O kurde, nie wiedziałem że taki wątek tutaj jest ! Dobrze że w samą porę znalazłem ! Widzę trochę znanych mi już osób tutaj i oni wiedzą jakie mam plany odnośnie warzywniaka na ten rok ale dla tych z którymi nie miałem przyjemności spotkać się na forum przedstawię swój plan.
Planuję w tym roku zrobić podwyższone grządki w nadstawkach paletowych. 8 sztuk, wysokość ok 40cm(2 warstwy), w środku wyłożone cienką folią do oczek wodnych. Cały ogród warzywny planuję w północno zachodniej części swojej działki(nie planuję tam uprawiać pomidorów, ogórków itd więc mam nadzieję że powinno wystarczyć słońca). To w zasadzie jedyne miejsce w którym mam miejsce na zagospodarowanie pod grządki. Co prawda jest jeszcze kawałek trawnika od strony południowo zachodniej ale niestety nad nim rosną ogromne świerki. Co prawda są mocno podcięte ale mimo wszystko wydaje mi się że warzywom byłoby tam za ciemno i zbyt kwaśna gleba.
Planuję uprawiać:

Marchew

Sałatę

Por

Pietruszka korzeniowa

Kapusta pekińska

Koper

Cebula

Seler korzeniowy

Burak

Czosnek

Kukurydza

Groszek cukrowy

Cukinia

Szpinak

Fasolka szparagowa

Dynia Hokkaido
Jeśli ktoś ma jakieś rady/uwagi to bardzo chętnie ich wysłucham. A tak na dzień dzisiejszy prezentują się moje skrzynki, pokryte dwiema warstwami impregnatu i w sumie stoją w miejscu gdzie ostatecznie ma być zrobiony warzywniak