Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Witaj Jolu uwielbiam odgrzewane zdjęcia ,tym bardziej ,że plucha i zimno i wiosna się ociąga ,moje graby to z krzaków wykopane najbardziej pospolite ,ale jakoś według mnie marnie się zagęszczają,pozdrawiam :wit ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu witaj :wit
Wspomnienia śliczne szczególnie te wysokie tulipany, ile jest tam cebulek? Obiecywałam sobie, że posadzę w takich grupach a znowu powtykałam to tu to tam ;:124
Zwierzyniec masz boski i dopasowany kolorystycznie :lol: nie wiem czy dobrze widzę ;:184 kicia ma pędzelki na uszach? Sama słodycz ;:167
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Madziu, mi też ogródek już się śni ;:306 Ale w weekend, mimo deszczu i ciągle trzymającego mnie przeziębienia, dzielnie pracowałam przy wydatnej pomocy M. Posadziliśmy pięć dużych cisów do gruntu plus jednego do donicy, oraz trzy róże. Było ciężko ale satysfakcja ogromna ;:173

Annes, już bym chciała dać świeże fotki ale póki co brak kwitnących, wszędzie bałagan, rozgrzebane dołki na cisy i róże ;:306 jakoś przetrwamy.....W przyszłym tygodniu powinnam mieć pierwsze róże, bo póki co sadzę zaległości z donic :;230

Wando, wychodzi na to że się niedługo zobaczymy :tan Jak się oczywiście nie rozmyśliłaś :roll:
Ja róż też jeszcze nie będę cięła, zresztą i tak nie mam czasu.

Margo, miałam w weekend ciąć ale stwierdziłam że przesadzanie cisów jest pilniejsze, bo blokują mi miejsce na różankę. Może w najbliższy weekend dam radę. Też muszę radykalnie podciąć bo z wiadomych powodów w zeszłym roku nawet go nie dotknęłam ;:131

Soniu, ja sobie zdaję sprawę że żywopłot grabowy to trzeba dwa lub trzy razy w roku ciąć. Ale na dobrą sprawę każdy żywopłot, żeby był ładny, trzeba ciąć minimum dwa razy w roku. Dam radę ;:134 Grunt to się nie poddawać ;:170

Asiorku, miło cię powitać ;:138 Mam nadzieję że wkrótce aktywujesz swój wątek i pokażesz co u ciebie słychać ;:3

Asiu, jestem ciekawa jak ten twój żywopłot będzie wyglądał, bo pomysł bardzo ciekawy. Czekam na pismo obrazkowe w tym temacie ;:333

Dorotko, masz rację, ta róża to Burgundy Ice. Dokupiłam jej siostrę w tym roku bo bardzo mi się spodobała. Na razie jest w donicy ale jak się ogarnę to pójdzie do gruntu obok Icebergów.
A nazwa tulipanów, no cóż, w Benexie miały nazwę fioletowe :;230 Nic dodać nic ujać...

Marto, graby wymagają częstego cięcia, nawet trzy razy do roku. Może swoje za rzadko traktowałaś sekatorem?.
Ja u ciebie też podziwiam letni busz ;:167

Anym, Anka ;:168 Ty już wiesz za co :D
Tulipanów posadziłam 50 sztuk, bardzo lubię takie duże plamy kolorystyczne. Fajnie że ci się podoba, nic straconego, jesienią posadzisz.
Kota faktycznie ma pędzelki. To Maine Coon, one takie trochę rysiowate są.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Przepiękne wspomnienia ;:oj ;:138 a ja tu tak rzadko bywam ! wstyd :oops: :oops: :oops:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

50 tulipanów posadziłaś, ja 25 . Wyszło z 15. :(
Zastanawiam się co mogło je zniszczyć. A u Ciebie wszystkie wzeszły?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To tnij, będzie ładniejszy
Jutro może zrobię zdjęcia swojego. Zobaczysz co to znaczy radykalne cięcie :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati witaj, zapraszam w takim razie częściej. Znam twój wątek, zaglądam czasem i wiem że jesteś wielkim fanem róż i dzielnie tworzysz różankę. U mnie będzie można podejrzeć już jakieś 100 różyczek więc może cię zainteresuje.
Podziwiam że tak młody człowiek jest tak zaangażowany w dziedzinę, która raczej rzadko przyciąga młodych ludzi. Wiem bo mam syna który pomaga tylko na wyraźną prośbę, połączoną nie raz z groźbą ;:306

Madziu, nie wiem co u ciebie mogło być nie tak z tulipanami, może nornice zjadły, może zgniły bo miały za mokro, może miały grzyba... Możliwości jest wiele. U mnie wschodzi niemal 100% ale ja sadzę do donic, zasilam granulkami do cebulowych i wykopuję jak liście są już brzydkie....

Margo, widziałam jaką pracę miałaś z żywopłotem ;:180 Ja planuję tę pracę na weekend o ile mi pogoda nie popsuje, bo podobno ma padać. A w deszczu nie wolno ciąć, bo wiadomo, ryzyko grzyba.

Zakwitły u mnie wreszcie krokusy, ale zdjęć nie robiłam bo za ciemno. Może w weekend się uda.
Mam już wszystko opryskane Miedzianem, a w poniedziałek będzie Pramolan.
Róż jeszcze nie cięłam, forsycja nie kazała :;230
I może od przyszłego tygodnia zaczną przyjeżdżać nowe różyczki. Jeszcze nie wszystko mam pod kontrolą więc weekend zapowiada się pracowicie
Ale dziś czeka mnie jeszcze super przyjemne spotkanie u Wandy :heja

Kotlety pewnie wywołują już mdłości ;:224 więc tylko zaspany kocio

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, zaczynam ciąć i pakować. Dzisiaj rano trawniki u sąsiadów była całe białe od szronu. Brr... ale to w niczym nie przeszkadza w naszej sprawie :D Czekam...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Absolutnie nie wywołują mdłości, tylko dreszczyk podniecenia, że już całkiem niedługo będziemy te obrazy oglądać na żywo...A póki co, pokazuj, przynajmniej nacieszymy oczy kolorami, których na razie jeszcze mało w ogrodach :)
Kotka śliczności...też mogę oglądać bez końca ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando super ;:196 Ja złocienia też już wczoraj wieczorem zapakowałam do autka, teraz zwiedza Warszawę ;:306 Hosta następnym razem bo jeszcze jej nie widać...nie wiem gdzie rośnie :;230
Do zobaczenia :wit

Dorotko, nie chcę zanudzać i już tyle fotek pokazałam, wiele więcej niż raz ;:223 Mistrzem fotografii nie jestem niestety.
U mnie drugi poranek z temperaturą -3. Ale potem piękne słoneczko. No i właśnie zaczęło się zaćmienie słońca, ciekawe zjawisko, tylko uważajcie na oczy bo ja sobie w 1998 uszkodziłam patrząc przez zwykłe okulary przeciwsłoneczne.
pozdrawiam
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Jolu,życzę miłego spotkania i owocnego jednocześnie ,bo czytam ,ze są wymiany ,skąd ja to znam ;:306 ,jedzie bagażnik pudeł i wraca bagażnik pudeł,tylko innych ,też tak mamy ,czytam u Sabinki ,że poplątałaś sie z zamówieniami ,a myślałam ,że tylko ja ,nie wiem co od kogo ma przyjechać ,notatki poprawiane ,przekreślane ,przepisywane ,domawiane i w końcu klops,jak wczoraj przyszły róże to spisałam wszystko od kogo i co ,poprawnie w nowym zeszycie,bo zgubiona jestem absolutnie,pozdrawiam i słoneczka życzę ;:168 :tan
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Łoo 100 to sporo ! A jakich masz najwięcej ? ;:173 Miło mi... :oops:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Marto ;:196 spotkanie było jak zwykle miłe i bardzo ciekawe. Pięknie zmienia się Wandy ogródek. Nowe ścieżki fantazyjnie wiją się między rabatami dając im wspaniałą oprawę ;:333 Do tego Wanda jest mistrzynią sadzenia dużej ilości roślin na małej powierzchni w taki sposób że wygląda to potem zjawiskowo, co zresztą pokazują jej zdjęcia.
A słoneczko było, i owszem, ale mróz razem z nim. Dziś -7,5 :twisted:

Mati, sam wiesz że jak się z różami zacznie to już leci ;:306 Mogę tylko napisać jakich mam najmniej, mianowicie wielkokwiatowych rabatówek. A uwielbiam róże pnące. U mnie różę musi być widać, inaczej zginie, bo ja w przeciwieństwie do ciebie mam sporo terenu do obsadzenia ;:224

Oto moje pierwsze krokusy, nie licząc jednej zbłąkanej cebulki w zeszłym roku, która przeniosła się wraz z trawą od Justi ;:306

Obrazek Wiedziałam że krokusy to maleństwa ale żeby aż takie :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek A tu powstała rabata z pustaczkami czyli: Moonlight Pembertona i Lavender Dream z tyłu, w środku cis cięty na stożek, a przed nimi dwa Robin Hoody, Kent i Marguarite Hillig. Z czasem dodam chyba obwódkę z miniaturowej bergenii lub bukszpanu. Gotowej rabatki nie pokażę bo zdjęcia w aparacie, te wstawione to na prędce robione telefonem. Zresztą pokazywać to dopiero jest co jak róże zakwitną. Ta rabata pustaczkowa po prawej ma Red Barony z żurawkami, jak ktoś pamięta...
a jeżeli nie to pokażę, a co tam...
Obrazek

Na lewo od powstałej "pustaczkowej" jest jeszcze do zaplanowania sporo. Będą hortensje i trawy, ale to już nie w tym roku...

:wit
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Właśnie poszukuję inspiracji na zestawienie z Red Baronami - i mam:). Mąż mnie uszczęśliwił kilkoma sadzonkami tej trawy i nie bardzo wiem, co z nią zrobić. Za żurawkami nie przepadam, nie mam ich w ogrodzie, ale chyba się skuszę, bo u ciebie wygląda to pięknie, a i odpowiednie miejsce się pojawiło. Małe to miejsce, ale na niewielką kompozycję wystarczy.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No no.. bardzo skromna jesteś. Wcale nie leżakujesz tylko ostro działasz. Takich krokusów jeszcze nie widziałam z plamką. Bardzo ładne. Muszę upolować jesienią takie :). Bardzo ładne towarzystwo wybrałaś dla tego cisu :).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”