Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
-
- 50p
- Od: 10 sty 2018, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Roślinę przelałam jakieś 6 miesięcy temu, od tego czasu przesadzony został do ziemi z domieszką piasku. Przecież napisałam, że korzenie nie są w złym stanie. Od ostatniego razu przybyło nowych i wyglądają dobrze. Znalazłam tylko dwa puste, stąd moje pytanie. Napisałam, że nie są pogniłe, tylko puste.
Napisałam, że podłoże nie jest mokre (nie jest mokre), jest lekko wilgotne. Skoro podlałam go 2 tyg temu a teraz jest minimalnie wilgotne to znaczy, że roślina pobiera wodę, czy źle mi się wydaje?
Napisałam, że podłoże nie jest mokre (nie jest mokre), jest lekko wilgotne. Skoro podlałam go 2 tyg temu a teraz jest minimalnie wilgotne to znaczy, że roślina pobiera wodę, czy źle mi się wydaje?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po dwóch tygodniach powinno być suche. Do ziemi nie powinno się dawać piasku, bo jego nadmiar może spowodować zaleganie wody i wolniejsze przesychanie podłoża. Lepszy jest żwirek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Może być też taka sytuacja, że po podlaniu te 'puste' suche bulwy gniją albo się rozkładają. Puste się zrobiły pewnie po byłym zalaniu. Ja bym wyjął z doniczki i wszystko co martwe i podejrzane bym wyciął, żółte cienkie liście też out. Potem nowe podłoże, wygotowana, albo nowa doniczka, może po przesadzeniu delikatne zamgławienie pędów i liści z minimalną ilością zrównoważonego nawozu (NPK + mikro głównie z Mg i Fe).
Ten nowy większy pęd na zdjęciu naszego ma w tej chwili z 15 cm viewtopic.php?p=5956191#p5956191
Dostał nawóz dolistny, bo rosną nowe pędy, tak trochę na czuja, ale podlewany jest b. rzadko.
Ten nowy większy pęd na zdjęciu naszego ma w tej chwili z 15 cm viewtopic.php?p=5956191#p5956191
Dostał nawóz dolistny, bo rosną nowe pędy, tak trochę na czuja, ale podlewany jest b. rzadko.
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej . Mam pytanie. Zamiokulkasy zaczęły mi właśnie puszczać pędy, chciałam je przesadzić, bo już koniecznie muszę, ale chyba w zaistniałej sytuacji się wstrzymam.
Ale do czego zmierzam. Mam biohummus i astvit i tak się zastanawiam, który z nich byłby lepszy dla zamiokulkasów?
Nigdy nie używałam nawozów do kwiatów, więc z góry dziękuję za zrozumienie
Ale do czego zmierzam. Mam biohummus i astvit i tak się zastanawiam, który z nich byłby lepszy dla zamiokulkasów?
Nigdy nie używałam nawozów do kwiatów, więc z góry dziękuję za zrozumienie

- norbert76
W okresie jesienno-zimowym nie ma potrzeby nawozić. Podobnie po przesadzeniu przez kilka tygodni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- iskraiskra
- 200p
Myślałam, że skoro puszczają pędy a podłoże mają dziadowe, to chociaż nawozu im troszke doleję.
- norbert76
Jeśli już tak bardzo zależy to możesz podlać raz czy dwa biohomusem, ale nie jest to konieczne, zamiokulkasy są to rośliny, które dobrze radzą sobie w nieco uboższym podłożu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- iskraiskra
- 200p
Jeśli mogę coś dodać o naszym, to nigdy nie dostał nawozu do doniczki, od wiosny dostaje w b. małej dawce dolistnie nawóz mineralny z mikro, tak raz na miesiąc. Przy okazji ma prysznic liści z kurzu. Niby się nie nawozi, ale on naprawdę chwali sobie takie zabiegi.
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Mam nawóz dedykowany dla zamiokulkasa, firmy Biopon. Daję tylko od wiosny do jesieni, raz w miesiącu, połowę dawki. Liście myję wodą destylowaną, płatkami kosmetycznymi, jak widzę kurz... i już 

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Jak dedykowany to dlaczego połowę dawki? 
edit
Ten? Nawóz do zamiokulkasa Biopon (link do sklepu usunięto/mod.)
NPK 7:4:4+ mikro, czyli 15% nawozu i 85% wody, dawkowanie ok 10 ml tego co w butelce / ok. 1 l wody. Wyobraź sobie 15% nawozu w wodzie, która wypełnia niepełną łyżkę i to dodajesz do litra wody
A Ty jeszcze dajesz pół dawki 

edit
Ten? Nawóz do zamiokulkasa Biopon (link do sklepu usunięto/mod.)
NPK 7:4:4+ mikro, czyli 15% nawozu i 85% wody, dawkowanie ok 10 ml tego co w butelce / ok. 1 l wody. Wyobraź sobie 15% nawozu w wodzie, która wypełnia niepełną łyżkę i to dodajesz do litra wody

- norbert76
Tylko nie uwzględniasz tego, że producenci nawozów zawyżają trochę zalecane dawki. Ja zawsze do roślin wolę dać ciut mniej niż jest podane na opakowaniu i też rosną. Właśnie czasami lepiej dać mniej nawozu, niż za dużo.
Co do samego nawozu, dla mnie taki dedykowany specjalnie dla zamiokulkasa to zwykły chwyt marketingowy. Jak podlejesz uniwersalnym do roślin zielonych, albo do sukulentów (zamiokulkasy nimi są) to też będzie ok.
Co do samego nawozu, dla mnie taki dedykowany specjalnie dla zamiokulkasa to zwykły chwyt marketingowy. Jak podlejesz uniwersalnym do roślin zielonych, albo do sukulentów (zamiokulkasy nimi są) to też będzie ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Powiem tak. Czytałam sporo, różnych, źródeł, tu na Forum także. Wszyscy zalecają zmniejszać ilość nawozu w odniesieniu do zaleceń producenta. Nie tylko dla zamiokulkasa. Jeżeli podłoże mam "świeże", to po co dawać "na maksa". Tak traktuję wszystkie rośliny, nawet biohumusem 100%.
O chwycie reklamowym też wiem. Tak to jest - patrzysz na regał i ... jest. Kupujesz, a refleksja przychodzi później
O chwycie reklamowym też wiem. Tak to jest - patrzysz na regał i ... jest. Kupujesz, a refleksja przychodzi później

Per aspera ad astra
Bardzo polecam ten wątek viewtopic.php?p=5844684#p5844684 Decyzję i tak każdy podejmie sam, byle być świadomym.
Ja używam krystalicznych dla profesjonalistów, moja Ż też sięga po nie do domowych kwiatków, zamiokulkas jest zamgławiany 20-20-20+mikro.
Ja używam krystalicznych dla profesjonalistów, moja Ż też sięga po nie do domowych kwiatków, zamiokulkas jest zamgławiany 20-20-20+mikro.
- norbert76
Pelikano, ale przytoczone przez Ciebie wątek poświęcony jest nawożeniu pomidorów, a nie zamiokulkasa. Obie rośliny mają inne wymagania pod kątem nawożenia. Więc nie za bardzo wiem, czemu do niego się odnosisz? Rozumiem że dobrane przez Ciebie proporcje NPK 20+20+20 są dobrane eksperymentalnie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta