Micha storczyków Kahim cz.2
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim cz.2
Dziękuję Kochana 

- kahim
Wskoczyłam dziś do domu na chwilkę i pierwsza rzecz jaką zrobiłam, to wrzuciłam paphiopedilum do szklarenki
W ten sposób wydaje mi się, że utrzymam w jego otoczeniu wyższą wilgotność. Śmieję się, bo dopiero co zarzekałam się, że nie przestawiam roślin...

Zdjęcie słabiutkie, bo robione na jednej nodze w wielkim pośpiechu. Jak wrócę do domu, to na spokojnie pokażę Wam jak całość wygląda
Musiałam poprzestawiać nieco miniaturki, ale dzięki temu przynajmniej widać kwiatki philadelphi
P.S. Na zdjęciu ledwo bo ledwo, ale uznajmy że widać, nóżki jakie zrobiłam doniczce z paphiopedilum... Zrobione z poxyliny, ale sprawdzają się świetnie- doniczka nie stoi w wodzie i jest lepsza wentylacja korzeni

Zdjęcie słabiutkie, bo robione na jednej nodze w wielkim pośpiechu. Jak wrócę do domu, to na spokojnie pokażę Wam jak całość wygląda

Musiałam poprzestawiać nieco miniaturki, ale dzięki temu przynajmniej widać kwiatki philadelphi

P.S. Na zdjęciu ledwo bo ledwo, ale uznajmy że widać, nóżki jakie zrobiłam doniczce z paphiopedilum... Zrobione z poxyliny, ale sprawdzają się świetnie- doniczka nie stoi w wodzie i jest lepsza wentylacja korzeni

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
fajne te nóżki
a paphio wydaje się taaaki duży przy tych maluchach
chyba musisz pomyśleć nad drugą szklarenką 

- kahim
Właśnie myślę i strasznie mnie to myślenie męczy
Stroczykoza mówi "załóz jak największe orchidarium i to już", a rozsądek coś tam brzdąka pod nosem
A z tą poxyliną to wymyśliłam na prędce, bo nie wiedziałam jak odseparować dno doniczki od mokrego keramzytu... Teraz mnie nosi, żeby w kilku innych doniczkach zrobić to samo
Paphio nie jest za wielki, ale zanim wymyśliłam wstawienie go do szklarenki, przesadziłam drania do wysokiej doniczki. Teraz zapewne posadziłabym go w o wiele niższej... ale kto mógł wiedzieć

A z tą poxyliną to wymyśliłam na prędce, bo nie wiedziałam jak odseparować dno doniczki od mokrego keramzytu... Teraz mnie nosi, żeby w kilku innych doniczkach zrobić to samo

Paphio nie jest za wielki, ale zanim wymyśliłam wstawienie go do szklarenki, przesadziłam drania do wysokiej doniczki. Teraz zapewne posadziłabym go w o wiele niższej... ale kto mógł wiedzieć

- kahim
Aszzz ty, sokole oko
To jest keik dendrobium- to które wytypowałaś jako pierwsze ( wyrosło ze starej psb wstawionej do mokrego keramzytu)

To jest keik dendrobium- to które wytypowałaś jako pierwsze ( wyrosło ze starej psb wstawionej do mokrego keramzytu)

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Pochodziłam sobie po Twoim wątku
Widzę wielkie zamiłowanie do storczyków ale nie tylko, chyba inne zielone też lubisz.
Szklarenka ciekawa fajne szybki witrażyki
W terrarium mieszka ciekawie wybarwiony storczyk
I ten pomazany cudo
-- 18 sty 2014, o 15:33 --
A pytanko udało się zlikwidować szkodniki?

Pochodziłam sobie po Twoim wątku

Widzę wielkie zamiłowanie do storczyków ale nie tylko, chyba inne zielone też lubisz.
Szklarenka ciekawa fajne szybki witrażyki
W terrarium mieszka ciekawie wybarwiony storczyk

I ten pomazany cudo

-- 18 sty 2014, o 15:33 --
A pytanko udało się zlikwidować szkodniki?
- kahim
Krysiu, Michale, witajcie w moim wątku
Krysiu, jeżeli masz na myśli walkę z przędziorkami, to nie. Jeszcze z nimi nie walczyłam- zacznę tępić przy najbliższym podlewaniu
Lubię niemal wszystko co zielone ( może poza wędlinkami
), dlatego też swojego lubego doprowadzam do pasji kolejnymi wycieczkami do kwiaciarni i innych miejsc roślinko-dajnych
Michale, nie "pani"... tu mówimy sobie po imieniu! Zwroty per Pani emocjonalnie mnie postarzają
Zaglądajcie częściej kochani!

Krysiu, jeżeli masz na myśli walkę z przędziorkami, to nie. Jeszcze z nimi nie walczyłam- zacznę tępić przy najbliższym podlewaniu

Michale, nie "pani"... tu mówimy sobie po imieniu! Zwroty per Pani emocjonalnie mnie postarzają

Zaglądajcie częściej kochani!

Te przędziorki to masakra, ja na moich 2 miniaturkach w szklarence znalazłam masę - a one podobno nie lubią podwyższonej wilgotności. Psiknęłam magusem i ich liczba się baaaaardzo zmniejszyła.
- kahim
Ja właśnie zaopatrzyłam się w Magusa, muszę tylko odczekać, bo niedawno podlewałam. Meiss, a podłoże też pryskałaś?
Kasia, nie zwlekaj z walką z tymi rozbójnikami, bo Ci zdziesiątkują kolekcję. Szkoda Twoich pięknotek. Trzymam kciuki za powodzenie.
Spóźnione, lecz szczere
Spóźnione, lecz szczere

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- kahim
Dziękuję kochana
Z faktu niskich temperatur nie chciałam pryskać niedlugo po podlewaniu, żeby nie przedobrzyć z ilością wody... Z tym zdziesiątkowaniem trochę mnie wystraszyłaś
A dziś do domu w którym obecnie urzęduję, przywiozłam swoje paphiopedilum, żeby móc się na nie pogapić... wiem wiem, średnio to normalne

Z faktu niskich temperatur nie chciałam pryskać niedlugo po podlewaniu, żeby nie przedobrzyć z ilością wody... Z tym zdziesiątkowaniem trochę mnie wystraszyłaś

A dziś do domu w którym obecnie urzęduję, przywiozłam swoje paphiopedilum, żeby móc się na nie pogapić... wiem wiem, średnio to normalne

Psiknęłam na talerzyki, na których stały storczyki, doniczkę i od góry na całego storczyka, więc na podłoże też poleciało - wszędzie tam gdzie paskudniki łaziły, niech się trują.
Przędziorki są wredne, więc trzeba 
Akcja z Paphio. mnie nie zgorszyła
też tak mam, jeśli nie gorzej...

Akcja z Paphio. mnie nie zgorszyła

Z pozdrowieniami - Janka
- kahim
heheheeee.... Janeczko, chętnie posłucham
Dzięki Meiss za wskazówki

Dzięki Meiss za wskazówki