Lewkonia
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Tak się zastanawiam czy lewkonie, to na pewno jednoroczne kwiaty. Te, z zeszłego roku zakwitły, przekwitły i po wycięciu nasienników, z młodych pędów zaczynają kwitnąć ponownie. Nie są już takie piękne, pełne jak były pierwotnie, ale kwitną i obłędnie pachną, szczególnie wieczorem, na moim balkonie 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje kwitną dopiero od lipca.
Niestety wszystkie mają kwiaty pojedyncze
i napisane było, że silnie pachnące,
ale to nie jest prawda.
Mieszanka kolorów to zaledwie dwa kolory.
Producent nasion się nie popisał.

Niestety wszystkie mają kwiaty pojedyncze
i napisane było, że silnie pachnące,
ale to nie jest prawda.
Mieszanka kolorów to zaledwie dwa kolory.
Producent nasion się nie popisał.

-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
Mariola, ale ładne są te Twoje
.
Ja się moimi rozczarowałam... Chodziłam wokół nich jak wokół jajka, te posadzone w słońcu szybko więdną, chociaż podlewam jak wszystkie kwiaty a nawet więcej im się dostaje. Te bardziej w cieniu wybujały na 60 cm
. Kwiatki wypuściły pojedyncze, ale bardzo marne. Nie wiem czy to przez deszcze, które były w tamtym tygodniu te kwiatuchy jakieś takie mizerne. Te, które się rozwinęły zdążyły już obeschnąć, a nowe jeszcze w pączkach.
Tylko pachną pięknie

Ja się moimi rozczarowałam... Chodziłam wokół nich jak wokół jajka, te posadzone w słońcu szybko więdną, chociaż podlewam jak wszystkie kwiaty a nawet więcej im się dostaje. Te bardziej w cieniu wybujały na 60 cm

Tylko pachną pięknie

Moje lewkonie też się nie popisały w tym roku. Kolorowe-są pojedyncze, na szczęście posiałam też resztę białych z ubiegłego roku i one bronią honoru lewkonii w tym sezonie. Pachną do tego nieziemsko, mam kilka na balkonie i zapach unosi się do mieszkania wieczorami i z rana także.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie dopiero zaczęły kwitnąć. Lekki opad szczęki mam, myślałem, że się już nie doczekam...

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- meluzyna
Zrobiłam dzisiaj eksperyment i ciekawa jestem co z tego wyjdzie, o ile coś wyjdzie
Posiałam lewkonię z własnych nasion. Różnica polega na tym, że jedne nasiona trzymałam w mieszkaniu, drugie pobrałam od rośliny-matki stojącej na balkonie, a więc stratyfikowane. Posiałam je w dwóch różnych doniczkach i czekam na efekty
Nigdy nie siałam lewkonii.

Posiałam lewkonię z własnych nasion. Różnica polega na tym, że jedne nasiona trzymałam w mieszkaniu, drugie pobrałam od rośliny-matki stojącej na balkonie, a więc stratyfikowane. Posiałam je w dwóch różnych doniczkach i czekam na efekty

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żeby mieć pełne kwiaty siewki lewkonii trzeba poddać zaciemnieniu przez 1 dobę.Po tej dobie wybieramy do dalszej uprawy tylko jasne siewki,reszta sewek da kwiaty pojedyncze-tyle teorii a z praktyki-te pojedyncze też są ładne.
- meluzyna
Dzięki za podpowiedź, nie miałam o tym pojęcia.
To moje pierwsze doświadczenie z lewkonią, mam właśnie koło siebie nasionka i pytanie do Meluzyny - już wysiewać czy jeszcze chwilkę sie wstrzymac ? 
Pozdrawiam
Patrycja

Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
-
- 1000p
Patii odpowiem za Meluzynkę- poczekaj jeszcze,tak ok 10-15 luty będzie ok.
Bardzo dziękuję za podpowiedź Marzenko
. W takim razie poczekam jeszcze miesiąc, choć w tych sprawach cierpliwość nie jest moją mocną stroną 

Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
-
- 1000p
Patrycja mnie też już nosi-wysiałam tylko kobeę i petunię ze zbieranych nasionek żeby mieć gdzie zaglądać.Prawdę powiedziawszy to lewkonii ze 20 lat nie siałam...ale oglądając nasionka w sklepie pani podała mi kartonik z lewkoniami...wzięłam 1 opakowanie nasion 

- meluzyna
Jak ja się cieszę
Wzeszły mi pierwsze lewkonie z własnych nasion! Wiem, że pewnie za szybko, ale byłam ciekawa czy cokolwiek z tego będzie
Wzeszły zarówno te, które miałam w ciepłym mieszkaniu, jak i te kilka dni temu pobrane z rośliny stojącej na balkonie. Nigdy tego przedtem nie robiłam, stąd zadowolenie i lekka euforia 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Marzenko taką samą informację przeczytałam na torebce nasion.Marzenka79 pisze:Żeby mieć pełne kwiaty siewki lewkonii trzeba poddać zaciemnieniu przez 1 dobę.Po tej dobie wybieramy do dalszej uprawy tylko jasne siewki,reszta sewek da kwiaty pojedyncze-tyle teorii a z praktyki-te pojedyncze też są ładne.
" Jeżeli chcemy uzyskać wyłącznie rośliny o kwiatach pełnych należy przeprowadzić selekcję siewek. W tym celu na jeden dzień niepikowane siewki umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu w temp. 6-8 st. Celsjusza. Jasnozielone siewki, z których otrzymamy kwiaty pełne - pikujemy ".
Nasiona lewkonii kupiłam po raz pierwszy - może wiesz , jaki kolor będą miały te "inne" siewki ?