Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dalie - cz.3

Post »

BarbaraR pisze:Mariuszu,
a gdzie jest osławiona HELGA? Płonę z ciekawości jak też wygląda ona w tym roku ;:113
Basiu, tegoroczna Helga już była prezentowana, co wiecej, Ty sama rozpoznałaś w niej Biskupa z Llandaff :-). Tak więc trzy różne niehelgowe helgi kwitną sobie w najlepsze. W przyszłym roku dołączy kolejna, mam nadzieję, aż powstanie jedyna na świecie kolekcja Helg niehelgowych.

I jeszcze kilka obrazków:

Dalia Purple Gem - Kops, N. 1957 - stara odmiana, nic nadzwyczajnego poza wiekiem (to ważne, skoro tyle lat jest uprawiana i sie nie wyradza, to znaczy, że geny ma mocne i warto ją wprowadzić do ogrodu), no i ta nazwa, nie lubię takich pretensjonalnych - "Fioletowy Klejnot", ależ autor wysilił wyobraźnię, no no :;230.
Obrazek

No właśnie, a propos genów i niezmienności formy - Legutkowa dalia Junona (bo jest jeszcze światowa Junona, liliowo-biała) w pierwszym roku po posadzeniu jest taka jak na okładce, kulista:
Obrazek

a w grugim roku staje się jakby dekoracyjna (moim zdaniem ładniejsza nawet):
Obrazek

Kolejne odcinki serialu "Kupuj dalie w sklepie, będą niespodzianki". Znów seria Melody.
Melody Mammbo ma być czerwona dekoracyjna, a Latin - żółta dekoracyjna. Kolory się, o dziwo, zgadzają, kształty to już czysta kpina:
Obrazek
Obrazek

Natomiast Melody Dora zgadza się z oryginałem:
Obrazek

I Melody Allegro (allegro to "wesoło", radośnie") też (nie wiem czemu, w słowie allegro SAME dopisują się kolejne "ooo"):
Obrazek

I jeszcze georginia dla mnie specjalna. Będąc z natury raczej melancholikiem i pesymistą, sadzę sobie w różnych miejscach w ogrodzie odmianę "Mr. Optimist", żeby mnie podnosiła na duchu. Kupowana w sklepie, a mimo jest taka jak trzeba (ale pierwszą zdobyłem kupiwszy ją pod zupełnie inną nazwą!):
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mariusz! Też lubię stare odmiany. Mam ich trochę, bo wyproszone z ogródków sąsiadów, koleżanek.
Często nienazwane (np pierwsza i ostatnia z mojego poprzedniego postu)

Jesteś pewien, że to ta Junona? Bo ja tez kiedyś tak zareagowałam, a okazało się, że pomyliłam karpy (byłam wcześniej pewna, że to niemożliwe), a rzekoma chimera zakwitła w innym miejscu. ;:306
A ta dalia, która miała być Orfeo to piękna jest! Poproszę jeszcze o jej zdjęcia ;:173

Lodziu! ;:196 Uwielbiam tą dalię! Ale nie było mi dane jeszcze ja posiadać. ;:174 Mogę przynajmniej popatrzeć na Twoją cudną!

Alu! Od wielu osób słyszę, ze przed laty oglądało stronę Ryszarda i podziwiało jego kolekcję! Był chyba prekursorem daliomaniactwa w polskim necie ;:333

Po deszczach miałam akcję podpierania dalii. Na szczęście niewiele się poszargały i dochodzą do siebie.

Citron du Cup

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Miłka, fajna ta Citron du Cap - jest autorstwa Cirila Higgo z Afryki Południowej, dlatego podejrzewam, że nazwa wzięła się z geografii. Cap albo po angielsku Cape to prowincja na południowym zachodzie RPA, ze stolicą w Cape Town, czyli Kapsztadzie. Tylko czemu ta cytrynka z Cape po francusku? Czyżby jakaś Francuzeczka zawracała wtedy głowę panu Cirilowi?

Moja Cafe au Lait jeszcze nie zakwitła (wspaniała ta Lancety), ale kolorystyką podobne są

Eveline - Geerlings 1982:
Obrazek

Przepiękna Crazy Love (van Dongen 1995, Holandia) - tylko rysunek ma tak subtelny, że wcale nie z Crazy Love się kojarzy, raczej z bardzo poetycką, rozmarzoną Love, czyż nie?:
Obrazek

No i niby-Orfeo (jakby tu odnaleźć nazwę, tyle jest podobnych odmian - gdyby Wam cos przyszło do głowy, proszę, napiszcie):
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam Crazy Love. Chyba pochopnie ją wyrzuciłam, bo podejrzewałam o wirusa ;:223

zdjęcie zeszłoroczne:

Obrazek

Pogrzebię w sprawie "Orfeo";-) Lubię grzebać ;:306
Miłka
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Super, dzięki :-).
A co do Junony, opczywiście, że mogłem coś pomylić, errare humanum est. Mam jednak też drugą, kupioną w tym roku, kwitnie normalnie, no i zobaczę za rok, czy się zmieni (o ile nie padnie w zimie).
Mariusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Często nienazwane (np pierwsza i ostatnia z mojego poprzedniego postu)
Właśnie miałem zapytać Cię Miłko, czy już znalazłaś nazwę dla ostatniej z poprzedniego postu ale już wiem, że nie. Szkoda ale nie tracę nadziei, że znajdziemy jej nazwę ;:173
Słówko o wyradzaniu się dalii; w tym roku już kilka, które do mnie trafiło, okazało się wyrodzonymi. A szkoda, bo to ładne odmiany. Nie tracę jednak nadziei i w przyszłym roku wszystkie pójdą do rozmnożenia z sadzonek zielnych. Muszę sprawdzić, czy ta metoda pomoże przywrócić dawne piękno dalii.
Na razie udało mi się przywrócić 'Prinzessin Irene von Preussen' (co za długa nazwa!) do normalnego stanu :tan
Miłko, moje gratulacje w związku z nazwaniem dalii Twoim imieniem! Zapisałaś się dzięki temu na trwale w historii ;:180
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Mariusz DLW
Dlaczego? Uprawiasz ten szajs - kupujesz, pielisz, podlewasz, jak Ci proponowałem worek kłaczy wprawdzie nieoznaczonych to się czaiłeś - więc teraz nie narzekaj.
Pozdrawiam

-- 6 sie 2014, o 17:47 --

Dla uczczenia rocznicy Powstania Warszawskiego (wcześniej nie rozkwitła) siewkę HAPET 2010-233 nazwę:
GODZINA W - D-czerwona 20/120
Dla porównania na ostatniej fotce z prawej strony jest MAN -211 można dostrzec różnice, na gruncie są wyraźne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Na chwałę naszej koleżanki siewkę HAPET -2012-045 nazwę dla podkreślenia dostojeństwa i powagi:
517 - PANI LEOKADIA - K-żółta czerwone końce 17-110
Tej barwy mamy sporo odmian, ale co do formy kwiatu tylko LUDWIK MUHLSTEIN jest podobny dla porównania na ostatniej fotce z prawej strony. Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super! Lodziu! ;:333 Leokadia jak malowana! Jak jej uśmiech! :D
Miłka
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Panie Stanisławie jest pan przemiłym człowiekiem ,Lodziu gratuluję ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lipien pisze:Mariusz DLW
Dlaczego? Uprawiasz ten szajs - kupujesz, pielisz, podlewasz, jak Ci proponowałem worek kłaczy wprawdzie nieoznaczonych to się czaiłeś - więc teraz nie narzekaj.
Pozdrawiam
No to zostałem skarcony...
Stanisławie, z wdzięcznością wziąłem wtedy mnóstwo kłączy od Ciebie, wszystkie z numerami i trochę bez numerów posadziłem, trochę dałem przyjaciołom. To z nich jest Karwendel, inne jeszcze nie kwitną.
A czemu w sklepach? Bo to ludzkie - idzie wiosna, zagląda się do sklepu i się nie umie powstrzymać, bo chce się już tej wiosny, tych roślin nowych, a zanim pojedzie się do Ciebie po sadzonki, to jeszcze dużo czasu upłynie... Trudno mi się powstrzymywać w sklepach ogrodniczych i w księgarniach, przyznaję... No i dotąd sądziłem, że większość odmian tam sprzedawanych jest ok, że te pomylone to wyjątki, a dopiero w tym roku widzę, że to "pomyłki" to reguła, że oni pakują do woreczków co popadnie.
Mariusz
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam miłośników pięknych kwiatów, którymi niewątpliwie są dalie! :D

Bardzo dziękuję sympatycznym koleżankom "takasobie", "lanceta", "alicjid31", za miłe słowa pod moim adresem,a w szczególności za bezstronność!!!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

lanceta pisze:Brakuje mi kwitnących dalii Ryszarda -rys11 ,co się dzieje,dlaczego nie prezentujesz swojej kolekcji :?:
Miła koleżanko Leokadio, moje dalie czują się dobrze i kwitną tak jak na przedstawionym zdjęciu (kolażu). A zdjęcia pojedynczych moich odmian wstawiam do innego forum ogrodniczego!Obecnie kwitnie mi prawie 90 moich odmian,reszta czeka na swoją kolej kwitnienia! Za zaistniałą sytuację PRZEPRASZAM !
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Widzę cudowne pomponowe ;:oj Ta pomarańczowa kuleczka chwyciła mnie za serducho i nie chce puścić ;:167 Co to za odmiana?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Wielka szkoda Ryszardzie :(
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”