Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Post »

Śliczności! Tę Blue Queen też kupiłam, ale w pośpiechu wsadziłam w zbyt zacienione miejsce pod forsycją i chyba jej nie za dobrze, jesienią będzie przeprowadzka :) Wróbelek słodki, u nas lada dzień jaskółki zaczną próbne loty, bo już im kupry z gniazda wystają :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu nie zamartwiaj się ;:185 u mnie pojedyncze mszyce ściągam ręką albo strzepuję i jakoś róże sobie radzą i kwitną ;:333
Różo ale na pietruszkę to chyba już za późno? a mrówki? owszem są ;:108
Marysiu obydwie to Tuscany poczekaj jak moja się rozrośnie i dojrzeje :uszy Piwonie u mnie dopiero zaczynają pokaz :lol:
Asiu bardzo Ci dziękuję za cieplutkie słowa ;:168 staram się, żeby roślinkom było dobrze u mnie :lol: Zapraszam serdecznie ;:196
Aniu moja BQ też rośnie prawie w cieniu i ma trzy pączki ;:215 . Może forsycja zabiera jej wodę, ja tez jedną posadziłam w niewłaściwym miejscu i marnie rosła to ja wczoraj przeniosłam ....zobaczymy jak to przeżyje? bo do jesieni pewnie by jej nie było :? Malutkie ptaszki zaczynają samodzielne życie :lol:

Dobranoc!

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,Ty do łóżka ,a ja do Ciebie na nocne spacery, bardzo dużo u Ciebie kwitnie roślin i jest pięknie ,róże rewelacyjne ,ale i moje pomalutku nadrabiają ,pięknych snów życzę ;:19 ;:168
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś a ja dzisiaj buszuję po Forum i szukam zapomnienia w cudownych kwiatach natury...
św. Tereska cudna jest nie wiedziałam że, aż tak...szkoda że przy zamawianiu na wiosnę różyczek nie zobaczyłam jej... :oops: jutro musze zobaczyć jak moje dzwonki wyglądają na dużej skarpie...
a zachód słońca ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu dobrze że w realu ogród zwiedzasz za dnia, bo tak to musiałabyś brać ze sobą swoją czołówkę ;:306 Róże mam drugi rok i myślę, że najpiękniejsze będą za rok. Tak czytałam, że w trzecim roku są najładniejsze ;:167 Całuję i życzę wspaniałego dnia ;:196
Misiu o różyczce napisałam u Ciebie, wiesz że to moja ubiegłoroczna miłość ....w tym roku już dzielę z innymi ;:306
Dzwonki mnie zaskakują, że wreszcie je mam, no może nie tak dużo ale jednak ;:215
Basiu nie wiem ale chyba znalazłam rok temu takie w necie i nawet ją nazwałam. Większość piwonii mam z czasu kiedy dostawałam od ludzi (bo takiej jeszcze nie miałam), a wtedy nie było manii nazywania wszystkiego imieniem ;:306 Większość piwonii (oprócz zwykłych ciemnoróżowych) zakwitła mi po 7 latach mimo, że były jednakowo sadzone :? I już drugi rok cieszę się nimi ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Oj, Maryś! Jaki żółtodziobek zmoknięty :) Tuscany boska, kupiłam na wiochę. Nie wiedziałam, że Tereska taka rozłożysta. Kwiatów ma co niemiara. No i jeden z moich ukochanych zachodów słońca! Pełnia szczęścia :D
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu mam w jednym miejscu bardzo dużo zasadzonych piwonii, a część to takie dostane od kogoś i te właśnie nie chciały długo kwitnąć, a ponieważ były w tłumie to nie wiedziałam że liście są ;:185 . Jak poprosiłam drugi raz o jedne z niCh (te puste) to zakwitły i okazało się że są i te kolejne znowu nie kwitną ;:306
Zuziu widziałaś ma mleko pod nosem ;:306 . Tereska to okrywowa więc okrywa :wink: Słońce mi poszło na prawo i muszę poczekać na te spektakularne zachody , a i wschody też :wink:
Witam Cię serdecznie Grażynko ogromnie się cieszę, że Ci się podoba w moim ogrodzie, zapraszam i napisz coś o swoim ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj pokażę Wam parę ciekawostek dotyczących róż (moich róż). Pierwsza moja ulubienica (i nie tylko) jak zmienia kolory

Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejna ulubienica tegoroczna

Obrazek Obrazek
a tak wygląda wieczorem

Obrazek

I kolejna róża co zmienia kolory

Obrazek Obrazek Obrazek

Ta pięknieje!

Obrazek

A tu róża która pierwszy raz pokazała kwiatki od Danusi Tacca

Obrazek Obrazek

I pozostałe śliczności

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz moje krzewy, w większości zastane!
ach ten zapach!

Obrazek

oliwnik

Obrazek

żylistek

Obrazek

moje ukochane derenie

Obrazek

A tu berberys Harlequin kupiony rok temu większość liści ma zielonych tylko parę gałązek kolorowych :cry:

Obrazek

I jeszcze jedno spostrzeżenie! polecam uprawę poziomek na skalniaku, bo ta co mi tu wyrosła jest obsypana owocami ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu :wit

Masz bardzo piękne róże i uroczy, indywidualny ogród.
Moje poszukiwania rozy idealnej (oczywiście w subiektywnym odczuciu i tylko do celu umajenia "rabaty buraczanej") ograniczyły się do dwóch kandydatur:
Harlow Carr oraz Sister Elizabeth.
Poprosiłam o opinię dwa Autorytety Różane i czekam, którą mi polecą. A może Ty coś o nich wiesz?

A nawet jak nic o nich nie wiesz, to i tak pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wspaniałej ogrodowej niedzieli.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Nie wiedziałam ,że masz takiego okazałego oliwnika ;:224
Tuscany ;:224 jest zjawiskowa :!:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

No Marysiu, tym oliwnikiem to mnie nieźle przestraszyłaś ;:oj Ja nie mam miejsca na takiego potwora! Wiedziałam że trzeba pilnować i podcinać ale bez przesady 8-)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Lisico!
nie mam nic do powiedzenia, ale powiem ;:306 szukałaś róży bladej niskiej ? św. Tereska z L. jest idealna.
A ja mam Queen Elisabeth i to jest róża żywopłotowa nie do zdarcia ;:333 , a sister nie znam ;:185
Szukaj więc dalej ....atrakcyjnej niedzieli ;:4
Iwonko jest naprzeciwko altanki, zawsze targa mi włosy ;:14 wiesz też mnie ta Tuscany cieszy :lol: tylko kwitnie od dołu jakoś dziwnie, zobaczymy jak się rozrośnie :D
Izo jest to potwór :? tnę go bezlitośnie, a on wtedy ze zdwojoną siłą odrasta z innej strony ;:306 Ten mój jest chyba jakiś dziwny bo czasem kwitnie (niepozornie) ale nigdy nie owocuje, może potrzebuje drugiego? Myślę, że ma jakieś 20 - 30 lat?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, piękne róże. A Violacea ;:oj
Jaśminowiec mam sprzed rodzinnego domu Mamy. To moja kolejna sentymentalna roślinka.
Pięknie pachnie.
Żylistek na takim samym etapie, każe czekać ;:65 .
;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Faktycznie, Marysiu, Twoje róże robią wrażenie. Bardzo dobre wrażenie ;:215.
Wszystkie piękne. Mam tylko wątpliwości, co do nazywania róż imionami świętych.
No bo jak to brzmi: Świętą Tereskę oblazły mszyce ;:218.
Oliwniki w naszym klimacie raczej nie owocują, a jeśli już, to owocki są maleńkie.
Ale krzaczyska potężne.
Ja mam jaśminowca drobnokwiatowego, ale za to pachnie poziomkami ;:170.

;:196 Jagoda
PS. A róże tego roku faktycznie zaczynają kwitnąć od własnego podnóża ;:218.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, jestem cały czas pod wrażeniem kwitnącej Rapsody.
I już przebolałam, że róże koleżanek z cieplejszych stref kwitną masą kwiecia...za chwilkę moje będą piękniały :D Dziewczynki już pękają :wink: .
Teresa święta zaszczyciła moją listę jesiennych zakupów różanych, i jest w tym całkowicie Twój udział. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”