Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Jak dużo pracy wkładacie w działke! ;:215 Niesamowicie szybko doszliście do porządku. U nas jednak dużo wolniej to idzie. A dziś pada i zimno więc nic nie zrobimy. Wasza działka coraz piękniejsza. Będę zaglądać :)

Czy miedzianem można jeszcze prayskać? Jak już są listki na owocowych?

Przypomniałaś mi, że muszę znaczniki kupić :)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tam Moniczko, jesteś na działce?
Lawendy odbiły?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Kasiu, byliśmy na działce, wsadziłam powojniki i całą masę bylin. Brudna robota, ale cóż poradzić. Zaczęłam ciąć lawendy, trochę puszczają, ale bardzo skromnie, tu i ówdzie na końcu gałązek, ale raczej większość od podstaw. Dziwnie wyglądają po przycięciu, cóż będzie co ma być. Jak nie zaczną rosnąć i się zagęszczać, w maju będę musiała wszystkie wymienić. A nóż widelec, może się uda i się uratują. Nawet jakbym ich nie ścięła tak wcześnie, czubki byłyby zielone, to od dołu byłyby zdrewniałe i łyse.

Jutro włączają wodę na działkach, mąż będzie malował pergolki pod róże i powojniki, może pojedziemy po korę i będę korować resztę rabat i pod tujami. I będa jakieś zdjęcia, bo dziś ponuro i już nie miałam siły.
Na polu za siatką powbijane mnóstwo tyczek i chyba będzie osiedle szeregów. Smutno mi, że już nie będzie dziko, ale nic nie poradzimy. Pewnie za płotem zrobią ulicę... Będzie trzeba stawiać betonowy płot. Eh trochę mnie to zdołowało, ale z drugiej strony zamartwianie się czymś, na co wpływu nie mamy jest bezsensu..

Izo mąż pryskał z tydzień temu. Jak nie kwitną jeszcze to chyba można, ale ja pewna nie jestem. Znaczniki dziś mi się znowu skończyły, a kupiłam 40 sztuk ostatnio...
A ile Wy lat działacie na działeczce?
W pierwszym sezonie w zasadzie tylko sprzątaliśmy, w drugim tez plus zakładanie trawnika i głównej rabaty, kolejny następne rabaty i taras. Niby ogarnięte, a ciągle coś nowego się wymyśla :wink:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz brudna robota, ale za chwilę efekt ;:108
Dobrze że lawendy odbijają, będzie dobrze i pięknie jak w zeszłym sezonie.
U mnie z dwóch stron działki było do tej pory cicho, mogłam na piżamie latać.
Z jednej strony teraz jest budowa domu, wysokiego, z drugiej sąsiad od wczoraj wycina wszystkie drzewa i krzaki. Łyso się zrobiło. Najlepsze jest to że szykuje to pod sprzedaż, chce wszystko wyrównać i posiać trawę. Boże jak mi szkoda było tych drzew ;:145
Jakbym miała tyle kasy, to bym to kupiła - 80 arów ;:oj
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nieuniknione, ciągle coś się zmienia. Ja się boję jeszcze jednej rzeczy- jak będzie droga, to i więcej podpatrywaczy i złodziei, a także szkodników typu- nudzi mi się, to zniszczę. To działka, więc nie ma kogoś do pilnowania na stałe. Wątpię, żeby ROD finansował betonowe przęsła ogrodzenia. Pewnie trzeba będzie to zrobić samodzielnie, a będzie to i kosztowne i kłopotliwe do zrobienia, bo nawet nie ma jak dowieźć, a co dopiero montować w pojedynkę, trzeba będzie nająć ludzi. Eh, szkoda tych saren za płotem... szumiącego zboża.. Może jutro coś prezeska powie co tam jest zaplanowane. To zaraz za siatką naszej działki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, faktycznie masz prawo mieć różne myśli. Ale w sumie nie wiadomo jeszcze jak będzie. Nie martw się na zapas. Nie psuj sobie dnia obecnego tym co może nastąpi a może nie nastąpi w przyszłości. Carpe diem ;:3 Trzymam kciuki żeby dobrze się ułożyło :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nastąpi, to pewne. Nie wiadomo jednak jeszcze co. Niestety jednak trzeba się będzie do tego jakoś przystosować i tyle, wyjścia żadnego mieć nie będziemy. A może dostęp cywilizacji pod nasz płot, poza zwiększonym hałasem, kosztami wymiany ogrodzenia da jeszcze nowe możliwości?

Mam sporo pracy papierkowej do zrobienia do jutra, więc tylko kilka zdjęć na zachętę. Zrobiłam ich bardzo dużo. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, kolorowo już bardzo u Ciebie :) Trzymam kciuki żebyś jak najszybciej pracę papierkową zrobila i się wyspała :)

Pytałaś wcześniej jak długo my działamy. Od maja zeszłego roku dopiero. Wtedy kupiliśmy działkę.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo to jeszcze niewielki staż macie. Ja już pracuję na działeczce trzy lata i właśnie zaczynam 4 sezon.
Dzięki za życzenia, ale raczej średnio będzie z wyspaniem się. Odkąd wiosna się zaczęła na działce pogodzenie pracy z pielęgnacją działki i dbaniem o dom zabiera mi szczątkowe resztki snu.

Na dobranoc jeszcze parę fotek ;:19
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu sobie schną pergolki do róż :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:19
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Macie już zadbaną działkę :) Trawnik mi się podoba bardzo, mój jest zachwaszczony mocno i nie mam jak skosić na dodatek tego wszystkiego. Muszę poczekać na znajomego, który to zrobi chyba po świętach dopiero.
Widzę na zdjęciach, że masz wiklinowy mini płotek. Podobają mi się takie rzeczy :) Można gdzieś w markecie kupić?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza ;:168 dziękuję. Dwoję się i troję, ale i tak coś ciągle wyskakuje, teraz np przez zbyt szybkie przycięcie, a najpewniej złe przezimowanie prawie że padły mi wszystkie lawendy ze szpaleru. ;:145 Wczoraj cięłam te wiechcie, niewiele odbija i nie wiem czy w maju nie czeka mnie znów robota z dwudziestką krzaków i obskakiwanie (na odległość, bo przecież w tygodniu praca), żeby się przyjęły. A l liczyłam na efekt rzeki na tle tarasu i róż. No cóż, całe życie człowiek się uczy.
Trawnik zakładaliśmy 2 sezony temu (chyba, jak czegoś nie pokręciłam) i mój Em miał z tym całą masę roboty. Najpierw cały sezon porządkował przestrzeń targając chwasty i krzaczory. Nawet wtedy nie zaglądałam na takie fora :wink: Potem magikował ze względnym równaniem poziomu, przewożąc ziemię i zakopując kamloty, potem sadziliśmy tuje, 50 sztuk w jedno dopołudnie, ubijał ziemię pożyczonym od ludzi z działek walcem, równał na czworakach deską...Nie jest równo, zachowaliśmy naturalne ukształtowanie terenu ze spadem w stronę furtki od altany, ale tak jest fajnie.
Trawa po zimie jest taka sobie, ale mam nadzieję, że odbije.
Jaki nawóz polecacie na trawnik? Sypnęłabym suszonym obornikiem, ale czekam na pana pod działkami, który sprzedaje i musiałoby się zanosić na długi deszcz.

Izo płotki kupowałam w necie, na portalu sprzedażowym na a.

Cóż, do pracy rodacy.
Z takimi wspomnieniami z tyłu głowy:

ubiorek wiecznie zielony
Obrazek

serduszka okazała, nie wiem czy mam tylko czerwoną czy biała też się ostała, bo dwie się gramolą
Obrazek

czosnki też coraz większe, pod jabłonką się rozmnożył i już ma ładne 2 pączki
Obrazek

jaskrów miałam nie kupować, bo pewnie nie uda się ich przezimować, ale ten róż mnie uwiódł
Obrazek

tu sobie schną pergolki do róż, może uda się je zamontować jeszcze przed wyjazdem na Święta; do powojników jeszcze nie zostały pomalowane
Obrazek

zeszłoroczny papuzi; widzę, że zeszłoroczne tulipany już są skromniejsze... muszę jesienią dosadzić sporo cebulowych...
Obrazek

i na koniec póki co- truskawki- po wiosennym wygłaskaniu ruszyły z przytupem, poziomki nawet już kwitną
Obrazek

W prognozach straszą przymrozkami, pogoda powariowała, w początkach kwietnia wiosna jak w maju. Niby sie cieszę, ale z drugiej strony obawiam się o życie roślin, nie będę w stanie ich ochronić przed podmarznięciem, a dla niektórych może to być zabójcze.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko ,patrząc na twoje truskawki zamarzyły mi się takie owocki prościutko z krzaczka -już mi nawet zapachniały ;:108 . Oby tych przymrozków nie było ,bo wszystko już tak ładnie kwitnie ;:3
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie, kolorowo już koło tarasu.
Podobają mi się astry, ale jeszcze na nie nie trafiłam.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a nie chodziło Ci o jaskry? :D

Iwciu, truskawki to pozostałość po poprzednich właścicielach, z tym, że przeniosłam je z innej części działki i sama rozmnożyłam. Dokupiłam też poziomek. W zeszłym roku zapowiadał mi się niezły urodzaj, a potem zaczęło padać i dostały pleśni. Trochę pojedliśmy, ale mogło być więcej...

Podziwiam Was dziewczyny za wysiewy w bloku, ja nie ogarniam, za dużo pracy przynoszę do domu i się nie wyrabiam...
Parę fotek ze skalniaczka:

zawciąg
Obrazek

żagwin variegata i odrobinka pełnego- liczę, że się rozrośnie jeden i drugi
Obrazek

gęsiówka variegata
Obrazek

rojniczki, rozchodniczki, dąbrówki, dzwonki, floksy szydlaste, skalnice
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro przyjdzie przesyłka z kilkoma ciekawymi odmianami rozchodników, dąbrówką i krzewuszką biało- różową, chciałabym liściaste wsadzić jeszcze do gruntu przed Świętami, a z rojników po świętach zrobię kompozycje w glinianych, rustykalnych makutrach.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tfu.. Tak jaskry :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”