Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Na dobranoc fotka mojego domowego pomagiera.

Obrazek

Jaki biedaczek zapracowany :)
Wysypałam ziemię na płachtę a ten natychmiast przyleciał sprawdzić co to nowego. Zanim się położył to sobie rozkopał kopczyk i pięknie go utupał. Przesadzanie uległo chwilowemu zachwianiu bo ani myślał zleźć z płachty :? :P
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma to,jak taki pomocnik :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ojej! Współczuje czyszczenia tego pomocnika :shock:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie jest tak źle, czyści się sam... wstaje i otrzepuje futro. On jest czysty gorzej z podłogą i meblami :? :D

Następna z moich trzykrotek. Wedle mnie jest to tradescantia cerinthoides syn. tradescantia blossfeldiana polska nazwa trzykrotka Blossfelda. Pędy owłosione o liściach mięsistych, owalnych na końcach zaostrzonych. Górna strona zielona dolna fioletowawa. Wielkość liści waha się między 7-9 cm. Odstępy między kolankami bardzo regularne - 3,5 cm. Według opisów książkowych powinna dorastać do 20 cm... u mnie to ona jest już znacznie dłuższa :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

łojej ta biała trzykrotka jest piękna . Normalnie zaraziłam się od Was trzykrotkową chorobą ja mam dopiero 5 ,ale zaszalałam i na alledrogo :D kupiłam taką wiszącą trandescantia variegata na pewno przepłaciłam ,ale w kwiaciarniach jeszcze nie widziałam trzykrotek
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Muszę teraz i ja upolować coś na wymiankę :D :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I następna. Tutaj mam problem jak się nazywa :( Może to jakaś odmiana tradescantia cerinthoides. Liczę na Waszą pomoc :lol:
Jest dość jasno zielona. Liście owalne w szpic. Jak widać na zdjęciu, spód liści lekko się wybarwia na fioletowo. Włoski są tylko u nasady liści. Liście długości 5-6 cm. Odstęp między kolankami 2,5-3 cm.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

3wa... muszę pooglądać Twoje :)

Anoli... szukaj, szukaj 8)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kolejna odsłona. Tradescantia fluminensis syn. tradescantia albiflora, tradescantia myrtifolia polska nazwa: Trzykrotka wężykowata (przynajmniej tak mi sie wydaje ;) )

Liście intensywnie zielone od spodu wybarwiające się na fioletowo. Wielkość liści : 3-4 cm, odstęp między kolankami 2,5-3 cm. Nie ma żadnego meszku.

Posiadam ją dzięki uprzejmości Amlos za co jeszcze raz dziękuję :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fragma

Post »

Ale kolekcja piękna ja mam tylko jedną niestety
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz tradescantia od Kari :)
Wydaje mi sie, że to również tradescantia fluminensis tylko inna odmiana.
W porównaniu z poprzednią jest drobniejsza. U Kari jest kolorowa wręcz różowa. U mnie utrzymały sie tylko niżej pokazywane kolorki. Taką widziałam pięknie wybarwioną również u Chatte.

Listki wielkości 2-3 cm. odstęp miedzy kolankami 2-2,5 cm. Co ją odróżnia od poprzedniej to poza wybarwieniami równo, intensywnie fioletowy spód liści. Co chyba udało mi się uchwycić na zdjęciu choć nieco przekłamany kolorek jest.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu są obie obok siebie. Może mało wyraźnie ale widać, że ta jest nieco drobniejsza. Ta pstra jest z prawej strony :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No niesamowite okazy...a już ten balkon to przekapitalny! :lol:
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu... dopiero zaczynam przedstawianie moich zdobyczy :) Przy okazji może i sama sobie uporządkuje co mam no i zdecydowanie liczę na pomoc forumowiczów z kwestii nazwania co jest co. Ja mam mętlik w głowie.

Mowisz o tym balkonie z flagą czy o tym całym w coleusach? Coleusy mnie zachwyciły i jeden już mam w skrzynce :) Reszta siedzi w charakterze siewek w doniczkach i ani drgnie. Chyba będę musiała je wziąć na dywanik.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czas na zebrinę :)
Tradescantia zebrina var. zebrina syn. Zebrina pendula. Polska nazwa: trzykrotka pasiasta, pasiatka zwisła. Liście lancetowate na spodniej stronie fioletowawe.
Są dwie odmiany. Liście zielone z szarobiałymi pasami lub różowymi (tej nie mam :() Forumowicze pomocy :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Śliczne te Twoje trzykrotki ile Ty ich jeszcze masz? ;:109 ;:113
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeszcze parę się znajdzie ;) Nieco czasu zajmuje mi obfotografowanie ich i opisanie. Jeszcze muszę zdjęcia przetworzyć w kompie. Tak więc parę dni Was tu pomęczę moimi trzykrotkami :) :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”