Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie

Post »

szymonixis pisze:Kupiłem dzisiaj zraszacz, ale chcę się jeszcze upewnić. Czy można zraszać muchołówki?
Zupełnie zbędne. Staraj się by muchołówka miała jak najwięcej słońca, wodę w podstawce, a będzie Ci ładnie rosła.
Używaj opcji edytuj, żeby nie pisać post pod postem.

pozdro
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1.Czy jest to normalne że moja muchołówka ma takie małe łodygi i dość duże łapki :?: bo jak widzę zdjęcia niektórych muchołówek na forum to mają długie łodygi z ładnymi łapkami. :?
2.Czy można ją trzymać w szklanej kuli jak widzę też na niektórych zdjęciach muchołówek :?:
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po zakupie pułapki są zwykle dość duże. Później "łodygi" zaczynają się wydłużać (szczególnie, gdy roślina ma mało światła). Prawda jest taka, że im większe pułapki, tym roślina jest zdrowsza. Małe pułapki wskazują na małą ilość światła. Wiąże się to z tym, że pułapki są z biologicznego punktu widzenia liśćmi, a "łodyga" to tylko ogonek liściowy (pisałem to kilka postów wcześniej).
Najlepiej wstaw zdjęcie, wtedy będę mógł ocenić dokładny stan twojej rośliny.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tych szklanych kulach tylko się męczą i żadnego pożytku z tego nie ma. A jeśli jeszcze wystawi się zestawik na słońce to może się ugotować.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p

Post »

Moja muchołówka w końcu otworzyła łapkę z pająkiem którego jej dałem(martwego). Ale co się okazało?! On jest w ogóle nie tknięty, nawet nie zabrała się za jego trawienie. ;:151
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Jeśli dałeś martwego, to go nie strawiła. Muchołówka zaczyna trawienie, gdy brzegi pułapek się "sklejają".
Istnieje sposób na to, żeby muchołówka strawiła martwego owada. Po zamknięciu go w pułapce, trzeba przez ok. pół minuty delikatne ściskać palcami pułapkę z martwym owadem w środku. Jeżeli wszystko pójdzie ok, muchołówka się nie otworzy.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
szymonixis
100p
100p

Post »

Moim jak na razie celem jest aby moja muchołówka wyglądała o tak:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... h:1&itbs=1
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Taką muchołówkę w Polsce najprędzej wyhodujesz latem :). Dużo słońca, dużo wody, ciepło (temperatury nawet do 37°), przepuszczalny torf, mało pokarmu (im więcej roślina zje, tym gorzej się wybarwia i produkuje małe pułapki).
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko co wyżej prawda, ale może być ciężko wyhodować tak wybarwioną sztukę jeśli roślina jest z jakiegoś marketu. Sprowadzają oni rośliny przeważnie z Holandii spod lamp. Muchołówka przeniesiona do warunków bez lamp może długo się nie wybarwiać nawet przy ostrym słońcu.
Osobiście tego doświadczyłem. Wybarwiła się ładnie dopiero w październiku choć słońca sporo o tej porze nigdy nie ma. Całe lato stała na balkonie.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

W sumie to zależy od gatunku muchołówki - "Regular form" wybarwia się znacznie gorzej niż "Red-green". Obie te odmiany są spotykane w polskich marketach, więc tylko praktyka umożliwi Szymonowi ustalenie intensywności wybarwiania. Mój Regular stał w ogrodzie prawie całe lato, ale wybarwił się tylko na coś pomiędzy różem a czerwienią. Dlatego najbardziej lubię Red-greeny - są po prostu piękne na słońcu. Wyłączając Red dragony i inne mocno czerwone, które mnie jakoś nie zachwycają.
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Eryk-kun pisze:W sumie to zależy od gatunku muchołówki
Tak gwoli ścisłości jest tylko jeden gatunek muchołówki Dionaea muscipula i wiele kultywarów (sztucznych odmian), o których później pisałeś.
Delete pisze:Wybarwiła się ładnie dopiero w październiku choć słońca sporo o tej porze nigdy nie ma. Całe lato stała na balkonie.
A może w lato nałapała dużo owadów i dlatego nie chciała się wybarwić?

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p

Post »

A jak wyciągnąć z łapki tego pająka żeby się łapka nie zamknęła :wink: :?:
POZDRAWIAM SZYMON
szymonixis
100p
100p

Post »

A mogę się spytać jakie gatunki rosiczek hodujesz Eryk-kun :?: :?: :?:
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

szymonixis pisze:A jak wyciągnąć z łapki tego pająka żeby się łapka nie zamknęła :wink: :?:
Ciężko tak wyciągnąć, kiedyś też wyciągałem i często się pułapka zamykała. Najlepiej jednym zdecydowanym ruchem. Niektórzy zalecają by wypłukiwać wodą, ale ja tego nie stosowałem. Teraz to większość i tak zostawiam.
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Radek:) pisze: Tak gwoli ścisłości jest tylko jeden gatunek muchołówki Dionaea muscipula i wiele kultywarów (sztucznych odmian), o których później pisałeś.
Tak, rzeczywiście chodziło mi o kultywary.
szymonixis pisze:A mogę się spytać jakie gatunki rosiczek hodujesz Eryk-kun :?: :?: :?:
Mam obecnie takie kultywary: "Regular Form", "Red-Green", "Sharks Teeth", "Sawtooth", "Akai Ryu", "Red Piranha", "Cup Trap" oraz "Pink Venus". Jak chcesz mogę Tobie podać link do dobrego sklepu internetowego, ale tylko na PW, bo nie chcę robić reklamy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”