Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Nikt nie chce chyba nasionek wygrać :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Las bienvenida Małgoś. :wit
Las Kobitos. :wit ;:306
Widzę że raz użyte nieopatrznie słowo robi wielką karierę. ;:108 ;:215
Ja nie za bardzo chcę wygrać bo nie mam gdzie sadzić, :roll: ale to na moje oko heliotrop.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak to nie masz gdzie sadzić....a w mnożarce? ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnożarka też widzę popularna się zrobiła. ;:306 Tam nie będzie miejsca na sadzenie pomidorów.Przez cały czas będzie zajęta. ;:173 Po pomidorach,papryki,astry i cała reszta kwiatów,o ziołach nie wspomnę.Teraz jest tam od dwóch dni jeden wielki plac budowy i totalny bałagan. ;:202 Wymiana piecy i niestety wszystkich rur z kolankami bo ich trafiło przez jeden sezon.Dorabianie dodatkowego stołu,spinanie doniczek i przegrodzenie mnożarki na połowę a to po to żeby zyskać na ciepłocie.Na samą rozsadę wystarczy na razie połowa.Pikowanie planowane jest za tydzień. ;:333
Jutro jadę po ziemię do pikowania.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1

Post »

Witek rozumiem, że łóżko do mnożarki też wstawisz ;:41 w razie przymrozków? :roll: ;:136 :;230

Bakłażany mi wystrzeliły i Gigant Witka. :roll: ;:138 Witku masz może fotkę tego Giganta, bo nie wiem czego się spodziewać?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka mi się tylko zachowała Gigante(odmiana włoska) Ten akurat trochę pokręcony.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kasiu

Mój tok myślenia o pomidorach w donicach jest bardzo podobny do Twojego .
Wymyśliłam sobie , że posadzę najwcześniejszego jakiego miałam w gruncie , samokończącego . Chciałabym mieć pierwsze owoce ciut wcześniej . Posadzę trzy rośliny , będą w doniczkach siedzieć w szkarni , na zimne noce będą wnoszone do domu . Prześpię się z tym tematem i decyzję podejmę jutro .
Wybór padł na Early Windera . ;:63
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Beatko, ale jak rano przed wyjściem do pracy będziesz przeklinała, że musisz z pomidorami biegać to nie mów wtedy, że Cię nikt od tego nie próbował odwieść...ja to robię. ;:108
Zastanów się i pomyśl o każdym dodatkowym spacerze z ciężką donicą dwa razy dziennie,
która Ci usmaruje ubranko, a rano za dużo czasu na przebieranie nie ma. Dodatkowo w donicy szybciej paruje woda, a w szklarni to donice będziesz podlewała dwa razy na dzień...a tak naprawdę to nie wiem czy pomidor mocno Ci przyspieszy z owocowaniem jak on tak podróżował będzie ;:306 Od kiedy będzie mu się liczyło wysadzenie na miejsce stałe jak on w ruchu wciąż będzie? :;230
U mnie te donicowe wcale nie były wcześniejsze od tych wysadzonych do folii, jedynie miniaturka Bajaja może z 1,5 tygodnia wcześniej.

Witek...ale Gigant ;:333 -dzięki.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Beatko, ja miałam w ubiegłym roku najwcześniej betaluxa, wiem, że lubisz malinowe, ale na początek dobry i ten.
W tym roku też go wsadziłam, już są spore sadzonki, muszę tylko opanować magnez, bo cały czas walczyłam z niedoborem.

Widzę, że nikt nie garnie się do pomidorowej nagrody :;230

Taa... dam...
Na zdjęciu pokazałam siewki Pumpkin ON a Stick, nie ma polskiego odpowiednika w nazwie, określana jest jako dynia na kiju, drzewko dyniowe, chiński bakłażan.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

ela151 pisze: Kasiu dziś wsiałam pomidorka niespodziankę-dostał osobne pudełko po serku i poszedł na kaloryfer.
To w ramach wyróżnienia, czy kary ta izolatka? :;230

Beatko nie słuchaj Eli ;:185 :wink: . Rano i tak jest zawsze parę spraw do ogarnięcia, więc dodatkowe chluśnięcie wody do donicy to pestka ;:224. Nie namawiam do całej armii pomidorów donicowych, ale 1-2 nie powinny sprawiać aż tyle kłopotu, ale za to ile dostarczą radości. ;:173 Tak jak wcześniej napisałam - bez litości ogłowić, np. po zawiązaniu pierwszego grona i nie ma siły - muszą być wcześniej niż cała reszta. A na nic tak przecież nie czekamy, jak na własnego pomidorka, więc każdy dzień się wtedy liczy :;230

Cuda na kiju nam Irenko tu pokazujesz ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Kasiu, Beatko, Marysiu Bardzo Wam dziękuję za przepis na tą zupę. Co raz bardziej mi się podoba ten pomysł i niebawem będzie zielona zupa :heja
Ile daje się takiego mrożońca na powiedzmy litr wywaru?

Kasiu- MORANGO
My tu z Kasią i Beatką w tym roku działamy z kalendarzykiem w ręce :;230 Dzięki temu nie robimy nic w niedogodnym terminie ;:306 To dobry hamulec dla tych, którzy rączek nie potrafią utrzymać przy sobie. Irenka niestety wyłamała się :;230
A tak poważnie- ja już nie mogę się doczekać pomidorów, bo papryki tak szybko nie rosną i już mnie nieco znudziły ;:306
Ile będziesz miała odmian/krzaków?

Marysiu
Już niebawem zobaczysz szczypiorki ;:108
Wielkość cebuli będzie uzależniona od gęstości wysadzenia w gruncie. To tak, jak z burakami. U mnie będą po trzy (jeśli wyjdą wszystkie) ale w zeszłym roku sadziłam pojedynczo.
Maryś- zapisałam sobie Twój blog i w wolnych chwilach będę przeglądała. Jestem pod wrażeniem ;:168
O, doczytałam, że już masz szczypiorek

Las Irenko Przeraża mnie Twoja ilość sadzonek i muszę stwierdzić, że masz bardzo wyrozumiałego Mżonka. Z sypialnią niech nie przesadza ale łazienkę zostaw wolną od zieleniny ;:306
Zgadywać roślinki nie będę, bo nie mam już gdzie wysiewać :;230
Pokaż proszę o co chodzi z tą suszarką, bo nie bardzo kumam

Ela Mam wysianych w sumie 120 nasion- po 30 z każdej odmiany. Jeśli nie wzejdą wszystkie to dosieję jeszcze bezpośrednio w gruncie. Zastanawiałam się czy to nie za dużo ale sądząc po Twoich wysiewach to będzie w sam raz ;:215

Beatko ;:138 Ja dałam się namówić na donice to i Ty daj się skusić. Zawsze to pomidor pod ręką a jak nie wyjdzie albo będzie zbyt kłopotliwy to żal może nie będzie.

KasiuJa też ostatnio kupowałam kubki dla pomidorów 0,2l, pakowane po 50 sztuk. Cenowo wychodzi to przyzwoicie a może wystarczy na dwa sezony. Jeśli nie, to w kolejnym sezonie zrobię zakup hurtowy na allllgro i nie będę się przejmowała, jak coś pęknie.
Nie wierzę w szybką likwidację pomidorów w donicy Obrazek

Witia! Wreszcie wyłoniłeś się z pomidorowo- paprykowego gąszczu ;:196
Faworyt pisze:Mnożarka też widzę popularna się zrobiła. ;:306 Tam nie będzie miejsca na sadzenie pomidorów.Przez cały czas będzie zajęta. ;:173
Ja nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć co będzie w tej mnożarce ale muszę złożyć oficjalny protest. To miało być miejsce na pomidory i papryki ;:124 a nie jakieś figle
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

Przyznaj się Irenko, że tej nagrody nie chciałaś dać nikomu. ;:306
Taką wystawiłaś roślinę, której nawet nazwy nikt nie słyszał. :roll:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, u Ciebie też to cudo będzie rosło, nawet wybrałam nu miejscówkę między pppaprykami ostrymi, chyba się nie skrzyżują ;:306

Elu, nie zauważyłaś różnicy w owocowaniu, bo chyba nie wysiewałaś do donic odpowiednio wcześniej, moje sadzonki są już naprawdę spore, teraz śpią, ale przy okazji Wam pokażę, ponadto Beatka będzie miała do dyspozycji szklarnię i w niej przetrzymywać donicę, my miałyśmy tylko balkony.
Ja miałam z takiej uprawy dojrzałe pomidory, a u sąsiadów w szklarniach dopiero się zawiązywały.

Beatka nie może ogłowić, bo planuje samokończący, w tej chwili mi przyszło do głowy, że możesz też wysiać do donicy K/178, on też u mnie był dosyć wczesny.

Pozdrawiam Irena

Elu , ja jestem zaborcza w stosunku do nasion pomidorów :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Uwielbiam Was ;:196 , moje drogie koleżanki !

Nasionka spakowałam , pojadą ze mną do pracy i się zobaczy !
Donic z pomidorkami będzie max 3

Ela , ma trochę racji , z tym noszeniem donic i ślicznym porannyn ubrankiem . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, a ubierz je ciepło na drogę ;:306

Małgosiu, żartowaliśmy, że Mżonek pojechał po cotygodniowe zakupy, a z przenośną suszarką do prania wrócił, pomyślał, ze przyda się jako stelaż pod pomidory, dostawiony do parapetu.
On też już zaczyna myśleć pomidorowo, jeszcze trochę i będzie razem ze mną posty pisał. :;230

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”