Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
Zdjęcia we mgle rewelacyjne. Czuć tą atmosferę nawet tu przed kompem 

- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak w angielskich ogrodach 

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Monia we mgle Twój ogród nabiera innego charakteru, brak perspektywy i tonące we mgle rośliny stwarzają efekt tajemniczości, jakby ta zieleń była wyrwana ze snu
Widziałam że masz Artemis, jak ona się sprawuje u Ciebie? Szukam bardzo dobrej białej róży.

Widziałam że masz Artemis, jak ona się sprawuje u Ciebie? Szukam bardzo dobrej białej róży.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Zamglone zdjęcia przepiękne, a właściwie to cały ogród jest taki
Jeszcze dziś będę mocno zajęta w pracy, potem wreszcie zajmę się ogrodem-ostatnio na nic nie miałam czasu. W lipcu zamierzam zrobić trochę porządku i przygotować chociaż część nowych rabat. Plany mam ambitne szalenie, ale nie wiem, co z nich uda mi się zrealizować

Jeszcze dziś będę mocno zajęta w pracy, potem wreszcie zajmę się ogrodem-ostatnio na nic nie miałam czasu. W lipcu zamierzam zrobić trochę porządku i przygotować chociaż część nowych rabat. Plany mam ambitne szalenie, ale nie wiem, co z nich uda mi się zrealizować

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, Dorotkododad pisze:Monika, fantastycznie! Prawdziwy tajemniczy ogród![]()
Wspanaile byliny towarzysza twoim różom. U mnie chciałam osiągnąć podobny efekt, ale niestety, chciejestwa różane trzeba gdzieś sadzić a miejsca bardzo mało. Dlatego to najczęściej byliny dostają eksmisję.
Ale postanowiłam sobie w tym roku, że po usunięciu kilku róż dosadzę właśnie bylin.

Ja chciejstwa skutecznie ograniczam i postawiłam na niedużą liczbę gatunków i przede wszystkim kolorów - staram się być konsekwentna, choć nie jest to łatwe

Byliny staram się sadzić w grupach, w większej ilosci z tego samego gatunku. Czasami wolę dokupić niż dzielić ze swoich kępek, bo chcę, zeby się rozrastały

-- Wt 01 lip 2014 09:09 --
To jest wysoka odmiana kocimiętki. Przetaczniki mam w różnych odmianach - samych niebieskich mam chyba 4 odmiany, kilka różowych, białe, jest tez nowy purpurowybajkowydworek pisze:Moniś, co to masz takie duże fioletowe obok przetacznika? I jeszcze mam pytanie o same przetaczniki, co to za odmiany? Mam problem z wysokościami roślin, chciałabym duże z tyłu, a małe z przodu, kolory mi odpowiadają, ale kompletnie się nie znam... Piękne kamienie w różanejPamiętasz moje kółeczko w lesie? Większość jest do poprawki, bo z jednej strony mi "siadły", tam była nawożona ziemia i chyba dlatego

Co do wysokości - musisz czytać o kupowanych roślinach i komponować wg wzrostu, choć czasami okazuje się, ze i tak te, które miały być wysokie, wyrastają na niskie i odwrotnie, zatem jest konieczne przesadzanie w kolejnym sezonie. Ja non stop przesadzam, bo ciągle mam niedosyt wizualny

U mnie kamienie są układane już kilka lat temu, na podłożu z piasku i cementu - dobrze się trzymają i nic nie siada. Może musicie zdjąć te kamienie i ułożyć od nowa, dając właściwe podłoże

-
- 100p
- Od: 1 kwie 2014, o 11:57
Moniu, u mnie kamienie siadły po stronie drzewa, może to wina korzeni. Na razie zostawiam tak jak jest, bo jakoś nie mam siły kłaść ich od nowa, może kiedyś, jak dojdę do tej strony lasu z roślinami ;)
- Alania
Gosiu, dziękujęMargo2 pisze:Monia, dzięki za zdjęcia rabatki przy domu.
Jest ekstra. Bardzo mi się podoba to uspokojenie, bo reszta ogrodu to kwiatowa orgia.
Zdjęcia we mgle to faktycznie angielski ogród, chociaż uważam, że nawet bez mgły taki jest

- Alania
April pisze:Jakie bajeczne te zdjęcia we mgle. Masz rację, jak angielski ogród najwyższej klasy. Przetaczniki, kocimiętka i róże...
Z przyjemnością się ogląda takie widoki.
A róże i lilie w lesie sosnowym są u mnieZapraszam

Jestem pełna podziwu jak udaje Ci się w kwaśnym gruncie uprawiać róże?
-- Wt 01 lip 2014 10:16 --
Tak, taki był zamysłAlionuszka pisze:I w letniej ,porannej mgle oglądając Twój ogród ,to jakby przenieść się w angielskie wilgotne klimaty ...i pewnie taki był zamysł.Mnie też o to chodzi ,ale już wiem ...,przesadzanie będzie,to co miało być małe stało się duże ,pozasłaniało to i owo...I taka to zabawa w ogród ...nieskończona...![]()
Spodobała mi się kamienna układanka,myślałam też o czymś takim ,a pomiędzy fugi posiać np..porcelankę ,albo Przymiotno Karwińskiego...

-- Wt 01 lip 2014 10:18 --
To przetacznikmisia pisze:Co to za niebieskie kwiatuszki na tym zdjęciu (w lewym dolnym rogu)?vertigo pisze:
![]()
Piękny ogród![]()
Czy masz jakieś zdjęcia z ronda przed domem i panoramy z góry z tyłu ogrodu?

Panoramę tyłu ogrodu pokazywałam już na jakiejś fotce, ale już ten widok będzie nieaktualny, bo wszystko teraz się rozrosło. Rondo przed domem też muszę sfotografować na nowo. Postaram się zrobić dzisiaj jakies fotki

- Alania
Dziękuję, Majeczkojusti177 pisze:MonikaCalkiem inaczej wszystko wygląda na tych zdjęciach. Nigdy tak nie pokazywałaś ogrodu. Super
i "nie czuć" tych setek róż. Równowaga.
Teraz widać, ile pracy wkładasz w pielęgnację roślin![]()
No właśnie. Ten niebieski przetacznik na ostatnim zdjęciu....ile on ma lat, taka spora kępa...? Kurczę, chyba swoje za gęsto posadziłam..... quote]
Ja sama się dziwię gdzie te moje różeSporą część (ok.20szt.) eksmitowałam z ogrodu na wiosnę - nie pasowały mi kolorystycznie lub też zdrowotnie i znalazły nowy domek. Spora część róż dopiero się rozrasta po wiosennym przesadzaniu i tym sposobem są mniej widoczne. Inna sprawa, że u mnie dopiero zaczyna się prawdziwe kwitnienie, bo ja mam wszystko nieco opóźnione w stosunku do innych, bo później zaczyna się wiosna. Poza tym nie sadzę za blisko siebie róż - wszystkie róże mają wokół siebie dużo bylin, więc mój ogród nie jest tak do końca różany - powiedziałabym nawet, że mocno bylinowy, a róże są dodatkiem wśród bylin
Szczerze powiedziawszy im więcej angielskich ogrodów oglądam, tym bardziej podobają mi się w pełni bylinowe rabaty
Czekam na pełnię kwitnienia swoich rabat i wtedy zrobię nowe fotki
Równowaga, spokój i harmonia - do tego zmierzam w swoich założeniach ogrodowych
-- Wt 01 lip 2014 10:28 --
Dorfi pisze:Gdyby nie Iwonka to bym Cię tu nie znalazła. Miło pooglądać Twoje piękne kwiaty. Zapisuję sobie wątek w ulubionych i będę stałym gościemZapraszam, Dorotko
![]()
-- Wt 01 lip 2014 10:29 --
monimg pisze:Zdjęcia we mgle rewelacyjne. Czuć tą atmosferę nawet tu przed kompemaage pisze:Tajemniczy, bajkowy ogródAniaDS pisze:Jak w angielskich ogrodach
dziękuję
edulkot pisze:Monia we mgle Twój ogród nabiera innego charakteru, brak perspektywy i tonące we mgle rośliny stwarzają efekt tajemniczości, jakby ta zieleń była wyrwana ze snu![]()

Artemis mam w ilości kilku szt. - to wspaniała róża, bardzo obficie kwitnąca, ładnie powtarzająca kwitnienie. Rośnie dosć duża, więc przygotuj dla niej sporo miejsca raczej na tyłach rabaty. Kolor ma kremowy, więc nie taka w pełni biała, akwiaty są średniej wielkosci, ale mogę ją szczerze polecić

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Moni na ta biala cienista rabate mozesz dolozyc Tawulki Andersa - one akurat slonca nie potrzebuja a wrecz przeciwnie - no i kwitna teraz, jak w Ciebie jeszcze tam nic nie ma. Fajne, delikatne, nie nachalne a zawsze jakas biala plama bedzie jak w grupie posadzisz.
Faktycznie tajemniczy ogrod w tej mgle - nieziemsko to wyglada a Twoja konsekwencja jest zadziwiajaca.
Faktycznie tajemniczy ogrod w tej mgle - nieziemsko to wyglada a Twoja konsekwencja jest zadziwiajaca.
- Alania
Ooo, Ewuniu, ciekawa jestem nowych planów i nowych rabatekewamaj66 pisze:Zamglone zdjęcia przepiękne, a właściwie to cały ogród jest taki![]()

Jaki masz na to pomysł? Uchyl rabka tajemnicy

Ja dzisiaj będę cięła kanciki na obrzeżach rabat, bo już zaczęły wrastać do środka. Na razie planów na nowe rabaty nie snuję, bo muszę dokończyć to, co zaczęte

-- Wt 01 lip 2014 10:39 --
Tawułek nie brałam pod uwagę - muszę to przemyślećJule pisze:Moni na ta biala cienista rabate mozesz dolozyc Tawulki Andersa - one akurat slonca nie potrzebuja a wrecz przeciwnie - no i kwitna teraz, jak w Ciebie jeszcze tam nic nie ma. Fajne, delikatne, nie nachalne a zawsze jakas biala plama bedzie jak w grupie posadzisz.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja mam jedna posadzona w kacie pod drzewem, bo nie mialam jej juz gdzie upchnac i ta rosnie slicznie a wymyslilam sobie dekoracyjny rzadek na rabacie przed domem - tyle ze tam mam slonce do 14.oo i tam jest obraz nedzy i rozpaczy. Dlatego o nich pomyslalam.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moni jakie piękne powitanie
Miłego dzionka