Czosnek zimowy cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.4

Post »

limonkaa, nie rozumiem, dlaczego musisz kupować? To, że czosnek zakwitł nie dyskwalifikuje go, jedynie główki będą mniejsze, a ząbki z kwiatów też można wykorzystać np. zgniecione do oprysków, a nawet do kiszenia ogórków. W przyszłości jak tylko pojawią się łodygi z pąkami wytnij je, ale nie wyrzucaj - są doskonałe np. na pesto.
Dorota
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponieważ mam zamiar na jesieni nasadzić większą ilość czosnku, zrobiłam rekonesans wśród sprzedawców.
Pani, która handluje żywnością z własnego gospodarstwa eko stwierdziła, że do sadzenia używa tylko zewnętrznych, największych ząbków, ponadto najlepsza odmiana ma mieć odcień różowy :wink:
Ponieważ to mój debiut w uprawie, mam pytanie, czy to jest prawda czy też jakaś bzdura?

Pozdrawiam
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Rzepkaco do koloru to nie wiem,miałam i białe ząbki i lekko różowe to zależy chyba od odmiany ,ale do sadzenia też wybieram największe ząbki.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

No cóż, jeśli sadzić to wielkie ząbki aby wielkie główki urosły, a jak wiadomo największe ząbki są od zewnątrz :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 12:52

Post »

Rzepka pisze:Ponieważ mam zamiar na jesieni nasadzić większą ilość czosnku, zrobiłam rekonesans wśród sprzedawców.
Pani, która handluje żywnością z własnego gospodarstwa eko stwierdziła, że do sadzenia używa tylko zewnętrznych, największych ząbków, ponadto najlepsza odmiana ma mieć odcień różowy :wink:
Ponieważ to mój debiut w uprawie, mam pytanie, czy to jest prawda czy też jakaś bzdura?

Pozdrawiam
Witam . Tak to prawda im większy ząbek tym wiekszy plon
różowe odcienie mają głównie polskie odmiany dlatego najlepiej sadzić rózowe lub szaro różowe wytrzegać sie białych lśniących -to chiński czosnek nie nadaje sie do uprawy
liczy sie także miejsce sadzenia , jakie warzywa szybciej miałaś w tym miejscu co teraz masz zamiar posadzić czosnek oraz odpowiednie nawadnianie itp
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

U mnie tak jakoś wyszło ,że czosnek jest zawsze po pomidorach ,które są nawożone rzędowo więc na jesień coś tam jeszcze zostaje dla czosnku,bo jak na razie nie mogę narzekać /na moje potrzeby wystarcza w zupełności/.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dziękuję za pomoc, miejsce na czosnek mam upatrzone po fasolce szparagowej, też mam nadzieję, że wystarczy na moje potrzeby, dotychczas sadziłam po kilka ząbków i niewiele większe wykopywałam, w tym roku trochę się podszkoliłam i miałam kilka ładnych główek

Pozdrawiam
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Mnie nie było w domu i w ogródku też , a kto pilnował to się nie interesował moim czosnkiem , w ziemi są małe ząbki !
Bożena
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Rzepka pisze:Ponieważ mam zamiar na jesieni nasadzić większą ilość czosnku, zrobiłam rekonesans wśród sprzedawców.

Pozdrawiam
Jeśli się odpowiednio przygotujesz to da się osiągnąć sukces. Uprawę czosnku traktowałem po macoszemu bo uważałem że i tak nie wyjdzie na mojej ciężkiej ziemi. W ubiegłym roku poczytałem forum, przygotowałem podwyższoną grządkę ( nasypałem kompostu i lżejszej ziemi) i posadziłem największe ząbki. I mam naprawdę ładny czosnek. A co do sprzedawców to mamy na forum kolegę ze Słomnik, zagłębia czosnkowego. Od niego nabyłem główki do sadzenia jak wielu forumowiczów i chyba nie ma niezadowolonych.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Mam takie miejsce ale w pobliżu rosną drzewa , czy mnie też by się udał ?
Nie wychodzi mi uprawa czosnku , a jest potrzebny w kuchni :D
Bożena
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli słońce pada bezpośrednio na miejsce gdzie chcesz sadzić i drzewa nie zakrywają gałęziami ziemi, to powinno się udać, niestety jeśli będzie zbytnie zagęszczenie i ograniczenie słońca, rośliny mogą gnić...tym bardziej jeśli gałęzie opadają na grządkę.
Ja miałam w niekoniecznie ciekawym miejscu posadzone, ale część udało się dochować do zbiorów, mimo że nie były wielkie (ale to wina małych ząbków).
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p

Post »

Mam kilka ząbków czosnku słonowego niestety jeden z ząbków dzisiaj upadł na ziemie czy ząbek czosnku który upadł i lekko sie ubił ale skórka jest pęknięta tak troszeczke można posadzić na zime ? czy zgnije jak sie go posadzi ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie przeschnie ta ranka do czasu sadzenia? (w sumie chyba węgiel drzewny powinien również zapobiec zgniciu, jakby ząbek w węglu obtoczyć i wtedy wsadzić).
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p

Post »

Przeschnie już dziś zrobiła sie taka błonka jakby tylko myślałem ze już nic z tego zabka nie bedzie czyli można posadzić taki uszkodzony delikatnie ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie widzę problemu :).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”