Na parapecie DAK
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na parapecie DAK
Danusiu, jestem pod wrażeniem... Zresztą, to chyba mało powiedziane. Takie nasycenie kolorów, takie zorganizowanie im miejsca... Dla mnie jesteś genialna i jedyne, co przychodzi na myśl, to po prostu... wielki szacunek 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak pisałam wcześniej miałam po sierpniu spore straty, bo wyjechałam na cały miesiąc, a opiekunowie nie za bardzo zadbali o ich wilgoć. Ale odrobinę udało mi się uratować:Phacops pisze:Jak sprawują się te u mnie chowane?
- Mediolobivia aureiflora v. longiseta - ma już 6 pączków (myślę, że pierwszy kwiatek za jakiś tydzień)

- Lobivia aurea v. callochrysea WR 47 - rośnie ładnie
- Lobivia aurea v. shaferi WR 152 - zdrowa i ma fajne długie ciernie
- trzy gymnole ładnie rosną, ale jeszcze nie umiem rozpoznać, jakie to
- Echinopsis haku-jo - udało mi się go uratować z zasuszenia i teraz to już widać, że rośnie

- Echinopsis obrepanda - również rośnie zdrowo, choć obu nie dawałam we wrześniu szans na reanimację

- Multipleksy zostawiłam tylko 3 sztuki (bo nie mam miejsca i reszta poszła w dobre ręce), ale jeden z sianych nie chciał spać tylko wyciągał się zimą i jest zdeformowany. Druga siewka jest OK, ale ten z odrostu jest silniejszy, większy, lepiej ucierniony i zieleńszy.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Co za ilość kolorów i kształtów! Gratulacje 

- DAK
Czas otworzyć gymnolowy sezon
, bo codziennie jakiś otwiera swoją buźkę i wystawia do słonka.
Szczególne podziękowania należą się Henrykowi za Gymnocalycium uebelmanianum, a Zuzi za Gymnocalycium neuhuberii.
Oba podbiły moje serce, są tak urocze, że oczu od nich oderwać nie mogę. Obydwa pachną (lekko miodowo, a drugi fiołkowo), a zauważyłam ich zapach, bo sprawdzałam, czy nazwa Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? jest adekwatna - i jest - pachnie jak najdroższy gatunek perfum, nie do opisania. Potem próby wąchania potwierdziły, że w ciepełku to i baldianki otwierają swoje flakoniki z perfumami i to każdy z innym zapachem:
Na punkcie tego Gymnocalycium uebelmanianum to dostałam bzika:
Gymnocalycium triacanthum HU 1304, Gymnocalycium damsii i Gymnocalycium bodenbenderianum:

Gymnocalycium baldianum, Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? i Gymnocalycium neuhuberi LF10:

Upss. Dopiero dojrzałam, że zapomniałam wstawić moje ukochane "limonki" -
Gymnocalycium uruguaense, Gymnocalycium andreae v.doppianum i Gymnocalycium leeanum:

Szczególne podziękowania należą się Henrykowi za Gymnocalycium uebelmanianum, a Zuzi za Gymnocalycium neuhuberii.

Oba podbiły moje serce, są tak urocze, że oczu od nich oderwać nie mogę. Obydwa pachną (lekko miodowo, a drugi fiołkowo), a zauważyłam ich zapach, bo sprawdzałam, czy nazwa Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? jest adekwatna - i jest - pachnie jak najdroższy gatunek perfum, nie do opisania. Potem próby wąchania potwierdziły, że w ciepełku to i baldianki otwierają swoje flakoniki z perfumami i to każdy z innym zapachem:

Na punkcie tego Gymnocalycium uebelmanianum to dostałam bzika:

Gymnocalycium triacanthum HU 1304, Gymnocalycium damsii i Gymnocalycium bodenbenderianum:

Gymnocalycium baldianum, Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? i Gymnocalycium neuhuberi LF10:

Upss. Dopiero dojrzałam, że zapomniałam wstawić moje ukochane "limonki" -
Gymnocalycium uruguaense, Gymnocalycium andreae v.doppianum i Gymnocalycium leeanum:

Piękne otwarcie gymnolkowego sezonu 

Danusiu,
powiem Ci,że i mnie szczęka opadła na Twoje Gymno. Niesamowita paleta kolorków ( nie rozumiem jak niektórzy mogą twierdzić,że wyglądają tak samo). W szczególności w odcieniach żółci i fioletu prezentują się wyśmienicie!
powiem Ci,że i mnie szczęka opadła na Twoje Gymno. Niesamowita paleta kolorków ( nie rozumiem jak niektórzy mogą twierdzić,że wyglądają tak samo). W szczególności w odcieniach żółci i fioletu prezentują się wyśmienicie!
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Danusiu wcale Ci się nie dziwię ,że na punkcie Gymnocalycium uebelmanianum prawie zwariowałaś
Jest obłędny
już leci na moją listę chciejstw
.
Reszta również śliczna bo wiadomo - Gymnocalycium .

Jest obłędny

Reszta również śliczna bo wiadomo - Gymnocalycium .
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Na moją też, już zapisuję. Nie jestem gymnolkowa, ale to jest piękne!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
A ja jestem gymnolkowa i też muszę dorwać w przyszłości 

- DAK

Z powodu tego "odoratum" zaczęłam wąchać kwiatki gymnoli. I co się okazało, że niektóre pachną i to bardzo intensywnie. Wcześniej już zauważyłam mocno limonkowy zapach Echinocereusa viridiflorus, ale nie spodziewałam się, że to jest bardziej powszechne u gymnoli:
- Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? - zapach trudny do opisania jak kompozycja najbardziej wybrednych perfum z wyższej półki
- Gymnocalycium neuhuberii - zapach kwiatowy z nutką fiołka,
- Gymnocalycium uebelmanianum - zapach lekko słodki z odrobiną miodowej nuty,
- Gymnocalycium baldianum - każdy o innym zapachu, ale szok to był 100% zapach buraka - zdecydowany i bardzo intensywny u takiego baldianka o buraczkowych kwiatach.
Nie wszystkie gymnole pachniały (bodenbardenianum i triacanthum - nie czułam niczego).
Zapachy z rana są niezauważalne, dopiero po południu (może po dłuższym rozgrzaniu) staje się coraz bardziej intensywny i najbardziej tuż przed zamknięciem po 16.00.
Jeśli chodzi o zachowania w określonych porach dnia, to zauważyłam jak zachowują się kwiatki Notocactusa submammulosus - cały upalny dzień stoją zamknięte jakby je zbyt ostre słońce raziło i dopiero po 15.00, gdy trochę mniej pali otwierają się w pełni, podczas, gdy innym to już za mała porcja promieni i zaczynają się wówczas zamykać np. stojąca obok Coryphantha bumamma.
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Rzeczywiście, po przeczytaniu tego posta, przed chwilą z ciekawości poszedłem powąchać mojego uebelmannianium i ... pachnie tak samo jak Twój 

Pozdrawiam Andrzej.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Danusiu możecie wierzyć lub nie ,ale Moja Escobaria vivipara McHenry,ND też pachnieeeeee
To jest bardzo delikatny przyjemny zapach ,ni wiem do czego mogę porównać...

To jest bardzo delikatny przyjemny zapach ,ni wiem do czego mogę porównać...
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Danusiu! Jesteś niesamowita! Wspaniale opisałaś porównanie zapachów - fantastycznie! Ja na przykład nie pamiętam, jak pachnie burak, nawet sobie nie mogę przypomnieć tego zapachu - no, powiedzmy jak przez mgłę - a co dopiero skojarzyć... Szacuneczek! 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu,na reszcie pokazałaś to,co tygrysy lubią najlepiej,no i niech ktoś powie,że gymlaczki nie są miodzio 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Też jestem pod wrażeniem Twojego nosa!