Dania z/na grilla.
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Grzanki - bagietki z grilla
Super są też chrupkie grzanki - bagietki:
masło -prawdziwe (82%tłuszczu)
bagietki - jedną małą na osobę lub pół dużej na 2 osoby
zioła (czosnek jak ktoś może lub natka pietruszki lub inne zioła np. prowansalskie)
Masło miksuję z w moim przypadku z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną natki pietruszki przekładam na folię aluminiową lub do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki.
Bagietkę nacinam (robię takie kieszonki) co 2-3 cm. i w nie wkładam zamrożone kawałki masła. Całość na grilla lub do piekarnika jak grill jest zajęty na wysoką teperaturę i piekę chwilę do chrupkości skórki. Rewelacja do karkówki, lub zimą do steka ......
Marynata do mięsa:
Przyprawa do mięsa (karkówki, grilla, kurczaka) - ulubiona ważne żeby w składzie na pierwszym miejscu nie było soli, lub ulubione zioła np. prowansalskie.
Olej -odrobina
Przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem.
Karkówkę marynujemy min 12 godz. kurczak kilka godz.
Jeśli chodzi o "paliwo" do grilla najlepszy jest brykiet bo osiąga wyższą temp. i jak jest rozpalony wystarczy karkówkę po 3 min. z każdej strony i gotowe. Mięso im dłużej na grillu tym bardziej wysuszone i twarde. Do brykietu polecam kupić komin - ja mam zwykły taki za 30 zł z supermarketu i się świetnie sprawdza.
Super są też chrupkie grzanki - bagietki:
masło -prawdziwe (82%tłuszczu)
bagietki - jedną małą na osobę lub pół dużej na 2 osoby
zioła (czosnek jak ktoś może lub natka pietruszki lub inne zioła np. prowansalskie)
Masło miksuję z w moim przypadku z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną natki pietruszki przekładam na folię aluminiową lub do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki.
Bagietkę nacinam (robię takie kieszonki) co 2-3 cm. i w nie wkładam zamrożone kawałki masła. Całość na grilla lub do piekarnika jak grill jest zajęty na wysoką teperaturę i piekę chwilę do chrupkości skórki. Rewelacja do karkówki, lub zimą do steka ......
Marynata do mięsa:
Przyprawa do mięsa (karkówki, grilla, kurczaka) - ulubiona ważne żeby w składzie na pierwszym miejscu nie było soli, lub ulubione zioła np. prowansalskie.
Olej -odrobina
Przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem.
Karkówkę marynujemy min 12 godz. kurczak kilka godz.
Jeśli chodzi o "paliwo" do grilla najlepszy jest brykiet bo osiąga wyższą temp. i jak jest rozpalony wystarczy karkówkę po 3 min. z każdej strony i gotowe. Mięso im dłużej na grillu tym bardziej wysuszone i twarde. Do brykietu polecam kupić komin - ja mam zwykły taki za 30 zł z supermarketu i się świetnie sprawdza.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Ja proponuję proste danie z grila , pycha dla mnie . Folia aliminiowa na nią położyć kaszankę którą nacinamy przez całą długość i obkładamy krążkami cebuli, zawijamy i pieczemy na grilu . Spróbujcie , naprawdę warto !!!
Bożena
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Co do kaszanki: kaszanka i kaszanka na grilla to nie to samo ta na grilla jest chudsza i lepsza jakościowo więc polecam dołożyć parę groszy do jej zakupu.
Sałatka z paluszków krabowych (surimi) ryżem
Orzeźwiająca sałatka z ryżem:
1op. paluszków surimi (krabowe ) - zawsze mam w zamrażarce takie ok 200g
1 woreczek ugotowanego zimnego ryżu
1 średni świeży ogórek
pół puszki kukurydzy
1-2 łyżki majonezu
Paluszki wyjmuję z zamrażarki i opakowania (ale zostawiam folię na pojedynczych paluszkach) i zalewam wrzątkiem <podobno w ciąży surowych nie można więc tak na razie robię> dalej sparzone wyjmuję z folii i kroję w 2cm kostkę.
Kroimy ogórka w taką samą kostkę dodaję paluszki, ryż, kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem i dodaję troszkę majonezu tak żeby składniki się skleiły a nie utopiły w majonezie (nie jestem zwolenniczką tony majonezu w sałatkach ale rzecz gustu), ja czasami jak mam dodaję świeży szczypiorek. Wszystko do lodówki i zanim dojdzie mięso na grillu świeża sałatka schodzi....
Proporcje sałatki można zwiększać i zmieniać wg. upodobania jest idealna w upalne dni.
Sałatka z paluszków krabowych (surimi) ryżem
Orzeźwiająca sałatka z ryżem:
1op. paluszków surimi (krabowe ) - zawsze mam w zamrażarce takie ok 200g
1 woreczek ugotowanego zimnego ryżu
1 średni świeży ogórek
pół puszki kukurydzy
1-2 łyżki majonezu
Paluszki wyjmuję z zamrażarki i opakowania (ale zostawiam folię na pojedynczych paluszkach) i zalewam wrzątkiem <podobno w ciąży surowych nie można więc tak na razie robię> dalej sparzone wyjmuję z folii i kroję w 2cm kostkę.
Kroimy ogórka w taką samą kostkę dodaję paluszki, ryż, kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem i dodaję troszkę majonezu tak żeby składniki się skleiły a nie utopiły w majonezie (nie jestem zwolenniczką tony majonezu w sałatkach ale rzecz gustu), ja czasami jak mam dodaję świeży szczypiorek. Wszystko do lodówki i zanim dojdzie mięso na grillu świeża sałatka schodzi....
Proporcje sałatki można zwiększać i zmieniać wg. upodobania jest idealna w upalne dni.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Wybieram się na działkę a pogoda niepewna!Postanowiłem zrobić grilla w domu przed wyjściem.Teraz już czas mnie goni ale coś potem podrzucę.
A oto efekty dzisiejszego zakręcenia.
To cudo kupiłem rok temu w jakimś markecie za pół ceny-niecałe 30 zł.To co stoi w szklance to domowy pszeniczniak o zaw alk. ok.1,5% z wędzonego dębem słodu.Pasuje jak ulał!Pozdrawiam.
A oto efekty dzisiejszego zakręcenia.
To cudo kupiłem rok temu w jakimś markecie za pół ceny-niecałe 30 zł.To co stoi w szklance to domowy pszeniczniak o zaw alk. ok.1,5% z wędzonego dębem słodu.Pasuje jak ulał!Pozdrawiam.
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
kaLo grill rewelacja jeszcze takiego cuda nie widziałam Jeśli chodzi o alkoch. to jak na razie dla mnie marzenie bo czekam na ale uwielbiam np.
Piwa smakowe domowe
piwka własnej przeróbki: oranżadka - taka jak dla dzieci cytrynowa do kufla 2-3 łyżki wody wymieszam i zalewam jakimś piwem nie koniecznie markowym i drogim i mam to samo co drogie piwa smakowe a za całkiem nieduże pieniądze.
Ja np. uwielbiam malibu własnej roboty czyli:
Malibu własnej roboty
Składniki:
200g wiórek kokosowych
250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1puszka mleczko kokosowe (czasami nie dodawałam)
cukier -wg uznania
słoik z nakrętką
Wiórki zalewam spirytusem i trzymam w słoiku kilka -kilkanaście dni. Później zlewam alkohol do głębokiej miski dodaję mleka i mieszam mikserem na wolnych obrotach i do tego dodaję trochę cukru do smaku i przelewam do butelek.
Butelki idą do lodówki jak przychodzą goście to 2 kostki lodu do kieliszka i zalewam tym....
A wiórki kokosowe po namaczaniu w spirytusie daję do tortu PYCHA!!! A jak akurat nic nie piekę wiórki to do woreczka i do zamrażarki - po wyciągnięciu nie tracą nic a nic na jakości.
Już tak dawno tego boskiego napoju nie robiłam ..... ale jest przepyszne zwłaszcza dla kobiet.
Piwa smakowe domowe
piwka własnej przeróbki: oranżadka - taka jak dla dzieci cytrynowa do kufla 2-3 łyżki wody wymieszam i zalewam jakimś piwem nie koniecznie markowym i drogim i mam to samo co drogie piwa smakowe a za całkiem nieduże pieniądze.
Ja np. uwielbiam malibu własnej roboty czyli:
Malibu własnej roboty
Składniki:
200g wiórek kokosowych
250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1puszka mleczko kokosowe (czasami nie dodawałam)
cukier -wg uznania
słoik z nakrętką
Wiórki zalewam spirytusem i trzymam w słoiku kilka -kilkanaście dni. Później zlewam alkohol do głębokiej miski dodaję mleka i mieszam mikserem na wolnych obrotach i do tego dodaję trochę cukru do smaku i przelewam do butelek.
Butelki idą do lodówki jak przychodzą goście to 2 kostki lodu do kieliszka i zalewam tym....
A wiórki kokosowe po namaczaniu w spirytusie daję do tortu PYCHA!!! A jak akurat nic nie piekę wiórki to do woreczka i do zamrażarki - po wyciągnięciu nie tracą nic a nic na jakości.
Już tak dawno tego boskiego napoju nie robiłam ..... ale jest przepyszne zwłaszcza dla kobiet.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Witam i podaję prosty przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej,którą trzeba oczyścić z błon i pokroić na odpowiednie kawałki,jabłka i cebulę pokroić w ósemki,nabić na szpadki na przemian, skropić oliwą lub roztopionym masłem,posypać pieprzem i majerankiem ,grillować, posolić na sam koniec.
Jeżeli zostaną jakieś małe kawałeczki wątróbki to na niewielkiej ilości masła podgrzać aby się ścięła, doprawić mocno chili.Śliwki suszone wędzone bez pestek namoczyć godzinę w b. mocnej aromatycznej herbacie i nadziewać niewielką ilością przygotowanej wątróbki,owijać w cienkie plastry surowego wędzonego boczku,zapiekać na tacce.Smacznego.
Jeszcze jedno zdjęcie zachęcające do kupna takiego grilla:
Witam i podaję prosty przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej,którą trzeba oczyścić z błon i pokroić na odpowiednie kawałki,jabłka i cebulę pokroić w ósemki,nabić na szpadki na przemian, skropić oliwą lub roztopionym masłem,posypać pieprzem i majerankiem ,grillować, posolić na sam koniec.
Jeżeli zostaną jakieś małe kawałeczki wątróbki to na niewielkiej ilości masła podgrzać aby się ścięła, doprawić mocno chili.Śliwki suszone wędzone bez pestek namoczyć godzinę w b. mocnej aromatycznej herbacie i nadziewać niewielką ilością przygotowanej wątróbki,owijać w cienkie plastry surowego wędzonego boczku,zapiekać na tacce.Smacznego.
Jeszcze jedno zdjęcie zachęcające do kupna takiego grilla:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Gratulacje trolinko!To je ono.Mają jeszcze 9 sztuk. http://allegro.pl/grill-domowy-z-pokryw ... 17901.html .
Patent jest świetny ale nie na tyle żebym go nie uświetnił-pokrywka tak się grzeje że gałka się topi,w sklepie wszystko po 4 zet.kupiłem płytkę blaszaną do kuchenki gazowej i zamontowałem w środku-DZIAŁA!
Patent jest świetny ale nie na tyle żebym go nie uświetnił-pokrywka tak się grzeje że gałka się topi,w sklepie wszystko po 4 zet.kupiłem płytkę blaszaną do kuchenki gazowej i zamontowałem w środku-DZIAŁA!
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
teraz bedzie sezon pomidorowy wiec sałatka do grila
pomidorki kto ile chce pokroi na ósemki
majonez i jogurt wymieszac i dodać czosnek zmazdzony i zalac pomidory
smacznego u mnie robi furore
pomidorki kto ile chce pokroi na ósemki
majonez i jogurt wymieszac i dodać czosnek zmazdzony i zalac pomidory
smacznego u mnie robi furore
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Z warzyw polecam szczególnie młode cukinie przecięte wzdłuż pieprz, sól, troszkę ziółek.... Mniam mniam...
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 39
- Od: 18 wrz 2011, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
to i ja się podzielę smakami grillowymi:
- grilluję pieczarki, które przetrę oliwą
- często kurczaka (wszystko jedno czy piersi, skrzydełka, udka) przez noc marynuję w ziołach i piwie lub resztkach wina co zostało w butelce
- wrzucam zioła na rozgrzany brykiet, czy węgiel - chwilę dymi ale potem ładnie pachnie
jako dodatki makaron z warzywami - szybko się podgrzewa na ruszcie zawinięty w sreberko
ziemniaczki podgotowane i wrzucone na ruszt z sosem ogórkowym, czosnkowym
a i sałata z grządki z winogronem i miodem
- grilluję pieczarki, które przetrę oliwą
- często kurczaka (wszystko jedno czy piersi, skrzydełka, udka) przez noc marynuję w ziołach i piwie lub resztkach wina co zostało w butelce
- wrzucam zioła na rozgrzany brykiet, czy węgiel - chwilę dymi ale potem ładnie pachnie
jako dodatki makaron z warzywami - szybko się podgrzewa na ruszcie zawinięty w sreberko
ziemniaczki podgotowane i wrzucone na ruszt z sosem ogórkowym, czosnkowym
a i sałata z grządki z winogronem i miodem
Iza
myszogród
myszogród
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 28
- Od: 4 lip 2012, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Burgery z wołowiny BOS są świetnym daniem z grilla, na ich stronie internetowej są wskazówki jak dobrze zgrilować soczystego steka stekibos.pl a poza tym to zawsze dobrze się sprawdzają grillowane warzywa: papryka, bakłażan, kukurydza...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
manenka71, do tego sosu możesz dodać jeszcze trochę ketczupu ,soli , pieprzu a zobaczysz jaki smak jest wtedy tego sosu .........
Bożena
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Moim faworytem są grilowane pstrągi lekko solone z odrobiną czosnku.
Pozdrawiam ED.