Marysiu
Zapytam bez ogródek , co powiedział doktor ?
Pewnie , że takie winko domowe dobre jest nie tylko na zjazd . Winka domowego u mnie dostatek , moja mama miała swego czasu przypływ weny twórczej i tworzyła wino . Z winogron , z różnych owoców , z mniszka ( podobno dla zdrowotności ) . Ja wina nie pijam , ale chętnie częstuje nim gości .
Przetwory też robię , staram się robić krótkie serie , żeby się nie znudziło . Ale szczerze powiedziawszy najlepiej u nas schodzi sok pomidorowy i różne kiszonki . Przetworów w occie robię niewiele , najczęściej grzyby , których w tym roku szczęśliwie nie ma . Na ten rok w planach jest cyklantera z papryką w zalewie octowej właśnie
Na nasionka jeśli będziesz dzielić też się piszę

I jeśi zechcesz coś z moich to będzie mi miło .
Elu
Fajnie , że tu do nas zaglądasz . My tak sobie tutaj gadamy , o tych naszych ogrodach . Z tematem kwiatowym to trafiłaś w doskonałe miejsce . Marysia , Małgosia i Witek to kwiatowi pasjonaci . Ja szczególnie kwiatowa nie jestem , ale jakoś szczęśliwie mnie tu tolerują . Może myślą , że się nawrócę kwiatowo . Nie powiem , potrafią zaintersować pewnymi tematami . Mnie Marysia przypomniała o karczochu i już wiem , że w przyszłym roku będę go miała . Mało tego już wiem gdzie będą rosły by ewentualnie przezimować . Dziękuję Marysiu .
Z pomidorami to jest tak jak piszesz . Mnie smakują prawie wszystkie , ale selekcja będzie ostra .
Ja lubię by pomidor był pomidorowy , o zrównoważonym słodko kwaśnym smaku . Jako przykład dam Ci smak Megagrona . Z tego co Ty piszesz na temat smaku pomidorów myślę , że nasze preferencje smakowe są zbieżne . Nie jest dla mnie ważny kolor pomidora , chodzi o smak . Taka Malachitowa Szkatułka niby zielona , a według mnie smakuje o wiele lepiej niż gro pomidorów czerwonych , kartoflanych . Podobnie z czarnymi , nie każdy jest smaczny . Pisałaś o rosyjskim pomidorze Severnye , myślę że on ma smak , którego szukam w pomidorach . Podobnie żółty Lunnyj Vostrog . Miałam go i jestem nim zachwycona . Feler , który ma to ,to że jest samokończący , ale zawsze można posadzić więcej i jest wczesny .
Oczywiście na nasionka się piszę i oferuje swoje .