Jakich odmian pomidorów nie będę uprawiać
Re: Jakich odmian pomidorów nie będę uprawiać
Maciej39, zerknij do wątku pt. Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon 

Wątek przeczytałem, sam się zbieram do zapodania swoich zdjęć, i tak schodzi.
Z wątku wybrałem Brad Black heart, dark rose.
Być może spróbuję dark italian ( choć obie wyższe są podobne chyba do Black master którego kiedyś miałem i był ok) i Vorlon.
Mam nadzieję tylko że pomidorlandia nie pomyli mi nasion jak w tym roku ( zamiast Dark brandy mam czerwonego pomidora)
-- 11 paź 2020, o 23:46 --
Mam na myśli pewniaki z czarnych
Z wątku wybrałem Brad Black heart, dark rose.
Być może spróbuję dark italian ( choć obie wyższe są podobne chyba do Black master którego kiedyś miałem i był ok) i Vorlon.
Mam nadzieję tylko że pomidorlandia nie pomyli mi nasion jak w tym roku ( zamiast Dark brandy mam czerwonego pomidora)
-- 11 paź 2020, o 23:46 --
Mam na myśli pewniaki z czarnych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mam jeszcze dwa w tym jeden dwarf , ale nazway mi wypadły z pamięci .
Ja do Indygo się zraziłem po Indigo Rose - nie smakowały mi.
Ale te SGT Peppers wygląda dobrze na zdjęciach - smaczny jest?
Mam czarnego Dwarfa - nazywany w internecie Rekordzista, a formalnie to chyba Dwarf Purple Heart. Jest OK
Ale te SGT Peppers wygląda dobrze na zdjęciach - smaczny jest?
Mam czarnego Dwarfa - nazywany w internecie Rekordzista, a formalnie to chyba Dwarf Purple Heart. Jest OK
-

Co do indygo , to uprawiam je od kilku lat i gdyby nie antocyjany to już bym z nich zrezygnowała .
Ze dwa lub trzy lata temu trafiłam w końcu na smaczne odmiany indygo . Należy jednak wziąść pod uwagę ,
że trzeba uważać z azotem i nie przetrzymywać owoców za długo na krzewie . Przejrzałe tracą dobry smak .
Rekordzista przy dobrym karmieniu nie odbiegał bardzo smakiem od innych czarnych, choć oczywiście to nie jakaś rewelacja. Podobnie ważne żeby nie przejrzał. Ale plenność ok, bardzo zdrowe liście.
-

jeden indygo Afternoon Delight . Do tej pory owoce i krzak w dobrej formie .
Rekordzistę w przyszłym sezonie jednego wysieję .
W tym roku zawiodła mnie Anna Russian , a to z powodu niewybarwionej piętki .
Zmieniłam nasiona , te wcześniejsze zaginęły .

Co do tego Afternnon Delight , to na jednej ze stron oferujących nasiona , widziałam
zdjęcie takich zdeformowanych . U mnie miał owoce befsztykowate spłaszczone .
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja rezygnuję anny german za smak choć plenność ma dużą, indigo rose za smak i późno dojrzewał, pomidor reisetomate mało plenny i nie smaczny. Sibirskiy kozyr urosną mały krzak z kilkoma pomidorkami smak przeciętny to samo pomidor sibirskiy bison.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
analab ja w tym roku dla odnowienia nasion wysiałam Annę Russian ok. 20 marca i jak dla mnie odmiana świetna bo dojrzała wcześniej niż odmiany wysiane na początku marca. Owoce ładnie się wybarwiały i smakowały wszystkim. Jedyny mały minus jak u prawie wszystkich odmian wschodnich ( ale nie tylko ) to, że nie poleżą zbyt długo. Ale latem trzeba pomidory jeść, przetwarzać a nie leżakować.
Na dłuższe przechowanie i przedłużenie sezonu sadzi się przecież inne odmiany tyle, że jak dla mnie one takie super w smaku nie są. Takie trochę lepsze niż marketowe czyli coś za coś
Na dłuższe przechowanie i przedłużenie sezonu sadzi się przecież inne odmiany tyle, że jak dla mnie one takie super w smaku nie są. Takie trochę lepsze niż marketowe czyli coś za coś

Pozdrawiam Ela
-

Do Anny R ze wzgledu na wczesność i plenność jeszcze kiedyś wrócę , ale na najbliższy sezon
mam inne , nowe jak dla mnie rosyjskie odmiany .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anuśka, ja akurat do Anny Russian mam sentyment, od lat ją wysiewam, to mój stały punkt, nie wolno jej wysadzać w tunelu, w jednym roku ją tam miałam, totalna porażka.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ruskie generalnie nie lubią tunelu. W zeszłym sezonie jabłonkę rosji miałam w tunelu i wydawało mi się
że mega plenna. W tym roku posadziłam w gruncie i to był dopiero widok.
że mega plenna. W tym roku posadziłam w gruncie i to był dopiero widok.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To chyba zależy od odmiany.
U mnie w tunelu sprawdzają się odmiany z Minusińska, miałam też w tym roku w tunelu Romowają Babę, super plenna się okazała, natomiast Tomimaru Muchoo w gruncie to kompletny niewypał, nawet w połowie nie był tak plenny jak w tunelu.
Pozdrawiam Irena
U mnie w tunelu sprawdzają się odmiany z Minusińska, miałam też w tym roku w tunelu Romowają Babę, super plenna się okazała, natomiast Tomimaru Muchoo w gruncie to kompletny niewypał, nawet w połowie nie był tak plenny jak w tunelu.
Pozdrawiam Irena
-

samym środku tunelu .
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Generalnie - tak rosyjskie odmiany nadają się do chłodniejszego klimatu,ale po ostatnich dwóch sezonach gdzie przetestowałem sporo odmian zza wschodniej granicy stwierdzam że kilka odmian radzi sobie doskonale w tunelach i te zostają u mnie żelaznym repertuarze.Inną sprawą jest że każdą odmianę(nie tylko rosyjskie) trzeba przetestować przynajmniej przez dwa sezony i nie skreślać po pierwszym.Na to by pokazała wszystkie swoje zalety składa się wiele czynników które oczywiście muszą się zgrać w danym roku.
A Tommimaru Muchoo to typowy osłonowy pomidor - tunel/szklarnia i tam pokazuje swoje pełne walory.Odmiana to smaczna i plenna z małym minusem do skłonności,szczególnie jesienią do pękania - podlewanie a głównie duża wilgotność powietrza sprawia że strzelają i to nawet zielone owoce jak popcorn.
A Tommimaru Muchoo to typowy osłonowy pomidor - tunel/szklarnia i tam pokazuje swoje pełne walory.Odmiana to smaczna i plenna z małym minusem do skłonności,szczególnie jesienią do pękania - podlewanie a głównie duża wilgotność powietrza sprawia że strzelają i to nawet zielone owoce jak popcorn.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).