Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Dorotko, ja też przyłączam się zwolenników drugiej szansy dla Comte de Chambord :wink: Ma takie piękne kwiatuszki, aż żal ją wyrzucać, może jak ją postraszysz, to nabierze sił?
Elmshorny niesamowicie wyglądają, kusisz mocno :D
Dwie pomarańczowe żarówy nawet ładnie się komponują z innymi roślinami, zawsze przy tego typu barwach jest pytanie, jak dopasować towarzystwo, a tu wbrew pozorom ta intensywność barw nie rzuca się tak mocno.
A Chopina ewentualnego zaraz poszukam i wrzucę u siebie.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Elmshorny piękne i wielkie ;:oj tylko niestety u mnie się nie zmieszczą :? pachną ? A Emillen pięknie kwitnie :D łatwo ją dostać :lol: ?
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witaj Dorotko ;:196
Jak dobrze że mogłam wpaść z rewizytą , widzę że dzięki Tobie będę miała szansę poklasyfikować i skatalogować swoje róże ;:108 wcześniej nigdy nie przywiązywałam do tego znaczenia , etykieta była mało ważna , byle kwitły , pachniały . Dziś już wiem że to był karygodny błąd , ale wszyscy uczymy się na błędach więc może i mnie się uda ;:131
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy Emilien to taka czarodziejka właśnie :)

Jolu powinien się sprawdzić. Tylko w pierwszym roku pewnie tak wysoka nie będzie...chociaż kto wie? Jak jej się u Ciebie spodoba to może zaszaleć ;:306

Alu już ją postraszyłam i myślę o przesadzeniu jej w inne miejsce. Chociaż ona rośnie w pobliżu Tuscany, Louis Odier i Jack Cartier ....takie było moje założenie, że historyczne będą razem.
Jedna żarówa jest obok czerwonej Gefylt i całkiem nieźle to wygląda. Natomiast Emillien G jest na rabacie tzw. pomarańczowo -żółtej razem z Augusta Luise, Queen of Hearts i innymi w podobnych kolorach ;:173

Mati Elmshorny nie pachną, przynajmniej ja nic nie czuję ;:131
Emillien zamawiałam w Floribundzie.

Piękna pogoda pozwoliła popracować w ogrodzie ;:108 Wykorzystałam ten dzień na kolejne przeprowadzki róż. Wreszcie posadziłam po drugiej stronie pergoli Johna Davisa. Stała sobie grzecznie w doniczce od początku sierpnia. Dzisiaj chciałam podnieść doniczkę do namoczenia...a tu róża puściła korzenie, które wrosły już w ziemię ;:oj Część korzonków niestety się uszkodziła. Musiałam rozcinać doniczkę aby ją wyjąć. Pięknie się ukorzeniła i wreszcie jest na swoim miejscu. Przesadziłam też Zephirine Drouhin, jednego Novalisa...drugi jeszcze siedzi w donicy i pójdzie obok. Wycięłam też trochę darniny pod dwie nowe angieleczki :tan Mój M skończył montować pergolę pod Goldsterna. Jeśli pogoda dopisze to jutro dalsze przesadzanie. Muszę powoli szykować miejsca na jesienne zamówienia. Już się nie mogę doczekać ;:65

Trochę świeżych foteczek

Rosarium Uetersen

Obrazek

Princess Alexandra of Kent...śliczne ma te kwiatuchy, a jak cudnie pachną ;:224

Obrazek

Cardinal Hume...ciągle kwitnie i wypuszcza dalej nowe listeczki

Obrazek

Augusta Luise, piękna jest ta róża i kwitnie taką ilością kwiatów, że ;:oj

Obrazek

Obrazek

Jak zwykle niezawodny Novalis. Zdjęcie robione późnym wieczorem

Obrazek

A to robione z lampą

Obrazek

Pastella w towarzystwie

Obrazek

Obrazek

Dalia Golden Sceptre...dla Ciebie Jolu

Obrazek

Queen Elizabeth mocno zaatakował ją mączniak :( ale pąków ma i tak całkiem sporo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fragment pomarańczowej rabaty

Obrazek

The Pilgrimm pokazał kwiat
Obrazek

Kwitnące dalie

Obrazek

Obrazek

Moniko :wit Miło mi, że do mnie wpadłaś ;:196
Ja na początku też nie katalogowałam swoich różyczek, ale gdy zgromadziło ich się już całkiem sporo, postanowiłam jednak jakoś to uporządkować :wink: Jest mi teraz znacznie łatwiej je policzyć i zacząć nad tym panować, żeby wiedzieć ile mi jeszcze brakuje do 150 szt. :;230
Specjalnie dla nowego miłego gościa bukiet Artemisa

Artemis

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Róże i dalie ... jak zwykle cudnie ;:108 mi pastella właśnie dzisiaj się rozwinęła :tan ja jakoś nigdy nie mam szczęścia do róż w pojemnikach :evil: zawsze muszę mieć nóż i to ostry żeby rozciąć doniczkę z nimi ... chyba rzadko je przesadzają ;:219
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mati już biegnę do Ciebie zobaczyć Twoją Pastelkę ;:65
Z wyjęciem roślin do tej pory raczej nie miałam problemów...tylko ta róża stała sobie na ziemi od początku sierpnia i postanowiła sama się posadzić :;230 skoro ja nie miałam dla niej czasu.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róże piękne ;:167 Dorotko :wit
Rosarium Uetersen prześliczna.Augusta moja też już szykuję się do ponownego kwitnienia.
Ja jestem tą różyczką bardzo oczarowana, pięknie kwitnie, a jeszcze cudniej pachnie,prawda ??
Ale dziś też moja uwagę przykuła Cardinal Hume,ładny kolorek,kwiatów dużo na pędzie, oj podoba mi się :)
A dalie tęż pięknie Ci kwitnie, duże krzaczorki podrosły, moje trochę potraktowane po macoszemu, sucho miały i małe są,i kwiatów mniej. :cry:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

U ciebie ta pastelka to jakby wypuszczała więcej kwiatów a mniej się rozkrzewiała ? :lol: Bo u mnie to jak na razie to na odwrót :?
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Dorotko masz chyba wszystkie róże ,jestem dopiero na 16 stronie
i dostaję oczopląsu od Twoich róż - piękne to za mało powiedziane ;:180
młodziutkie a dają taki popis ;:63 wyobrażam sobie , co będzie za kilka lat
Ja też mam ich sporo ale ty ciągle dokupujesz i to bardzo ciekawe gatunki
ciekawi mnie jaki masz duży ogród :?:
Bardzo lubię zaglądać do wątku różanego a u Ciebie widzę ciągle coś nowego /mam na myśli róże/
Będę fanką Twoich różyczek :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko masz super kwitnienie Twoich królowych ;:180 Artemisek i Elmshorn ;:215 Muszę zrobić fotkę mojemu Elmshornowi trochę wybujały ,ale kwitnie wspaniale
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piekne kwiatuszki...tez chce juz takie miec..:D a wiecie wczoraj dzwonilam do pobliskiej szkolki i pytam jakie maja roze...a pan mi powiedzial : rózowe, czerwone, pomaranczowe...:D duze kwiaty, male kwiaty..:D a mialam nadzieje, ze cos mi wiecej powie...jako , ze ja tez tyle znam sie na kwiatach co i on...i zdaje sobie sprawe, ze sa wlasnie takie kolory...:D
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dorotko, przeglądam Twój wątek i pozwalam sobie porównywać niektóre z naszych różyczek. Zachwycam się Novalis i cieszę się, że już wktótce zagości u mnie. Twoja Augusta Luisa w porównaniu do mojej fantastycznie kwitnie. Moja zlapała plamistość, straciła wszystkie liście i ostatnio kwitła tylko trzema kwiatami. Chopin kwitnie podobnie jak u Ciebie, ciągle jest piękny i ciągle kwitnie. Wypuscił niezwykle długi pęd na każdym z trzech krzewów, sięga powyżej 180 cm, pozostałe pedy są znacznie niższe. Zauważyłam, że podobnie jak w ubiegłym roku dosięgnął go mączniak. Natomiast niezwykle zdrowa jest Queen Elizabeth, i to wszystkie krzewy - ani mączniaka, ani plamistości, choć ta w pobliżu grasuje.
Piękne dalie ;:333
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Zgadzam się z dziewczynami, że Twoje róże wyglądają przepięknie i zdrowo. U mnie opryskami zajmuje się M i z racji mojej nieobecności tej wiosny i lata, dał sobie luz w tym temacie. :evil: Skutki widoczne gołym okiem. Nie chcę przejmować tego obowiązku, bo i tak z trudem radzę z dużym ogrodem.
A moje zamówienie...?
Niestety, nie mogłam zrealizować swojej "najlepszej koncepcji"... z braku wybranych róż. :lol:
Ostatecznie zamówiłam: Chippendale + Pomponella, Bradford + Amber Queen oraz dodatkowo Artemis, Jude the Obscure, Angelica i Mushimara. Łącznie 17 róż. Te ostatnie trafią oczywiście w inne miejsce. Niestety w tej szkółce nie było Abraham Darby. :cry:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Dorotko, podziwiam Twoje róże już od jakiegoś czasu. Co jedna, to piękniejsza. Miałam jeszcze nie mieć róż w tym roku. Napatrzyłam się i nie wytrzymałam. Zamieniłam wizję M na prezent urodzinowy dla mnie: ze strzyżonej w bonsai sosny na osiem różanych ślicznotek :tan . Nie mam pojęcia, gdzie je posadzę ;:204 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu anabuko1 ;:196
Augusta Luise dała popis w tym roku ;:333
Cardinal Hume jest moją ulubienicą. Zdrowa, kwitnie cały sezon, ma piękny kolor i długo kwiaty trzymają się na pędzie ;:32
Dalie jakoś lubią moją piaszczystą glebę, bo kwitną bez grymasów :)

Mati Pastelka to młoda różyczka, ale całkiem ładny krzaczek już zbudowała :)

Marysiu :wit
Niestety wszystkich nie mam :wink: chociaż trochę się już uzbierało.
Ja jestem nieuleczalnie chora na ' różyczkę ' więc ciągle mi mało i kupuję :;230 Dopóki będę miała miejsce to i nowe różyczki będą.
A ogród mam nieduży i sama się dziwię jak dużo udaje mi się w nim upychać.
Zapraszam jak najczęściej ;:196

Jadziu dziękuję ;:196
Elmshorny w tym roku szaleją ;:224

Rozana :wit
Nie pozostaje Ci nic innego jak dokonać zakupów i sadzić ;:108
Coś dziwna ta szkółka skoro udziela takich informacji. Może lepiej zamawiać róże w sprawdzonych szkółkach.

Ewuniu Novalis będę z chęcią oglądać u Ciebie. Zawsze lubię patrzeć na tę ślicznotkę.
Chopin wybił takie ogromne pędzisko, ale mój jest zdrowiutki. Za to Twoja Queen Elizabeth zdrowa, a moją dopadł mączniak.
W tym roku u mnie plamistości mało, ale za to szaleje mączniak na wielu różach :(
Dalie bardzo mnie cieszą swoim kwitnieniem...starają się dziewczyny jak mogą.

Helenko trochę róż zaatakował mączniak. Co najdziwniejsze to nie te, które mają skłonność do tej choroby...tylko całkiem inne ;:131
Same ślicznotki zamówiłaś ;:224 Będzie kolorowo w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że otworzysz swój wątek abym mogła podziwiać Twój piękny ogród :)
Szkoda, że nie było Abrahama Darby... to taka żywotna różyczka. Mój szykuje się do trzeciego kwitnienia i pąków ma dużo, tylko czy zdążą się rozwinąć?

Aniu ASK_anulla :wit
Bardzo miło jest czytać tyle miłych słów pod adresem ukochanych kwiatów :)
Sosnę jeszcze posadzisz, a różyczki będą cieszyć Cię przez całe lato. Miejsce na pewno się znajdzie i to nie tylko na osiem szt. ale pewnie dużo więcej . Tak się zwykle zaczyna ta choroba, a potem się tylko coraz bardziej rozwija aż trudno nad nią panować ;:306

Kochani dla wszystkich, którzy mnie odwiedzają kilka fotek.
Ascot

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”