Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Część zabrał kolega, resztę zasoliłem, jutro wędzenie na zimno.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Boczek wygląda super smacznie, mimo, że zawsze kojarzył mi się z dużą ilością tłuszczu (ble), to u Ciebie tego nie widać, czy tłuszcz się wytopił?
Zamiast peklosoli, której nie stosuję, dodaję do soli trochę cukru, wtedy mięso nie jest takie szare.
Zamiast peklosoli, której nie stosuję, dodaję do soli trochę cukru, wtedy mięso nie jest takie szare.
pozdrawiam Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Witam
A tak wygląda najbardziej miękki mięsień szynki : mięsień czworogłowy, potocznie zwany orzeszkiem, dyszką, jabłkiem.


I chociaż nie jest to zgodne z przepisem, z tych 2 mięśni po obróbce, aby uzyskać tylko klasę I zrobię szynkę konserwową:

Temperatura peklowania to 2-8 C.Ika2008 pisze:A jaka jest prawidłowa temp.?Biotit pisze:Z jakiego mięśnia? Szynkę bym nastrzyknął, chyba, że będziesz b.długo peklowała,pilnując właściwej temp.
A tak wygląda najbardziej miękki mięsień szynki : mięsień czworogłowy, potocznie zwany orzeszkiem, dyszką, jabłkiem.


I chociaż nie jest to zgodne z przepisem, z tych 2 mięśni po obróbce, aby uzyskać tylko klasę I zrobię szynkę konserwową:


-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze,
ta najlepsza szynka, zw. orzeszkiem (po obejrzeniu Twoich zdjęć) to nie jest to samo, co część szynki określana w handlu kulką?
A łososie to nasze udało Ci się zdobyć, czy te norweskie - hodowlane?
ta najlepsza szynka, zw. orzeszkiem (po obejrzeniu Twoich zdjęć) to nie jest to samo, co część szynki określana w handlu kulką?
A łososie to nasze udało Ci się zdobyć, czy te norweskie - hodowlane?
Re: Domowo i zdrowo
MM widzę kroi się dobry przysmak, szyneczka konserwowa 

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
I ja chętnie się dowiem 

- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze co sądzisz o szynkowarach
Opowiadałam mojej mamie o Twoich wyrobach i przepisach . Będziemy z nich korzystać

Opowiadałam mojej mamie o Twoich wyrobach i przepisach . Będziemy z nich korzystać

Pozdrawiam Alicja
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Dzień dobry.
Łososie przyjechały z Norwegii, podobno dzikie, ale nie za bardzo chce mi się wierzyć, niemniej były świeże i wędzenie na zimno 2 x 10h w pełni udane.

Moim niespełnionym marzeniem jest mandolina, póki co mam 2 szynkowary 1 i 2 kg zrobione z kwasówki.
Wyroby to :
1.szynka konserwowa
2.golonka prasowana
3.boczek prasowany
4.szynka wędzona, prasowana w szynkowarze, parzona w nim.
Tak wygląda pokrojony boczek z ostatniego parzenia:

Renata, nie wiem, bo dawno w sklepie nie kupowałem mięsa. Z mięśnia czworogłowego robię szynki wędzone i parzone, waga ok 0,9 - 1,1 kg.rtk10 pisze:Piotrze,
ta najlepsza szynka, zw. orzeszkiem (po obejrzeniu Twoich zdjęć) to nie jest to samo, co część szynki określana w handlu kulką?
A łososie to nasze udało Ci się zdobyć, czy te norweskie - hodowlane?
Łososie przyjechały z Norwegii, podobno dzikie, ale nie za bardzo chce mi się wierzyć, niemniej były świeże i wędzenie na zimno 2 x 10h w pełni udane.
Bogdan, szynka konserwowa już sparzona, chłodzi się, jutro premiera. Wysłałem Ci 2 składniki, resztę masz, więc Kolego do dzieła.boggi pisze:MM widzę kroi się dobry przysmak, szyneczka konserwowa
Zgadza się, nauka nie idzie w las.beatrix+ pisze:A to jest mięsko z rasy Puławska?


tralaluszy pisze:A ja jestem ciekawa, jak kuchenny mistrz robi podłoże?
Dziewczyny, jak się uporam z wędzeniem, będę robił podłoże, przedtem napiszę jak go robię, do gotowania potrzebna będzie butelka czerwonego wina: wytrawnego, jeśli są dodane śliwki wędzone lub p/wytrawnego , gdy śliwek nie ma.Milcia120 pisze:I ja chętnie się dowiem
Ala, szynkowar, czy praska bardzo się przydają. Wprawdzie robię w tym urządzeniu tylko 4 wyroby, uważam , że warto mieć.alicjad31 pisze:Piotrze co sądzisz o szynkowarach![]()
Opowiadałam mojej mamie o Twoich wyrobach i przepisach . Będziemy z nich korzystać
Moim niespełnionym marzeniem jest mandolina, póki co mam 2 szynkowary 1 i 2 kg zrobione z kwasówki.
Wyroby to :
1.szynka konserwowa
2.golonka prasowana
3.boczek prasowany
4.szynka wędzona, prasowana w szynkowarze, parzona w nim.
Tak wygląda pokrojony boczek z ostatniego parzenia:


- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze dzięki za odpowiedź ,a boczek wygląda bardzo apetycznie 

Pozdrawiam Alicja
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Do wyrobu szynki z tak ładną galaretką dodajesz żelatyny czy masz inne sposoby na galaretką, ja ją uwielbiam ale zawsze jest rozpadajacą się 

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
O którą fotę pytasz ?Milcia120 pisze:Do wyrobu szynki z tak ładną galaretką dodajesz żelatyny czy masz inne sposoby na galaretką, ja ją uwielbiam ale zawsze jest rozpadajacą się
Dobre, ale mi się marzy prawdziwa kuchnia węglowa z duchówką. Wówczas potrawy byłyby

Re: Domowo i zdrowo
Milci z pewnością chodziło o galaretkę na fotce z boczkiem.
Mnie też ten temat interesuje,ponieważ w przepisach do wyrobów z szynkowara dodają żelatynę.
U mnie jest chora osoba,która ma zakaz jedzenia wywarów na kościach, a więc żelatyna odpada.
Zainteresowana jestem zwłaszcza mielonkami i nie wiem,czy bez żelatyny po wyjęciu z naczynia nie rozpadną się.
Tym bardziej,że chciałam je robić z indyka,aby były super dietetyczne. Z tego powodu mocno zastanawiam się, czy kupić szynkowar ponieważ może potem stać nieużywany.
Mnie też ten temat interesuje,ponieważ w przepisach do wyrobów z szynkowara dodają żelatynę.
U mnie jest chora osoba,która ma zakaz jedzenia wywarów na kościach, a więc żelatyna odpada.
Zainteresowana jestem zwłaszcza mielonkami i nie wiem,czy bez żelatyny po wyjęciu z naczynia nie rozpadną się.
Tym bardziej,że chciałam je robić z indyka,aby były super dietetyczne. Z tego powodu mocno zastanawiam się, czy kupić szynkowar ponieważ może potem stać nieużywany.