Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tez chce Cattleykę!!! ;:110 I żeby była pachnąca !!! ;:110
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Wando, jestem pewna, że ją w końcu zdobędziesz, czego Ci życzę.
Pamietaj jednak, że kwitną niestety krótko (a tyle czekania !). Ta moja pachniała b. mocno, ale była piękna.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taką pachnącą też bym chciała!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładne Cattleye i inne storczyki. Cattleye mi się podobają, ale niestety nie mam dla nich warunków i zastanawiam się, co zrobić z moimi trzema C.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Zazdroszczę zapachu :) Wyślij mi go trochę :)
To ja typ niepokorny :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Dziekuje Asiu :) od dziś stałem się posiadaczem Cattleyki, a nie jak wcześniej pisałem Dendrobium :oops: nie moge się doczekać kiedy zakwitnie ponownie, bo pachniała na cały pokój :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Witaj Asiu :D
Dawno nie byłam u Ciebie, Twój wątek gdzieś mi uciekł :roll: ale powracam, odrabiam zaległości i podziwiam piękności :lol:
Paphiopediulum przecudne :shock: :shock: :shock: prawdziwy szlachcic :D muszę Ci się przyznać, że choruję na sabotki od czasu krakowskiej wystawy :P na razie zbieram informacje z różnych "storczykowych" stron i naszego forum rzecz jasna :D i odkładam powoli pieniążki w świnkę- skarbonkę ;:112 W niedzielę może uda mi się wybrać na wystawę do Palmiarni łódzkiej , więc może coś upoluję :twisted:
Nowa katlejka wspaniała :shock: gratuluję pączków na starszej i czekam na finał z niecierpliwością :D

Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorociu - dziękuję za odwiedzinki i tyle ciepłych słów :)
Życzę Ci, żeby Twoja skarbonka -świnka w najbliższym czasie porządnie spuchła Obrazek i wtedy wrócisz w niedzielę z wystawy z wymarzonym
Paphiopedilum :D Mądrze robisz, że wcześniej pogłębiasz wiedzę na ich temat ;:132

A u mnie ostatnio właśnie Paphiopedilum rozpoczęło dobrą passę, jeśli chodzi o kwitnienia
innych rodzajów storczyków niż Phalaenopsisy. W kolejce czeka właśnie (z coraz pełniejszymi pąkami) Cattleya,
2 pędy rosną u B. 'Nelly Isler', a wczoraj odkryłam wyłaniające się młode pędy u kolejnych dwóch cambrii.
Nie kwitło jeszcze u mnie Dendrobium. Ma jednak młody zdrowy przyrost, jest więc nadzieja :wink:

Pozdrawiam, Joanna
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

To w takim razie sporo się u Ciebie Asiu dzieje :) moja 'Nelly Isler' jakoś nie chce rosnąć dostałem ją do odratowania z harmonijkami na liściach, młode przyrosty stoją w miejscu i nic się nie dzieje, poza kilkoma nowymi malutkimi korzonkami które zauważyłem :) mam ją od lipca :) Może podasz jakąś receptę na udana uprawę tej roślinki? :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie - nie wiem, czy potrafie podać receptę na udaną uprawę cambrii ;:24 ?
Mogę natomiast podzielić się tym, jak ja opiekowałam się moją B. 'Nelly Isler'
Prawdę mówiąc przeszłam z nią chrzest bojowy :roll:

Kupiłam ją rok temu pięknie kwitnącą (i mocno pachnącą). Gdy przekwitła, nie za bardzo potrafiłam wyczuć ile potrzebuje
wilgoci wewnątrz doniczki i na zewnątrz.
Bałam się przelania, gdyż doniczka była nieprzeźroczysta, a podłoże o drobnej granulacji, niezbyt przewiewne.
Tak więc wyhodowałam sobie wspaniałe harmonijki na młodym przyroście z powodu zbyt skąpego podlewania.
Wtedy też wyczytałam na Forum, że te harmonijki są zjawiskiem nieodwracalnym i historią świadczącą o nieprawidłowej opiece nad storczykiem :?
Zaczęłam sporo czytać na temat uprawy cambrii i dzięki temu wszystkie moje storczyki z tego rodzaju wylądowały latem
na balkonie (od połowy maja). Stały w rozproszonym świetle, miały zapewnioną zwiększoną wilgotność wokół doniczek, gdyż stały na tackach z mokrym keramzytem.
Wodę musiałam dolewać często, ponieważ parowała solidnie w upalne dni.

Oprócz wilgotności, miały również zapewniony ruch powietrza oraz różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą.
U Nelci rosły 3 jednakowe przyrosty, z których jeden niestety został zaatakowany przez jakieś choróbsko:

Obrazek

Wtedy zadziałałam intuicyjnie - czyli usunięcie chorego przyrostu i wymiana podłoża, która okazała się bardzo korzystnym dla storczyka zabiegiem.
Gdy dojrzały pseudobulwy w obydwu przyrostach, nie miałam jakoś sumienia przesuszać storczyka, ale podlewanie ograniczyłam - np. przelewałam wodą podłoże, zamiast stosować namaczanie.
Obecnie obserwuję (oprócz wzrostu pędów) "eksplozję" rozrostu zdrowych korzonków.
Wychdzą nawet przez dolne otwory doniczki. Storczyk stoi aktualnie na parapecie okna południowo-zachodniego.
W nocy ma rozszczelnione okno. Obok stoją pozostałe cambrie, które - jak pisałam- tworzą pędy (kupione w stanie przekwitania przed B. Narodzeniem ubiegłego roku).

Mam nadzieję, że ten "elaborat" komukolwiek pomoże :wink:

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, bardzo przydał mi się Twój wykład. Mam 4 cambrie i tak naprawdę to tylko z nimi nie radzę sobie najlepiej. Z tym nieodwracalnym zjawiskiem, jakim jest harmonijkowy wzrost liści, to nie do końca prawda. U mojej jednej cambrii też to wystąpiło, ale już ustępuje, liście się prostują. Czy wyprostują się do końca - nie wiem. W tej chwili ma piękny pęd z pączkami, więc to lekkie przesuszenie jej widocznie nie zaszkodziło. Pozdrawiam. Bożena.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziękuję Asiu za odpowiedź, ja moją 'Nelly Isler' podlewam co 7 - 10 dni zależy od pogody :) około raz w miesiącu nawożę 1/2 zalecanej dawki nawozu, ponieważ niestety od roku nie posiadam balkonu to nie mogłem jej trzymać na zewnątrz :( Ale mam nadzieję że niedługo się weźmie za siebie, skoro juz kilka korzonków wypuściła :)

Aha mam jeszcze jedno pytanie :) Czy nawozisz swoją 'Nelly Isler'?
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu ja też skorzystam z Twoich doświadczeń :P bo niedawno kupiłam moja pierwszą cambrię i w pośpiechu zbieram informacje o jej uprawie :D
A swoją droga miałam właśnie do Ciebie pisać na priva :P z pytaniem o Twoje doświadczenia z cambrią ale mnie wyręczyłaś :lol: Dzięki za cenne informacje ;:196
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ljlj100 (jak masz na imię ? byłoby łatwiej się do Ciebie zwracać :) ), Dawidzie i Dorociu -
cieszę się, że mogłam trochę pomóc.
Ljlj100, u moich cambrii harmonijki jakoś nie chcą się wyprostować, ale skoro u Twoich tak się dzieje, zawsze
mogę mieć nadzieję... :) ! Nie jest również u Ciebie tak źle jak piszesz z tą uprawą cambrii, skoro "wypracowałaś" własny pęd z pączkami.
Czekam oczywiście na zdjęcia, jak zakwitnie :)

Dawidzie, co do nawożenia Nelci, dostaje "jedzonko" tak jak inne storczyki, czyli 1/4 zalecanej dawki nawozu dla storczyków przez 3 podlewania, a czwarte - to sama woda.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

dziękuję za dużo praktycznych informacji :) mam nadzieję że moja Nelcia znajdzie chęć do życia :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”