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Jeśli masz liść leżący na ziemi pod pierwszym gronem to niestety musisz "wybierać między dżumą a cholerą". Pozostawienie takiego liścia grozi rozprzestrzenieniem chorób grzybowych.
A na przyszłość.... po kilku latach podkładania rozmaitych styropianów pod grona leżące na ziemi powiedziałam dość i w tym roku ( mimo cięcia wybiegniętych sadzonek ) żadne grono nie jest blisko ziemi. Bo to na jakiej wysokości będzie pierwsze grono regulujesz sama wsadzając do gruntu.
A na przyszłość.... po kilku latach podkładania rozmaitych styropianów pod grona leżące na ziemi powiedziałam dość i w tym roku ( mimo cięcia wybiegniętych sadzonek ) żadne grono nie jest blisko ziemi. Bo to na jakiej wysokości będzie pierwsze grono regulujesz sama wsadzając do gruntu.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Tak mi się wydawało, że to tego typu wybór będzie. Siałam bardzo późno i sadzonki nie były wybiegnięte, sadziłam na takiej samej głębokości , jak rosły w kubeczkach. Nie wszystkie odmiany mają tak nisko grona. Będę obserwować, jak bardzo brak liści pod gronem wpływa na wielkość owoców.
- Halski
- 200p
- Posty: 274
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Puław
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Te 2-3 opryski mają być rozłożone na cały sezon, czy na każde rozwijające się grono?Ginka pisze:Po zawiązaniu owoców w pierwszym gronie
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4351
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Czytałam że zaleca się w tygodniowych odstępach
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Halski pisze:Ok. Ale tą ochronę zaczynamy po wystąpieniu już choroby, czy można zapobiegawczo?
Jeśli tak to od jakiej fazy rozwojowej pomidora?
Halski pisze:Te 2-3 opryski mają być rozłożone na cały sezon, czy na każde rozwijające się grono?Ginka pisze:Po zawiązaniu owoców w pierwszym gronie
Halski, napisałem wcześniej , że oprysk ten stosuje się interwencyjnie jak zauważysz zmiany na owocach.
I to nie jest choroba tylko niedobór składnika.
Jeżeli nie widzisz u siebie niepokojących zmian na owocach, masz dobrze przygotowane podłoże do sadzenia pomidorów (czyli odpowiednio nawiezione),
do tego równomiernie i wystarczająco podlewasz to po co masz pryskać ?
Pytasz czy zapobiegawczo, a miałeś już jakieś kłopoty z SZW na owocach wcześniej?
Pryskać tylko dlatego, że jest taki oprysk, albo łapki świerzbią ... no bez sensu.
Podlewaj, usuwaj wilki i okwiat, sprawdzaj krzaki czy nie ma chorób i spokojnie czekaj na dojrzałe pomidorki.

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4351
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Z tym się zgodzę, prewencyjnie można jeśli już się miało problemy z SZW we wcześniejszych sezonach, ale skoro pytają to odpowiadam najwcześniej prewencyjnie po zawiązaniu owoców w pierwszym gronie (tak przynajmniej jest w opisie charakterystyki saletry wapniowej).
A mnie co chwilę ciotka dźga, że jakie te moje pomidory rachityczne w porównaniu do jej krzaczków
, no nie byłyby takie rachityczne jakbym posadziła je w tym samym czasie co ona (czyli 2 tyg. wcześniej) i zrobiła rozsadę miesiąc wcześniej (tą to dopiero rączki świerzbią zimą
).
A mnie co chwilę ciotka dźga, że jakie te moje pomidory rachityczne w porównaniu do jej krzaczków


"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Świeżo upieczony amator - prośba o diagnozę i parę pytań
Witam, jestem pierwszy raz na forum o pomidorach. W tym roku wystartowałem po raz pierwszy z pomidorami w szklarni, ok 15 mkw.
Szklarnia na przestrzał ma otwierane dzwi które są otwarte cały czas.
Pomidory, głównie rosyjskie odmiany, rosły dobrze, aż pojechałem na urlop.
Nie ma tragedii, ale wyglądają gorzej, więcej kwiatów opada, jest nie zawiązanych, sam odpadł mi jeden owoc.
Miałbym kilka pytań dotyczących prowadzenia pomidorów i jeśli można prosić o pomoc to o spojrzenie na załączone zdjęcia i zdiagnozowanie problemu .
1. czy jest różnica kiedy rozdziela się prowadzenie pomidorów na 2 lub 3 pędy? to znaczy lepiej jak 2 pędy wyrastają prosto przy samej ziemi czy jak rozdzielają się dopiero wyżej i mają wspólną łodygę?
2. jak jest usuwaniem liści pomidora czy liście które mają cechy uszkodzenia lub są tylko trochę zażółcone usuwamy w całości od łodygi czy tylko usuwamy części tych liści które wyglądają źle? czy to prawda ze wszystkie liście poniżej pierwszego grona muszą być w całości usunięte i również te które stykają się z ziemią? czy liście pomidorów poszczególnych krzaków mogą się sobą troszkę dotykać?
4. czy liście niektórych odmian pomidorów mogą być poskręcane ? Mam głównie rosyjskie odmiany i ich liście są poskręcane w odróżnieniu do innych odmian . Czy to jest normalne zachowanie? Na załączonych zdjęciach na jednym z krzaków na dolnym liściu widać takie czarno fioletowo plamki czy to jest jakaś choroba?
5.Na niektórych pomidorach są żółte plamy, które wolno postępują. Pomidory podlewałem około 10 l wody na metr kwadratowy co 2 dzień nawadnianiem kropelkowem, nawóz był użyty przy sadzeniu Compo Bio do pomidorów oraz podlewam raz na tydzień wyciągiem z alg morskich. nie używałem żadnych chemicznych oprysków 2 razy opryskałam wyciągiem z grejfruta. Ziemia generalnie to glina ale szklarni została wymieniona na głębokości około metra na humus z granulowanym obornikiem.
Moja wstępna diagnoza brzmi tak że je przesuszyłem, dlatego nie są w stanie pobierać wartości odżywczych.
5. Pierwsze pomidory Black from Tula już dojrzewają jak na zdjęciach. Kiedy należy je zerwać, kiedy są zupełnie czarne czy należy je zerwać wcześniej niech dojrzewają w domu? Czy piętka tych pomidorów powinna być taka zielona czy to świadczy o niedoborach wapnia czy potasu?
Dziś zjadłem te pomidory - piętka zielona niedojrzała, a część pomidora aż przejrzała, taka wodnista, ale smak rewelacyjny.
Generalnie jak na razie myślę że to sucha zgnilizna, podlewam raz dziennie, dałem dolistnie nawóz z substrala magiczna siła do pomidorów, oraz dolistnie preparat z alg (mam "naturalny plon").
Czy jednak nie mam racji i to grzyb i należy popryskać miedzianem i topsinem?










Szklarnia na przestrzał ma otwierane dzwi które są otwarte cały czas.
Pomidory, głównie rosyjskie odmiany, rosły dobrze, aż pojechałem na urlop.
Nie ma tragedii, ale wyglądają gorzej, więcej kwiatów opada, jest nie zawiązanych, sam odpadł mi jeden owoc.
Miałbym kilka pytań dotyczących prowadzenia pomidorów i jeśli można prosić o pomoc to o spojrzenie na załączone zdjęcia i zdiagnozowanie problemu .
1. czy jest różnica kiedy rozdziela się prowadzenie pomidorów na 2 lub 3 pędy? to znaczy lepiej jak 2 pędy wyrastają prosto przy samej ziemi czy jak rozdzielają się dopiero wyżej i mają wspólną łodygę?
2. jak jest usuwaniem liści pomidora czy liście które mają cechy uszkodzenia lub są tylko trochę zażółcone usuwamy w całości od łodygi czy tylko usuwamy części tych liści które wyglądają źle? czy to prawda ze wszystkie liście poniżej pierwszego grona muszą być w całości usunięte i również te które stykają się z ziemią? czy liście pomidorów poszczególnych krzaków mogą się sobą troszkę dotykać?
4. czy liście niektórych odmian pomidorów mogą być poskręcane ? Mam głównie rosyjskie odmiany i ich liście są poskręcane w odróżnieniu do innych odmian . Czy to jest normalne zachowanie? Na załączonych zdjęciach na jednym z krzaków na dolnym liściu widać takie czarno fioletowo plamki czy to jest jakaś choroba?
5.Na niektórych pomidorach są żółte plamy, które wolno postępują. Pomidory podlewałem około 10 l wody na metr kwadratowy co 2 dzień nawadnianiem kropelkowem, nawóz był użyty przy sadzeniu Compo Bio do pomidorów oraz podlewam raz na tydzień wyciągiem z alg morskich. nie używałem żadnych chemicznych oprysków 2 razy opryskałam wyciągiem z grejfruta. Ziemia generalnie to glina ale szklarni została wymieniona na głębokości około metra na humus z granulowanym obornikiem.
Moja wstępna diagnoza brzmi tak że je przesuszyłem, dlatego nie są w stanie pobierać wartości odżywczych.
5. Pierwsze pomidory Black from Tula już dojrzewają jak na zdjęciach. Kiedy należy je zerwać, kiedy są zupełnie czarne czy należy je zerwać wcześniej niech dojrzewają w domu? Czy piętka tych pomidorów powinna być taka zielona czy to świadczy o niedoborach wapnia czy potasu?
Dziś zjadłem te pomidory - piętka zielona niedojrzała, a część pomidora aż przejrzała, taka wodnista, ale smak rewelacyjny.
Generalnie jak na razie myślę że to sucha zgnilizna, podlewam raz dziennie, dałem dolistnie nawóz z substrala magiczna siła do pomidorów, oraz dolistnie preparat z alg (mam "naturalny plon").
Czy jednak nie mam racji i to grzyb i należy popryskać miedzianem i topsinem?










- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
maciej39-
1. Cięcie roślin jest stosowane przede wszystkim w uprawie palikowej odmian wysokich. Zabieg ten przyspiesza kwitnienie i owocowanie oraz ułatwia wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. Prowadząc rośliny na 1 pęd należy pozostawić pęd główny, który jest najplenniejszy i najwcześniej rozpoczyna owocowanie. Przy prowadzeniu roślin na 2 pędy, oprócz głównego pozostawia się pęd najbliższy, rosnący pod pierwszym gronem, a przy rzadziej praktykowanym sposobie prowadzenia roślin na 3 pędy - także pęd wyrastający z kąta pierwszego liścia. Pozostałe pędy boczne należy usuwać co 2 tygodnie.
Ogławiane:
Aby nie dopuścić do zawiązywania się owoców, które nie zdążą dojrzeć przed nadejściem przymrozków a będą hamowały dorastanie owoców w niżej położonych gronach, stosuje się ogławianie roślin. Zabieg ten, polegający na ścięciu wierzchołka pędu nad dwoma lub trzema liśćmi położonymi powyżej ostatniego, będącego w pełni kwitnienia kwiatostanu, wykonuje się do końca drugiej dekady sierpnia. Ogławiając pomidory prowadzone na 1 pęd pozostawia się 5 gron, a przy prowadzeniu roślin na 2-3 pędy, na każdym z nich pozostawia się 2-3 grona. Im mniej pędów i gron pozostanie na roślinie, tym wcześniejszy, lecz także mniejszy będzie plon owoców.
2. W drugiej połowie okresu wegetacji zaleca się usuwanie dolnych liści, zwykle porażonych już przez choroby, co wpływa na poprawę warunków fitosanitarnych. Usuwamy całe liście.
4. Skręcanie się lisci jest spowodowane zbyt wysoką różnicą temperatury między nocą a dniem, również fioletowe plamki są tego objawem, szczególnie kiedy temperatura spada poniżej 10 stopni w nocy.
5. Czy plamy są na dolnych liściach czy na całej roślinie, bo to zasadnicza różnica? Najprawdopodobniej jest to niedobór magnezu, ale ciężko to stwierdzić jeśli nie wiem gdzie dokładnie są te plamy ? czy na całej roślinie czy tylko na dolnych liściach ?
6. Zbieranie owoców:
W procesie wzrostu i rozwoju owocu można wyróżnić fazę wzrostu, podczas której owoc powiększa objętość aż do uzyskania wielkości i kształtu charakterystycznego dla odmiany, zachowując przez cały czas barwę zieloną, oraz fazę dojrzewania, podczas której wielkość i kształt nie ulegają zmianie, zmienia się natomiast barwa owocu. W dojrzewającym owocu wzrasta oddychanie i rozpoczyna się wytwarzanie etylenu, który inicjuje dalsze przemiany biochemiczne, m.in. rozkład skrobi i chlorofilu oraz syntezę likopenu i związków zapachowych. W miarę dojrzewania zwiększa się zawartość cukrów i ekstraktu, a maleje zawartość kwasów organicznych. W praktyce dojrzałość owocu ocenia się na podstawie barwy i wyróżnia się następujące stopnie dojrzałości: owoce zielone wyrośnięte, bielejące, zapalone i czerwone. Do zbioru nadają się owoce w każdej z tych faz dojrzałości, przy czym najsmaczniejsze są te, które osiągnęły całkowitą dojrzałość na roślinie. Owoce zielone wyrośnięte i bielejące nadają się i do dłuższego przechowywania.
Tak więc wszystko zależy od tego czy chcesz owoce przechowywać, czy masz ich w danym momencie nadmiar, czy zjadasz na bieżąco, sam wybierz jaką opcję wolisz !
1. Cięcie roślin jest stosowane przede wszystkim w uprawie palikowej odmian wysokich. Zabieg ten przyspiesza kwitnienie i owocowanie oraz ułatwia wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. Prowadząc rośliny na 1 pęd należy pozostawić pęd główny, który jest najplenniejszy i najwcześniej rozpoczyna owocowanie. Przy prowadzeniu roślin na 2 pędy, oprócz głównego pozostawia się pęd najbliższy, rosnący pod pierwszym gronem, a przy rzadziej praktykowanym sposobie prowadzenia roślin na 3 pędy - także pęd wyrastający z kąta pierwszego liścia. Pozostałe pędy boczne należy usuwać co 2 tygodnie.
Ogławiane:
Aby nie dopuścić do zawiązywania się owoców, które nie zdążą dojrzeć przed nadejściem przymrozków a będą hamowały dorastanie owoców w niżej położonych gronach, stosuje się ogławianie roślin. Zabieg ten, polegający na ścięciu wierzchołka pędu nad dwoma lub trzema liśćmi położonymi powyżej ostatniego, będącego w pełni kwitnienia kwiatostanu, wykonuje się do końca drugiej dekady sierpnia. Ogławiając pomidory prowadzone na 1 pęd pozostawia się 5 gron, a przy prowadzeniu roślin na 2-3 pędy, na każdym z nich pozostawia się 2-3 grona. Im mniej pędów i gron pozostanie na roślinie, tym wcześniejszy, lecz także mniejszy będzie plon owoców.
2. W drugiej połowie okresu wegetacji zaleca się usuwanie dolnych liści, zwykle porażonych już przez choroby, co wpływa na poprawę warunków fitosanitarnych. Usuwamy całe liście.
4. Skręcanie się lisci jest spowodowane zbyt wysoką różnicą temperatury między nocą a dniem, również fioletowe plamki są tego objawem, szczególnie kiedy temperatura spada poniżej 10 stopni w nocy.
5. Czy plamy są na dolnych liściach czy na całej roślinie, bo to zasadnicza różnica? Najprawdopodobniej jest to niedobór magnezu, ale ciężko to stwierdzić jeśli nie wiem gdzie dokładnie są te plamy ? czy na całej roślinie czy tylko na dolnych liściach ?
6. Zbieranie owoców:
W procesie wzrostu i rozwoju owocu można wyróżnić fazę wzrostu, podczas której owoc powiększa objętość aż do uzyskania wielkości i kształtu charakterystycznego dla odmiany, zachowując przez cały czas barwę zieloną, oraz fazę dojrzewania, podczas której wielkość i kształt nie ulegają zmianie, zmienia się natomiast barwa owocu. W dojrzewającym owocu wzrasta oddychanie i rozpoczyna się wytwarzanie etylenu, który inicjuje dalsze przemiany biochemiczne, m.in. rozkład skrobi i chlorofilu oraz syntezę likopenu i związków zapachowych. W miarę dojrzewania zwiększa się zawartość cukrów i ekstraktu, a maleje zawartość kwasów organicznych. W praktyce dojrzałość owocu ocenia się na podstawie barwy i wyróżnia się następujące stopnie dojrzałości: owoce zielone wyrośnięte, bielejące, zapalone i czerwone. Do zbioru nadają się owoce w każdej z tych faz dojrzałości, przy czym najsmaczniejsze są te, które osiągnęły całkowitą dojrzałość na roślinie. Owoce zielone wyrośnięte i bielejące nadają się i do dłuższego przechowywania.
Tak więc wszystko zależy od tego czy chcesz owoce przechowywać, czy masz ich w danym momencie nadmiar, czy zjadasz na bieżąco, sam wybierz jaką opcję wolisz !