Od przybytku głowa nie boli część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 3

Post »

Bea na te niebiosa nie ma mocnych ;:108 ;:108 przyjechałam i się rozpluchało, dzisiaj na chwilkę słonko wyjrzało i nadal siąpi, ale w ogrodzie byłam. Majeranek zerwałam, koperek do zamrożenie tudzież aby przymrozek mi go nie zniewolił i jeszcze foty porobiłam.

Florianie bo ja taka bestia, że pokazuję to co jest do pokazania, reszta nie mieściła się w kadrze ;:306 . Ale na poważnie można spokojnie we wrześniu wyjechać na trzy tygodnie....polecam.

Na dowód kilka dzisiejszych fotek, bo za chwilkę nie będzie co pokazać.

Zacznę od dalii które jeszcze kwitną

Obrazek

Obrazek

Pierwszy jej kwiat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jabłuszka bardzo apetyczne.Moje ,też jeszcze na drzewie.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Krysiu...u ciebie tak ładnie dalie jeszcze kwitną. ;:333 . Wystraszona dzisiejszym przymrozkiem pojechałam i swoje wykopałam. ;:173 . Udały mi się w tym roku. ;:oj . Pierwszego w tym sezonie rozwiniętego na nich kwiatka zobaczyłam dziś przy wykopywaniu. ;:306
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu w daliach moim GURU jest nasz Miłka, ona rzekła jak przymrozki dalie zmożą wtedy robimy wykopki więc czekam.
U mnie na razie pada, wieje i zimnica ale przymrozku nie widziałam.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! ;:196 Nawet po zmrożeniu mogą trochę poczekać. Pamiętam, jak rodzice jeździli pod koniec października wykopywać dalie na działkę. Przez to, ze się nie spieszyli, zawsze mieli fajne karpy, które przetrzymywały w suchej i dość ciepłej piwnicy bloku.
No i ciesze się, że Twoje dalie jeszcze takie piękne! ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu urodziwe dalie ;:333 jesień dla nich łaskawa ;:333 Mnie się spodobała Twoja pięknotka :D muszą sobie na wiosnę znaleźć, bo to zupełnie inny kolor w ogrodzie o tej porze :D Chciałam Cię zapytać o oleandry, kiedy je przycinasz?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka moje dalie mimo tylu deszczów jeszcze mają się dobrze, więc czekam do przymrozków.
Dziasiaj przerabiałam całe popołudnie swoją 27 kg. dynię, już cala jest w słoiczkach a następna troszkę lżejsza poczeka na następny zryw.

Marysiu Masko będę przycinała jak będę przenosila pod dach, myślę że to już niedlugo nastąpi.
Jak tylko złapię za sekator to ogłoszę.

:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dziękuję, ale ja tylko pytam, bo ktoś mnie pytał, a pamiętałam że je masz. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Krysiu, poczytałam wątek, pospacerowałam po Twoim ogrodzie. W krótkim czasie stworzyliście piękne miejsce dla siebie. Kupiliście dom tuż przed emeryturą, to może i ja do tego czasu przekonam eMa do własnego domu? Marzy mi się mały domek na prawdziwej wsi, takiej wiejskiej. Nie na nowym osiedlu domków jednorodzinnych, ale właśnie na wsi. Ale eM niechętny mojemu pomysłowi. Pięknie wygląda miejsce ze starannie ułożonym drewnem na opał, to może taki drobiazg, ale bardzo mi się spodobało. Dalie masz zachwycające ;:oj Piękne kwiaty, które bardzo długo zdobią ogród. Holyhill 6in1 i Sombrerro sprawiły, że żywiej zabiło moje ;:167 Sombrerro jak namalowana, cudna. Ale pierwsze słyszę, żeby jakakolwiek dalia wyrosła na 230 cm ;:oj To już prawdziwy gigant.
Wypoczywałaś w ciekawym miejscu. Jako dziecko byłam w Krynicy, ale już niewiele pamiętam ;:185
Kredensik sprawiłaś sobie super ;:333 Jeszcze tylko piec kaflowy i się zakocham ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko marzenia się spełniają...uwierz, tylko trzeba bardzo chcieć.
Mój dom nie jest na prawdziwej wsi, jest w tym samym miejscu zamieszkania.
Brałam pod uwagę takie szczegóły jak dostęp do lekarz aby o laseczce sobie dojść, do sklepu dotuptać ;:65 ;:65 , do kościoła się dokulać, plac zabaw aby był w pobliżu bo nigdy nie wiadomo co bedziemy w wieku bardzo dojrzałym robić i czym się zajmować ;:306
Poza tym mam tu grono znajomych i przyjaciół, rodzinę w zasięgu ręki, trudno było by mi to zostawić.
Dalia GIGANT nadal stoi mimo deszczu i wiatrów nie pochyliła nawet głowy, inne jeszcze kwitną ale to już nie tak uroczo.
Wypoczynek w Krynicy mi się trafił, pogoda dopisała, Krynica ponoć wypiękniała jest to opinia osób które znały Krynicę wcześniej. Iwonko ale piec kaflowy to ja mam tylko w Domu Ogrodnika, walczyłam jak lwica co by mi go nie rozebrali. Z dzieciństwa pamiętam jak bardzo lubiliśmy wygrzewać sobie plecy, często w jesienne szare dni napalimy i się wygrzewamy jak coś w ogrodzie czy na podwórzu robimy.
Kredensik jeszcze nie doczekał się renowacji ale już są plany więc w nie dalekiej przyszłości stanie na swoim miejscu.

Marysiu Masko jeszcze nie cięłam oleandrów ale i nie mam ochoty po tym zimnie się poruszac, oleandry mogą nawet pierwsze przymrozki pozostać na zewnatrz, dają sobie radę.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dalie super! O tej porze roku taki widok to rozkosz dla oczu ;:333
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

leszczyna pisze: marzenia się spełniają...uwierz, tylko trzeba bardzo chcieć.
Mój dom nie jest na prawdziwej wsi, jest w tym samym miejscu zamieszkania.
Krysiu..swego czasu bardzo chciałam, bardzo, bardzo, bardzo ;:128 . W moim mieście działki, domki są bardzo drogie.. równowartość co najmniej trzech moich mieszkań. :roll: Owszem poza miastem ( około 20 km ) było by w moim przypadku do zrealizowania. To jednak wiązało by się ze zbyt dużą odległością od dzieci i wnuków a tego nie chcę ;:185 . Nadzieja zawsze jest, wygrać w Toto Lotka... ;:306 . Pozdrawiam cię Krysiu. ;:168
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie u mnie pogoda chyba dla dali, nadal kwitną i niektóre mam wrażenie, że się odmładzają, pąki pokazują.
Pada ale nie ma przymrozków, wiatrom się nie poddały więc dzisiaj wyglądały co niektóre tak....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zrobiłam też pierwsze wykopki daliowe bo potrzebuję miejsce do nasadzenia roślin wieloletnich, przyrosty karp takie sobie, ta na której mi zależało to jaką włożyłam taką prawie wykopałam ;:223

Zeniu dostępność do dzieci i rodziny dla mnie też ma bardzo duże znaczenie, zmiana miejsca zamieszkania ale nie zmiana miejscowości.
Zeniu nie masz co biadolić masz tak wypieszczoną i tak zorganizowaną działkę, że masz prawo czuć się jak w domku.
Cała wiosna, lato i ciepła jesień na działce czegóż więcej chcieć ;:108 na zimę wracasz co by odpocząć od motyczki ;:306

Dzisiejszy dzień w ogrodzie to i kilka fotek bieżących
Pompnella cały czas kwitnie

Obrazek

Zaczęłam przygotowania do zimowania roślin pod dachem, agawy urosły a niektore się rozmnożyly i to obficie, zastanawiam się czy teraz je popikować czy poczekać do wiosny....muszę poczytać

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, śliczna jest ta agawa z białymi obrzeżami.
Na pewno ma więcej małych i to pewnie już z korzonkami. Więc troszkę teraz pobrać a troszkę na wiosnę. I na pewno coś z tego będzie.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ale piękna ta w paski ;:oj ;:138 Daliom służy ta pogoda, u mnie też jeszcze kwitną niektóre. Ale mam 3-4 takie, które nie zakwitły w ogóle w tym roku.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”