To dziś może melisa lekarska ( Melissa officinalis)
Na tych zdjęciach są dwie odmiany melisy. Ponieważ jedne źródła jako melisę lekarską przedstawiają tę pierwszą, a inne tę drugą, przyjęłam, ze obie mają te same właściwosci i mozna je stosować zamiennie
Pierwsza tworzy spory krzewik ( do ok. 1m wysokości), nie rozrasta się zbytnio, za to wysiewa się w wielkich ilościach.
Druga tworzy jakby kępę i jest niższa. Na razie więcej o niej powiedzieć nie mogę, bo przez dwa lata zjadały ją jakieś szkodniki, aż sie zdenerwowałam i w tym roku - ponieważ i tak jej nie zbierałam - zastosowałam chemię. (Na zioła nie stosuje w ogóle chemii, to był wyjątek).
Na tym zdjęciu melisa jest jaśniejsza, jakby żółta, bo jeszcze była konsumowana przez szkodniki. Po oprysku odzyskała zielony kolor
Melisa lubi ziemię żyzną, przepuszczalną i wilgotną, a miejsce słoneczne.
Cytrynowy aromat melisy nadaje szlachetnego smaku zielonym sałatom, pomidorom, ogórkomdaniom rybnym i mięsnym.
Ja najczęściej pijam herbatkę z melisy, świeżej w sezonie i suszonej zimą

Herbatka taka ma przede wszyskim działanie uspokajające i pita przed snem działa lekko nasennie.