Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Dobrze, że doczytałam u Ciebie Aneczko o tych czosnkowych liściach :wink: Zapomniałam, że nawtykałam cebule pomiędzy tulipanami i się ostatnio zastanawiałam, co to za dziadowska odmiana z dziwnymi liśćmi i na dodatek takimi sucholcami na końcach ;:306
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No własnie ja się zastanawiałam nad obcięciem czosnkom tych liści, najlepiej wszystkich na raz, jak tylko zaczynają żółknąć ;:224

Ciekawe, czy wpłynęłoby to na nie jakoś negatywnie ;:209
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tak, na tę porę czekałyśmy Aneczko. Tulipany zachwycają z każdego kąta ogrodu. Mnie jednak zachwyciły też Twoje hiacynty. Te szafirowe w kępach są rewelacyjne. Ja jakoś zaniedbała tę grupę cebulowych, bo u mnie na drugi rok hiacynty nie są już takie grubiutkie jak po zakupie, tylko raczej chude i ażurowe. No i nie rozrastają się niestety. A tutaj piękne jak z obrazka. :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Aniu, nie wiem jak to się stało, ale w ogóle nie znalazłam dotąd Twojego wątku, prawie 30 stron pykło a ja dopiero oglądam Twoją cudowną wiosnę. Wielkie brawa dla pączka tulipanowego ;:138 jeszcze większe dla mojej wielkiej miłości kwiatów cebulowych, hiacyntów tulipanów i narcyzów, Replete jest bajeczny ;:oj Nie mogę się go doczekać, bo też ich kilka posadziłam, ale moje narcyzy strasznie późne są :wink:
Dobrze, że nie spóźniłam się na powojniki, bo pamiętam z poprzedniego roku, że będzie co oglądać ;:215
Buziaki, pięknej pogody życzę i niech do nas wraca słoneczko, w nim wszystkie nasze kwiaty wyglądają jeszcze lepiej ;:108
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Anus :wit
Piękne te białe tulipanki.
Mam takie pytanie; Czy Ty masz może clematis Mazury ?A Maria Curie Sklodowska ??
Mam na nie wielką ochotę .Warto ?Cos mi o nich tak w skrócie powiesz ??
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit
Pogoda powolutku się rozkręca. Nadal to jednak nie jest to ale przynajmniej cebulowe dłużej wytrzymują. ;:215
I pomyśleć, że majówka za pasem. :roll: Jak ten czas szybko leci. ;:oj

Eluniu cień na pewno nie zachęca roślin do szybszego kwitnienia. Musisz po prostu uzbroić się w cierpliwość.
A koty to kochane stworzenia ale i szkodnikami potrafią być w ogrodzie. Wiadomo jednak, że naszym pupilom wiele wybaczamy. ;:131

Obrazek

Olu dziękuję. Mamy coraz więcej słońca ale to nadal nie to co by się chciało. Nie mniej, przynajmniej śnieg już nie pada. ;:333

Obrazek

Iza otoczaki zwoził mój Em od różnych ludzi, zazwyczaj rolników, którym przeszkadzały one w polu.
Usychające liście cebulowych maskuję sadząc w szałwiach, kocimiętkach, między różami i między innymi bylinami, które to później, w miarę rośnięcia maskują suchotniki. Potrafię też raz w tygodniu chodzić i przycinać to co cebulowym już uschło.

Obrazek

Małgosiu -clem masz rację, że po ostatnich anomaliach pogodowych pojawiające się kolory w ogrodzie są miłą odmianą. Ja po cichu nawet liczę, że Zimnej Zośki już nie będzie. ;:224
I mnie zmartwiła wiadomość Ali na temat Replete. Zobaczę co pokażą w przyszłym roku i dopiero podejmę decyzję czy dokupować ich więcej. A chciałabym, bo piękne są ale jeśli jednorazowe to nie ma sensu. ;:222

Obrazek

Grażynko witaj. Mnie na szczęście ominęły szkody w ogrodzie wyrządzone ostatnimi psikusami pogody. Nic nie ucierpiało.
Cebulowe u mnie wychodzą. Zauważyłam jednak, że niektóre, w swoim trzecim obecnie sezonie, nie zakwitną. Nie wiem czy to taka uroda danej odmiany, czy może brak wykopywania. No nic. Będzie przynajmniej miejsce na coś nowego, bo nie wyobrażam sobie nie kupować jesienią cebul. ;:131
A może Twoje cebule pogniły?

Obrazek

Daysy mnie się już nie udaje. Chciałabym znacznie więcej niż mogę pomieścić i obecnie uczę się zadowalać tym co już mam i nie płakać za nowinkami. Choć zawsze można zrobić podmiankę i wymienić coś na nowy, lepszy model. :wink:

Obrazek

Zuziu działki na działkę zmieniać na pewno już nie będę. Nawet jeśli byłaby podwójna. Tu idealnie pasuje mi lokalizacja. Jeśli już to tylko działkę na ogród przy domu. Kiedyś na pewno się tego doczekam.
Moja działkowa sąsiadka mówiła, że jak braknie im sił to oddadzą córce działkę a ta na pewno ją sprzeda, bo sama ma dom z ogródkiem. Wie, że jestem pierwsza w kolejce. ;:65 Choć liczę, że prędzej doczekam się owego własnego domku z ogrodem, niż tego, że im, zapalonym działkowcom, sił braknie. Mimo iż oboje są po sześćdziesiątce, to wszak nadal werwę mają jak nastolatkowie. :uszy

Obrazek

c.d.n.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia -Shire warto urabiać Ema w dzień i w nocy. Ja tak robiłam i teraz zbytnio się już nie burzy na moje pomysły. Skapitulował. Tego i Tobie życzę. ;:333

Obrazek

Seba na pewno coś bym znalazła. Jednak jestem zbyt przywiązana do tego miejsca, by wypuszczać się gdzieś w Polskę. Poza tym tu jest praca, rodzina a dzieci mają swój świat.

Obrazek

Piotrze i u mnie są 3-4 takie sytuacje,że ludzie mają podwójne działki. Jednak to było dawno. I teraz nie ma już tak dobrze.

Obrazek

Soniu i u mnie liście czosnków zaczynają zasychać. Po weekendzie majowym zacznę je powoli obcinać. Tak, masz rację chłodna aura wyjątkowo służy tulipanom. ;:333

Obrazek

Wiolu pokazywałabym więcej ogólnych widoczków ale one nadal nie są dla mnie zadowalające. ;:222 Może jak zaczniemy sukcesywnie wymieniać podpory na lepsze, solidniejsze... to lepiej będzie mi się patrzeć na całokształt..?

Obrazek

kasia100780 -Kasiu dziękuję. ;:196

Obrazek

Dominiko mam nadzieję że powojniki Cię nie zawiodą. ;:168
I mnie podoba się połączenie białego z pomarańczem. A nie powiem... bardzo się go obawiałam. Na szczęście jest więcej białego niż tego drugiego i to mi się podoba.

Obrazek

Zbyszek50 prosze bardzo! Nie krępuj się. :wink:

Obrazek

Elwi jak miło, że się pokazałaś. Czy Ty przypadkiem nie za długie masz przerwy od forum? ;:124
Purissim z Orange Emperor rzeczywiście wygląda fajnie. Co prawda wolałabym jeszcze inne zestawienie kolorystyczne. Sama co prawda nie wiem jakie, bo wszelakie "różowe" mi się przejadły ale i pomarańcze to nadal nie to. Jest fajnie ale "czterech liter" mi nie urywa... :oops: :roll:
Twoje tulipany na pewno już się podniosły. Nie trzymaj nas więc w niepewności i pokaż co tam u Ciebie. ;:65
Koleżanka bardzo miła. Dziękuję. ;:131 Jednak powiem z całkowitą szczerością, że jest tyle piękniejszych ogrodów na forum, że musiałaś jej po prostu nie pokazać większości z nich. Mój ogródek to tylko zwyczajna działeczka ROD, której zagospodarowanie (nie roślinne) jest wyjątkowo skromne. Zwyczajnie szkoda mi inwestować w porządne pergole, podpory itp, bo w końcu to tylko działka. Nie mniej kocham ją szalenie. ;:333
Nie znikaj proszę na zbyt długo. ;:168

Obrazek

Ewelinko z tym podium to żartowałam oczywiście. Chciałam przede wszystkim podkreślić, że wyjątkowo szybko ten pąk się pojawił.
Cieszę się, że zdjęcia się podobają, bo dziś też ich będzie dużo. ;:224
A Królową Cebul to na pewno jest Elwi (pisałam do niej powyżej). Ta to dopiero ma całe łany. ;:167 Fiksacja kompletna. Wiosną tulipanowa a latem różana. Zajrzyj do jej wątku. ;:224

Obrazek

Ann_85 zdjęcia makro to zdecydowanie mój bzik. Jednak jak tylko trafia się okazja na całkiem przyzwoitą perspektywę (czytaj ład i porządek i ładne kwitnienia) to i ją pstrykam.
Co do czosnkowych liści to ja jedynie raz w tygodniu odważam się przycinać tylko tę część co już uschła. Boje się więcej, bo nie chcę by cebula była słabo odżywiona na przyszły sezon.

Obrazek

c.d.n.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo -Małgosiu bardzo lubię cebulowe i nie mam nornic. I to jest 99% sukcesu. ;:333
Jakby nie patrzeć róże powinny kwitnąć w czerwcu, więc nie masz co się martwić. Zawsze będziesz dłużej się nimi cieszyła. U mnie jeszcze LO jest taka wyrywna i śpieszy się z pąkami. Nie mniej na razie u niej cisza.

Obrazek

tara -Aniu odwiedzić Park Keukenhof to moje marzenie. Jak nie uda mi się namówić Ema to mam w ploanach za rok, lub dwa wykupić sobie wycieczkę autokarem. A gdyby tak jeszcze jakaś znajoma duszyczka chciała ze mną jechać, to już byłby szczyt marzeń. Niestety nikt z moich "realnych" znajomych nie ma ogrodowego świra. ;:145

Obrazek

Sylwia ;:306 No niezła agenciara z Ciebie. Choć i ja w pierwszym moim sezonie na cebulowe pokazywałam tu wyłażące czosnki i chwaliłam się jakie to tulipanki mi wychodzą. :;230 Pamiętam to do dziś. :lol:

Obrazek

Wandziu te niebieskie hiacynty to akurat "nówka -funkiel nie śmigana." Odżywiaj swoje tak jak roże, to zobaczysz, że grubaskami pozostaną. Całkiem przypadkiem przekonałam się o tym na swoich.

Obrazek

Aguss85 -Aguś nieważne kiedy, ważne że dotarłaś. ;:168 Pierwszy powojnik rozkwitnie lada moment. Jak wróce z majówki to na pewno będzie się już można nim pochwalić. ;:65

Obrazek

Aniu -anabuko nie mam ani Mazury ani Maria Curie Sklodowskiej. I nie zamierzam na razie kupować wielkokwiatowych. Ty jednak masz już trochę clematisów. Jeśli u Ciebie nie strzelają fochów, to pewnie, bierz! I nawet się nie zastanawiaj. Tu, prędzej pokusiłabym się na Mazury, bo późnokwitnący a Maria wcześnie. Nie mniej, póki co, to ja mam focha na nie. Wczoraj wycięłam dwa z trzech pędów Mrs Cholmondeley, którego tak uwielbiam, za jego niepowtarzalny kolor, bo dopadł go uwiąd. ;:222 Dlatego też tej grupie powojników mówię na razie "nie, dziękuję". Jak te, które już mam u siebie, a jest ich kilkanaście z tej grupy, zaczną się przyzwoicie zachowywać, to wtedy na pewno pokuszę się na coś nowego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu nie wiem co mam najpierw komentować...
Pięknie, czyściutko.
Powojnik lada moment zakwitnie, zazdroszczę, już nie mogę doczekać się swoich ;:65
Na wycieczkę może jakaś forumka się skusi :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu widzę,że sporo zestawów z Lidla zakupiłaś ;:333 Podziwiam jak Ty to posadziłaś ;:215
Mi akurat bardzo podobają się orange tulipany.O tej porze roku brakuje mi energetycznych kolorów.
Pochwal się gdzie wybieracie się na majówkę? ;:224 :uszy
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu moje główne źródła cebulowych to Biedra, Ciasto, LM i Lidl właśnie. ;:215
Oczywiście pomarańcze mi się bardzo podobają ale jak już mówiłam, to jeszcze nie to. Będę medytować w która stronę tej jesieni podążyć. :wink:
Na majówkę jedziemy do Krynicy Morskiej. A mamcia będzie mieć w tym czasie działeczkę tylko dla siebie. ;:224

Kasiu może jakaś forumka się skusi... ;:224 Pożyjemy, zobaczymy. ;:215
Pięknie i czyściutko, bo kazałam się chwastom do zdjęć nie pokazywać. :wink: Posłuchały. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aneczko jaki ład i porządek, normalnie aż Ci zazdroszczę!!!
Cebulowe pokazują klasę ;:215 a to zdjęcie szafirków i bratków z ostatniego posta rewelacyjne ;:167
Maidwell Hall zapowiada się przecudnie, u mnie jednak chłodniej niż u Ciebie i paki Markham's Pink jeszcze malutkie.
Ale ale... wiesz, że niedawno zamawiałam Maidwell Hall i miałam zamiar kupić też Marię S-C. Jakimś dziwnym trafem coś mi się kliknęło i zamiast MSC zamówiłam drugi Maidwell Hall ;:131 One też mają już duże pąkasy ;:333 I w sumie to się cieszę, że tak wyszło :wink:

Udanej majówki ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Aniu jak w bajce....
Piękne tulipany na które się napatrzeć nie mogę. Silne i zdrowe okazy....
Powojnik prześliczny który jak zakwitnie bedzie jeszcze wspanialszy.
Super wyglądają ścieżki na tle tej zieleni ... ścieżka z kamienia , rewelacja. ;:215 ;:215 ;:215
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Jestem po prostu zachwycony Twoim ogrodem !!!!! Jest wspaniały.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu jak zawsze pięknie :) no działka wzorcowa :) jeszcze tak ładnie hiacynty się trzymają ;:138 hmm ale nie widzę stoliczka, czyżby nie był wystawiony jeszcze, czy może taka gapa ze mnie i nie widziałem :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”