cokolwiek pisze:A mnie się najbardziej te grubiutkie krótko przycięte podobają

- liczę, że przycięcie ich gałązek będzie pozytywnie wpływało na "rozbudowę" - powiększanie objętości kaudexu, bo po przekwitnięciu, to całe stałe piękno rośliny.
hen_s pisze:Zresztą mi podobają się nawet mniejsze, byle o ciekawym kształcie i ładnym kwiecie.
- Henryku, na kształt, "rzeźbę" bryły korzeniowej mamy spory wpływ, możemy ją w dość dużym stopniu modyfikować, natomiast kwiaty pozostaje oglądać i podziwiać w takiej formie w jakiej ma "zakodowane" roślina. Na początku przyszłego sezonu, część Adenium będę przesadzał i jeszcze bardziej "wyciągał" i eksponował nad podłożem korzenie roślin. Wyeksponowane nad podłożem korzenie, przebarwiają - upodabniają się kolorystycznie i strukturą do kaudexu.
Nie tylko dla Adenium nastaje trudny i co gorsze, długi czas z krótkim dniem, małą ilością promieni słonecznych. Ciekawy jestem, jak uda mi się przezimować moje "liściaste podopieczne" - tak dużych roślin nie zimowałem, muszę się tego uczyć od podstaw. Część roślin kwitnie, pojedyncze rośliny szykują się do kwitnienia czy pąki kwiatowe rozwiną się, nie potrafię odpowiedzieć. W ubiegłym sezonie, na wszystkich hojach, pąki kwiatowe rozkwitały w sierpniu:
- hoja sp RB 6 - to ta w tym sezonie taka bardzo "spóźnialska":
- hoja kanyakumariana obficie kwitnie i ma jeszcze sporo pąków kwiatowych w różnym stadium rozwoju:
- hoja cv.Chouke, tutaj raczej zawiązki pąków kwiatowych nie mają szans na dorośnięcie, są zbyt małe:
jang pisze:Niestety zdjęcia nie zawsze oddają stan faktyczny. Czasami na zdjęciach roślinki są jakby ładniejsze.
- 100% racji, odnośnie oddawania na fotkach stanu faktycznego rośliny.
jang pisze:Nigdy nie piszesz jakie wymiary mają kaudeksy /.../
- staram się nie przekraczać wyznaczonego przez Forum limitu dopuszczalnego "ciężaru" fotek - 100 KB - nie zawsze się to udaje, ale przekroczenia są minimalne. Wszystkie moje fotki, które wstawiam na Forum, mają rozmiar 600 x 600 px - na tej wielkości fotce, rozmiar roślin jest "wypaczony", inaczej można byłoby ocenić wielkość rośliny na fotce o rozmiarze 1024 x 1024 px, pełny ekran. Następnym razem jak będę wstawiał fotki Adenium, pomierzę średnice lub obwód, wysokość kaudexu i wysokość poszczególnych roślin - nie są to rośliny duże, ale jak na warunki parapetowe i po przejściach nie należą do tych najmniejszych.