Formowanie drzew owocowych
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
Skubaniec zaczyna jednak wypuszczać liście z przewodnika.Pomogło mu przycięcie przewodnika w ostatniej chwili.Dzięki Grześ.grzesiek1209 pisze:No cóż. Rubinola należy do drzew słabo rozgałęziajacych się podobnie jak Paulared, Boiken i wszystkie sporty Rubina. Cięcie "zimowe" możemy wykonywać do połowy maja wiec możesz jeszcze przyciąć tworząc kolejne piętro. Decyzja należy do Ciebie. Odmiany te należy często skracać, aby pobudzać je do wypuszczania nowych pędów. Baaaardzo lubią się ogałacać...
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Podpowiedzcie, czy czresnia (Techlovan na jakiejs karlowej podkladce) bedzie dalej budowala korone dokola przewodnika, czy musze cos przycinac czy jakies inne dzialania ppdejmowac? Drzewko rosnie u mnie drugi rok. Tam gdzie jest ta boczna galazka bylo przyciete jako kupione. Pozniej jest jeden przyrost bez bocznych galazek i teraz rosnie trzeci i tez jakos nie widzę, zeby galazki sie pojawialy. Sa tylko takie kepy lisci. Nie wiem czy z nich beda galazki.

- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Drzewa owocowe na karłowych podkładkach mają spore wymagania co do wody i składników,w tym roku nawóź ją dolistnie florovitem(Do połowy/końca lipca) i regularnie podlewaj samą wodą.A w przyszłym roku wczesną wiosną w promieniu 50 cm od drzewka i rozsyp nawóz z dużą ilością azotu(Tylko nie syp go przy samym pniu).
Drzewkom w pierwszym roku po posadzeniu(A ono nadal tak wygląda) podaje się 50 gram azotu więc przy ustalaniu ilości nawozu musisz sobie wyliczyć ile trzeba go dać żeby było właśnie tyle i trzeba by usunąć trawę w promieniu 60 cm od drzewka bo inaczej pobierze ona sporą część tego azotu.
Ale myślę że najlepiej zrobisz jak spytasz się o to zawodowca,wieczorami na forum sadowniczym siedzą na czacie ludzie którzy o formowaniu i dokarmianiu młodych drzewek wiedzą wszystko.
Drzewkom w pierwszym roku po posadzeniu(A ono nadal tak wygląda) podaje się 50 gram azotu więc przy ustalaniu ilości nawozu musisz sobie wyliczyć ile trzeba go dać żeby było właśnie tyle i trzeba by usunąć trawę w promieniu 60 cm od drzewka bo inaczej pobierze ona sporą część tego azotu.
Ale myślę że najlepiej zrobisz jak spytasz się o to zawodowca,wieczorami na forum sadowniczym siedzą na czacie ludzie którzy o formowaniu i dokarmianiu młodych drzewek wiedzą wszystko.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
W zeszlym roku niczym nie nawozilem, bo to to byl jej pierwszy rok po posadzeniu. W tym roku 2x dostala dolistnie florovit 0,2% oraz 1x pod korzen Boiopon 0,4% oraz 1x saletre amonowa 0,5%. Wiem, ze konkuruje z nia o azot mocno trawka, bo listki byly bladozielone. Teraz sie juz jej poprawia.
Bardziej "martwi" mnie jakies wstepne uksztaltowanie korony. To drzewko bardziej nastawione na cieszenie oka ogrodnika niz na przemyslowa produkcje owocow, ale jak przegapie moment, to poniej pewnie bedzie ciezko formowac.
Bardziej "martwi" mnie jakies wstepne uksztaltowanie korony. To drzewko bardziej nastawione na cieszenie oka ogrodnika niz na przemyslowa produkcje owocow, ale jak przegapie moment, to poniej pewnie bedzie ciezko formowac.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2014, o 08:22
Drodzy forumowicze? Mam prośbę o odpowiedź na moje pytanie. Tak wygląda moja grusza. U góry rośnie jej kilka gałązek, z których kilka trzeba będzie wyciąć. I pytanie jest takie. Czy ciąć te gałązki teraz aby te pozostałe rosły mocniej czy pozostawić i ciąć dopiero w zimie bo cięcie teraz spowoduje rany i spowolni wzrost? 

- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie wolisz przyginać? To ostatni dobry moment.
Jeśli jednak zdecydujesz się uciąć to można to teraz zrobić, jak najbardziej.
Jeśli jednak zdecydujesz się uciąć to można to teraz zrobić, jak najbardziej.
Też mam taki okulant (na podkładce Gisela 5 ) obsypany liśćmi, posadzony w zeszłym roku. U mnie jest ta różnica że po przycięciu przewodnika (niestety za wysoko ) ładnie wybijają pędy.Pyxis pisze:Podpowiedzcie, czy czresnia (Techlovan na jakiejs karlowej podkladce) bedzie dalej budowala korone dokola przewodnika, czy musze cos przycinac czy jakies inne dzialania ppdejmowac? Drzewko rosnie u mnie drugi rok. Tam gdzie jest ta boczna galazka bylo przyciete jako kupione. Pozniej jest jeden przyrost bez bocznych galazek i teraz rosnie trzeci i tez jakos nie widzę, zeby galazki sie pojawialy. Sa tylko takie kepy lisci. Nie wiem czy z nich beda galazki.
http://szkut.com/dom/t/Czeresnia2014_01.jpg
Jak chciałbym żeby niżej pędy wybiły, poradzono mi tu naciąć przewodnik nad tą gałązką, którą chcę żeby wybiła.
Ja mam Czereśnię Van i nie wiem czy powinnem ją jakoś dodatkowo uformować.
Ma 2 lata i wyglada w zasadzie tak jak na obrazku poniżej, na dole 3-4 gałązki i to jak widać, niestety tylko na ich końcach sa liście. U góry 3 nowiutkie króciutkie gałązki. Na środku pnia żadnych gałązek. Wygląda to jakoś tak średnio.
Pomyslałem że może bym te gałązki na samym dole jesienia wyciął i skrócił czubek tak aby mi gałęzie wyzej normalne wyrozły. Co o tym sądzicie ?

Ma 2 lata i wyglada w zasadzie tak jak na obrazku poniżej, na dole 3-4 gałązki i to jak widać, niestety tylko na ich końcach sa liście. U góry 3 nowiutkie króciutkie gałązki. Na środku pnia żadnych gałązek. Wygląda to jakoś tak średnio.
Pomyslałem że może bym te gałązki na samym dole jesienia wyciął i skrócił czubek tak aby mi gałęzie wyzej normalne wyrozły. Co o tym sądzicie ?

wygląda jak moja Vega na Czereśni ptasiej po 3 latach formowania oraz jak moja Karesova na Colcie która została posadzona ubiegłej jesieni. No i ona jest cała w liściach i rośnie jak szalona.
Czyli wszystko zależy coś od tego co się z drzewkami robiło przez pierwszy okres formowania.
A z tego co widzę na obrazku to moim zdaniem już nie powinieneś wracać do etapu z pierwszego roku czyli radykalnego cięcia. Tylko pozwolić jej rosnąć. Nie wiem czy masz przyrosty na dolnych gałęziach. Jeśli masz to tym bardziej nie tykaj.
Nie zapominaj o odginaniu starych dolnych gałązek i nowych przy końcu przewodnika.
Czyli wszystko zależy coś od tego co się z drzewkami robiło przez pierwszy okres formowania.
A z tego co widzę na obrazku to moim zdaniem już nie powinieneś wracać do etapu z pierwszego roku czyli radykalnego cięcia. Tylko pozwolić jej rosnąć. Nie wiem czy masz przyrosty na dolnych gałęziach. Jeśli masz to tym bardziej nie tykaj.
Nie zapominaj o odginaniu starych dolnych gałązek i nowych przy końcu przewodnika.
@Darkat
tak tylko zastanawiam sie dlaczego nie ma nic nowych gałęzi na środku i liści na środku dolnych gałęzi. Może powinnem je przyciąc aby je zmusic do wypuszczenia nowych gałązek ?
Gałązki na górze maja liście na całej długości.
tak tylko zastanawiam sie dlaczego nie ma nic nowych gałęzi na środku i liści na środku dolnych gałęzi. Może powinnem je przyciąc aby je zmusic do wypuszczenia nowych gałązek ?
Gałązki na górze maja liście na całej długości.
też tak mam na czereśni Vega . Będzie na co się wspinać ;) Najważniejsze czy masz przyrosty na końcach gałęzi. U mnie czereśnia wypuszcza też gałęzie od tego momentu gdzie zaczyna się ulistnienie. Co prawda pionowe "wilki" ale boczne też.
Już nie pamiętam dlaczego tak się stało tj. te braki w ulistnieniu bocznych gałęzi bliżej przewodnika. Może przez gradobicie. A może przez złe formowanie. A może przechorowała. Bo jest moją najwcześniej posadzoną czereśnią. Sadziłem wtedy też dwie inne czereśnie i mi padły po zimie.
Te dosadzone z ubiegłego roku miały szczęście w postaci rekordowo ciepłej zimy i są całe zielone.
Już nie pamiętam dlaczego tak się stało tj. te braki w ulistnieniu bocznych gałęzi bliżej przewodnika. Może przez gradobicie. A może przez złe formowanie. A może przechorowała. Bo jest moją najwcześniej posadzoną czereśnią. Sadziłem wtedy też dwie inne czereśnie i mi padły po zimie.
Te dosadzone z ubiegłego roku miały szczęście w postaci rekordowo ciepłej zimy i są całe zielone.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Tak zachowują się przyrosty jednoroczne na drzewkach czereśniowych, które w okresie wczesnej wiosny przemarzły. Na ogół na takich gałązkach wyrastają tylko silne przyrosty z wierzchołkowych pąków, pozostałe albo giną albo z pąków wyrastają rachityczne liście, które też zamierają. Nie jest to duża strata, ponieważ na tych odcinkach gałęzi wyrastające krótkopędy owoconośne, bardzo szybko obumierają, a owocowanie przesuwa się na młodsze partie gałęzi.Darkat pisze:braki w ulistnieniu bocznych gałęzi bliżej przewodnika
Dwie gałązki odegnij, a z trzeciej utwórz przewodnik. Jeżeli jest na Colcie to na pewno w przyszłym sezonie z przewodnika wyrosną dodatkowe gałązki. Pozdrawiam.zikkk pisze:U góry 3 nowiutkie króciutkie gałązki
ddwie kwestie mnie interesują. Na odgiętych gałęziach pojawiły się wilki
Early Orange
https://lh5.googleusercontent.com/-s3Mm ... .53.45.jpg
Vega
https://lh6.googleusercontent.com/-VOSl ... .54.44.jpg
Rozumiem wyciąć je na gładko. Czy można to zrobić teraz
Druga kwestia gałązka wyrośnięta pomiędzy okółkami na czereśni Vega
https://lh6.googleusercontent.com/-7H5e ... .44.57.jpg
też ją wyciąć na gładko i to teraz jeszcze w okresie letnim. Czy może zostawić czop?
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
Early Orange
https://lh5.googleusercontent.com/-s3Mm ... .53.45.jpg
Vega
https://lh6.googleusercontent.com/-VOSl ... .54.44.jpg
Rozumiem wyciąć je na gładko. Czy można to zrobić teraz
Druga kwestia gałązka wyrośnięta pomiędzy okółkami na czereśni Vega
https://lh6.googleusercontent.com/-7H5e ... .44.57.jpg
też ją wyciąć na gładko i to teraz jeszcze w okresie letnim. Czy może zostawić czop?
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.