Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Zdjęcia we mgle rewelacyjne. Czuć tą atmosferę nawet tu przed kompem :wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak w angielskich ogrodach ;:167
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Monia we mgle Twój ogród nabiera innego charakteru, brak perspektywy i tonące we mgle rośliny stwarzają efekt tajemniczości, jakby ta zieleń była wyrwana ze snu ;:170
Widziałam że masz Artemis, jak ona się sprawuje u Ciebie? Szukam bardzo dobrej białej róży.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zamglone zdjęcia przepiękne, a właściwie to cały ogród jest taki :D
Jeszcze dziś będę mocno zajęta w pracy, potem wreszcie zajmę się ogrodem-ostatnio na nic nie miałam czasu. W lipcu zamierzam zrobić trochę porządku i przygotować chociaż część nowych rabat. Plany mam ambitne szalenie, ale nie wiem, co z nich uda mi się zrealizować :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dodad pisze:Monika, fantastycznie! Prawdziwy tajemniczy ogród :)
Wspanaile byliny towarzysza twoim różom. U mnie chciałam osiągnąć podobny efekt, ale niestety, chciejestwa różane trzeba gdzieś sadzić a miejsca bardzo mało. Dlatego to najczęściej byliny dostają eksmisję.
Ale postanowiłam sobie w tym roku, że po usunięciu kilku róż dosadzę właśnie bylin.
Dzięki, Dorotko ;:196
Ja chciejstwa skutecznie ograniczam i postawiłam na niedużą liczbę gatunków i przede wszystkim kolorów - staram się być konsekwentna, choć nie jest to łatwe ;:130
Byliny staram się sadzić w grupach, w większej ilosci z tego samego gatunku. Czasami wolę dokupić niż dzielić ze swoich kępek, bo chcę, zeby się rozrastały ;:204 Kiedyś pewnie będę dzielić wszystko, ale na razie wciąż mam braki w roślinach, bo powstają kolejne rabaty, które trzeba obsadzać ;:173

-- Wt 01 lip 2014 09:09 --
bajkowydworek pisze:Moniś, co to masz takie duże fioletowe obok przetacznika? I jeszcze mam pytanie o same przetaczniki, co to za odmiany? Mam problem z wysokościami roślin, chciałabym duże z tyłu, a małe z przodu, kolory mi odpowiadają, ale kompletnie się nie znam... Piękne kamienie w różanej ;:oj Pamiętasz moje kółeczko w lesie? Większość jest do poprawki, bo z jednej strony mi "siadły", tam była nawożona ziemia i chyba dlatego :(
To jest wysoka odmiana kocimiętki. Przetaczniki mam w różnych odmianach - samych niebieskich mam chyba 4 odmiany, kilka różowych, białe, jest tez nowy purpurowy :roll: To jedna z lepszych bylin ;:215
Co do wysokości - musisz czytać o kupowanych roślinach i komponować wg wzrostu, choć czasami okazuje się, ze i tak te, które miały być wysokie, wyrastają na niskie i odwrotnie, zatem jest konieczne przesadzanie w kolejnym sezonie. Ja non stop przesadzam, bo ciągle mam niedosyt wizualny ;:306
U mnie kamienie są układane już kilka lat temu, na podłożu z piasku i cementu - dobrze się trzymają i nic nie siada. Może musicie zdjąć te kamienie i ułożyć od nowa, dając właściwe podłoże ;:218 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57

Post »

Moniu, u mnie kamienie siadły po stronie drzewa, może to wina korzeni. Na razie zostawiam tak jak jest, bo jakoś nie mam siły kłaść ich od nowa, może kiedyś, jak dojdę do tej strony lasu z roślinami ;)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, dzięki za zdjęcia rabatki przy domu.
Jest ekstra. Bardzo mi się podoba to uspokojenie, bo reszta ogrodu to kwiatowa orgia.
Zdjęcia we mgle to faktycznie angielski ogród, chociaż uważam, że nawet bez mgły taki jest
Gosiu, dziękuję ;:168 W tej części ogrodu nie będą za bardzo rosły kwitnące kwiaty, ponieważ słońce jest tylko max. do godz. 9.00 i później nie ma go wcale. Będę w tym roku próbowała co nieco dosadzać z kwitnących, ale chyba będzie to mizerne nasadzenie :roll: Niedługo zakwitną tam hortensje, to nie będzie aż tak "sztywno" :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:Jakie bajeczne te zdjęcia we mgle. Masz rację, jak angielski ogród najwyższej klasy. Przetaczniki, kocimiętka i róże...
Z przyjemnością się ogląda takie widoki.
A róże i lilie w lesie sosnowym są u mnie :wink: Zapraszam
:wit Dziękuję za przypomnienie o Twoim ogrodzie ;:196
Jestem pełna podziwu jak udaje Ci się w kwaśnym gruncie uprawiać róże?

-- Wt 01 lip 2014 10:16 --
Alionuszka pisze:I w letniej ,porannej mgle oglądając Twój ogród ,to jakby przenieść się w angielskie wilgotne klimaty ...i pewnie taki był zamysł.Mnie też o to chodzi ,ale już wiem ...,przesadzanie będzie,to co miało być małe stało się duże ,pozasłaniało to i owo...I taka to zabawa w ogród ...nieskończona... :wink:
Spodobała mi się kamienna układanka,myślałam też o czymś takim ,a pomiędzy fugi posiać np..porcelankę ,albo Przymiotno Karwińskiego... :D
Tak, taki był zamysł :D Z przesadzaniem mam tak samo - to chyba nieuniknione ;:224

-- Wt 01 lip 2014 10:18 --
misia pisze:
vertigo pisze:
Obrazek
Co to za niebieskie kwiatuszki na tym zdjęciu (w lewym dolnym rogu)?
Piękny ogród ;:138

Czy masz jakieś zdjęcia z ronda przed domem i panoramy z góry z tyłu ogrodu?
To przetacznik :D
Panoramę tyłu ogrodu pokazywałam już na jakiejś fotce, ale już ten widok będzie nieaktualny, bo wszystko teraz się rozrosło. Rondo przed domem też muszę sfotografować na nowo. Postaram się zrobić dzisiaj jakies fotki :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika ;:oj Calkiem inaczej wszystko wygląda na tych zdjęciach. Nigdy tak nie pokazywałaś ogrodu. Super ;:oj i "nie czuć" tych setek róż. Równowaga.
Teraz widać, ile pracy wkładasz w pielęgnację roślin ;:180
No właśnie. Ten niebieski przetacznik na ostatnim zdjęciu....ile on ma lat, taka spora kępa...? Kurczę, chyba swoje za gęsto posadziłam..... quote]
Ja sama się dziwię gdzie te moje róże :lol: Sporą część (ok.20szt.) eksmitowałam z ogrodu na wiosnę - nie pasowały mi kolorystycznie lub też zdrowotnie i znalazły nowy domek. Spora część róż dopiero się rozrasta po wiosennym przesadzaniu i tym sposobem są mniej widoczne. Inna sprawa, że u mnie dopiero zaczyna się prawdziwe kwitnienie, bo ja mam wszystko nieco opóźnione w stosunku do innych, bo później zaczyna się wiosna. Poza tym nie sadzę za blisko siebie róż - wszystkie róże mają wokół siebie dużo bylin, więc mój ogród nie jest tak do końca różany - powiedziałabym nawet, że mocno bylinowy, a róże są dodatkiem wśród bylin ;:224 Szczerze powiedziawszy im więcej angielskich ogrodów oglądam, tym bardziej podobają mi się w pełni bylinowe rabaty ;:204 Czekam na pełnię kwitnienia swoich rabat i wtedy zrobię nowe fotki :D
Równowaga, spokój i harmonia - do tego zmierzam w swoich założeniach ogrodowych ;:108

-- Wt 01 lip 2014 10:28 --
Dorfi pisze:Gdyby nie Iwonka to bym Cię tu nie znalazła. Miło pooglądać Twoje piękne kwiaty. Zapisuję sobie wątek w ulubionych i będę stałym gościem :D
:wit Zapraszam, Dorotko :wit ;:4

-- Wt 01 lip 2014 10:29 --
monimg pisze:Zdjęcia we mgle rewelacyjne. Czuć tą atmosferę nawet tu przed kompem :wit
aage pisze:Tajemniczy, bajkowy ogród ;:167
AniaDS pisze:Jak w angielskich ogrodach ;:167

;:196 dziękuję
edulkot pisze:Monia we mgle Twój ogród nabiera innego charakteru, brak perspektywy i tonące we mgle rośliny stwarzają efekt tajemniczości, jakby ta zieleń była wyrwana ze snu ;:170
Widziałam że masz Artemis, jak ona się sprawuje u Ciebie? Szukam bardzo dobrej białej róży.
Dziękuję, Majeczko ;:168
Artemis mam w ilości kilku szt. - to wspaniała róża, bardzo obficie kwitnąca, ładnie powtarzająca kwitnienie. Rośnie dosć duża, więc przygotuj dla niej sporo miejsca raczej na tyłach rabaty. Kolor ma kremowy, więc nie taka w pełni biała, akwiaty są średniej wielkosci, ale mogę ją szczerze polecić ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moni na ta biala cienista rabate mozesz dolozyc Tawulki Andersa - one akurat slonca nie potrzebuja a wrecz przeciwnie - no i kwitna teraz, jak w Ciebie jeszcze tam nic nie ma. Fajne, delikatne, nie nachalne a zawsze jakas biala plama bedzie jak w grupie posadzisz.
Faktycznie tajemniczy ogrod w tej mgle - nieziemsko to wyglada a Twoja konsekwencja jest zadziwiajaca.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Zamglone zdjęcia przepiękne, a właściwie to cały ogród jest taki :D
Jeszcze dziś będę mocno zajęta w pracy, potem wreszcie zajmę się ogrodem-ostatnio na nic nie miałam czasu. W lipcu zamierzam zrobić trochę porządku i przygotować chociaż część nowych rabat. Plany mam ambitne szalenie, ale nie wiem, co z nich uda mi się zrealizować :D
Ooo, Ewuniu, ciekawa jestem nowych planów i nowych rabatek ;:224
Jaki masz na to pomysł? Uchyl rabka tajemnicy :wink:
Ja dzisiaj będę cięła kanciki na obrzeżach rabat, bo już zaczęły wrastać do środka. Na razie planów na nowe rabaty nie snuję, bo muszę dokończyć to, co zaczęte :lol:

-- Wt 01 lip 2014 10:39 --
Jule pisze:Moni na ta biala cienista rabate mozesz dolozyc Tawulki Andersa - one akurat slonca nie potrzebuja a wrecz przeciwnie - no i kwitna teraz, jak w Ciebie jeszcze tam nic nie ma. Fajne, delikatne, nie nachalne a zawsze jakas biala plama bedzie jak w grupie posadzisz.
Faktycznie tajemniczy ogrod w tej mgle - nieziemsko to wyglada a Twoja konsekwencja jest zadziwiajaca.
Tawułek nie brałam pod uwagę - muszę to przemyśleć ;:173 Mam różowe tawułki w innych miejscach ogrodu, ale jakoś niespecjalnie u mnie się rozrastają, nawet powiedziałabym słabo. Może w tym miejscu, gdzie więcej cienia byłoby im lepiej - pomyślę nad tym i może gdzieś posadzę białe ;:108
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

W takim razie czekam na zdjęcia ;:65
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja mam jedna posadzona w kacie pod drzewem, bo nie mialam jej juz gdzie upchnac i ta rosnie slicznie a wymyslilam sobie dekoracyjny rzadek na rabacie przed domem - tyle ze tam mam slonce do 14.oo i tam jest obraz nedzy i rozpaczy. Dlatego o nich pomyslalam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77