Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Nie, no kurcze, nie przesadzajcie, ja wiem, że my poniekąd ogrodnicy, ale bez przesady ;:306 Kasiu, są imienia, które ślicznie brzmią zdrobniale - Basia, Kasia, Lucynka, Monia, i to normalne, inaczej nawet sobie nie wyobrażam, mówiłam tylko o sobie, bo jakoś tak... Ale też bez przesady, chodziło mi o to, by się nie krępować i pisać normalnie, bo czasami to aż nie pasuje, ale co kto lubi, najważniejsze byście tu bywali i pisali ;:196
A wracając do roślin, Kasiu, to też tak czasem się zastanawiam, zwłaszcza w kontekście lasu hibiskusów, na szczęście sąsiedzi znają i wiedzą, że to kaktusowe i sukulentowe pasje, ale kto wie, czy kiedyś dzielnicowy nie zapuka. Jeden straszny złośliwiec tu jest, więc nawet jest to opcja bardzo możliwa. Szczęśliwie policjanci to nie idioci, wiedzą które rośliny jak wyglądają ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: są imienia, które ślicznie brzmią zdrobniale - Basia, Kasia, Lucynka, Monia
O nie, tylko nie Monia i Moniczko... Rozumiem Twoją minialergię na zdrobnienia ;:108

No i nareszcie Twoja cierpliwość została wynagrodzona dwoma trąbkami u echinopsisa. Lubię multiplexy za to, że kwiaty nie są całe białe, ale mają też trochę różowego. Brawo ;:303
A co do Twego M, to klasyczny "nieogrodniczy" chłop - oczami wywraca, jak kobita nowego kwiatka przyniesie, ale jak pojawi się kwiat, to pierwszy przy nim siedzi :lol:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja rozumiem - nie chcesz być Żanetka-lornetka, wolisz być Żaneta-lorneta ;:306
No sory, wiesz dobrze, że musiałam tak skojarzyć ;:196

Tylko - moja droga! Obrazek W Twoim wieku to juz powinnaś wiedzieć, że takie rzeczy to się załatwia od razu i natychmiast, a nie czeka latami i hoduje sobie traumę :wink:
Jak dla mnie no problem, a jak jeszcze komuś coś nie bardzo leży, to przecież śmiało piszmy, w ten sposób wszyscy będą zadowoleni ;:173
Do cuda jeszcze nie dotarłam, ale kawa się już parzy, więc lada chwila..

A Echinopsis - śliczności ;:215 I przyszłościowy!
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trudno pozbierać się po widoku hojarium :shock: Oczami duszy wymykam się ku przyszłości, kiedy będą kaskady, girlandy, zwisy i nawisy... - TO BĘDZIE ŚWIĄTYNIA!
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Myślisz? To może się do Szczecina w końcu wybiorę bo akurat tam jako żyję jeszcze nie byłem. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze:Obrazek
- piękny kwiat z dodatkową ozdobą, znamię "zawiązane" w ;:215 piękną kokardę - co te roślinki potrafią "wyczyniać", żeby przypodobać się owadom - pomocnikom w przedłużaniu gatunku ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Mutliplexy to są takie..... albo puszczają odrosty i maja problem z kwitnieniem albo kwitną i produkują odrosty...... a jak się zapylą to cała para idzie w nasiona i odrostów nie puszczają....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

O ja cię ..... ;:333 ;:333 ;:333 ;:333 ;:333 ;:333
To odnośnie hoji
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Hoi Żaneto nie mam,ale te Twoje również podziwiam.
Podziwiam Cię,że zgromadziłaś tak dużo różnego rodzaju roślin.
Czasami są to rośliny mało znane a u Ciebie wszystko rośnie i do tego jeszcze ładnie kwitnie.
Do tego masz jeszcze sporo kaktusów,a multiplex ma piękne kwiaty.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję za przemiłe wizyty! Znowu bieg czasu, a właściwie nieuchronnie zbliżający się koniec wakacji powoduje, że znów czasu brakuje na wszystko. Ale na forum zawsze się znajdzie, więc jestem i odpowiadam :D

Moniko - chciałoby się powiedzieć "trzy razy tak" - bo w trzech kwestiach się z Tobą w zupełności zgadzam!
Lucynko - w moim wieku, w moim wieku...Obrazek A ja lubię hodować i już, nie ważne czy traumę ;:306 Mogę też być skarpeta, bo tak wołali złośliwce na mnie jeszcze w przedszkolu, ale się nigdy nie gniewałam, co aż dziwne. Co do Echinopsis życzę, by zakwitł u Ciebie, mam nadzieję że wieloma kwiatami ;:196
Beato - mam tylko nadzieję, że pielgrzymki będą jakoś sensownie zaplanowane ;:306 Ale nie da się ukryć, wiesz dobrze że zawsze miałam słabość do bujnych roślin. Oby mi ta słabość bokiem nie wyszła ;:oj
Henryku - jako żywo zapraszam, po drodze jest Kołobrzeg!
Mieciu - mnie też ta kokarda szalenie się spodobała :D Ale żaden owad nie skorzystał :(
Phacops pisze:Mutliplexy to są takie..... albo puszczają odrosty i maja problem z kwitnieniem albo kwitną i produkują odrosty...... a jak się zapylą to cała para idzie w nasiona i odrostów nie puszczają....
Bardzo dziękuję Kamil za wizytę, tylko czemu teraz mi to mówisz...? :;230 On bardzo chętnie puszcza odrosty, i właśnie to trochę boli widząc, jakie ma kwiaty i jak mogłoby to wyglądać gdyby kwitło ich więcej... No cóż, może w przyszłym sezonie coś wymyślę, przejrzę Twój wątek od A-Z :D
Marku, ale mnie zaskoczyłeś, dziękuję szalenie! ;:180
Marianie - bardzo dziękuję za tak miłe słowa!

Jak i Wam wszystkim również! Jak wspomniałam na początku, wkurza mnie zbliżający się rok szkolny, a pogoda jest u nas godna pożałowania! Jak nie leje, to pochmurno, i zimno. Zmierzyłam się wobec czego z trudnym wyzwaniem, jakim było gruntowne przygotowanie pokoju moich pociech do nowego roku szkolnego, a uwierzcie, że była to katorżnicza praca - jednak przebrnęliśmy przez zagubione klocki, zbędne zabawki z jajek niespodzianek w szufladach biurka i zbyt małe już ubranka w szafkach, nie mówiąc o butach i mam już jednego do szkoły przygotowanego. Stojaki - regały na rośliny też do tego pokoju wniosłam i już powoli zacznę te domowe roślinki zabierać z wczasowiska. Niestety, to koniec lata. Jakoś wątpię, czy jeszcze te upały przyjdą i naprawdę zazdroszczę Wam pogody na południu.

Bardzo słabo w związku z bardzo małą ilością słońca zakwitła Euphorbia lophogona - to endemiczna roślina Madagaskaru i jest już u mnie jakiś czas, ale nowym Gościom powiem, że jest to córeczka rośliny, która autentycznie przyjechała z Wyspy do naszego kraju. Słowem: ma rodziców z Wyspy, ale sama jest naszą obywatelką :;230 Niemniej na razie nie wygląda tak, jak potrafi, ale mnie cieszy i taki kwiatek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jako pierwszy - poza orchideami - z balkonu w domu na miejscu zimowym wylądował siany zimą mój Hibiscus cannabinus. Przypomnę, że już na początku kwietnia pojawił się kwiatek:

Obrazek

Obrazek

Ale od tamtej pory nie kwitł, tylko rósł. I rósł. I się rozkrzewiał. A teraz... wygląda na oknie już tak:

Obrazek

Obrazek

Prawda, że lasek niczego sobie? ;:oj Uwielbiam tego młodzika ;:306 I mam nadzieję, że i Wam się spodobał.

Zmykam dalej przeglądać Wasze wątki, pozdrawiam i dziękuję z góry za kolejne wizyty! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Prawda, że lasek niczego sobie? ;:oj
Prawda i to prawda rzetelna! ;:oj
Przecież to młode rośliny a tak urosły - nie do uwierzenia. ;:218

Euphorbia lophogona wielkością kwiatuszka nie poraża ale mały ma potencjał... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze: Ale od tamtej pory nie kwitł, tylko rósł. I rósł. I się rozkrzewiał. A teraz... wygląda na oknie już tak:

Obrazek
- ;:oj , to już nie jest lasek, to jest "parapetowa dżungla".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Lasek fajny, tylko z daleka trochę podejrzanie wygląda :wink: Maleństwo na
Euphorbia lophogona- urocze.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Niestety, to koniec lata. Jakoś wątpię, czy jeszcze te upały przyjdą i naprawdę zazdroszczę Wam pogody na południu.
Najnowsze prognozy , że końcówka przyszłego tygodnia to upał większy niż teraz. Chociaż chyba morze czasami bywa poszkodowane , nie zawsze fala gorącego powietrza tam zdąży dotrzeć nim nadejdą kolejne fronty.

Ciekawe roślinki , jak zawsze zresztą :!:
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

Jaki tam młodzik toż to busz ;:306 Pięknie wygląda, ciekawe kiedy zakwitnie ponownie.
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”