Witam miłych gości
Jestem już w takim wieku, że coraz częściej bywam na pogrzebach
No i wykorzystawszy, że było to ponad 600 km jazdy ... zostałem kilka dni na Pomorzu.
Tym bardziej, że tam rosły grzyby, więc przywiozłem duży kosz samych kurek
W drodze powrotnej widziałem już na Śląsku stojących grzybiarzy przy drogach, więc .... łażę i ja po naszych lasach. Szału nie ma, ale po 4 godz. spędzonych w lesie przynoszę po pół mojego dużego grzybnego kosza. Podgrzybki, prawdziwki i kanie przede wszystkim. Pojawiają się też maślaki, a dzisiaj sąsiedzi przynieśli opieńki. We wtorek znowu ruszam w las - teraz zajrzę w miejsce gdzie zawsze rosły rydze.
Potrzebowałem wózek by trochę rzeczy zawieźć na ogród - pożyczyłem, ale pomyślawszy .... w ciągu kilku dni zrobiłem sobie własny

Jeszcze nie wykończony, ale wozić już można.
Poza tym ... naobiecywałem chętnym, że dam im aronię a jednak nie było jej tyle ile myślałem, to by nie robić z gęby cholewy - rozdałem wszystko, a aby zrobić nalewkę, musiałem wybrać się po czeremchę
Kasiu - óże dalej kwitną mimo iż czarna plamistość wiele z nich pozbawiła liści.
Jadziu - pomidorów już ostatki,
babilon eyes zaczęła rosnąć (mimo zgubienia liści) ale za to te od ciebie jak rosną
Elu - ela151 żonka ma kupiła mi nową zabawkę - cyfrówkę troszeczkę lepszą z powiększeniem 60x to dlatego sięgam tak daleko

i .... zdjęcia księżyca zrobione z ręki, bez statywu (ale prób było wiele)
Pomysł z lornetką .... rewelacyjny
Patyczki wsadzam cały czas, zacząwszy już po czerwcowym kwitnieniu i .... są efekty - część ma listki
Elu - elizabetka, u nas z kretami jest spokój - codzienne warczenie kosiarek skutecznie je odstrasza, nie lubią tego (ja pomału też - np wczoraj od samego rana do późnych godzin słychać je było z każdej strony)
Popatrz jak plasterki opuncji od ciebie wspaniale rosną
Pierwszy raz mamy papryczki (ostre jak

)
Basiu - już na początku opisałem swoje grzybobrania. Mimo iż szału nie ma, to zaczęły rosnąć i choć nałazić się trzeba, to .... radość ze znalezienia ładnych prawdziwków jest ogromna
Dołożyłem też zdjęcia księżyca.
Ta francuska róża na razie bez nazwy - myślałem 'pilgrim' ale chyba będzie to 'charlotte' młoda jest - zobaczymy w roku następnym.
Jesień się zbliża.
Liriope pierwszy raz tak się wyciągnęła - wcześniej ledwo było widać kwiaty w liściach.
Pozdrawiam wszystkich gości.