gemciu83 pisze:Dlaczego tak siać. Chciałem uniknąć nieporozumienia stosując termin na przemian stąd podałem kierunki stron świata.
Trawy nie sieje się na krzyż !!!
Dokładnie tak samo jak nie prostuje się terenu pod trawnik na krzyż
To co podaje producent w zupełności wystarcza. Nigdy nie zużyłem więcej nasion traw niż jest to podane na opakowaniu siejąc ręcznie (jedynie nie biorę normy 1 kg na ok. 40m kw. tylko 1kg na 35m kw i wszystko jest ok. Na trawnik 1000m kw. stosuję nie 25kg trawy, a 27-28kg).
Przy wysiewie ręczny niema mowy o zachowaniu normy jakości i wydajności.
Poza tym duże znaczenie ma zdolność kiełkowania nasion im mniejsza tym gorsza norma wschodów. Ale to już inna bajka. Co do niektórych mieszanek mam taką pewność.
Każda mieszanka ma określony skład i podaną partię z datą produkcji. Ma ją spełniać inaczej jest to podstawa do reklamacji. W wysiewie ręcznym należy zwiększyć od 50-100%, w przeciwnym razie uzyskamy trawnik nierównomierny i wymagający kilku dosiewów pogłównych. Swoją drogą dziś juz chyba nikt nie sieje z ręki jest XXI wiek

a bynajmniej nie osoby prowadzące specjalistyczna działalność włączając to sklepy. Dziś są inne normy jakości niż 25lat temu, choc i w tedy nie siałem z ręki.
Przy dobrym siewniku np na plantacjach traw da się wysiać i 17gr na m2. Ale trawa do rolki to inna trawa i niema co tu przytaczać takiego przykładu.
Pozwoliłem sobie zaglądnąć na Twoje trawniki i efekt jest jak w moim opisie powyżej, uzyskujesz bardzo małe zagęszczenie, nierównomierność darni. W metodzie jaką stosujesz nie można się spodziewać innych rezultatów. Zwróć uwagę jak wyglądają trawniki prezentowane przez mnie są gęste bardzo równe i jednakowo wybarwione. To zupełnie inna jakość.