Lewkonia

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lewkonia

Post »

Tak się zastanawiam czy lewkonie, to na pewno jednoroczne kwiaty. Te, z zeszłego roku zakwitły, przekwitły i po wycięciu nasienników, z młodych pędów zaczynają kwitnąć ponownie. Nie są już takie piękne, pełne jak były pierwotnie, ale kwitną i obłędnie pachną, szczególnie wieczorem, na moim balkonie :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje kwitną dopiero od lipca.
Niestety wszystkie mają kwiaty pojedyncze
i napisane było, że silnie pachnące,
ale to nie jest prawda.
Mieszanka kolorów to zaledwie dwa kolory.
Producent nasion się nie popisał.

Obrazek

Obrazek
mmoncia
50p
50p
Od: 13 mar 2014, o 22:02

Post »

Mariola, ale ładne są te Twoje :).
Ja się moimi rozczarowałam... Chodziłam wokół nich jak wokół jajka, te posadzone w słońcu szybko więdną, chociaż podlewam jak wszystkie kwiaty a nawet więcej im się dostaje. Te bardziej w cieniu wybujały na 60 cm :D. Kwiatki wypuściły pojedyncze, ale bardzo marne. Nie wiem czy to przez deszcze, które były w tamtym tygodniu te kwiatuchy jakieś takie mizerne. Te, które się rozwinęły zdążyły już obeschnąć, a nowe jeszcze w pączkach.
Tylko pachną pięknie :) :)
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje lewkonie też się nie popisały w tym roku. Kolorowe-są pojedyncze, na szczęście posiałam też resztę białych z ubiegłego roku i one bronią honoru lewkonii w tym sezonie. Pachną do tego nieziemsko, mam kilka na balkonie i zapach unosi się do mieszkania wieczorami i z rana także.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie dopiero zaczęły kwitnąć. Lekki opad szczęki mam, myślałem, że się już nie doczekam... :shock:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam dzisiaj eksperyment i ciekawa jestem co z tego wyjdzie, o ile coś wyjdzie :wink:
Posiałam lewkonię z własnych nasion. Różnica polega na tym, że jedne nasiona trzymałam w mieszkaniu, drugie pobrałam od rośliny-matki stojącej na balkonie, a więc stratyfikowane. Posiałam je w dwóch różnych doniczkach i czekam na efekty :wink: Nigdy nie siałam lewkonii.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Żeby mieć pełne kwiaty siewki lewkonii trzeba poddać zaciemnieniu przez 1 dobę.Po tej dobie wybieramy do dalszej uprawy tylko jasne siewki,reszta sewek da kwiaty pojedyncze-tyle teorii a z praktyki-te pojedyncze też są ładne.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za podpowiedź, nie miałam o tym pojęcia.
Awatar użytkownika
patii
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 19:17

Post »

To moje pierwsze doświadczenie z lewkonią, mam właśnie koło siebie nasionka i pytanie do Meluzyny - już wysiewać czy jeszcze chwilkę sie wstrzymac ? :)

Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Patii odpowiem za Meluzynkę- poczekaj jeszcze,tak ok 10-15 luty będzie ok.
Awatar użytkownika
patii
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 19:17

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedź Marzenko ;:196 . W takim razie poczekam jeszcze miesiąc, choć w tych sprawach cierpliwość nie jest moją mocną stroną :wink:
Pozdrawiam
Patrycja
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Patrycja mnie też już nosi-wysiałam tylko kobeę i petunię ze zbieranych nasionek żeby mieć gdzie zaglądać.Prawdę powiedziawszy to lewkonii ze 20 lat nie siałam...ale oglądając nasionka w sklepie pani podała mi kartonik z lewkoniami...wzięłam 1 opakowanie nasion ;:224
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ja się cieszę :D Wzeszły mi pierwsze lewkonie z własnych nasion! Wiem, że pewnie za szybko, ale byłam ciekawa czy cokolwiek z tego będzie :D Wzeszły zarówno te, które miałam w ciepłym mieszkaniu, jak i te kilka dni temu pobrane z rośliny stojącej na balkonie. Nigdy tego przedtem nie robiłam, stąd zadowolenie i lekka euforia :wink:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Marzenka79 pisze:Żeby mieć pełne kwiaty siewki lewkonii trzeba poddać zaciemnieniu przez 1 dobę.Po tej dobie wybieramy do dalszej uprawy tylko jasne siewki,reszta sewek da kwiaty pojedyncze-tyle teorii a z praktyki-te pojedyncze też są ładne.
Marzenko taką samą informację przeczytałam na torebce nasion.
" Jeżeli chcemy uzyskać wyłącznie rośliny o kwiatach pełnych należy przeprowadzić selekcję siewek. W tym celu na jeden dzień niepikowane siewki umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu w temp. 6-8 st. Celsjusza. Jasnozielone siewki, z których otrzymamy kwiaty pełne - pikujemy ".
Nasiona lewkonii kupiłam po raz pierwszy - może wiesz , jaki kolor będą miały te "inne" siewki ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”